Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Πολίτικο γιουβέτσι με μανιτάρια !!!


Ένα γιουβέτσι διαφορετικό που θα πλημμυρίσει το σπίτι σας με αρώματα!!

ΥΛΙΚA

    600 γρ. μανιτάρια κομμένα στα 4
    200 γρ. κριθαράκι
    50 γρ. ρύζι μαύρο
    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
    1 ποτήρι λευκό κρασί
    2 ντομάτες τριμμένες
    1 κ.σ. πάστα ντομάτας
    ψιλοκομμένο βασιλικό
    ½ κουταλάκι μυρωδικά ξερά (μαντζουράνα, θυμάρι, δυόσμο)
    100 γρ. τριμμένη μυζήθρα
    100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
    ελαιόλαδο
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Σε μια κατσαρόλα ροδίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια.
    Ανακατεύουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά, ρίχνουμε και το κριθαράκι μαζί με το ρύζι, στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την πάστα ντομάτας και όλα τα μυρωδικά.
    Προσθέτουμε νερό ζεστό μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό και βράζουμε για 15’.
To αδειάζουμε σε πήλινο σκεύος μεγάλο ή ατομικά πασπαλίζουμε με τυρί και φουρνίζουμε για 10 λεπτά ίσα να λιώσει το τυρί .
    Σερβίρουμε με τριμμένη μυζήθρα και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

Μπορούμε να παραλείψουμε τη μυζήθρα για να έχουμε ένα νοστιμότατο νηστίσιμο πιάτο.
constantinoupoli.com

Σάμαλι αυθεντικό Πολίτικο !!!

Αυθεντικό Πολίτικο μυρωδάτο σάμαλι !!!

Υλικά για Σαμαλι
½ κιλό σιμιγδάλι ψιλό
½ κιλό σιμιγδάλι χονδρό
1 γιαούρτι (ή, 200 gr στραγγιστό γιαούρτι)
2 νεροπότηρα ζάχαρη
2 ½ νεροπότηρα χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου
2 βανίλιες
2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
φλούδα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση για Σαμάλι
Η παρασκευή αυτού του γλυκού είναι πανεύκολη.
Θρυμματίζουμε με τον πλάστη, στον πάγκο της κουζίνας, τη μαστίχα Χίου με το ένα κουταλάκι αλεύρι και με ένα κουταλάκι ζάχαρη (η ποσότητα αφαιρείται από εκείνη, των δύο νεροπότηρων, που αναφέρεται στα υλικά), μέχρι να γίνει σκόνη.

Σε ένα μεγάλο μπωλ, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ψιλό και το χονδρό σιμιγδάλι, τις βανίλιες, την τριμμένη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ.

Φοράμε γάντια μιας χρήσης, ρίχνουμε το γιαούρτι ακριβώς πάνω στο μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουε με το χλιαρό νερό, ρίχνοντας λίγο λίγο κάθε φορά, πάνω στο γιαούρτι, προσπαθώντας με το άλλο χέρι να διαλύσουμε το γιαούρτι με το νερό, το μπέικιν, τις βανίλιες και τη μαστίχα, δίχως ν’ ανακατευτεί πάρα πολύ το μείγμα αυτό με το σιμιγδάλι.

Θα δούμε ότι το γιαούρτι, ανακατεμένο με το χλιαρό νερό, θ’ αρχίσει να αφρίζει στην επαφή του με το μπέικιν πάουντερ.

Αφού ρίξουμε όλο το νερό, τότε ανακατεύουμε το υγρό με το υπόλοιπο μείγμα σιμιγδάλι – ζάχαρη, απαλά. Όταν ομογενοποιηθεί, το ρίχνουμε στο τετράγωνο ταψί της κουζίνας – που δεν είναι απαραίτητο να το λαδώσουμε – και το στρώνουμε με το χέρι μας σε όλο το ταψί.

Χτυπάμε μερικές φορές το ταψί πάνω στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να γίνει λεία η επιφάνεια και το βάζουμε στο φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 180°.

Όλο το μυστικό αυτού του γλυκού είναι στο ψήσιμο γιατί, όσοι έχουν προσπαθήσει να το φτιάξουν, το πρόβλημα που συναντούν είναι ότι όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμό του δεν μπορούν να το κόψουν, διότι η επιφάνειά του έχει σκληρύνει! Για να το αποφύγουμε αυτό, το αφήνουμε 10′ – 15′ (ανάλογα με το πώς ψήνει ο φούρνος μας) μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί – κανελί χρώμα. Τότε, το βγάζουμε άφοβα από το φούρνο (διότι το σάμαλι δεν “πέφτει”) και το χαράζουμε σε μεγάλα κομμάτια, κάνοντας γραμμές πρώτα οριζόντια και μετά κάθετα.

Εν συνεχεία, κόβουμε διαγώνια τα τετράγωνα αυτά κομμάτια.

Βάζουμε και πάλι στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 25′ – 30′ (ανάλογα με το φούρνο), μέχρι να πάρει σε όλη την επιφάνειά του ένα έντονο, καφέ χρώμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι, όλο μαζί.

Σιρόπι

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό, έπειτα τη ζάχαρη και τη φλούδα του πορτοκαλιού, ανάβουμε τη φωτιά και μετράμε 4′ από τη στιγμή που θα πάρει την πρώτη βράση.

Το σβήνουμε και το ρίχνουμε στο γλυκό.

Όταν το γλυκό “πιει” όλο το σιρόπι και, αφού κρυώσει, το κόβουμε καλά μέχρι κάτω.
constantinoupoli.com

Καζάν ντιμπί !!! (Μικρασιάτικη συνταγή)


Είναι πολύ εύκολο γλυκό…δροσερό, με ελαφριά γεύση,… διαιτητικό και οικονομικό!

Ισως το πιο νόστιμο και ταυτόχρονα απλό γλυκό που μπορείς φτιάξεις !!!

Υλικά

    Γάλα 1 1/2 λίτρο
    Άχνη ζάχαρη 2 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού
    Βούτυρο 3 κουταλιές της σούπας
    Ανθόνερο 1 1/2 κουταλιά της σούπας
    Κανέλα 2 1/2 κουταλιές του γλυκού
    Βανίλια 2 τεμ.
    Ρυζάλευρο 2 φλυτζάνια του τσαγιού

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την άχνη ζάχαρη, το ρυζάλευρο και τις βανίλιες και ανακατεύουμε πολύ καλά για να λιώσει το ρυζάλευρο. Στην συνέχεια βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά για να βράσουν τα υλικά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνέχεια για να μην μας κολλήσει, μέχρι να πήξει. Αλείφουμε ένα ταψί με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, προσθέτουμε το μείγμα το οποίο πρέπει να απλωθεί πολύ καλά στο ταψί , το βάζουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς  στο κάτω μέρος του φούρνου για 25-30 λεπτά για να γίνει αισθητή η μυρωδιά της καραμέλας.

Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Το κόβουμε τριγωνικά και το σερβίρουμε ανάποδα, δηλαδή το σκούρο χρώμα από πάνω. Ραντίζουμε με το ανθόνερο και πασπαλίζουμε με κανέλα.

 Καλό είναι το καζάν ντιπί να καταναλωθεί την ίδια μέρα.Καλή επιτυχία !!!
constantinoupoli.com/

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Μελιτζάνες με κουρκούτι !!!

Φτιάξε αυτό το εύκολο κουρκούτι και βούτηξε λαχανικά θαλασσινά και απολαύσε τα τραγανά και νόστιμα !!!

Υλικά:
1 και 1/2 γεμάτο φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
νερό όσο πάρει να γίνει παχύς χυλός [ ανακατεύομαι με ένα πιρούνι λίγο λίγο νερό μέχρι να δούμε όταν βουτήξουμε ότι θέλουμε να τηγανίσουμε να στέκεται ελαφρώς επάνω του ]
1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού αλάτι

λάδι ελαφρύ για το τηγάνι ή και ελαιόλαδο

Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά για τον χυλό και τα ανακατεύουμε καλά.

Τι κάνουμε

Πλένουμε καθαρίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες λεπτές.
Τις βάζουμε σε σουρωτήρι τα αλατίζουμε και αφήνουμε λίγο να ιδρώσουν.
Τις στίβουμε λίγο με το χέρι.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι μας να ζεσταθεί αρκετά βουτάμε τις μελιτζάνες στο χυλό και τηγανίζουμε.
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε απορροφητικό χαρτί για λίγο και σερβίρουμε.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Κουλούρια Θεσσαλονίκης αγαπημένα & εύκολα !!!





  Αφράτα και γρήγορα κουλούρια Θεσσαλονίκης από τα χεράκια μας !!!

 ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 ml ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξερή μαγιά
200 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ.γλυκού κοφτό ζάχαρη
1 κουτ.γλυκού κοφτό αλάτι

Για το ψήσιμο
1 μπολ με νερό
200 γρ σουσάμι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε λίγο χλιαρό νερό σε ένα ποτήρι και ρίχνουμε την μαγιά την ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε πρώτα όλα τα υλικά της ζύμης, εκτός από το νερό που μπαίνει τελευταίο, ζυμώνουμε και προσθέτουμε και το νερό, ζυμώνουμε καλά μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας η ζύμη.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για λίγο να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.





Έπειτα ξαναζυμώνουμε και χωρίζουμε το ζυμάρι σε 10  μικρά κομμάτια.
Πλάθουμε σε λωρίδες πάνω σε πάγκο ραντισμένο με αλεύρι και με λαδωμένα χέρια , ενώνουμε τις άκρες και βουτάμε το κουλούρι μας στο μπολ με το νερό και έπειτα στο σουσάμι να καλυφθεί καλά.
Ψήνουμε λίγα λίγα τα κουλούρια μας στρώνοντας επάνω στην σχάρα του φούρνου αλουμινόχαρτο για ευκολία -τα ακουμπάμε και τα ψήνουμε έτσι  με αέρα -εγώ το κάνω έτσι εσείς αν θέλετε να τα ψήσετε σε ταψί στρώστε στο πρώτα λαδόκολλα. Φούρνος προθερμασμένος στους 180 αέρα περίπου 20 λεπτά ψήσιμο .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ







Σπετσοφάι με λουκάνικα !!!

   Από τα πλέον κλασικά κι αγαπημένα πατροπαράδοτα ελληνικά φαγητά!!

 Υλικά
    λουκάνικο χωριάτικο 500 γραμ κομμένο ροδέλες ενός πόντου
    6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο  
    1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    2 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
    1 πράσινη πιπεριά κομμένη μεγάλα καρέ
    1 κόκκινη πιπεριά κομμένη μεγάλα καρέ
    1 καρότο κομμένο σε ροδέλες [προαιρετικά ]
    1 ποτηράκι του κρασιού κρασί κόκκινο
    3 φρέσκες ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
    1 κουταλιά σούπας κοφτή πελτέ
    1/2  κουταλάκι γλυκού μπούκοβο
    αλάτι
    πιπέρι
    λίγη ζάχαρη
   

    Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τηγανίζουμε τα λουκάνικα .
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Ρίχνουμε στο ίδιο λάδι τα  κρεμμύδια ξερά και φρέσκα το σκόρδο πιπεριές και καρότο  και     σοτάρουμε καλά.
Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αμέσως μετά προσθέτουμε την ψιλοτριμμένη  ντομάτα τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό το αλάτι το πιπέρι την ζάχαρη το μπούκοβο.
Τα αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά περίπου 20 λεπτά και αμέσως μετά  προσθέτουμε τα λουκάνικα και τα αφήνετε να μαγειρευτούν όλα μαζί για άλλα 20 λεπτά μέχρι να δείτε να δέσει η σάλτσα.
Προαιρετικά αν θέλετε στο τελευταίο στάδιο βρασμού προσθέτουμε λίγη φέτα τριμμένη με το χέρι και στο σερβίρισμα πασπαλίζετε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    





  

Πάνκεϊκ σε 10 λεπτά !!!

 Μοιάζουν πολύ με τις γνωστές μας τηγανίτες μόνο που είναι πιο αφράτα και δεν χρειάζεται περισσότερο από 10 λεπτά ετοιμασίας να τα  απολαύσετε !!!

ΥΛΙΚΑ (για 11 με 12 πάνκεϊκ)

1 φλ. αλεύρι,
1 γεμάτο κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
1 πρέζα αλάτι,
2 κοφτές κουταλιές ζάχαρη,
4 κουταλιές σούπας λιωμένο βούτυρο -2 για μέσα στο μείγμα και 2 για το τηγάνι
1 αβγό,
1 φλ. γάλα.

Τι κάνουμε
Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε με το σύρμα ή πιρούνι το αβγό και ανακατεύετε μέσα το γάλα.
Ρίχνετε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και τα ανακατεύετε καλά με το σύρμα μέχρι να γίνει λείο να μην μείνουν σβολάκια  και ύστερα ανακατεύετε μέσα τα λιωμένο βούτυρο.
Αφήνετε το μείγμα στην άκρη για ½ περίπου ώρα αν δεν βιάζεστε και όταν είναι να αρχίσετε να ετοιμάζετε το χτυπάτε ξανά  για λίγα δευτερόλεπτα.
Ζεσταίνετε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε ένα κομματάκι βούτυρο.
Όταν λιώσει, παίρνετε με ένα φλιτζανάκι του καφέ μείγμα και το ρίχνετε μέσα στο τηγάνι.
Προσοχή δεν κουνάμε το τηγάνι για να μην απλώσει το μείγμα θέλουμε να είναι πιο παχύ από κρέπα σαν τηγανίτα. 
Προσέχετε κατά το τηγάνισμα  μόλις βγάλει φουσκάλες στην επιφάνειά του τότε το γυρίζετε από την άλλη πλευρά για να  1-2 λεπτά να έχουν ωραίο χρώμα χρυσαφί κι από τις δύο πλευρές. Το πάνκεϊκ θα φουσκώσουν  και θα έχουν πάχος περίπου 1 πόντο.
Ψήνετε όλα τα πάνκεϊκ με τον ίδιο τρόπο και τα βγάζετε σε πιατέλα.
Σερβίρετε με ότι θέλετε μέλι- σοκολάτα λιωμένη-μερέντα ή όπως βλέπετε εδώ σοκολάτα λιωμένη με ροδέλες μπανάνας.Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ  .

^Γαρίδες σαγανάκι χωρίς τυρί !!!

Μπορούμε να προσθέσουμε και φέτα σε ημέρες που δεν νηστεύουμε.

    Υλικά:

    500 γρ γαρίδες
    1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
    1 κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο
    1/4 ποτηράκι του κρασιού ούζο
    3/4 της κούπες ζωμό γαρίδας
    1 ποτηράκι του κρασιού χυμό ντομάτας
    1 κουταλιά σούπας κοφτή πελτέ
    αλάτι,πιπέρι
    ελάχιστο μπούκοβο
    λάδι
   

    Εκτέλεση:
Βγάζουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα βράζουμε σε νερό με 2 κ.σ ξίδι
και ένα φύλλο δάφνης.
Τα σουρώνουμε και κρατάμε 1 ποτήρι από το ζωμό της γαρίδας.
Μόλις κρυώσουν τις καθαρίζουμε και αφήνουμε μόνο την ουρά τους.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι ξερό και φρέσκο  στο λάδι και ρίχνουμε τις γαρίδες.
Προσθέτουμε και το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε και τον χυμό ντομάτας τον πελτέ τον ζωμό και βράζουμε 

Μόλις δέσει η σάλτσα λίγο πριν το σβήσουμε προσθέτουμε λίγο μπούκοβο αφήνουμε 3 λεπτά  και σερβίρουμε αν βάλουμε τελικά τυρί το προσθέτουμε μόλις σβήσουμε τη φωτιά.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Γαριδομακαρονάδα πολυ γρήγορη & γευστική !!!



 Υλικά για 4 μερίδες

1 κιλό γαρίδες [εδώ κατεψυγμένες]
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 πιπεριά πράσινη
1πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πορτοκαλί
2 κρεμμυδάκια μέτρια ξερά
3 σκελίδες σκόρδο
7-8 κλωνιά μαϊντανό
4-5 κλωνιά σέλινο
1/2 ποτήρι του νερού ούζο
αλάτι-πιπέρι-λίγη ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας κύκνος
1 πακέτο μακαρόνια νούμερο της αρεσκείας σας εδώ χρησιμοποίησα Νο 6


Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια [όχι πολύ να κρατάνε λίγο ]τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα ,κατά το βράσιμο μέσα στο νερό ρίχνουμε εκτός από αλάτι και 2 με 3 κουταλιές του ελαιόλαδο .


Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι ,προσθέτουμε όλες τις πιπεριές κομμένες σε μακρόστενα κομματάκια  ,το σκόρδο σε ροδέλες  λεπτές,τα κρεμμυδάκια κομμένα σε μακρόστενο λεπτό σχήμα ,και ανακατεύομαι συνέχεια με ξύλινη κουτάλα  μέχρι να μαραθούν.

Αμέσως προσθέτουμε τις γαρίδες όπως είναι παγωμένες μόνο τις ξεπλένουμε και κόβουμε με ψαλίδι τα μουστάκια ,-αν θέλετε βγάζετε το κέλυφος αφήνοντας μόνο την ουρίτσα και το κεφάλι -,εγώ πολλές φορές την μαγειρεύω ολόκληρη  -ανακατεύουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε το ούζο ,ανακατεύουμε συχνά με προσοχή .

Ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερού ζεστό  νερό στο οποίο μέσα έχουμε διαλύσει το πελτέ ,προσθέτουμε το αλάτι,το πιπέρι ,την ζάχαρη τον μαϊντανό και το σέλινο και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας με προσοχή αν και δεν διαλύονται οι γαρίδες οι συγκεκριμένες είναι λίγο μεγάλες.



Μόλις δέσει η σάλτσα είναι έτοιμες.Σερβίρουμε τα μακαρόνια κι από πάνω βάζουμε την σάλτσα με τις γαρίδες ,Αν θέλουμε βάζουμε μέσα στην σάλτσα τα μακαρόνια κι ανακατεύουμε για ακόμα πιο νόστιμα .
Καλή σας όρεξη !!! Να την φτιάξετε αξίζει- πολύ γευστική και εύκολη γαριδομακαρονάδα !!!




Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το κόστος 8 ευρώ  ευρώ οι γαρίδες σύν 3 ευρώ περίπου οι χρωματιστές πιπεριές τα βασικά υλικά!!


Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Κουλουράκια με μαστίχα -μαχλέπι-πορτοκάλι !!!


Νηστίσιμα κουλουράκια αρωματισμένα με μαχλέπι μαστίχα και μοσχοκάρυδο!!




 Yλικά
200 ml ελαιόλαδο
200 γραμ ζάχαρη
200 γραμ. χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 βανίλια
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
1 κουταλάκι μαχλέπι
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα μαγειρικής 
450 γραμ αλεύρι για τσουρέκια
250 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
σουσάμι και λίγη ζάχαρη κρυσταλλική



Τι κάνουμε
Χτυπάμε 200 ml ελαιόλαδο με 200γρ ζάχαρη.
Προσθέτουμε 200ml χυμό πορτοκάλι ξύσμα από ένα πορτοκάλι μια βανίλια ένα σφηνάκι λικέρ μαστίχα ένα κουταλάκι μαχλέπι ένα κουταλάκι μοσχοκάρυδο ένα κουταλάκι μπέικιν ένα κουταλάκι σόδα μαγειρικής ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά 450γρ αλεύρι για τσουρέκια και 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Ζυμώνουμε λίγο μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι και βάζουμε για μισή ώρα ψυγείο. Πλάθουμε κουλουράκια πασπαλίζουμε με σουσάμι η με ζάχαρη κρυσταλλική και ψήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά!!! Καλοφάγωτα !!!
Συνταγή από την φίλη μου Ζουζουνιες
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Aυγά με ψητά λαχανικά !!!


- Ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο με ψητά αυγά και διάφορα λαχανικά στο φούρνο, ή σε αντικολλητικό τηγάνι το ίδιο πολύ ωραίο !!!

Υλικά μερίδες 2 με 3
1 κολοκυθάκι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 μικρή μελιτζάνα κομμένη σε λεπτές μικρές φετούλες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένες ροδέλες
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο λεπτό σε λωρίδες 
1 πιπεριά Φλωρίνης μικρή κομμένη σε λεπτές λωρίδες
1/2 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωρίδες 
5 με 6 αυγά
4 κουταλιές σούπας  γάλα Νουνού ή φρέσκο 
2 με 3  κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κύβο βιολογικό
αλάτι -πιπέρι
λίγο κουρκουμά

 Τι κάνουμε
Βάζουμε όλα τα κομμένα λαχανικά σε αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρολίτσα.
Προσθέτουμε το λάδι μαζί με 1/2 ποτήρι του νερού νερό ρίχνουμε και τον κύβο.
Σιγομαγειρεύουμε  μέχρι να δοκιμάσουμε και να έχουν σχεδόν μαγειρευτεί τα λαχανικά.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα κατά την διάρκεια μαγειρέματος.
Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν -- έχουμε συγχρόνως βάλει τα αυγά σε μπολ προσθέτουμε το γάλα το πιπέρι  τον κουρκουμά και 2 κουταλιές σούπας νερό και τα χτυπάμε καλά .





Ρίχνουμε το μείγμα επάνω από τα μαγειρεμένα λαχανικά κουνάμε πέρα δώθε το σκεύος και μόλις ψηθεί  από την κάτω πλευρά το γυρνάμε να ψηθεί και από την άλλη μεριά.


Αν χρησιμοποιήσουμε τηγάνι μπορούμε να την αναποδογυρίσουμε με ένα μεγάλο ρηχό πιάτο.Σε κατσαρόλα αναγκαστικά γυρνάμε με σπάτουλα κουζίνας .
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω στο πιάτο .Καλή όρεξη !!!
Εναλλακτικά μπορούμε να μαγειρέψουμε τα λαχανικά να τα αδειάσουμε σε αντικολλητικό  ταψάκι,να ρίξουμε τα αυγά από πάνω και να το ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθεί η ομελέτα .

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Καλτσόνε τυρόπιτες & νηστίσιμα χορτοπιτάκια !!!

Αφράτα σαν λουκουμάδες!!!

Για το ζυμάρι:
Έβρασα πατάτες ποσότητα 2 τεμάχια και κράτησα ένα φλιτζάνι πατατόζουμο (κάνει τη ζύμη πιο αφράτη).
Έριξα σε ένα λεκανάκι λίγο αλεύρι ένα φακελάκι μαγιά ένα κουταλάκι ζάχαρη τρεις κουταλιές ελαιόλαδο ανακάτεμα με το χέρι μου πρόσθετα σε ένα κουταλάκι αλάτι και έριχνα  λίγο λίγο και εναλλάξ το πατατόζουμο με το αλεύρι (αλεύρι όσο χρειαστεί μέχρι να τελειώσει το πατατοζουμο και να έχουμε μια ζύμη μαλακή και αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια περίπου 400γρ αλεύρι). Ζύμωσα καλά και άφησα να φουσκώσει.




Για τα χορτοπιτάκια ψιλόκοψα κρεμμυδάκια φρέσκα και άνηθο έκοβα μπαλάκια από το ζυμάρι άνοιξα πιτάκι στην παλάμη μου έβαζα μια κουταλιά από τη γέμιση έκλεινα σε μπαλάκι και το άνοιξα πάλι σε πιτάκι με το ρολάκι μου σε αλευρωμένο πάγκο. 

Τηγανίζω μέχρι να ροδίσουν!


Τα καλτσόνε τα αλείφω με πελτέ ντομάτας και γεμίζω με τυρί γκούντα και γαλοπούλα καπνιστή. Τηγανίζω και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν!

Καλή όρεξη !!!

Συνταγή από την φίλη  Ζουζουνιες

Σταφιδοκεκάκια τα καλύτερα που έχετε φάει !!!




Τι σας έχω τι σας έχω???
Τα καλύτερα Σταφιδοκεκάκια που έχετε φάει!!!




ΣΤΑΦΙΔΟΚΕΚΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ!!!


ΥΛΙΚΑ για 18 τεμ.
500 γρ.αλεύρι γ.ο.χ
200 γρ.ζάχαρη
120 γρ.σπορέλαιο
150 γρ.σταφίδες (μαύρες και ξανθές)
300 γρ.χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
8 γρ.σόδα
6 γρ.αμμωνία
1/2 κ.γ αλάτι
2 βανίλιες
1 κ.γ κανέλα σκόνη (γεμάτο)
1 κ.γ γαρίφαλο σκόνη (κοφτό)
60 γρ.σιρόπι σταφυλλιού (Πωλείται στα σούπερ μάρκετ ως ''Μελοστάφυλλο'')




 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σ'ένα μπολ ρίχνω το λάδι,χυμό,ζάχαρη και ανακατεύω να λιώσει η ζαχαρη.Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας με μια κουτάλα.Σε ταψάκια με υποδοχές για μάφινς βάζω χαρτινες θήκες και γεμίζω με το μίγμα μου.Ψήνω στους 170 με αέρα για 25 λεπτά περίπου.Τα τσεκάρω με οδοντογλυφίδα.
Είναι μαλακά,ζουμερά και πεντανόστιμα!!!



ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το σιρόπι σταφυλλιού θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ και έχει σκούρο καφέ χρώμα και άρωμα από πετιμέζι!


Συνταγή από την φίλη 
Οι Λιχουδιές της Σόφης

Πατατοψωμάκια Νηστίσιμα!!!



Είναι καταπληκτικά και τρώγονται και εκτός τις μέρες νηστείας,γιατί είναι πεντανόστιμα και ιδανικά για ένα καλό πρωινό γεύμα κι όχι μόνο !!!


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1 ποτήρι σπορέλαιο
2 ποτήρια νερό χλιαρό (όχι ζεστό!)
2 κ.γ.κοφτά αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ ζάχαρη
7 ποτήρια αλεύρι γ.ο.χ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 κιλό πατάτες βρασμένες και λιωμένες
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
αλάτι,πιπέρι,δεντρολίβανο,ρίγανη,θυμάρι
1/2 κούπα ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το νερό τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύω να διαλυθεί.Προσθέτω το λάδι και το αλάτι και ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να έχω μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.Ίσως να μην το πάρει όλο το αλεύρι.
Σε άλλο μπολ ρίχνω τις πατάτες.
Σε ένα τηγάνι σωτάρω το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και ρίχνω ότι μυρωδικά θέλω.
Ρίχνω το περιεχόμενο του τηγανιού στις πατάτες προσθέτω αλατοπίπερο και ανακατεύω καλά.
Χωρίς να περιμένω να φουσκώσει το ζυμαράκι μου κόβω μπαλάκια τα πατάω να ανοίξουν (αν κολάει βάζω λίγο λάδι στον πάγκο εργασίας και στα χέρια μου) βάζω μια καλή κ.σ γέμιση το κλείνω σαν πουγκάκι και το πατάω να πλατύνει.

Για ψήσιμο στο φούρνο τα βάζω σε ταψί με λαδόκολα τα τρυπάω με οδοντογλυφίδα σε 2-3 μεριές στην επιφάνεια και ψήνω στους 170 με αέρα μέχρι να ροδίσουν 25 λεπτά περίπου.

Για τηγάνισμα τα βάζω σε τηγάνι με ελαιόλαδο ή σπορελαιο και τηγανίζω μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.Τα τοποθετώ σε πιάτο με χαρτί κουζίνας.Δεν ρουφάνε πολύ λάδι μη τα φοβηθείτε.
Και έχω να πω ότι είναι πεντανόστιμα και με τους 2 τρόπους ψησίματος!!!
 
Από την φίλη  συνταγή
Οι Λιχουδιές της Σόφης


Μηλόπιτα με κρέμα & μπισκοτένια βάση!!!




Μια διαφορετική μηλόπιτα.
Μια μηλόπιτα με αφράτη μπισκοτένια ζύμη,γεμιστή με τριμμένα μήλα και κρέμα βανίλιας!!!!
Είναι μια μηλόπιτα...'Ονειρο!!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΙΣΚΟΤΕΝΙΑ ΖΥΜΗ

250 γρ.βούτυρο τύπου Lurpak λιωμένο αλλά όχι ζεστό
200 γρ.ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
600 γρ.αλεύρι γ.ο.χ
3 βανίλιες
1 κ.γ μπέικιν
1/2 κ.γ αλάτι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ (400 γρ.)
1 κονσέρβα νερό (μετράμε με το ίδιο κουτί)
2 φακελάκια (80γρ.συνολικά) άνθος αραβοσίτου κρέμα βανίλια (5 κ.σ)
5 κ.σ ζάχαρη

ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΛΑ
5 μήλα καθαρισμένα και τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη (ή κομμένα σε λεπτές φέτες ή σε κυβάκια, εγώ τα έτριψα)
1 κ.γ κανέλα
1-2 κ.σ ζάχαρη
8 μπισκότα πτι-μπερ αλεσμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Ξεκινάω με την κρέμα.
Σε κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά και ανακατεύω συνεχώς πάνω στη φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Την αδειάζω σε ένα μπολ και την σκεπάζω με μεμβράνη να μην πιάσει πέτσα.Την αφήνω στην άκρη.
-Χτυπάω στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη με το σύρμα να αφρατέψουν και να λιώσει η ζάχαρη.Ρίχνω το αλάτι και τις βανίλιες και προσθέτω το λιωμένο βούτυρο χτυπώντας.Αλλάζω το εξάρτημα του μίξερ και βάζω το φτερό για απαλές ζύμες.Ρίχνω όλο το αλεύρι και όταν μαζευτεί σε μπαλα είναι έτοιμο.
Αν δεν έχω τέτοιο εξάρτημα σε αυτήν την φάση το κάνω με τα χέρια με γρήγορες κινήσεις και όχι πολύ ζύμωμα.
Παίρνω το 1/4 της ζύμης το παταω λίγο να πλατύνει και το βάζω στην κατάψυξη τυλιγμένο με μεμβράνη για 30 λεπτά.
Τυλιγω σε μεμράνη και την υπόλοιπη ζύμη και τη βάζω στη συντήρηση του ψυγείου για 30 λεπτά επίσης.
Τρίβω τα μήλα.
Σε ταψάκι 34Χ24 περίπου βάζω μια λαδόκολα να προεξέχει από τα πλαινά ώστε να μπορέσω να ξεφορμάρω τη μηλόπιτα.(δείτε φωτο) και στρώνω τη ζύμη που είχα στη συντήρηση,κάτω στη βάση του ταψιού και πατώντας τη με τα χέρια να ανασηκωθεί και στα πλαινά 2 εκ.Πασπαλίζω με το τριμμένο μπισκότο.Στρώνω τα τριμμένα μήλα,πασπαλίζω με την κανέλα και τη ζάχαρη και από πάνω απλώνω την κρέμα.
Αν η κρέμα έχει κρυώσει πολύ την αφρατεύω χτυπώντας την για λίγο με το μίξερ.
Τέλος τρίβω με τα χέρια την παγωμένη ζύμη από την κατάψυξη σε όλη την επιφάνεια.
Ψήνω στους 180 για 50 λεπτά.
Όπως είναι καυτή από το φούρνο την πασπαλίζω με λίγη έξτρα κανελίτσα και αφού κρυώσει καλά,την ξεφορμάρω και την πασπαλίζω με άχνη.
Είναι η πιο νόστιμη μηλόπιτα που έχω φάει!!!