Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Γαλατόπιτα υπέροχη !!!


Η υπέροχη Γαλατόπιτα μου χωρίς φύλλο!!!!
Πολύ εύκολη και γρήγορη και από γεύση δεν μπορώ να σας περιγράψω αν δεν δοκιμάσετε.. Κάντε την και θα την λατρέψετε !!!

Υλικά
1 1/2 λίτρο γάλα φρέσκο
2 κούπες ζάχαρη
1 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες
200 γρ. βούτυρο
1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό)
4 αυγά
άχνη και κανέλα για πασπάλισμα




Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα, τις βανίλιες και την ζάχαρη.

Αφήνουμε να πάρει την πρώτη βράση και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Όταν βράσει καλά (δεν δένει πολύ ) απομακρύνουμε από την φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά.

Μετά βάζουμε το λεμόνι και το πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα) και τέλος ένα ένα τα αυγά.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 30 cm περίπου και ψήνουμε για 1 ώρα Επειδή όμως από φούρνο σε φούρνο διαφέρει μπορεί να θέλει λίγο παραπάνω η λίγο λιγότερο μόλις δείτε ότι πήρε ωραίο χρυσαφί χρώμα από πάνω κάντε όπως στο κέικ με μία οδοντογλυφίδα αν βγει στεγνή είναι έτοιμο...

Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Artemis Stamatis-οι χρυσοχερες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

"Πρασόπιτα" με τραγανό σπιτικό φύλλο !!!!


Ζύμη:
3 κούπες αλεύρι κοσκινισμένο
1 κούπα χλιαρό νερό,
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι

Ζύμωμα όλα μαζί.
Μου βγαίνουν 12 μπαλάκια ζύμης.
Το αφήνω να ξεκουραστεί 30 λεπτά.

Υλικά:
10 πράσα,
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,
300gr φέτα,
1/2 δυόσμο,
1/2μάραθο
αλάτι,πιπέρι.

Τσιγαρίζω "μόνο" τα πράσα με τα κρεμμυδάκια για 10 λεπτά λίγο να μαλακώσουν σε λίγο λάδι.
Μέτα 4 φύλλα λαδωμένα μετά γέμιση και άλλα 4 φύλλα πάλι γέμιση και τα άλλα 4 από πάνω λαδώνω κόβω και ραντίζω με νερό.
Ψήνω για 1 ώρα.180 προθερμασμένο φούρνο .Καλή επιτυχία !!

Marina Pappa‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσίζ κέικ !!!






Υλικά:
1μιση πακέτο μπισκότα πτι μπερ τριμμένα στο μούλτι
150γρ βούτυρο
ένα ζαχαρούχο
μία μόρφατ
200γρ τυρί φιλαδέλφεια
μαρμελάδα φράουλα εγώ βάζω 2 βαζάκια για το μικρό πυρέξ.

Λιώνω το βούτυρο και το ρίχνω στα τριμμένα μπισκότα τα απλώνω σε μία φόρμα και τα ψήνουμε αν θέλουμε για 10 λεπτά.
 Χτυπάω στο μίξερ την μόρφατ ρίχνω το ζαχαρούχο και το τυρί κρέμα μαζί.
Το ρίχνω πάνω απο το μπισκότο και μετά βάζω και την μαρμελάδα.
Στο ψυγείο λίγη ώρα να σταθεροποιηθεί.


Voula Kalamata‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σφουγγάτο Μυτηλίνης !!!



Υλικά
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
4 -5 κολοκυθάκια
Μισό μαρούλι
10 Αυγά
Αλάτι, πιπέρι
Τυρί κεφαλοτύρι ή κεφαλάκι ή ότι τυρί σκληρό έχετε περίπου 1/4

Ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια το μαρούλι τον άνηθο.
Τρίβω τα κολοκυθάκια και  τα αφήνω να στραγγίσουν.
Σοτάρω στο λάδι κρεμμυδάκια και τα  κολοκυθάκια μέχρι να φύγουν τα υγρά τους.
Αφήνω να κρυώσουν και ρίχνω άνηθο τα αυγά χτυπημένα το μαρούλι και τέλος το τυρί.
Ανακατεύω και βάζω σε λαδωμένο ταψί ή πυρέξ.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα


ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑΜΑΤΕΛΛΗ‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φέτα τυρί !!!


Αιγοπρόβειο γάλα, 70% πρόβειο και το υπόλοιπο κατσικίσιο.
Σουρώνουμε το γάλα και το βράζουμε για να παστεριωθεί στους 65 βαθμούς.

Το αφήνουμε να κρυώσει, στους 35 βαθμούς και ρίχνουμε την πυτιά με 1 κ.γλ αλάτι ανακατεμένα σε 1/2 ποτήρι νερού, για να πήξει.
Μετά από 45-50 λεπτά θα έχει την μορφή γιαουρτιού.




Το κόβουμε σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια, το αφήνουμε 20 λεπτά για να ανέβουν τα υγρά, και το βάζουμε στα καλούπια για 12 ώρες να στραγγίξει.

Αν δεν έχουμε καλούπια στρώνουμε σε τρυπητό τσαντήλα ή ύφασμα γάζα.

Κάτω από τα καλούπια έχουμε δοχείο ή βαθύ ταψί, γιατί τα υγρά που θα στραγγίξουν τα μαζεύουμε για να κάνουμε μυζήθρα.
Μετά τις 12 ώρες γυρίζουμε το τυρί και το αγήνουμε ακόμα 2-3 ώρες για να στραγγίξει τελείως.
Κόβουμε το τυρί σε κομμάτια και κάθε κομμάτι το αλατίζουμε καλά με χοντρό αλάτι, απ' όλες τις πλευρές.
Τα αλατισμένα κομμάτια τα απλώνουμε σε τρυπητή επιφάνεια για 2 ημέρες.


Με το αλάτι θα αποβάλλουν και τα υπόλοιπα υγρά τους, που λέγονται γάρος, και θα στεγνώσουν εντελώς.

Τον γάρο τον μαζεύουμε γιατί θα χρειαστεί.
Όταν στεγνώσουν τα τυριά τα τοποθετούμε στον τενεκέ.

Αν ο γάρος είναι πολύς, έτσι ώστε να καλύπτει τα τυριά, τον σουρώνουμε και με χοντρό αλάτι, σε αναλογία 7%, τον κάνουμε άλμη και τον ρίχνουμε στον τενεκέ.







Αν είναι λίγος, τον σουρώνουμε, τον ρίχνουμε στον τενεκέ και κάνουμε άλμη με νερό.

Η αναλογία της άλμης 7% σημαίνει πως για κάθε 100 γρ, νερό προσθέτουμε 7 γρ. χοντρό αλάτι.
Αφού βάλουμε το τυρί και την άλμη στον τενεκέ, προσθέτουμε στην επιφάνεια ένα πιάτο, για να κρατά βυθισμένα τα τυριά στην άλμη.
Προσοχή πρέπει να αφήσουμε κενό από το χείλος του τενεκέ 3 δάχτυλα, γιατί όταν σφραγιστεί θα γίνει ζύμωση και θα πρέπει να υπάρχει χώρος για τα αέρια.

Κλείνουμε τον τενεκέ, τον αφήνουμε 10 ημέρες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, για να πέσει το ph του τυριού και μετά τον βάζουμε στο ψυγείο.
Περιμένουμε 3 μήνες τουλάχιστον και η φέτα μας είναι έτοιμη.


Τασος Ζευγ.οι χρυσοχερες-ηδες


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τούρτα καραμέλα !!!!


Για το παντεσπάνι...
250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 της κούπας κακάο άγλυκο
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
1 1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ.γ. εσάνς βανίλιας
3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 κούπα γάλα πλήρες

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε- αλευρώνουμε (ή πασπαλίζουμε με κακάο) 3 ταψάκια 26 εκατοστών στρογγυλά
Καλύπτουμε τους πάτους με λαδόκολλα.
Σε ένα μπολ Αναμειγνύουμε το αλεύρι,το μπέικιν, το κακάο και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα ώσπου να αφρατέψουν (3-4 λεπτά).
Ρίχνουμε τη βανίλια.
Μετά ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και χτυπάμε ξανά.
Βάζουμε το μίξερ στο χαμηλό και προσθέτουμε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά που είχαμε βάλει στην άκρη σε τρεις δόσεις εναλλάξ με το γάλα (αυτό σε δυο δόσεις) μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, όχι παραπάνω.
Μοιράζουμε το μείγμα στα ταψάκια και ψήνουμε μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό. Γύρω στα 20' ανάλογα με το φούρνο....

Σιρόπι
1 κούπα νερό
1/2 κούπα σιρόπι καραμέλας παχύρρευστο

Κρεμα Καραμέλα
2 φακελάκια Garni σκόνη βανίλια
1 φακελάκι κρέμα στιγμής Γιώτης καραμέλα
750 γρ.γάλα φρέσκο
1 βαζάκι καραμέλα γάλακτος

Σιρόπι..
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε μέχρι να λιώσει η καραμέλα
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει

Κρέμα..
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το γάλα,το γκαρνί και την κρέμα στιγμής και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν.
Προσθέτουμε την καραμέλα χτυπάμε λίγο ακόμα,και βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο

Στήσιμο..
Σε έναν δίσκο βάζουμε το ένα παντεσπάνι και το σιροπιάζομαι , Βάζουμε από πάνω κρέμα ,ξανά παντεσπάνι,σιρόπι,κρέμα και επαναλαμβάνουμε το ιδιο και με το τρίτο παντεσπάνι.....
Γαρνίρω με σιρόπι καραμέλας παχύρρευστο ( αυτό που βάζουμε στο παγωτό) και νιφάδες σοκολάτας.



Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Κοτόπουλο με μανιτάρια και καρότα !!!


Στήθος κοτόπουλο,η μπουτάκια χωρίς την πέτσα
1 λεμόνι
1 συσκευασία μανιτάρια μικρό μέγεθος
1\2 κουταλάκι γλυκού σκόνη σκόρδο
1\2 κουταλάκι γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
1\2 κουταλάκι του γλυκού τζίτζερ σκόνη
2 καρότα
1 κύβο κότας
3 κλωνιά μαιντανό
3 κλωνιά άνηθο
ελάχιστο πιπέρι.






 Σε ένα ρηχό ταψάκι ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού,το πιπέρι,την σκόνη σκόρδου,κρεμμυδιού,και την σκόνη τζίντζερ .
Βάζουμε τα κομμάτια από το κοτόπουλο στη μαρινάδα και τα αφήνετε για 1-2 ώρες γυρνώντας κι από τις 2 πλευρές.
Καθαρίζετε τα καρότα και τα κόβουμε  σε λεπτές φετούλες,το ίδιο και με τα μανιτάρια .
Τα τοποθετούμε σε μέτρια κατσαρόλα με το μαιντανό και το άνηθο ψιλοκομμένα και το κύβο κότας λιωμένο σε ένα ποτήρι νερό,προσθέτουμε  άλλο μισό ποτήρι νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε  σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστεί το νερό .


Εν τω μεταξύ ψήνετε τα κομμάτια του κοτόπουλου ,η,στή σχάρα ,η στο γκρίλ κι όταν ροδίσει το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα λάχανικά και τα μανιτάρια ,προσθέτοντας και το ζουμάκι από την μαρινάδα .Γιά να πήξει λίγο το ζουμάκι στο τέλος του μαγειρέματος ,βάζουμε 1 κουταλιά κοφτή αλεύρι σε λίγο νερό ,το διαλύουμε καλά και το ρίχνουμε μέσα στο φαγητό .κουνάμε την κατσαρόλα ,Τα αφήνετε να πάρουν 3-4 βράσεις και το κατεβάζετε από την φωτιά .

ΣΗΜ .Φαγητό χωρίς λάδι ,χωρίς αλάτι .
το συνοδεύουμε με ρύζι ,πατάτες τηγανιτές
η σκέτο .

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Μυζηθροπιτάκια με ανθότυρο !!!



Μυζηθροπιτάκια με ανθότυρο ζάχαρη κανέλα..

Συνταγή για τα μυζηθροπιτάκια:
Για τη ζύμη,,
1/2 κιλό αλευρι
200γρ βούτυρο λιωμένο χλιαρό
1 φακ.μαγιά
Λιγο ζάχαρη
1 ποτήρι κρασιού γάλα


Ολα τα υλικά μαζί σε λεκανίτσα νεράκι οσο πάρει και αλεύρι επιπλέον αν χρειαστεί..αφήνουμε φουσκώνει..
Λιώνουμε το ανθότυρο με το πιρούνι,βάζουμε ζάχαρη και  κανέλα
Ανοίγουμε φυλλαράκια και τα γεμίζουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για μισή ώρα περίπου..!!
Μόλις κρυώσουν πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη!

Paraskevi Koyntoyrogiannh -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ- ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Εκλέρ !!!



ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΖΥΜΗΣ:
1 νεροποτηρο γάλα,
1 νεροποτηρο αλεύρι,
8 κουταλιές της σούπας βιταμ,
4 αυγά,
λίγο αλάτι

Βράζουμε το βιταμ,γάλα,αλάτι
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μόλις μαζευτεί γύρω γύρω η ζύμη απο την κουτάλα την κατεβάζουμε
Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε ενα ενα τα αυγά ανακατεύοντας καλά να γίνει μια απαλή χύμα
Μεταφέρουμε σε κορνε,και τοποθετούμε μπαστουνακια σε λαδοκολα τα οποία τα ψήνουμε στους 230 βαθμούς προθερμασμενο φούρνο για 15 λεπτα
Χαμηλωνουμε στους 180 βαθμούς και τα ψήνουμε αλλά 15 λεπτα
Τα αφήνουμε να κρυωσουν πολύ καλά

ΚΡΕΜΑ:
2 νεροποτηρο γάλα,
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
2 κουταλιές της σούπας κορν φλαουρ,
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι,
2 κουταλιές της σούπας βιταμ,
2 κρόκους αυγών,
1 βανίλια

Ζεσταινουμε το γάλα με την ζάχαρη και ρίχνουμε το διαλυμένο κορν φλαουρ με το αλεύρι,μόλις πήξει κατεβάζουμε
Προσθέτουμε,βιταμ,κρόκους,βανίλια
Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά

ΣΟΚΟΛΑΤΑ:
200 γραμμάρια κουβερτουρα,
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:
Κόβουμε στην μέση το εκλερ,και τοποθετούμε μπολικη κρέμα η με κορνε,η με κουτάλι,η με σακούλα
Βάζουμε πανω γλασσο και εαν θέλουμε ινδοκαρυδο για διακόσμηση


Tzeni Tsanaktsidou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπακλαβαδάκια !!!



ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1 πακέτο φύλλο κρούστας Βηρυτού,
250 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο αγελαδινό,
500 γραμμάρια ψιλοκομμένο καρύδι,
μισού κουταλάκι του γλυκού κανέλα,
μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
 και σιρόπι

Παίρνουμε τα φύλλα.μπροστά μας ,τα ανοίγουμε,τα κόβουμε λωρίδες δηλαδή 3 λωρίδες .
Ανοίγουμε μια.λωρίδα ,βουτυρώνουμε βάζουμε πάνω δεύτερη λωρίδα ξαναβουτυρώνουμε, τοποθετούμε γέμιση,δηλαδή καρύδι,κανέλα γαρύφαλλο και κλείνουμε.σε.τρίγωνο.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλα.
Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί,και τα βάζουμε 30 λεπτά και  στο ψυγείο αφού τα έχουμε βουτυρώσει πολύ καλά.
Τα βγάζουμε και τα ψήνουμε.σε.προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα.

ΣΙΡΟΠΙ:
3 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη,
3 φλυτζάνια τσαγιού νερό,
3 κουταλιές της σούπας μέλι
χυμό ενός φρέσκου λεμονιού
Βράζουμε μέχρι να δέσει πολύ καλά.
Σιροπιάζομαι καυτά γλυκά κρύο σιρόπι!!!

Tzeni Tsanaktsidou-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

-Μπάρες Δημητριακών !!!



Υλικά
100 γραμ βούτυρο
100 γραμ ζάχαρη καστανή
100 γραμ μέλι
κορν φλέικς αλεσμένα με το μάτι η ποσότητα
λίγη βρώμη
λίγες σταφίδες
διάφορους ξηρούς καρπούς'



 Βάζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη και το μέλι να λιώσουν  ανακατεύοντας καλά.
Σε ένα μπολ με το μάτι βάζουμε τα κορν φλέικς την βρώμη και τις σταφίδες μαζί και διάφορους ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους .
Τα ανακατεύουμε  όλα μαζί κι αν χρειάζεται κι άλλα κορν φλέικς συμπληρώνουμε .
Τα στρώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε ταψί με λαδόκολλα από κάτω  κι από πάνω έχουμε λιώσει τις σοκολάτες λιγότερη λευκή περισσότερη σοκολάτα  γάλακτος ή μαύρη ότι σας αρέσει και την περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια.-με την λευκή κάνουμε σχέδια όπως βλέπετε.
Αφήνουμε να σταθεροποιηθούν και κόβουμε σε μπάρες.
Ανάλογα με τα γούστα σας μπορείτε να προσαρμόσετε τους ξηρούς καρπούς τα δημητριακά ή ότι άλλο σας αρέσει .
.
ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑΜΑΤΕΛΛΗ-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κουλουράκια με λάδι & πορτοκάλι !!!


 Φανταστικά και πολύ γευστικά!!

Υλικά για 100 περίπου κουλουράκια

Για την ζύμη
1 φλιτζ 250 ml ελαιόλαδο
1 φλιτζ 250 γραμ ζάχαρη
200 με 250 ml χυμό πορτοκάλι
3 κουτ σούπας κονιάκ
2 κουτ γλυκού σόδα
 1 κουτ γλυκού κανελα
1/2 κουτ γλυκού γαρίφαλο
730 με 750 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την επιφάνεια

1 φλυτζ περίπου σουσάμι άσπρο μαύρο ή και από τα δύο
5 με 6 κουταλιές σούπας ζάχαρη κρυσταλλική άσπρη ή καστανή ή περισσότερη αν βάλετε σε όλα.

Εκτέλεση
Ετοιμάζετε την ζύμη με ελαιόλαδο .
Σε μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι .
Την σόδα μπορείτε να την διαλύεστε σε λίγο χυμό πορτοκάλι .
Τώρα προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με κουτάλα μέχρι να έχετε μία μαλακή ζύμη να μην κολλάει αλλά όχι και στεγνή μάλλον κάπως υγρή και αρκετά λαδερή .
Την τυλίγουμε σε μεμβράνη διάφανη και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 30 με 40 λεπτά.
Μπορείτε να την αφήσετε και πολύ περισσότερο πχ όλο το βράδυ.
 Βγάλτε την και αφήστε την 15 με 30 λεπτά να έρθει κάπως σε θερμοκρασία δωματίου αλλιώς δεν θα πλάθεται και θα διαλύεται .
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κόψτε κομματάκια βάρους 13 με 20 γραμ και πλάστε μπαστουνάκια πάχους περίπου 1 εκατοστό.
Κυλήστε τα επάνω σε επιφάνεια που έχετε πασπαλίσει με σουσάμι ή ζάχαρη ή και τα δύο.
κλείστε τα σε κουλουράκια και βάλτε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα .
Ραντίστε με κονιάκ ή κουαντρό με το χέρι και ψήστε τα για 14 με 15 λεπτά .

Συνταγή Manos Tzirakis-

Σπυριδούλα Καρακώστα‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο Facebook

Νηστίσιμη μηλόπιτα !!!



 Πολύ ωραίο γλυκό κέικ με  φανταστική τριφτή τραγανή ζύμη ...πανεύκολο και οικονομικό κι από γεύση τέλειο θα το φτιάχνετε συχνά ...!!!!

Υλικά
250 ml Ελαιόλαδο --εγώ το μετράω στο μικρό μπουκαλάκι του εμφιαλωμένου νερού βάζω το μισό
2 πορτοκάλια το ξύσμα και το χυμό τους
200 γραμ ζάχαρη άχνη-Μπορείτε να βάλετε και  κανονική ζάχαρη απλά θέλει πολύ δούλεμα να λιώσει και  προτίμησα την άχνη εγώ . Οχι μίξερ με το χέρι !
1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
500 γραμ αλεύρι φαρίν απ  ίσως και λίγο περισσότερο να γίνει μία ζύμη σαν του κέικ ελάχιστα πιο σφιχτή



Γέμιση
5 μήλα μεγάλα τριμμένα
μισό λεμόνι τον χυμό
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη άχνη
λίγα καρύδια κομμένα-μπορείτε να βάλετε ότι έχετε κι ότι σας αρέσει από ξηρούς καρπούς .
λίγες μαύρες σταφίδες ή ξανθές μία χούφτα έβαλα εγώ .
1 βανίλια σε σκόνη
1/2 κουταλάκι γλυκού τζίντζερ
1+1/2 κουταλιά σούπας κανέλα






Τι κάνουμε

Σε μπολ βάζουμε το λάδι με την ζάχαρη και το ξύσμα μαζί με τον χυμό και με το χέρι τα δουλεύουμε να γίνει λείο και να ενσωματωθεί με την  ζάχαρη.Αν βάλετε κανονική θέλει πολύ δούλεμα να λιώσει εντελώς η ζάχαρη -προτιμήστε την άχνη λιώνει αμέσως .
Αμέσως μετά προσθέτουμε μέσα το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι ανακατεύοντας πάντα με το χέρι ή με ένα κουτάλι .
Το αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε την γέμιση
Τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό μέρος του τρίφτη και τα στίβουμε καλά και μετά εγώ τα βάζω σε σουρωτήρι να τα ετοιμάσω για να φύγουν τα περιττά υγρά του μήλου ,εσείς βάλτες τα σε μπολ .
Προσθέτουμε πρώτα τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε  να μην μαυρίσουν .
Αμέσως μετά προσθέτουμε  βανίλια τζίντζερ κανέλα ζάχαρη άχνη σταφίδες καρύδια και με το κουτάλι τα ανακατεύουμε .

Βουτυρώνουμε μία φόρμα τσέρκι καλά ρίχνουμε και λίγο αλεύρι και το τινάζουμε καλά και στρώνουμε με το κουτάλι την μισή ζύμη  .
Από πάνω πάλι με το κουτάλι ρίχνουμε όλη την γέμιση και την στρώνουμε ομοιόμορφα .
Από πάνω βάζουμε κουταλιά κουταλιά την υπόλοιπη ζύμη κλείνοντας όσο καλύτερα μπορούμε το κέικ μας . -Ας μείνει και λίγο να φαίνονται τα μήλα δεν πειράζει .



Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170 έψησα εγώ αέρα για 50 περίπου λεπτά ανάλογα την κουζίνα μας .
Θα το δούμε να πάρει το χρώμα που βλέπετε .
Το αφήνουμε να κρυώσει  και το εξαφανίζουμε !!!!Πραγματικά υπέροχο κι από ζύμη και από γεύση !!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπέσιαλ εκμέκ με κρέμα και επικάλυψη γλάσο !!!


Σπέσιαλ εκμέκ με κρέμα και επικάλυψη γλάσο !!!
ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
1 πακέτο κανταιφι
250 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
Ανοίγουμε πολύ καλά το κανταιφι σε ενα ταψί και το περιχυνουμε με το λιωμένο βούτυρο το ανακατεύουμε παρα πολύ καλά να παει παντού το βούτυρο και το ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινισει στους 189 βαθμούς
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά

ΣΙΡΟΠΙ:
2 φλυντζανια τσαγιού ζάχαρη,
2 φλυντζανια τσαγιού νερό,
μισο χυμό χυμό.λεμονιού φρέσκο
Βράσιμο.4 λεπτα

ΚΡΕΜΑ:
1 κιλό γάλα,
8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
4 κουταλιές της σούπας κορν φλαουρ,
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι,
3 κρόκους αυγών,
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο,
1 βανίλια

Ζεσταινουμε γάλα ζάχαρη,ρίχνουμε το διαλυμένο κορν φλαουρ με το αλεύρι μόλις πήξει κατεβάζουμε.
Ρίχνουμε κρόκους,βούτυρο βανίλια.

ΓΛΑΣΣΟ:
2 φλυντζανια άχνη ζάχαρη με λίγο νερό

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:
Βάζουμε.το μισο κανταιφι στο ταψί και το σιροπιαζουμε με το μισο σιρόπι βάζουμε πανω την κρέμα,πανω στην κρέμα ξανά κανταιφι και το σιρόπι βάζουμε παρα πολύ απαλά κουτάλια κουτάλια τελειωνουμε με λίγη κρέμα και απάνω γλάσο και καρύδια,αμύγδαλα!!

Tzeni Tsanaktsidou-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Χαλβάς με μέλι και πορτοκάλι !!!



Μοσχοβολάει μέλι και πορτοκάλι!!Είναι πολύ ελαφρύς γεμάτος άρωμα και γεύση !!

Υλικά

3/4 της κούπας λάδι ελαφρύ η σησαμέλαιο
1 κούπα σιμιγδάλι χονδρό
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπα σταφίδες μαύρες!!

Για το σιρόπι

3 κούπες νερό
1κούπα χυμό πορτοκαλιού
1,1/2 κούπα ζάχαρη
1κούπα μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
1 φλούδα πορτοκαλιού




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι και βράζετε όλα μαζί για πέντε λεπτά

Βάζετε το λάδι να ζεσταθεί και καβουρδίζετε το σιμιγδάλι μέχρι να χάσει το αρχικό του χρώμα Ανακατεύεται με ξύλινη κουτάλα.
Κατεβάζετε από την φωτιά και  ρίχνετε μέσα τις σταφίδες ανακατεύεται ελαφρά και ρίχνετε μέσα το σιρόπι σιγά σιγά για να μην καείτε.


Συνεχίζετε το ανακάτεμα σιγά σιγά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βγάζετε την κουτάλα από μέσα και ο χαλβάς να μην κολλάει επάνω της.
Αφήστε τον λίγο να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα και  μετά βάλτε σε φόρμα..πατήστε καλά με το κουτάλι να μην μένουν κενά από τον αέρα μέσα και ξεφορμάρεται.
Πασπαλίστε με κανέλα!!



Gogo Samiou -OI XΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -ΗΔΕΣ


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ