Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Παστίτσιο λαχανικών !!!




Η πραγματικότητα είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων μισούν τα λαχανικά. Από το μαγείρεμα μέχρι και την κατανάλωση τους. Τα οποία όμως είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, αφού μπορούν να «ξεπλύνουν» και το τελευταίο κύτταρο μας από βλαβερές τοξίνες.

Την ίδια συζήτηση είχα πριν λίγο καιρό με έναν φίλο ο οποίος είπε την ατακα, «Το μπρόκολο, παστίτσιο δεν πρόκειται να γίνει!». Κάτι που πήρα σαν πρόκληση…

Υλικά που θα χρειαστείς

    500 γρμ. μακαρόνι για παστίτσιο ή πένες (βρασμένα για 9 λεπτά)
    2 κρεμμύδια ξερά (καθαρισμένα, περασμένα στο τρίφτη)
    2 γλυκοπατάτες (καθαρισμένες, περασμένες στο τρίφτη)
    1 καρότο (καθαρισμένο, περασμένο στο τρίφτη)
    1 πράσο (καθαρισμένο, στον τρίφτη και αυτό)
     2 χούφτες μανιτάρια (ψιλοκομμένα)
    ½ ποτήρι λευκό κρασί (οχι ρετσίνα)
    Αλάτι, πιπέρι, 3 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

Για την κρέμα μπεσαμέλ:

    3-4 κ.σ. βούτυρο (φυτικό για την vegan εκδοχή του φαγητού)
    1 μεγαλη κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
    1 λίτρο γάλα (για την vegan εκδοχή 800 ml γαλα αμυγδάλου)
    2 αυγά (για την vegan εκδοχη 80-100 γρμ. τυρί τοφου)
    Extra τυρί τριμμένο για πασπάλισμα (αν εισαι vegan χρησιμοποιείς φυτικό).



Πως να το φτιάξεις:

Σε μια κατσαρόλα με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, σοτάρεις το καρότο, την γλυκοπατάτα, το πράσο, τα μανιτάρια και το κρεμμύδι. Όταν πάρουν χρώμα σβήσε με το κρασί και χαμήλωσε την φωτιά για να σιγοβράσει 5 λεπτά.

Αφου έχεις βράσει τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζεις χωρίς να τα ξεπλύνεις και τα στρώνεις σε ένα ταψί σε διαστάσεις φούρνου. Απο πάνω προσθέτεις μια στώση απο το μείγμα λαχανικών ωστε να μην δημιουργούνται κενα και το αφήνεις στην άκρη να κρυώσει, μέχρι να φτιάξεις την μπεσαμέλ.

Σε μια καθαρή κατσαρόλα ρίχνεις το βούτυρο και μόλις λιώσει  το αλεύρι, ανακατεύεις με μια σπάτουλα μέχρι να πάρει ένα ξανθό χρώμα. Σιγα σιγά και με δόσεις προσθέτεις το γάλα και αφου αποκτήσει την υφή κρέμας τράβηξε απο την φωτιά και πρόσθεσε τα αυγά ή το τοφου.

Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο. Στρώνεις την κρέμα στο ταψι και ψήνεις στους 170 βαθμούς στο γκρίλ μέχρι να πάρει χρυσαφί καφέ χρώμα. Πασπαλίζεις με το τριμμένο τυρί και το ξαναβάζεις στο φούρνο για 4-5 λεπτά.

Tips

Πριν τον κόψεις και τον σερβίρεις άφησε τον για 15 λεπτά σε κρύα επιφάνεια για να «σταθούν» τα υγρά.
Βρείτε κι άλλες συνταγές από τον Χάρη στο charisalexandres

Στιφάδο μανιταριών !!!


Εύκολο γρήγορο, πεντανόστιμο και μυρωδάτο. Αν το φτιάξεις δε θα χρειαστεί να ξανά «κυνηγήσεις» κουνέλι για αυτό το υπέροχο πιάτο. Είναι ιδανικό αν είσαι εργένης, γευστικότατο αν είσαι vegeterian ή vegan, πανεύκολο αν είσαι πρωτάρης.

Υλικά που θα χρειαστείς για 6 άτομα:

    700 γρ. φρέσκα μανιτάρια
    500 γρ. μικρά κρεμμύδια για στιφάδο
    2 φλιτζάνια χυμό τομάτας ή τριμμένη
    1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
    1 δαφνόφυλλο
    2 ξύλα κανέλας
    8-10 μπαχάρια (ολόκληρα)
    Μια πρέζα τριμμένο γαρίφαλο
    Αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, ελαιόλαδο.



Πως να το φτιάξεις:

Σε μια κατσαρόλα με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο σοτάρεις ολόκληρα τα κρεμμύδια (αφού πρώτα τα καθαρίσεις) για περίπου 12 λεπτά. Ανακάτεψε τα με μαλακές κινήσεις κάθε 4-5 λεπτά ώστε να πάρουν χρώμα.

Στην συνέχεια ξέπλυνε τα μανιτάρια και ρίξε τα στην κατσαρόλα ολόκληρα, ανακάτεψε απαλά να πάρουν χρώμα, αν χρειαστεί πρόσθεσε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο επιπλέον.

10 λεπτά μετά κι αφού πάρουν χρώμα τα μανιτάρια ρίξε τα ξύλα κανέλας, τα μπαχάρια, την δάφνη, το γαρίφαλο και σβήσε με το κρασί, ρίξε την τομάτα. Ρίξε λίγο αλάτι, πιπέρι και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Άσε να βράζει σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Αυτό ήταν! Καλή όρεξη…!!!
Βρείτε κι άλλες συνταγές από τον Χάρη στο charisalexandres

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Σουσαμόπιτα παραδοσιακή Θράκης !!!

 Με κεράσανε και ξετρελάθηκα από την γεύση της !!! Δοκιμάστε την κι εσείς !!!

Υλικά

    Φύλλο κρούστας 1 πακέτο  
    Ελαιόλαδο 1 κούπα  
    Σουσάμι άσπρο 400 γρ  
    Φρυγανιές 150 γρ. τριμμένη  
    Καρυδόψιχα 150 γρ (ή αμύγδαλα)  
    Πορτοκάλι 1 κουταλάκι του γλυκού μόνο το ξύσμα του  
    Κανέλα 1 κουτάλι της σούπας  
    Ζάχαρη 200 γρ  
    Γαρύφαλλα 10 τεμ  

Για το σιρόπι

Πετιμέζι 3 ποτήρια το βρίσκουμε στα βιολογικά αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπορείτε να αντικαταστήσετε με μέλι .
    Νερό 3 ποτήρια  
    Ζάχαρη 3 ποτήρια
    Βανίλιες 2





Οδηγίες

Ψήνουμε το σουσάμι σε ένα τηγάνι, το ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με την καρυδόψιχα (ή αμύγδαλα) και την φρυγανιά και τα αλέθομαι ελαφριά.
Σε ένα μπολ βάζουμε  το μείγμα και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την μισή κανέλα και την ζάχαρη.
Βάζουμε  το λάδι σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε.
Σε ένα πυρέξ ή ταψί μακρόστενο, αφού το λαδώσουμε, βάζουμε 2 φύλλα από την κρούστα και τα αλείφουμε με το ζεστό λάδι.
Ρίχνουμε την γέμιση.
Στρώνουμε πάνω από την γέμιση άλλα 2 φύλλα και τα αλείφουμε με το ζεστό λάδι, ρίχνουμε πάλι γέμιση και στρώνουμε άλλα 2 φύλλα (κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση).
Στο τέλος βάζουμε 4 φύλλα τα οποία τα ραντίζουμε   με το λάδι.
Χαράζουμε την πίτα σε ρόμβους και βάζουμε σε κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλλο [προαιρετικά ] και την ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
Αφού ψηθεί την βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το πετιμέζι και τις βανίλιες και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στην κρύα πίτα και την αφήνουμε να το απορροφήσει καλά και μετά την κόβουμε.

\Σημείωση: το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και η πίτα κρύα.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Γαριδομακαρονάδα με μικρές γαριδούλες οικονομική !!!

 Η πιό απλή και οικονομική γαριδομακαρονάδα !!!


ΥΛΙΚΑ

    300 γρ. γαριδούλες αποφλοιωμένες  τις μικρές
    300 γρ. γαριδούλες  ολόκληρες τις μικρές
    1 κονσέρβα ντοματάκια
    1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
     2 σκελίδες σκόρδο
    1/2 κούπα ελαιόλαδο
    2 σφηνάκια ούζο
    1/2 κούπα φύλλα βασιλικού
    1 κουτ.γλυκ. ζάχαρη
    Αλάτι
    Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
    1 πακέτο λιγκουϊνια

Τι κάνουμε
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι  και σε μικρή κατσαρόλα το σωτάρουμε στη μισή ποσότητα ελαιόλαδου για 2-3 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Σβήνουμε με το 1 σφηνάκι ούζο.
Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ένα ποτηράκι του κρασιού νερό και βράζουμε για 15 λεπτά.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να έχουμε μια πηχτή σάλτσα. Στο τέλος προσθέτουμε το φρέσκο βασιλικό αφού τον έχουμε ψιλοκόψει και βράζουμε για 2 λεπτά ακόμα -τα φρέσκα μυρωδικά τα βάζουμε πάντα στο τέλος του βρασμού για να μη χάσουν το άρωμά τους.Όταν είναι έτοιμη αποσύρουμε απο την φωτιά.
Απο τις ολόκληρες γαρίδες κρατάμε 6 τεμ.όπως ειναι και τις υπόλοιπες τις αποφλοιώνουμε κρατόντας ακέραια τα κεφάλια τους και τις ουρές τους.
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο αφου το έχουμε περάσει απο την πρέσα.
Το αφήνουμε 1-2 λεπτά να αρωματιστεί το λαδάκι.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και σωτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν το γνωστό ροζ-πορτοκαλί χρώμα.
Σβήνουμε με το τελευταίο σφηνάκι ούζο.
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και συνεχίσουμε να μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από την φωτιά.
Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά 1 λεπτό λιγότερο από όσο λέει η συσκευασία.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα βάζουμε στο τηγάνι με τις γαρίδες ανακατεύοντας ενώ έχουμε δυναμώσει την ένταση της εστίας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια.
Βράζουμε για 1 με 2 λεπτά ακόμα και σερβίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού.
Καλή  όρεξη!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ






Λαζάνια με κιμά σόγιας !!!

Ακρως νηστίσιμο !!!

Υλικά
    1/2 κούπα ελαιόλαδο
    1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
    200 γραμ. κιμά σόγιας
    2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
    2 καρότα τριμμένα
    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα
    3 κόκους  μπαχάρια
    2 δαφνόφυλλα
    1 κύβο λαχανικών
    1 πιπεριά ψιλοκομμένη
    μισή κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
    αλάτι-πιπέρι
    2  κουτιά ντοματάκια κονκασέ
    1 πακέτο λαζανάκι βρασμένο αλ- ντέντε

Οδηγίες

    Από το βράδυ βάζουμε την σόγια να φουσκώσει σε μπόλικο χλιαρό νερό
    Την άλλη μέρα την ξεπλένουμε και την βράζουμε  για 15 λεπτά, την σουρώνουμε και την πλένουμε σε τρεχούμενο νερό πολύ- πολύ καλά
    Την στραγγίζουμε και την στίβουμε  με τα χέρια πολύ καλά
    Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο να γυαλίσουν, προσθέτουμε τη σόγια και αφήνουμε λίγα λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς
   Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τα ντοματάκια και όλα τα μυρωδικά εκτός του μαϊντανού
    Βράζουμε 1 ώρα και πριν το τέλος προσθέτουμε αλατοπίπερο και μαϊντανό.Καλή όρεξη !!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος στον φούρνο με πατάτες !!!



 Ωραιότατο φαγητό για όλες τις ημέρες !!! Κάτι σαν το πλακί ψάρι περίπου με πολύ νοστιμιά !!!

Υλικά
1 πακέτο κατεψυγμένο μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο
6 πατάτες μεγάλες κομμένες κυδωνάτες και ξανά στην μέση
1/2 ποτήρι χυμό ντομάτας [εγώ έχω βάλει σπιτικό εδώ ]
1 κουταλιά κοφτή σούπας πελτέ
2 με 3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα μέτρια σε στρογγυλές φέτες ή μακρόστενες
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 πιπεριά πράσινη λεπτοκομμένη
5 με 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
λίγο κουρκουμά που κάνει πολύ καλό
αλάτι -πιπέρι-λίγη ζάχαρη
μαϊντανό ψιλοκομμένο

Τι κάνουμε
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε να μαραθούν .
Ρίχνουμε και τις πατάτες μαζί με τον μαϊντανό και την πιπεριά και τα γυρνάμε για 3 με 4 λεπτά όλα μαζί.

 Αμέσως μετά προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας μαζί με τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νεράκι .
Ρίχνουμε μέσα και το αλατοπίπερο τον κουρκουμά και την ζάχαρη ανακατεύουμε και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό -σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 15  λεπτά περίπου -να δοκιμάσουμε με ένα πιρούνι και η πατάτα να τρυπιέται εύκολα όχι να έχει μαγειρευτεί πολύ γιατί θα ψηθεί σε λίγο και στον φούρνο.







Αν δεν έχει  μπόλικο ζουμάκι προσθέτουμε νερό και μόλις ξαναπάρουν μία βράση το αδειάζουμε σε ταψάκι .
Να έχει ζουμάκι λίγο για να ψηθεί το ψάρι και να μείνει η σάλτσα.





Βάζουμε ανάμεσα και τα κομμάτια του μπακαλιάρου να πάρουν από το ζουμί γεύση  και το ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο 170 με 180 βαθμούς . Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ















Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Πολίτικο γιουβέτσι με μανιτάρια !!!


Ένα γιουβέτσι διαφορετικό που θα πλημμυρίσει το σπίτι σας με αρώματα!!

ΥΛΙΚA

    600 γρ. μανιτάρια κομμένα στα 4
    200 γρ. κριθαράκι
    50 γρ. ρύζι μαύρο
    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
    1 ποτήρι λευκό κρασί
    2 ντομάτες τριμμένες
    1 κ.σ. πάστα ντομάτας
    ψιλοκομμένο βασιλικό
    ½ κουταλάκι μυρωδικά ξερά (μαντζουράνα, θυμάρι, δυόσμο)
    100 γρ. τριμμένη μυζήθρα
    100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
    ελαιόλαδο
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Σε μια κατσαρόλα ροδίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια.
    Ανακατεύουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά, ρίχνουμε και το κριθαράκι μαζί με το ρύζι, στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την πάστα ντομάτας και όλα τα μυρωδικά.
    Προσθέτουμε νερό ζεστό μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό και βράζουμε για 15’.
To αδειάζουμε σε πήλινο σκεύος μεγάλο ή ατομικά πασπαλίζουμε με τυρί και φουρνίζουμε για 10 λεπτά ίσα να λιώσει το τυρί .
    Σερβίρουμε με τριμμένη μυζήθρα και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

Μπορούμε να παραλείψουμε τη μυζήθρα για να έχουμε ένα νοστιμότατο νηστίσιμο πιάτο.
constantinoupoli.com

Σάμαλι αυθεντικό Πολίτικο !!!

Αυθεντικό Πολίτικο μυρωδάτο σάμαλι !!!

Υλικά για Σαμαλι
½ κιλό σιμιγδάλι ψιλό
½ κιλό σιμιγδάλι χονδρό
1 γιαούρτι (ή, 200 gr στραγγιστό γιαούρτι)
2 νεροπότηρα ζάχαρη
2 ½ νεροπότηρα χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου
2 βανίλιες
2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
φλούδα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση για Σαμάλι
Η παρασκευή αυτού του γλυκού είναι πανεύκολη.
Θρυμματίζουμε με τον πλάστη, στον πάγκο της κουζίνας, τη μαστίχα Χίου με το ένα κουταλάκι αλεύρι και με ένα κουταλάκι ζάχαρη (η ποσότητα αφαιρείται από εκείνη, των δύο νεροπότηρων, που αναφέρεται στα υλικά), μέχρι να γίνει σκόνη.

Σε ένα μεγάλο μπωλ, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ψιλό και το χονδρό σιμιγδάλι, τις βανίλιες, την τριμμένη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ.

Φοράμε γάντια μιας χρήσης, ρίχνουμε το γιαούρτι ακριβώς πάνω στο μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουε με το χλιαρό νερό, ρίχνοντας λίγο λίγο κάθε φορά, πάνω στο γιαούρτι, προσπαθώντας με το άλλο χέρι να διαλύσουμε το γιαούρτι με το νερό, το μπέικιν, τις βανίλιες και τη μαστίχα, δίχως ν’ ανακατευτεί πάρα πολύ το μείγμα αυτό με το σιμιγδάλι.

Θα δούμε ότι το γιαούρτι, ανακατεμένο με το χλιαρό νερό, θ’ αρχίσει να αφρίζει στην επαφή του με το μπέικιν πάουντερ.

Αφού ρίξουμε όλο το νερό, τότε ανακατεύουμε το υγρό με το υπόλοιπο μείγμα σιμιγδάλι – ζάχαρη, απαλά. Όταν ομογενοποιηθεί, το ρίχνουμε στο τετράγωνο ταψί της κουζίνας – που δεν είναι απαραίτητο να το λαδώσουμε – και το στρώνουμε με το χέρι μας σε όλο το ταψί.

Χτυπάμε μερικές φορές το ταψί πάνω στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να γίνει λεία η επιφάνεια και το βάζουμε στο φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 180°.

Όλο το μυστικό αυτού του γλυκού είναι στο ψήσιμο γιατί, όσοι έχουν προσπαθήσει να το φτιάξουν, το πρόβλημα που συναντούν είναι ότι όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμό του δεν μπορούν να το κόψουν, διότι η επιφάνειά του έχει σκληρύνει! Για να το αποφύγουμε αυτό, το αφήνουμε 10′ – 15′ (ανάλογα με το πώς ψήνει ο φούρνος μας) μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί – κανελί χρώμα. Τότε, το βγάζουμε άφοβα από το φούρνο (διότι το σάμαλι δεν “πέφτει”) και το χαράζουμε σε μεγάλα κομμάτια, κάνοντας γραμμές πρώτα οριζόντια και μετά κάθετα.

Εν συνεχεία, κόβουμε διαγώνια τα τετράγωνα αυτά κομμάτια.

Βάζουμε και πάλι στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 25′ – 30′ (ανάλογα με το φούρνο), μέχρι να πάρει σε όλη την επιφάνειά του ένα έντονο, καφέ χρώμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι, όλο μαζί.

Σιρόπι

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό, έπειτα τη ζάχαρη και τη φλούδα του πορτοκαλιού, ανάβουμε τη φωτιά και μετράμε 4′ από τη στιγμή που θα πάρει την πρώτη βράση.

Το σβήνουμε και το ρίχνουμε στο γλυκό.

Όταν το γλυκό “πιει” όλο το σιρόπι και, αφού κρυώσει, το κόβουμε καλά μέχρι κάτω.
constantinoupoli.com

Καζάν ντιμπί !!! (Μικρασιάτικη συνταγή)


Είναι πολύ εύκολο γλυκό…δροσερό, με ελαφριά γεύση,… διαιτητικό και οικονομικό!

Ισως το πιο νόστιμο και ταυτόχρονα απλό γλυκό που μπορείς φτιάξεις !!!

Υλικά

    Γάλα 1 1/2 λίτρο
    Άχνη ζάχαρη 2 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού
    Βούτυρο 3 κουταλιές της σούπας
    Ανθόνερο 1 1/2 κουταλιά της σούπας
    Κανέλα 2 1/2 κουταλιές του γλυκού
    Βανίλια 2 τεμ.
    Ρυζάλευρο 2 φλυτζάνια του τσαγιού

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την άχνη ζάχαρη, το ρυζάλευρο και τις βανίλιες και ανακατεύουμε πολύ καλά για να λιώσει το ρυζάλευρο. Στην συνέχεια βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά για να βράσουν τα υλικά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνέχεια για να μην μας κολλήσει, μέχρι να πήξει. Αλείφουμε ένα ταψί με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, προσθέτουμε το μείγμα το οποίο πρέπει να απλωθεί πολύ καλά στο ταψί , το βάζουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς  στο κάτω μέρος του φούρνου για 25-30 λεπτά για να γίνει αισθητή η μυρωδιά της καραμέλας.

Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Το κόβουμε τριγωνικά και το σερβίρουμε ανάποδα, δηλαδή το σκούρο χρώμα από πάνω. Ραντίζουμε με το ανθόνερο και πασπαλίζουμε με κανέλα.

 Καλό είναι το καζάν ντιπί να καταναλωθεί την ίδια μέρα.Καλή επιτυχία !!!
constantinoupoli.com/

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Μελιτζάνες με κουρκούτι !!!

Φτιάξε αυτό το εύκολο κουρκούτι και βούτηξε λαχανικά θαλασσινά και απολαύσε τα τραγανά και νόστιμα !!!

Υλικά:
1 και 1/2 γεμάτο φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
νερό όσο πάρει να γίνει παχύς χυλός [ ανακατεύομαι με ένα πιρούνι λίγο λίγο νερό μέχρι να δούμε όταν βουτήξουμε ότι θέλουμε να τηγανίσουμε να στέκεται ελαφρώς επάνω του ]
1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού αλάτι

λάδι ελαφρύ για το τηγάνι ή και ελαιόλαδο

Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά για τον χυλό και τα ανακατεύουμε καλά.

Τι κάνουμε

Πλένουμε καθαρίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες λεπτές.
Τις βάζουμε σε σουρωτήρι τα αλατίζουμε και αφήνουμε λίγο να ιδρώσουν.
Τις στίβουμε λίγο με το χέρι.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι μας να ζεσταθεί αρκετά βουτάμε τις μελιτζάνες στο χυλό και τηγανίζουμε.
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε απορροφητικό χαρτί για λίγο και σερβίρουμε.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Κουλούρια Θεσσαλονίκης αγαπημένα & εύκολα !!!





  Αφράτα και γρήγορα κουλούρια Θεσσαλονίκης από τα χεράκια μας !!!

 ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 ml ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξερή μαγιά
200 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ.γλυκού κοφτό ζάχαρη
1 κουτ.γλυκού κοφτό αλάτι

Για το ψήσιμο
1 μπολ με νερό
200 γρ σουσάμι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε λίγο χλιαρό νερό σε ένα ποτήρι και ρίχνουμε την μαγιά την ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε πρώτα όλα τα υλικά της ζύμης, εκτός από το νερό που μπαίνει τελευταίο, ζυμώνουμε και προσθέτουμε και το νερό, ζυμώνουμε καλά μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας η ζύμη.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για λίγο να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.





Έπειτα ξαναζυμώνουμε και χωρίζουμε το ζυμάρι σε 10  μικρά κομμάτια.
Πλάθουμε σε λωρίδες πάνω σε πάγκο ραντισμένο με αλεύρι και με λαδωμένα χέρια , ενώνουμε τις άκρες και βουτάμε το κουλούρι μας στο μπολ με το νερό και έπειτα στο σουσάμι να καλυφθεί καλά.
Ψήνουμε λίγα λίγα τα κουλούρια μας στρώνοντας επάνω στην σχάρα του φούρνου αλουμινόχαρτο για ευκολία -τα ακουμπάμε και τα ψήνουμε έτσι  με αέρα -εγώ το κάνω έτσι εσείς αν θέλετε να τα ψήσετε σε ταψί στρώστε στο πρώτα λαδόκολλα. Φούρνος προθερμασμένος στους 180 αέρα περίπου 20 λεπτά ψήσιμο .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ







Σπετσοφάι με λουκάνικα !!!

   Από τα πλέον κλασικά κι αγαπημένα πατροπαράδοτα ελληνικά φαγητά!!

 Υλικά
    λουκάνικο χωριάτικο 500 γραμ κομμένο ροδέλες ενός πόντου
    6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο  
    1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    2 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
    1 πράσινη πιπεριά κομμένη μεγάλα καρέ
    1 κόκκινη πιπεριά κομμένη μεγάλα καρέ
    1 καρότο κομμένο σε ροδέλες [προαιρετικά ]
    1 ποτηράκι του κρασιού κρασί κόκκινο
    3 φρέσκες ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
    1 κουταλιά σούπας κοφτή πελτέ
    1/2  κουταλάκι γλυκού μπούκοβο
    αλάτι
    πιπέρι
    λίγη ζάχαρη
   

    Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τηγανίζουμε τα λουκάνικα .
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Ρίχνουμε στο ίδιο λάδι τα  κρεμμύδια ξερά και φρέσκα το σκόρδο πιπεριές και καρότο  και     σοτάρουμε καλά.
Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αμέσως μετά προσθέτουμε την ψιλοτριμμένη  ντομάτα τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό το αλάτι το πιπέρι την ζάχαρη το μπούκοβο.
Τα αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά περίπου 20 λεπτά και αμέσως μετά  προσθέτουμε τα λουκάνικα και τα αφήνετε να μαγειρευτούν όλα μαζί για άλλα 20 λεπτά μέχρι να δείτε να δέσει η σάλτσα.
Προαιρετικά αν θέλετε στο τελευταίο στάδιο βρασμού προσθέτουμε λίγη φέτα τριμμένη με το χέρι και στο σερβίρισμα πασπαλίζετε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    





  

Πάνκεϊκ σε 10 λεπτά !!!

 Μοιάζουν πολύ με τις γνωστές μας τηγανίτες μόνο που είναι πιο αφράτα και δεν χρειάζεται περισσότερο από 10 λεπτά ετοιμασίας να τα  απολαύσετε !!!

ΥΛΙΚΑ (για 11 με 12 πάνκεϊκ)

1 φλ. αλεύρι,
1 γεμάτο κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
1 πρέζα αλάτι,
2 κοφτές κουταλιές ζάχαρη,
4 κουταλιές σούπας λιωμένο βούτυρο -2 για μέσα στο μείγμα και 2 για το τηγάνι
1 αβγό,
1 φλ. γάλα.

Τι κάνουμε
Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε με το σύρμα ή πιρούνι το αβγό και ανακατεύετε μέσα το γάλα.
Ρίχνετε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και τα ανακατεύετε καλά με το σύρμα μέχρι να γίνει λείο να μην μείνουν σβολάκια  και ύστερα ανακατεύετε μέσα τα λιωμένο βούτυρο.
Αφήνετε το μείγμα στην άκρη για ½ περίπου ώρα αν δεν βιάζεστε και όταν είναι να αρχίσετε να ετοιμάζετε το χτυπάτε ξανά  για λίγα δευτερόλεπτα.
Ζεσταίνετε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε ένα κομματάκι βούτυρο.
Όταν λιώσει, παίρνετε με ένα φλιτζανάκι του καφέ μείγμα και το ρίχνετε μέσα στο τηγάνι.
Προσοχή δεν κουνάμε το τηγάνι για να μην απλώσει το μείγμα θέλουμε να είναι πιο παχύ από κρέπα σαν τηγανίτα. 
Προσέχετε κατά το τηγάνισμα  μόλις βγάλει φουσκάλες στην επιφάνειά του τότε το γυρίζετε από την άλλη πλευρά για να  1-2 λεπτά να έχουν ωραίο χρώμα χρυσαφί κι από τις δύο πλευρές. Το πάνκεϊκ θα φουσκώσουν  και θα έχουν πάχος περίπου 1 πόντο.
Ψήνετε όλα τα πάνκεϊκ με τον ίδιο τρόπο και τα βγάζετε σε πιατέλα.
Σερβίρετε με ότι θέλετε μέλι- σοκολάτα λιωμένη-μερέντα ή όπως βλέπετε εδώ σοκολάτα λιωμένη με ροδέλες μπανάνας.Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ  .

^Γαρίδες σαγανάκι χωρίς τυρί !!!

Μπορούμε να προσθέσουμε και φέτα σε ημέρες που δεν νηστεύουμε.

    Υλικά:

    500 γρ γαρίδες
    1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
    1 κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο
    1/4 ποτηράκι του κρασιού ούζο
    3/4 της κούπες ζωμό γαρίδας
    1 ποτηράκι του κρασιού χυμό ντομάτας
    1 κουταλιά σούπας κοφτή πελτέ
    αλάτι,πιπέρι
    ελάχιστο μπούκοβο
    λάδι
   

    Εκτέλεση:
Βγάζουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα βράζουμε σε νερό με 2 κ.σ ξίδι
και ένα φύλλο δάφνης.
Τα σουρώνουμε και κρατάμε 1 ποτήρι από το ζωμό της γαρίδας.
Μόλις κρυώσουν τις καθαρίζουμε και αφήνουμε μόνο την ουρά τους.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι ξερό και φρέσκο  στο λάδι και ρίχνουμε τις γαρίδες.
Προσθέτουμε και το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε και τον χυμό ντομάτας τον πελτέ τον ζωμό και βράζουμε 

Μόλις δέσει η σάλτσα λίγο πριν το σβήσουμε προσθέτουμε λίγο μπούκοβο αφήνουμε 3 λεπτά  και σερβίρουμε αν βάλουμε τελικά τυρί το προσθέτουμε μόλις σβήσουμε τη φωτιά.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Γαριδομακαρονάδα πολυ γρήγορη & γευστική !!!



 Υλικά για 4 μερίδες

1 κιλό γαρίδες [εδώ κατεψυγμένες]
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 πιπεριά πράσινη
1πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πορτοκαλί
2 κρεμμυδάκια μέτρια ξερά
3 σκελίδες σκόρδο
7-8 κλωνιά μαϊντανό
4-5 κλωνιά σέλινο
1/2 ποτήρι του νερού ούζο
αλάτι-πιπέρι-λίγη ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας κύκνος
1 πακέτο μακαρόνια νούμερο της αρεσκείας σας εδώ χρησιμοποίησα Νο 6


Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια [όχι πολύ να κρατάνε λίγο ]τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα ,κατά το βράσιμο μέσα στο νερό ρίχνουμε εκτός από αλάτι και 2 με 3 κουταλιές του ελαιόλαδο .


Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι ,προσθέτουμε όλες τις πιπεριές κομμένες σε μακρόστενα κομματάκια  ,το σκόρδο σε ροδέλες  λεπτές,τα κρεμμυδάκια κομμένα σε μακρόστενο λεπτό σχήμα ,και ανακατεύομαι συνέχεια με ξύλινη κουτάλα  μέχρι να μαραθούν.

Αμέσως προσθέτουμε τις γαρίδες όπως είναι παγωμένες μόνο τις ξεπλένουμε και κόβουμε με ψαλίδι τα μουστάκια ,-αν θέλετε βγάζετε το κέλυφος αφήνοντας μόνο την ουρίτσα και το κεφάλι -,εγώ πολλές φορές την μαγειρεύω ολόκληρη  -ανακατεύουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε το ούζο ,ανακατεύουμε συχνά με προσοχή .

Ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερού ζεστό  νερό στο οποίο μέσα έχουμε διαλύσει το πελτέ ,προσθέτουμε το αλάτι,το πιπέρι ,την ζάχαρη τον μαϊντανό και το σέλινο και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας με προσοχή αν και δεν διαλύονται οι γαρίδες οι συγκεκριμένες είναι λίγο μεγάλες.



Μόλις δέσει η σάλτσα είναι έτοιμες.Σερβίρουμε τα μακαρόνια κι από πάνω βάζουμε την σάλτσα με τις γαρίδες ,Αν θέλουμε βάζουμε μέσα στην σάλτσα τα μακαρόνια κι ανακατεύουμε για ακόμα πιο νόστιμα .
Καλή σας όρεξη !!! Να την φτιάξετε αξίζει- πολύ γευστική και εύκολη γαριδομακαρονάδα !!!




Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το κόστος 8 ευρώ  ευρώ οι γαρίδες σύν 3 ευρώ περίπου οι χρωματιστές πιπεριές τα βασικά υλικά!!