Φανταστικά και πολύ γευστικά!!
Υλικά για 100 περίπου κουλουράκια
Για την ζύμη
1 φλιτζ 250 ml ελαιόλαδο
1 φλιτζ 250 γραμ ζάχαρη
200 με 250 ml χυμό πορτοκάλι
3 κουτ σούπας κονιάκ
2 κουτ γλυκού σόδα
1 κουτ γλυκού κανελα
1/2 κουτ γλυκού γαρίφαλο
730 με 750 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την επιφάνεια
1 φλυτζ περίπου σουσάμι άσπρο μαύρο ή και από τα δύο
5 με 6 κουταλιές σούπας ζάχαρη κρυσταλλική άσπρη ή καστανή ή περισσότερη αν βάλετε σε όλα.
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε την ζύμη με ελαιόλαδο .
Σε μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι .
Την σόδα μπορείτε να την διαλύεστε σε λίγο χυμό πορτοκάλι .
Τώρα προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με κουτάλα μέχρι να έχετε μία μαλακή ζύμη να μην κολλάει αλλά όχι και στεγνή μάλλον κάπως υγρή και αρκετά λαδερή .
Την τυλίγουμε σε μεμβράνη διάφανη και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 30 με 40 λεπτά.
Μπορείτε να την αφήσετε και πολύ περισσότερο πχ όλο το βράδυ.
Βγάλτε την και αφήστε την 15 με 30 λεπτά να έρθει κάπως σε θερμοκρασία δωματίου αλλιώς δεν θα πλάθεται και θα διαλύεται .
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κόψτε κομματάκια βάρους 13 με 20 γραμ και πλάστε μπαστουνάκια πάχους περίπου 1 εκατοστό.
Κυλήστε τα επάνω σε επιφάνεια που έχετε πασπαλίσει με σουσάμι ή ζάχαρη ή και τα δύο.
κλείστε τα σε κουλουράκια και βάλτε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα .
Ραντίστε με κονιάκ ή κουαντρό με το χέρι και ψήστε τα για 14 με 15 λεπτά .
Συνταγή Manos Tzirakis-
Σπυριδούλα Καρακώστα"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο Facebook