Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

-Σφακιανές πίτες !!!

Η νοστιμιά τους είναι απερίγραπτη !!!

Υλικά για τη ζύμη
4-5 φλιτζάνια αλεύρι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 ¼ φλιτζάνια νερό
¼ του φλιτζανιού εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ούζο ή ρακή

Υλικά για τη γέμιση
700 γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης

Υλικά για το γαρνίρισμα
Μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι. Κάντε μια λακουβίτσα στη μέση και προσθέστε το νερό, το λάδι και το ούζο. Με ένα πιρούνι, ανακατεύετε το αλεύρι με τα υγρά μέχρι να γίνουν ζύμη. Ρίξτε μισό φλιτζάνι αλεύρι σε μια επιφάνεια εργασίας και δουλέψτε τη ζύμη μέχρι να γίνει σφιχτή και λεία. Καλύψετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε μέσα τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30΄.

Χωρίστε τη ζύμη σε 12 μικρές μπάλες και την ξινομυζήθρα σε 12 μερίδες.

Με τον πλάστη, ανοίξτε κάθε μπάλα σε έναν κύκλο με διάμετρο περίπου 15 εκ. Τοποθετήστε την ξινομυζήθρα στο κέντρο και τραβήξετε τη ζύμη πάνω από το τυρί, σχηματίζοντας ένα πουγκί. Σκεπάστε καλά τη γέμιση με τη ζύμη. Τώρα πατήστε τη ζύμη με την παλάμη σας στην επιφάνεια εργασίας και με τον πλάστη ανοίξτε ένα νέο κύκλο με διάμετρο περίπου 8 εκ. Συνεχίστε με τις υπόλοιπες.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεστάνετε ελάχιστο ελαιόλαδο και ρίξτε την πρώτη πίτα. Τηγανίστε σε μέτρια φωτιά κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα ελαφρώς χρυσαφί. Σερβίρεται ζεστή (ολόκληρη ή κομμένη σε φέτες) και περιχυμένη με άφθονο μέλι, προαιρετικά.

Από Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

Δούλκιο ή Βυζαντινό !!!


Ένα μοναδικό γλυκό κατευθείαν από τα βιβλία του Βυζαντίου μας γυρίζει σε κάποιες άλλες γευστικές εποχές…..

Υλικά
Για τη βάση του γλυκού
    2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
    ¾ φλ. βούτυρο (γάλακτος)
    6 αυγά
    2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
    ½ φλ. μέτρια τριμμένο καρύδι
    3-4 κ.σ σουσάμι ελαφρά καβουρντισμένο
    Ξύσμα από ½ πορτοκάλι
    2 κ.γ κανέλα
    ¼ κ.γ γαρίφαλο σκόνη
    5-6 κ.σ ζάχαρη

Για το σιρόπι
    ½ φλ. ζάχαρη
    ½ φλ. μέλι
    2 φλ. νερό
    Ανθόνερο

Για την κρέμα Α’
    1 ½ λίτρο γάλα
    4 αυγά
    2 ½ φλ. ζάχαρη
    1 ½ φλ. αλεύρι
    ½ κ.γ κανέλα

 Για την κρέμα Β’
    ½ λίτρο γάλα
    6 κ.γ άνθος αραβοσίτου [βανίλια]
    6 κ.σ. ζάχαρη
    1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
    1 κρόκος αυγού

Για το σερβίρισμα
    Γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο ή βύσσινο (προαιρετικά)
    Κανέλα ή γαρίφαλο (προαιρετικά)

Για τη βάση του γλυκού
Χτυπάμε το βούτυρο για λίγη ώρα. Προσθέτουμε τους κρόκους και το ξύσμα πορτοκαλιού. Στο μεταξύ χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Προσθέτουμε εναλλάξ το σιμιγδάλι που έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ, τη 1 κ.γ κανέλα, το γαρίφαλο, τα καρύδια, το σουσάμι και τέλος τη μαρέγκα. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι με ένα ταψί. Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Για το σιρόπι
Ανακατεύουμε τα υλικά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Αρωματίζουμε με το ανθόνερο.

Για την κρέμα Α
Βάζουμε στην κατσαρόλα το αλεύρι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε τους κρόκους χτυπημένους με λίγο γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα και την κανέλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Στο τέλος κατεβάζουμε από την φωτιά, όταν κρυώσει λίγο η κρέμα ρίχνουμε μέσα τα ασπράδια χτυπημένα μαρέγκα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε στο ψυγείο.

Για την κρέμα Β
Βάζουμε στην φωτιά το γάλα με το άνθος Γιώτη και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις πάρει βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το φρέσκο βούτυρο και τους κρόκους ελαφρά χτυπημένους. Ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά καλά και βάζουμε στο ψυγείο.

Για τη συναρμολόγηση
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το περιχύνουμε με το σιρόπι όσο είναι ακόμα ζεστό. Το αφήνουμε να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με ta 5-6 κ.σ ζάχαρη. Το βάζουμε για λίγο στο γκριλ να καραμελώσει. Όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κανέλα. Απλώνουμε την κρέμα Α σε ένα παχύ στρώμα και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Αφαιρούμε από το ψυγείο και απλώνουμε και τη δεύτερη κρέμα σε μία λεπτή στρώση.

Προαιρετικά στο σερβίρισμα ρίχνουμε λίγο γλυκό κουταλιού ή πασπαλίζουμε με κανέλα ή γαρίφαλο.

Στο καιρό του μνημονίου η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



  

Muffins σοκολάτας, με δάκρυα λευκής σοκολάτας !!!


Εύκολα και γρήγορα αυτά τα muffins μπορείτε να τα φτιάξετε ακόμα και χωρίς μίξερ. Αρκεί ένα ελάχιστο ανακάτεμα και είναι έτοιμα για το φούρνο. Ιδανικά για το πρωινό, ως κολατσιό για τα παιδιά στο σχολείο, ακόμα και για το γραφείο. Είναι ιδανικά για ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με τα αυγά.

Υλικά
1 φλ. αλεύρι φαρίνα
1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. δάκρυα λευκής σοκολάτας
1 1/4 φλ. ζάχαρη
4 κ.σ γεμάτες κακάο
1/2 κ.γ σόδα
1 πρέζα αλάτι
65 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 φλ. γάλα
1/2 κ.γ βανίλια σε υγρή μορφή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε ελαφρά μία φόρμα με 12 θέσεις για cupcake. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα ξηρά συστατικά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ανακατεύουμε το γάλα μαζί με τη βανίλια και ρίχνουμε στο μείγμα. Τέλος προσθέτουμε τα δάκρυα λευκής σοκολάτας και ανακατεύουμε για να πάνε παντού. Με ένα κουτάλι μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια, διαιρώντας ισομερώς. Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά.  Αφαιρούμε από τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα. Προαιρετικά πριν τα σερβίρουμε πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.

Από Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

Muffins καρύδας !!!


Εύκολα, γρήγορα και με εξωτικό άρωμα. Αυτά τα muffins θα σας ενθουσιάσουν.

Υλικά
1 φλ. αλεύρι φαρίνα

1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλ. ζάχαρη

4 κ.σ γεμάτες καρύδα τριμμένη και λίγη επιπλέον

1/2 κ.γ σόδα

1 πρέζα αλάτι

65 γρ. βούτυρο λιωμένο

1 φλ. γάλα καρύδας

1/2 κ.γ εσάνς καρύδας


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Βουτυρώνουμε ελαφρά μία φόρμα με 12 θέσεις για cupcake.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα ξηρά συστατικά και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Ανακατεύουμε το γάλα καρύδας μαζί με την εσάνς καρύδας και ρίχνουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και με ένα κουτάλι μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια, διαιρώντας ισομερώς.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια των muffins με τριμμένη καρύδα.
Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά. 

Αφαιρούμε από τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.

Εκτέλεση φωτό Από Στο καιρό του μνημονίου η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάεται

Μιλφέιγ με φράουλες !!!

Στα γρήγορα καταπληκτικό γλυκό !!!


Υλικά
1 πακέτο έτοιμη σφολιάτα
350 γρ. φράουλες
1 κ.σ ζάχαρη
Ζάχαρη άχνη

Για την κρέμα
3 κούπες γάλα φρέσκο πλήρες
4 κ.σ αλεύρι
4 κ.σ κορν φλάουρ
5 κ.σ ζάχαρη
4 κρόκοι αυγών
2 βανίλιες
2 κ.σ φρέσκο βούτυρο
350 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί

Ψήνουμε τη σφολιάτα σε αντικολλητικό χαρτί, σε αερόθερμο φούρνο στους 200 βαθμούς ώσπου να ροδίσει και την αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε τη σφολιάτα σε τρία ίσα μέρη.

Για την κρέμα
Χτυπάμε ξεχωριστά σε ένα μεγάλο μπολ τους κρόκους. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αλεύρι κοσκινισμένο για να μη σβολιάσει η κρέμα. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Αραιώνουμε τους κρόκους με κουταλιές κρέμας μέχρι να έρθουν στην ίδια θερμοκρασία.Ρίχνουμε τους κρόκους στη κρέμα και προσθέτουμε τις βανίλιες και το βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη την επιφάνεια της κρέμας (για να μην κάνει κρούστα) και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες.

Κόβουμε τις φράουλες σε ροδέλες και τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Σε μία πιατέλα βάζουμε ένα κομμάτι σφολιάτας, απλώνουμε τη ½ κρέμα και βάζουμε ροδέλες φράουλας. τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Θρυμματίζουμε το τρίτο φύλλο σφολιάτας και πασπαλίζουμε την κρέμα με τα θρύμματα. Κόβουμε 2 φράουλες σαν βεντάλιες και στολίζουμε το μιλφέιγ. Πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε αμέσως.
Από Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

Karpatka !!!


Ένα σύννεφο από ελαφρύ φύλλο που γίνεται στον ατμό και μία ντελικάτη κρέμα όλο γλύκα !!!

Για το φύλλο
1 φλ. νερό150 γρ. μαργαρίνη1 φλ. αλεύρι 5 αυγά1 πρέζα αλάτι1 κ.γ baking powder
Για τη γέμιση  3 φλ. γάλα300 γρ. βούτυρο ¾ φλ. ζάχαρη2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 80 γρ κ.σ αλεύρι πατάτας (συνήθως όταν βλέπετε αλεύρι χωρίς γλουτένη είναι αλεύρι πατάτας)2 κρόκοι αυγών
Για τη συναρμολόγηση -Ζάχαρη άχνη

Για το φύλλο
Βράζουμε το νερό με τη μαργαρίνη. Αφαιρούμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε πολύ καλά (κατά προτίμηση με ξύλινο κουτάλι), προσθέτουμε το αλεύρι. Επαναφέρουμε τη κατσαρόλα και πάλι στη φωτιά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, περίπου για 2 έως 3 λεπτά. Το μείγμα πρέπει να είναι λείο και ομοιόμορφο. Βάζουμε το μείγμα στο μπολ του μίξερ και αφήνουμε να κρυώσει για μερικά λεπτά.  Προσθέτουμε ένα αυγό, μια πρέζα αλάτι και το baking powder. Χτυπάμε στο μίξερ για μερικά λεπτά συνεχίζοντας να προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Αλείφουμε με μαργαρίνη, ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις  35x 24 εκ.  και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Απλώνουμε το μισό μείγμα με μία μαρίζ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C, μέχρι να ροδίσει για περίπου 30 λεπτά. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ψήνουμε και το άλλο μισό του μείγματος, δημιουργώντας τα δύο φύλλα του γλυκού μας.

Για τη κρέμα
 Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 2 φλιτζάνια γάλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε μέχρι το σημείο βρασμού. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο γάλα,  με τους κρόκους αυγών, τη βανίλια και τα δύο αλεύρια. Προσθέτουμε στο βραστό γάλα το μείγμα, ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι να φτιάξουμε μία κρέμα χωρίς κόμπους. Σε ένα λεπτό περίπου θα έχουμε μία παχύρρευστη κρέμα. Αφήνουμε τη κρέμα να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε σταδιακά τη κρύα κρέμα.

Για τη συναρμολόγηση του γλυκού
Τοποθετούμε το ένα φύλο πάνω σε μία ορθογώνια πιατέλα, απλώνουμε τη κρέμα και σκεπάζουμε με το άλλο φύλο. Αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για τρεις ώρες. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.


Κέικ φουλ της Καρύδας !!!


 Ζήτω η καρύδα κι όποιος αντέξει!!!

Για το κέικ
1 φλ. σπορέλαιο / ηλιέλαιο
1 1/2 φλ. ζάχαρη
1 φλ. γάλα καρύδας
1 κ.γ εκχύλισμα - άρωμα καρύδας
1 φλ. ινδοκάρυδο τριμμένο
3 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1 φλ. γκαζόζα
20 γρ baking powder
1 πρέζα αλάτι

Για το γλάσο καρύδας
400ml γάλα καρύδας
1 κ.σ ζάχαρη άχνη
1 κ.γ εσάνς βανίλια
100 γρ. ινδοκάρυδο τριμμένο

Για το κέικ
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε καλά το σπορέλαιο με τη ζάχαρη, μέχρι να λειώσει εντελώς και να σχηματιστεί μία κρέμα. Προσθέτουμε το γάλα καρύδας, το εκχύλισμα το ινδοκάρυδο, τη γκαζόζα και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα σιγά σιγά, συνεχίζοντας πάντα να χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές και λείο μείγμα. Βάζουμε σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να ηρεμήσει για 10 λεπτά και μετά αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μία πιατέλα.

Για το γλάσο καρύδας
Βάζουμε το γάλα καρύδας στο ψυγείο για 8 ώρες ή μία νύχτα, προσέχοντας να μην ανακινήσουμε τη συσκευασία. Έτσι το γάλα θα διασπαστεί στα συστατικά του και πάνω πάνω θα μαζευτεί η παχύρρευστη λευκή κρέμα και κάτω κάτω το διαφανές υγρό. Αφού ανοίξουμε τη συσκευασία παίρνουμε την κρέμα που έχει μαζευτεί πάνω (κρατάμε το διαφανές υγρό για άλλες χρήσεις, π.χ. για smoothie) και την βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε μαζί με την άχνη για 5-7 λεπτά σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να πάρει υφή σαντιγί. Τότε προσθέτουμε τη βανίλια. Είναι καλύτερα να βάλουμε τη σαντιγί στο ψυγείο για 15-30 λεπτά προτού τη χρησιμοποιήσουμε.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πάρα πολύ καλά πριν απλώσουμε από πάνω το γλάσο. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο ινδοκάρυδο.

Από Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

Η "φρυγανιά" της κυρά Πολυτίμης της Σμυρνιάς!!!


 Το γλυκό της κυρά Πολυτίμης από τη Σμύρνη το φτιάχνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και παντού μνημονεύεται το όνομα της. Ναστε καλά εκεί που είσαστε κυρ Ηλία και κυρά Πολυτίμη και ευχαριστούμε για τη γλύκα και τις πολύτιμες αναμνήσεις, που μας χαρίσατε !!! Χριστίνα Σιδέρη .

    7-10 φρυγανιές σίτου

Για το σιρόπι
    220 ml νερό
    100 γρ. ζάχαρη
    1 ξύλο κανέλλας
    5-6 γαρύφαλα
    1 σφηνάκι λικέρ κανέλλας (προαιρετικά)

Για τη κρέμα
    1 λίτρο γάλα
    3 κ.σ γεμάτες νισεστέ
    2 κ.σ γεμάτες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ρυζάλευρο
    2 κρόκους
    1 φλ. ζάχαρη
    1 κ.γ εσανς κανέλλας

Για τη σαντιγί
    300 ml κρέμα γάλακτος με τουλάχιστον 35% λιπαρά
    70 γρ. ζάχαρη άχνη

Για το γαρνίρισμα
    1/2 φλ. φιλέ αμυγδάλου
    1/2 κ.γ κανέλα τριμμένη
    1/2 κ.γ γαρύφαλο τριμμένο
    1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο τριμμένο
    1/2 κ.γ πιπερόριζα τριμμένη 

Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει βράση και περιμένουμε 3-5 λεπτά μέχρι να κατεβάσουμε από τη φωτιά. Αν θέλουμε προσθέτουμε και το λικέρ κανέλλας και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τη κρέμα
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη, μέχρι να ξεκολήσει από τον πάτο της κατσαρόλας το αλεύρι και το νισεστέ. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να μη κολλήσει. Δεν σταματάμε το ανακάτεμα καθόλου. Μόλις αρχίσει να πήζει, μειώνουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα.

Για τη σαντιγύ
Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος μέχρι να έχει τη πυκνότητα του γιαουρτιού σε πολύ δυνατή ταχύτητα και σε μπολ που έχουμε παγώσει. Σταδιακά και αφού συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και περιμένουμε μέχρι η σαντιγύ να στέκεται στους αναδευτήρες.

Για το στήσιμο
Χρησιμοποιούμε ένα μέτριο ταψί, στρογγυλό ή τετράγωνο. Βυθίζουμε τις φρυγανιές στο σιρόπι χωρίς να τις αφήσουμε καθόλου μέσα με πολύ γρήγορες κινήσεις και στρώνουμε τον πάτο του ταψιού καλύπτοντας όλα τα κενά. Βάζουμε από πάνω τη κρέμα κανέλλας και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν σκεπάζουμε με μία μεμβράνη που πρέπει να ακουμπάει στην επιφάνεια της κρέμας και βάζουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για τρείς ώρες. Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το τριμμένο γαρύφαλο, τη κανέλλα, το μοσχοκάρυδο και τη πιπερόριζα. Απλώνουμε τη σαντιγύ πάνω από τη κρέμα, ραντίζουμε την επιφάνεια με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε το φιλέ αμύγδαλου. Βάζουμε για άλλες τρεις ώρες στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.

Συνταγή κυρά Πολυτίμη και φωτογραφία Χριστίνα Σιδέρη.

 

Creammuffin ροδάκινο !!!!



Γλυκιά καταστροφή !!!

Υλικά
    500 γρ. τρίμματα από κέικ (τα δικά μου ήταν από muffins λεμόνι)
    1/4 φλ. σιρόπι από κονσέρβα ροδάκινα κομπόστα

Για τη κρέμα

    1 λίτρο γάλα
    1 φλ. ζάχαρη
    2 κ.σ αλεύρι
    2 κ.σ νισεστέ
    1 κρόκο αυγού
    1 βανίλια

Για την επικάλυψη

    4 κομμάτια ροδάκινο από κονσέρβα ροδάκινα κομπόστα
    1 1/2 φλ. χυμός ροδάκινου
    4 κ.σ νισεστέ
    3 κ.σ ζάχαρη (προαιρετικά)

Σε ένα ταψάκι ή πυρέξ βάζουμε τα τρίμματα από το κέικ και να πατάμε με το χέρι ισομερώς για να σχηματίσουμε μία βάση. Ραντίζουμε με το σιρόπι από τη κομπόστα.

Για τη κρέμα

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για τη κρέμα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε στο μάτι σε μέτρια φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει καλά. Αφαιρούμε από τη φωτιά. Απλώνουμε πάνω από το κέιν και ισιώνουμε με μία μαρίζ την επιφάνεια της κρέμας. Αφήνουμε να κρυώσει πάρα πολύ καλά.

Για την επικάλυψη

Βάζουμε στο μπλέντερ τα ροδάκινα και τα αλέθουμε. Διαλύουμε το νισεστέ στο σιρόπι, πολύ καλά να μην έχει κόμπους. Σε μία μέτρια κατσαρόλα όλα τα υλικά για την επικάλυψη και τα ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι το μείγμα να πάρει βράση. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και απλώνουμε πάνω από τη κρέμα.

Περιμένουμε το γλυκό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά βάζουμε στο ψυγείο. Αφήνουμε τουλάχιστον 4 - 6 ώρες πριν το σερβίρουμε.
Από  Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

Γλυκό κουταλιού λεμόνι σε τρεις παραλλαγές !!!




Γλυκό κουταλιού λεμόνι με βανίλια

1 κιλό φλούδες λεμονιού1300 γρ. ζάχαρη1500 ml νερό1 λεμόνι ο χυμός1 κλωνάρι βανίλια

Διαλέγουμε χοντρόφλουδα λεμόνια, χωρίς χτυπήματα και σημάδια. Τα πλένουμε και βγάζουμε το ξύσμα, ελαφρά εξωτερικά. Κρατάμε το ξύσμα. Τα χαράζουμε στα τέσσερα κι αφαιρούμε τη φλούδα. Βγάζουμε καλά όλες τις ίνες και κόβουμε σε μπαστουνάκια.  Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τις λεμονόφλουδες για 3΄-4΄. Αλλάζουμε το νερό και τις ξαναζεματάμε. Αφήνουμε τα μπαστουνάκια για 12 ώρες σε λεκάνη με κρύο νερό.  Στραγγίζουμε καλά μέσα σε μία πετσέτα και πατάμε προσεκτικά για να βγάλουν τα υγρά. Αφήνουμε τις φλούδες να στραγγίξουν τουλάχιστον για 12 ώρες.  Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για πέντε λεπτά τουλάχιστον μέχρι να γίνει ένα σιρόπι. Ρίχνουμε τις λεμονόφλουδες και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά και ακολούθως αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει καλά. Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 12 ώρες μέχρι να βγάλει τα υγρά του.  Ανοίγουμε το κλωνάρι της βανίλιας και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τα σπόρια. Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το χυμό από το λεμόνι, τα σπόρια της βανίλιας και το κλωνάρι ολόκληρο. Βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει και το θερμόμετρο μας να δείξει 106 βαθμούς C.
Για τα βάζα κονσερβοποίησης
Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα που θέλουμε να τις κονσερβοποιήσουμε και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με ένα πανί στο πάτο και γεμίζουμε με νερό εσωτερικά τα βάζα μέχρι επάνω και τη κατσαρόλα μέχρι τα 3/4 των βάζων, προσθέτουμε και τα καπάκια. Αφήνουμε να βράσουν τουλάχιστον για 10 λεπτά. Αφαιρούμε τα βάζα από το καυτό νερό μόλις έχουμε έτοιμο το γλυκό και τα αναποδογυρίζουμε σε μία καθαρή πετσέτα για 1-2 λεπτά. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερο στράγγισμα γιατί το νερό από τη θερμοκρασία εξατμίζεται.
Γεμίζουμε τα βάζα με το γλυκό, κλείνουμε καλά τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε τα βάζα αναποδογυρισμένα να στεγανοποιηθούν μέχρι να κρυώσουν εντελώς.




    Γλυκό κουταλιού λεμόνι με Χιώτικη μαστίχα

1 κιλό φλούδες λεμονιού1300 γρ. ζάχαρη1500 ml νερό1 λεμόνι ο χυμός1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα

Διαλέγουμε χοντρόφλουδα λεμόνια, χωρίς χτυπήματα και σημάδια. Τα πλένουμε και βγάζουμε το ξύσμα, ελαφρά εξωτερικά. Κρατάμε το ξύσμα. Τα χαράζουμε στα τέσσερα κι αφαιρούμε τη φλούδα. Βγάζουμε καλά όλες τις ίνες και κόβουμε σε μπαστουνάκια.  Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τις λεμονόφλουδες για 3΄-4΄. Αλλάζουμε το νερό και τις ξαναζεματάμε. Αφήνουμε τα μπαστουνάκια για 12 ώρες σε λεκάνη με κρύο νερό.  Στραγγίζουμε καλά μέσα σε μία πετσέτα και πατάμε προσεκτικά για να βγάλουν τα υγρά. Αφήνουμε τις φλούδες να στραγγίξουν τουλάχιστον για 12 ώρες.  Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για πέντε λεπτά τουλάχιστον μέχρι να γίνει ένα σιρόπι. Ρίχνουμε τις λεμονόφλουδες και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά και ακολούθως αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει καλά. Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 12 ώρες μέχρι να βγάλει τα υγρά του.  Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το χυμό από το λεμόνι και βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει και το θερμόμετρο μας να δείξει 106 βαθμούς C. Προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας και ανακατεύουμε καλά.
Για τα βάζα κονσερβοποίησης
Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα που θέλουμε να τις κονσερβοποιήσουμε και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με ένα πανί στο πάτο και γεμίζουμε με νερό εσωτερικά τα βάζα μέχρι επάνω και τη κατσαρόλα μέχρι τα 3/4 των βάζων, προσθέτουμε και τα καπάκια. Αφήνουμε να βράσουν τουλάχιστον για 10 λεπτά. Αφαιρούμε τα βάζα από το καυτό νερό μόλις έχουμε έτοιμο το γλυκό και τα αναποδογυρίζουμε σε μία καθαρή πετσέτα για 1-2 λεπτά. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερο στράγγισμα γιατί το νερό από τη θερμοκρασία εξατμίζεται.
Γεμίζουμε τα βάζα με το γλυκό, κλείνουμε καλά τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε τα βάζα αναποδογυρισμένα να στεγανοποιηθούν μέχρι να κρυώσουν εντελώς.





     Γλυκό κουταλιού λεμόνι με δενδρολίβανο

1 κιλό φλούδες λεμονιού1300 γρ. ζάχαρη1500 ml νερό1 λεμόνι ο χυμός4-5 κλωνάρια δενδρολίβανο

Διαλέγουμε χοντρόφλουδα λεμόνια, χωρίς χτυπήματα και σημάδια. Τα πλένουμε και βγάζουμε το ξύσμα, ελαφρά εξωτερικά. Κρατάμε το ξύσμα. Τα χαράζουμε στα τέσσερα κι αφαιρούμε τη φλούδα. Βγάζουμε καλά όλες τις ίνες και κόβουμε σε μπαστουνάκια.  Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τις λεμονόφλουδες για 3΄-4΄. Αλλάζουμε το νερό και τις ξαναζεματάμε. Αφήνουμε τα μπαστουνάκια για 12 ώρες σε λεκάνη με κρύο νερό.  Στραγγίζουμε καλά μέσα σε μία πετσέτα και πατάμε προσεκτικά για να βγάλουν τα υγρά. Αφήνουμε τις φλούδες να στραγγίξουν τουλάχιστον για 12 ώρες.  Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για πέντε λεπτά τουλάχιστον μέχρι να γίνει ένα σιρόπι. Ρίχνουμε τις λεμονόφλουδες και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά και ακολούθως αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει καλά. Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 12 ώρες μέχρι να βγάλει τα υγρά του.  Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το χυμό από το λεμόνι και βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει και το θερμόμετρο μας να δείξει 106 βαθμούς C.  Το μυστικό για το δενδρολίβανο έχετε στην κονσερβοποίηση του γλυκού.
Για τα βάζα κονσερβοποίησης
Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα που θέλουμε να τις κονσερβοποιήσουμε και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με ένα πανί στο πάτο και γεμίζουμε με νερό εσωτερικά τα βάζα μέχρι επάνω και τη κατσαρόλα μέχρι τα 3/4 των βάζων, προσθέτουμε και τα καπάκια. Ρίχνουμε το ένα κλωνάρι δενδρολίβανου και αφήνουμε να βράσουν τουλάχιστον για 10 λεπτά. Αφαιρούμε τα βάζα από το καυτό νερό μόλις έχουμε έτοιμο το γλυκό και τα αναποδογυρίζουμε σε μία καθαρή πετσέτα για 1-2 λεπτά. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερο στράγγισμα γιατί το νερό από τη θερμοκρασία εξατμίζεται. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα κλωνάρια του δενδρολίβανου μέσα στο νερό που βράζει για 2-3 λεπτά. Αφαιρούμε από το καυτό νερό και τα αφήνουμε στη πετσέτα.
Γεμίζουμε τα βάζα με το γλυκό, βάζουμε από ένα κλωναράκι δενδρολίβανο, κλείνουμε καλά τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε τα βάζα αναποδογυρισμένα να στεγανοποιηθούν μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Από Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

Λουκούμια με άρωμα τριαντάφυλλο !!!



Λουκούμια με άρωμα τριαντάφυλλο

Υπάρχει έστω ένας άνθρωπος, επι γης που δεν λατρεύει τα λουκούμια; Που δεν ενθουσιάζεται με το μοναδικό άρωμα τους και την αιθέρια γεύση τους. Που δεν λατρεύει τη γλύκα και το διάφανο ροζ χρώμα τους; Υπάρχει κάποιος που ως παιδί δεν "έκλεβε" τα λουκούμια μέσα από το κουτί τους. Που δεν έχει κοκκινήσει όταν τον έπιασαν με τη ζάχαρη πασπαλισμένη πάνω στα ρούχα του; Είναι μικρούλικα αλλά τόσο αισθαντικά. Από τη πρώτη μπουκιά κολλάς και τα θέλεις όλα. Λουκούμια πολλά στην αγορά αλλά σαν κι αυτά που θα φτιάξετε με τα χεράκια σας δεν θα είναι κανένα. Δοκιμάστε τη συνταγή, είναι τόσο εύκολη!


Υλικά
375 γρ. ψιλή ζάχαρη (προτιμήστε να αγοράσετε εισαγώμενη από τα μεγάλα super market, θα τη βρείτε με την ονομασία caster sugar)

500 ml νερό

1 λεμόνι ο χυμός

25 γρ. ζελατίνης  σε σκόνη

100 γρ. corn flour

25 γρ. ζάχαρη άχνη

2-3 κ.γ ροδόνερο

ροζ χρώμα τροφίμων (ή μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα τροφίμων)

50 γρ φιστίκια Αιγίνης ανάλατα και χωρίς κέλυφος, χοντροκομμένα

Λίγο καλαμποκέλαιο



Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και 300ml νερό. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να έρθει σε βρασμό το μείγμα. Ανακατεύουμε τη ζελατίνη, 75g κορν φλάουρ και 200ml νερό, πολύ καλά με αναδευτήρα χειρός, μέχρι να διαλυθεί και προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε συνεχώς πάλι με ξύλινη κουτάλα μέχρι η ζελατίνη να διαλυθεί εντελώς και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 20 λεπτά μέχρι να πήξει. 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο κορν φλάουρ και τη ζάχαρη άχνη. Λαδώνουμε ελαφρά ένα τετράγωνο ταψί 20 εκατοστών με βάθος 4-5cm και καλύπτουμε με μεμβράνη. Πασπαλίζουμε τηνμεμβράνη με λίγο από το μείγμα κορν φλάουρ - ζάχαρης άχνη. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Προσθέτουμε  το ροδόνερο, το χρώμα, τα φιστίκια και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί. Ισιώνουμε την επιφάνεια και το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 4 ώρες. Κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα κορν φλάουρ - ζάχαρης άχνη.

Σημείωση Τα λουκούμια τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο, θα κρατήσουν για περίπου μια εβδομάδα. Εναλλακτικά μπορούσαμε να προσθέσετε χυμό λεμονιού και μια σταγόνα κίτρινο χρώμα στη θέση του ροδόνερου και του ροζ χρώματος.
Από Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

Λάβα σοκολάτας σε 5 λεπτά !!!


 Δοκιμάστε το και απολαύστε το !!!!

Υλικά

    30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    14 γρ. σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
    28 γρ. ζάχαρη κρυσταλλικής
    1 πρέζα αλάτι
    1 μικρό αυγό
    45 ml φρέσκο γάλα
    3 κ.σ σπορέλαιο ή ηλιέλαιο ή αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρύδας
    1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
    30 γρ. σοκολάτα τριμμένη
    2 κ.σ κρέμα γάλακτος χτυπημένη για το σερβίρισμα ή άχνη ζάχαρη

Βουτυρώνουμε ελαφρά μία κούπα του καφέ και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το αυγό, το γάλα, το σπορέλαιο και τη βανίλια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενσωματώσει όλο το αλεύρι που βρίσκεται στο πάτο της κούπας. Ρίχνουμε τη σοκολάτα στο κέντρο της κούπας, χωρίς να ανακατέψουμε. Τοποθετούμε στο φούρνο μικροκυμάτων σε πλήρη ισχύ για 2 - 3 λεπτά. Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει για ένα λεπτό και ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος ή την άχνη ζάχαρη. Σερβίρουμε αμέσως, όσο είναι ζεστό!

Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

Λάβα σοκολάτας με μπανάνα !!!


Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη στη λιωμένη σοκολάτα που γεμίζει μεθυστικά το στόμα και ευφραίνει τη ψυχή; Δοκιμάστε το!!

Υλικά

220 γρ. κουβερτούρα
¾ κούπα ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
2 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
1 μεγάλη ώριμη μπανάνα λιωμένη με το πιρούνι

Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους και προσθέτουμε στο μείγμα της λιωμένης σοκολάτας. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα. Στο τέλος, προσθέτουμε τη βανίλια. Ανακατεύουμε πολύ καλά για να μην υπάρχουν σβόλοι. Προσθέτουμε τη λιωμένη μπανάνα και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφικτή. Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και με μαλακές κινήσεις ενσωματώνουμε τη μαρέγκα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 6 - 8 ατομικά φορμάκια (ανάλογα με το μέγεθος) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180° C για 10-12 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή περιχύνουμε με λίγη κρέμα γάλακτος.


Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

Ζουμερό και μυρωδάτο κέικ πορτοκαλιού με μερέντα!!!


Υλικά
250 γρ πορτοκάλι, μαζί με τη φλούδα
250 γρ. λιωμένη μαργαρίνη
4 αυγά
300 γρ.ζάχαρη
300 γρ φαρίνα
2 βανίλιες
350 γρ. μερέντα, χωρισμένη σε 150 γρ + 200 γρ

Πλένουμε πολύ καλά τα ή το πορτοκάλι, το κόβουμε σε κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τοποθετούμε στο multi και το αλέθουμε μέχρι να γίνει πολτός. Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε τη μαργαρίνη πολύ καλά και προσθέτουμε τη ζάχαρη σιγά σιγά. Αφήνουμε να χτυπήσει το μίξερ πολύ καλά και τουλάχιστον για πέντε λεπτά ή μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και κατόπιν το πορτοκάλι. Σταδιακά και συνεχίζοντας να χτυπάει το μείγμα το μίξερ προσθέτουμε τη φαρίνα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα. Ρίχνουμε λίγο από το μείγμα και βάζουμε 3 - 4 μικρές κουταλίτσες από τα 150 γρ μερέντα. Επαναλαμβάνουμε 2 ή 3 φορές ακόμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45-50 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το κέικ να ηρεμήσει για 5-10 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φόρμα και αφήνουμε πάνω σε σχάρα το κέικ να κρυώσει. ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά τα 200 γρ. μερέντα και απλώνουμε με μαλακές κινήσεις πάνω στο κέικ, μέχρι να καλύψουμε την επιφάνεια του.

Καλή σας όρεξη!!!
Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Μοσχαράκι Φρικασέ !!!

Ενα από τα φαγητά που αγαπάμε πολύ !!!

Υλικά
1 και 1/2 κιλού  ποντίκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
4-με 5  μαρούλια
άνηθο-δυόσμο
πιπέρι αλάτι
1 αυγό
λεμόνι

Εκτέλεση:
Βράζουμε καλά 1 και 1/2 του κιλού μοσχαράκι (ποντίκι).Έχουμε ήδη πλύνει και ζεματίσει τα μαρούλια μας.
Σοτάρουμε 2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ελαιόλαδο,ρίχνουμε και τα μαρουλάκια  μας μαζί με το ζουμάκι  από το βρασμένο κρέας ,μπόλικο άνηθο,δυόσμος,αλατάκι και μαύρο πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει για 15λεπτα .
Τοποθετούμε και τις μερίδες από το βρασμένο μοσχαράκι ,συμπληρώνουμε αν χρειασθεί ελάχιστο νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15λεπτα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.


Φτιάχνουμε αβγολέμονο με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο,δηλαδή χωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο και το χτυπάμε μέχρι να γίνει μαρέγκα,ρίχνουμε και τον κρόκο συνεχίζουμε το κτύπημα , ρίχνουμε τον χυμό ενός λεμονιού και σιγά σιγά ζουμάκι από το φαγητό μας για να μην κόψη το αβγουλάκι μας.Περιχύνουμε το μείγμα στο φαγητό μας και έτοιμο.Καλή μας όρεξη!!!

  Μαρία Χατζηφωτίου- "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ