Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Τούρτα σπέσιαλ κατσαρόλας !!!

ΣΠΕΣΙΑΛ ΕΥΚΟΛΗ ΤΟΥΡΤΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ !!!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΥΛΙΚΑ:
2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ Παπαδόπουλου,
100 γραμμάρια κορν φλάουρ,
200 γραμμάρια βούτυρο,
1 λίτρο γάλα
200 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος,
1 μόρφατ μετάλλιο κουτί,
1 ζαχαρούχο γάλα!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σπάμε τα μπισκότα σε ένα τάπερ,η ταψί.

ΚΡΕΜΑ:
Ζεσταίνουμε το γάλα ρίχνουμε το κορν φλάουρ ανακατεύουμε και όταν πήξει κατεβάζουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και την σοκολάτα ανακατεύουμε και την ρίχνουμε στα μπισκότα τα ανακατεύουμε τα ισιώνουμε και αφήνουμε να.κρυώσει!
Χτυπάμε την μορφατ με το ζαχαρούχο και το τοποθετούμε πάνω!


Συνταγή κ φωτό από  Tzeni Tsanaktsidou ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!!

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Παγωτάκια σάντουιτς !!!


Φτιάξτε υπέροχα παγωτάκια σάντουιτς με πραλίνα και καραμέλα που θα τα λατρέψετε και μικροί και μεγάλοι !!!!

Υλικά-Ingredients
500 μλ κρέμα γάλακτος-500 ml whipping cream
100 γρ ζάχαρη-100 gr sugar
350 γρ γάλα-350 gr milk
200 γρ πραλίνα φουντουκιού-200 gr praline
Λίγο αλάτι-A little salt
σιρόπι καραμέλας-syrup caramel
270 γρ πτι μπερ-270 gr petit beurre

GERMAN
-Zutaten
-500 ml Schlagsahne
-100 g Zucker
-350 gr Milch
-200 gr. Praline
-Ein wenig Salz
-Sirup Karamell
-270 gr. Petit beurre


Δείτε το βίντεο εδώ : ⤵️ https://youtu.be/Xc_tKFrtxBY

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ψωμάκια αφρός γεμιστά με φέτα!!


Ψωμάκια αφρός γεμιστά με φέτα!! Αφράτα σαν βαμβάκι!!!!
Υλικά:
2 κούπες γάλα χλιαρό
2 κσ ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά
1 κούπα λάδι σπορελαιο, ηλιέλαιο
1 αυγό τον κρόκο
1 κγ αλάτι
4-5 κούπες αλεύρι σκληρό

Γέμιση:
400γρ περίπου τυρί φέτα

Επαλειψη:
1 κρόκο
2 κσ σπορελαιο
Σουσάμι

Εκτέλεση:
Δε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το ζεστό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, το κρόκο, ανακατεύουμε και σιγά-σιγά προσθέτουμε το αλεύρι. Εμένα μου πήρε 5 κούπες. Η ζύμη είναι λαδερη και μαλακιά.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
Σε ένα μπωλ θρυμματιζουμε τη φέτα.
Φτιάχνουμε μπαλιτσες από τη ζύμη (Εγώ έφτιαξα 20, 70-73γρ πετιπου η καθεμια)
Ανοίγουμε ένα μικρό φυλλαράκι, βάζουμε τυρί στη μέση και κλείνουμε καλά. Ρολαρουμε στο χέρι μας και τοποθετούμε σε ταψί με το κλείσιμο προς τα κάτω.
Καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε την μεμβράνη αλείφουμε με το αυγό και το λάδι τα οποία έχουμε ανακατέψει και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, αέρα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Γίνονται αφρός και πεντανοστιμα!!
Καλή επιτυχία!!


Εκτέλεση από Gogo Samiou-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -ΗΔΕΣ -Συνταγή και φωτογράφιση από Elena Psillia‎

Πατάτες φούρνου !!!


ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ !!!

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στα τέσσερα, τις ξεπλένουμε να φύγει το άμυλο και τις βάζουμε σε ένα ταψί.
Κόβουμε 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ρίχνουμε θρούμπι αλάτι και ένα κύβο λαχανικών.
Εγώ έχω ρίξει ένα κύβο από αρωματικά βότανα που είχα ανεβάσει παλαιότερα στην ομάδα, ρίχνουμε μπόλικο νεράκι και ελαιόλαδο και χυμό από δυο λεμόνια και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί μέχρι να μελώσουν οι πατάτες και να ροδίσουν ομοιόμορφα ,ψήνουμε στους 220 σε αντιστάσεις!!

Εκτέλεση φωτό από  Gogo Samiou -Οι χρυσοχερεσ-ηδες

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Τούρτα σοκολατίνα !!!



Τούρτα σοκολατινα (συνταγή κλασική σοκολατινα Παρλιάρου, μόνο που αντί για τρούφα, προτίμησα γλάσο σοκολάτας)

Υλικά:παντεσπάνι:
130 αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
130 ζάχαρη,
5αυγα
30 γρ κακάο,
λίγο βούτυρο για το ταψί
ενα ταψάκι με διάμετρο 24 εκ.
Το ετοιμάζω δύο μέρες πριν, χτυπάω σε μίξερ πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν κ αφρατέψουν.
Κοσκινίζω το αλεύρι με το κακάο κ ρίχνω στο μείγμα των αυγών λίγο λίγο ανακατεύοντας προσεκτικά,να μη χάσουμε τον όγκο των αυγών.
Αδειάζω σε βουτυρωμένο κ αλευρωμένο ταψί κ ψήνω σε φούρνο 170βαθμους για κανένα μισάωρο.. Αφού κρυώσει αφήνω τουλάχιστον μία μέρα στο ψυγείο.

Σιρόπι:
150 ζάχαρη,150 νερό, δύο λεπτά βράσιμο,κ μόλις κρυώσει προσθέτω 60γρ κονιάκ.

Κρέμα μους σοκολάτα:
400γρ κρέμα γαλακτος3,5λιπαρα,400γρ κουβέρτουρα,200γρ γάλα ζεστό.
Χτυπώ στο μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος,να στερεοποιηθεί,(να μη γίνει τελείως σαντιγί) λιώνω στο ζεστό γάλα την κουβέρτουρα αφού κρυώσει το μείγμα σοκολάτας, τό αναμειγνύω με την κρέμα γάλακτος, προσεκτικά.
Τοποθετώ στο ψυγείο.

Γλάσο σοκολάτας:
200 κρέμα γάλακτος,
200σοκολατα κουβέρτουρα.
Ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος, αποσύρω από το μάτι,κ διαλύω μέσα τα κομματάκια κουβερτούρας,κ μία κουταλιά γλυκού μέλι.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΌΓΗΣΗ:
Χωρίζω στα τρία η στα δύο (εγώ δύο έκανα)το παντεσπάνι, σιροπιάζω το πρώτο κομμάτι με ένα πινέλο.
Αλείφω με μια στρώση μους σοκολάτα, τοποθετώ το δεύτερο, σιρόπι, σοκολάτα, βάζω στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για μια μέρα η τούρτα,κ την επόμενη μέρα ρίχνω το γλάσο σοκολάτας κ διακοσμώ την τούρτα μου, εγώ έφτιαξα καρδούλες από λευκή σοκολάτα,κ έβαλα κ maltizers σοκολατάκια.

Εκτέλεση φωτό από κ. Νεκταρία Μηνά - ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

Εκμέκ με τσουρέκι!!



 Σας περίσσεψαν τσουρέκια; Εκμέκ με τσουρέκι φανταστικό !!!

Υλικά
Φέτες τσουρέκι (καλύτερα μπαγιάτικο) για ένα μεγάλο Pyrex
Σιροπιάζω το τσουρεκι μου με 1+1/2 φλιτζάνι του νές ζάχαρη κ, 2 φλιτζάνια νερό., 2-3 σταγόνες λεμόνι. Αφήνω να κρυώσει κ φτιάχνω τη κρέμα.

Κρέμα
2+1/2 φλιτζάνι νές γάλα
1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι κορν φλάουρ
2αβγα
1κουτ σούπας γεμάτη φρέσκο βούτυρο.

Εκτέλεση
Ζεσταίνω σε ένα κατσαρολάκι το 1+1/2 γάλα.
Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνω το υπόλοιπο γάλα, ζάχαρη, κορν φλάουρ, τα αυγά κ ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
 Όταν πήξει κατεβάζουμε κ ρίχνουμε το βούτυρο κ βανίλιες.
Στρώνω πάνω από τα τσουρέκια.
 Όταν κρυώσει η κρέμα χτυπάω στο μίξερ 500γρ.φυτική κρέμα γάλακτος με 1/2 φάκελο κρέμα στιγμής βανίλια.
Τέλος πασπαλίζω με καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ.
Στο ψυγείο.

Εκτέλεση φωτό από κ. Ελένη Μοσχονά ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -ΗΔΕΣ

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Πισία γλυκά σαν λουκουμάδες !!!



 Τα μικρά,νόστιμα,εύκολα και οικονομικά τα.γλυκά πισία  μοιάζουν πολύ με.αφράτους λουκουμάδες!!!Τα σερβίρουμε ζεστά περιχύνοντας τα με μέλι! Γίνονται ΣΟΥΠΕΡ!!!!!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΥΛΙΚΑ:
1 κουταλια της σουπας γιαουρτι,
1 κουταλακι του γλυκου αλατι,
2 κουταλακια του γλυκου ξυδι,
5 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
15 γραμμαρια μαγια νωπη,
2 φλυντζανια τσαγιου γαλα φρεσκο χλιαρο,
500-600 γραμμαρια αλευρι!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ενα μπολ χτυπαμε 4 αυγα!
Προσθετουμε το γιαουρτι-αλατι-ξιδι-ελαιολαδο!
Σε ενα δευτερο μπολ βαζουμε.την μαγια και ανακατευουμε καλα μαζι με το γαλα μεχρι να.διαλυθει! Ενωνουμε το μειγμα μαγιας με το προηγουμενο και αρχιζουμε να.ριχνουμε το αλευρι σιγα σιγα! Ζυμωνουμε με το χερι σε μαλακη και ευπλαστη ζυμη!
Σκεπαζουμε την ζυμη και την αφηνουμε να.φουσκωσει 30'!
Τηγανιζουμε σε καυτο λαδι μεχρι να ροδισουν και να αποκτησουν τραγανη κρουστα!
Τα.βγαζουμε με.τρυπητη κουταλα και τα αφηνουμε σε απορροφητικο χαρτι κουζινας μεχρι να στραγγιξουν!
Τα σερβιρουμε με μελι και εαν θελουμε κανελα!!!

Εκτέλεση φωτό από Tzeni Tsanaktsidou‎ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!

4 υνταγές της μαμάς !!!!






 4 συνταγές που πάντα μας έφτιαχνε η μαμά μας στα παιδικά χρόνια και όχι μόνο. Κορμός Σοκολάτας (Μωσαϊκό), Κρέπες, Τρουφάκια και φυσικά δίχρωμο κέικ. Ευκαιρία να τις φτιάξουμε κι εμείς !!!


ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ --.>


https://www.youtube.com/watch?v=1HHsSHaqhTU&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1cJRPtfQ8Uj-xg28LTaJSVuJLZs3PrNTiutY23CgxhnJZdSjsHG3jieDM






















































Blue by Roa Music https://soundcloud.com/roa_music1031
Creative Commons — Attribution 3.0 Unported  — CC BY 3.0
Free Download / Stream: https://bit.ly/blue-roa-music
Music promoted by Audio Library https://youtu.be/QaDf_k7rdKQ

Κέικ Λεμονιού !!!



Πολύ πολύ αφράτο μυρωδάτο κέικ λεμονιού !!!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΥΛΙΚΑ:
8 αυγα,
500 γραμμαρια ζαχαρη,
2 βανιλιες,
125 ml σπορελαιο,
259 γραμμαρια βιταμ
250 ml γαλα φρεσκο,
500 γραμμαρια φαριναπ,
5 λεμονια το χυμο και το ξυσμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπαμε τα αυγα-ζαχαρη-βανιλιες να ασπρισουν!
Σταματαμε το μιξερ και ριχνουμε το σπορελαιο-αλευρι σιγα σιγα και ανακατευουμε με μαριζ η σπατουλα η κουταλι!
Ριχνουμε το χυμο-ξυσμα λεμονιων και ανακατευουμε πολυ απαλα να μην βγει ο αερας!
Τελος ριχνουμε το βιταμ λιωμενο χλιαρο προς ζεστο το ιδιο και το γαλα χλιαρο προς ζεστο ανακατευουμε πολυ απαλα να ενσωματωθουν ολα καλα!
Τοποθετουμε το μειγμα στην λαδοκολα στο ταψι 30χ28 και ψηνουμε στους 180 βαθμους προθερμασμενο αντιστασεις μεσαια σχαρα για 50 λεπτα κσι σβηνουμε τον φουρνο και το αφηνουμε μεσα αλλα 10 λεπτα!!

Εκτέλεση φωτό από  Tzeni Tsanaktsidou‎ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!




Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Ψωμάκια μερέντας !!!


Η Μερέντα σας αρέσει;  Εύκολα ,αφράτα,γευστικά ψωμάκια Μερέντας !!!

ΣΥΝΤΑΓΗ:
Μετραμε τα ΥΛΙΚΑ με το ιδιο ποτηρι νερου:
1 ποτηρι γαλα.χλιαρο προς ζεστο,
1 ποτηρι νερο χλιαρο προς ζεστο,
25 γραμμαρια μαγια.νωπη,
50 γραμμαρια.ζαχαρη,
μια πρεζα αλατι,
1 ποτηρι σπορελαιο,
1 ασπραδι αυγου,
5 ποτηρια αλευρι+4 κουταλιες της σουπας,
250 γραμμαρια.βουτυρο,
250 γραμμαρια μερεντα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βαζουμε στο μπολ γαλα-νερο-ζαχαρη-μαγια και ανακατευουμε με συρμα!
Ριχνουμε.σπορελαιο-αλατι-ασπραδι και ανακατευουμε με συρμα!
Τελος.ριχνουμε.το αλεύρι και ανακατευουμε 2 λεπτα με.ξυλινη κουταλα!
Βαζουμε στα.χερια.λαδι και ζυμωνουμε σε αφρατη ζυμη!
Την σκεπαζουμε για.1 ωρα!


Στην συνεχεια την τοποθετουμε σε λαδωμενο παγκο και την ανοιγουμε με λαδωμενα.χερια σε.ενα μεγαλο φυλλο!
Το βουτυρωνουμε με μαλακο βουτυρο και διπλωνουμε τις.ακρες.να κλεισει!
Το ξανανοιγουμε ενα τετραγωνο φυλλο!
Κοβουμε λωριδες!
Την καθε λωριδα την διπλωνουμε!
Βαζουμε μερεντα και το κλεινουμε και το στριφογυρναμε και τοποθετουμε στην λαδοκολα!


Τα αφηνουμε 30 λεπτα!
Τελος.τα.αλοιφουμε με κροκο αυγου αραιωμενο με λιγο νερο και τα.ψηνουμε.στους 180 βαθμους.προθερμασμενο μεχρι να παρουν ωραιο χρωμα!

Εκτέλεση φωτό από Tzeni Tsanaktsidou‎ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!

Παγωτό τούρτα Cookies!!!


ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΤΟΥΡΤΑ ΠΑΓΩΤΟ Cookies!!!!!!!!

ΣΥΝΤΑΓΗ:
Χτυπαμε 500 γρ πληρες κρεμα γαλακτος παγωμενη σε σφιχτη σαντιγυ!
Ριχνουμε 380 γραμμαρια ζαχαρουχο γαλα σε δοσεις και ανακατευουμε απαλα με.μαριζ!
Τοποθετουμε στο σκευος μια σειρα μπισκοτα ριχνουμε μεσα στην σαντιγυ 100 γρ κουβερτουρα ψιλοκομμενη και τοποθετουμε πανω στα μπισκοτα και το ισιωνουμε απαλα!
Τοποθετουμε πανω μπισκοτα κλεινουμε με ζελατινη και τοποθετουμε ολη νυχτα καταψυξη!

Εκτέλεση φωτό από Tzeni Tsanaktsidou‎ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!

Ρεβανί με αλεύρι !!!


ΑΦΡΑΤΟ,ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΡΕΒΑΝΙ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ!!!!!!!!!

 ΣΥΝΤΑΓΗ ΥΛΙΚΑ:
5 αυγα,
50 γρ ζαχαρη,
200 ml γαλα φρεσκο,
200 ml σπορελαιο,
ξυσμα.ενος πορτοκαλιου,
1 φακελακι μπεικιν παουντερ,
480 γρ αλευρι!!!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπαμε τα ασπραδια σε σφιχτη μαρεγκα!
Χτυπαμε τους κροκους με.την ζαχαρη!
Ριχνουμε.σιγα σιγα.γαλα-σπορελαιο-ξυσμα!
Σταματαμε το μιξερ και ριχνουμε το αλευρι-μπεικιν και ανακατευουμε απαλα με μαριζ!
Τελος προσθετουμε.την μαρεγκα και ανακατευουμε παρα πολυ απαλα μεχρι να ενσωματωθουν!
Τοποθετουμε το μειγμα στο ταψι η πυρεξ και ψηνουμε στους.180 βαθμους προθερμασμενο για 30 λεπτα αναμμενο και 10 λεπτα.σβησμενο φουρνο!

ΣΙΡΟΠΙ:
Βραζουμε.2 μιση ποτηρια νερου νερο με 2 μιση ποτηρια νερου ζαχαρη μισο χυμο λεμονιου για 4 λεπτα!Σιροπιαζουμε κρυο γλυκο ζεστο σιροπι με κουταλα.σιγα σιγα!

Εκτέλεση φωτό από  Tzeni Tsanaktsidou‎ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Νηστίσιμη σοκολατόπιτα!!


Εύκολη, νηστίσιμη σοκολατόπιτα με άρωμα κανέλας!!! Δείτε την συνταγή και πάμε να την φτιάξουμε!!

Υλικά
-450γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
-400γρ. ζάχαρη
-80γρ. κακάο
-10γρ. μαγειρική σόδα
-5γρ. κανέλα
-10ml ξύδι
-160γρ. ηλιέλαιο
-400ml βραστό νερό
 για το γλάσο
-250γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
-100ml ηλιέλαιο


Δείτε την συνταγή εδώ https://youtu.be/do31iJ9i8gM

Σάμαλι !!!





Κορίτσια μου φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε! Πανεύκολο! Ούτε 7€ και βγάζει το ταψί η διάμετρος του 30 εκατοστά σε στρογγυλό. Και 40 επί 15 σε μακρόστενο. Σε κομμάτια 23 μεγάλα !!!!!

Υλικά
600 γραμ. Γιαούρτι στραγγιστό
1 μισή κούπα του τσαγιού ζάχαρη
1 κούπα του τσαγιού νερό
2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού σόδα
2 μισή κουταλιές του γλυκού μαστίχα Χίου κοπανηζμενη
1 σιμιγδάλι χοντρό
1 Ξύσμα λεμονιού
Λίγο βούτυρο για το ταψί



Εκτέλεση
Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με την ζάχαρη μετά ρίχνω την σόδα στο νερό και ανακατεύουμε με το γιαούρτι ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και την μαστίχα. Στο τέλος ρίχνουμε σχεδόν σιγά σιγά όλο το σιμιγδάλι. Αφήνουμε το μείγμα στο λεκανάκι για 35 Μ 40 λεπτά. Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου ανάλογα την κουζίνα.



Και προσοχή όχι πάνω κάτω η κουζίνα.. μόνο η κάτω αντίστασης!!!. Μόλις είναι έτοιμο να βγει πρέπει να έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι. 6 νερό 8 ζάχαρη κούπες μια κανέλα και το λεμόνι που έχουμε ξύσει..το σιρόπι να έχει δέσει να είναι λίγο παχύ.. σιρόπια ζούμε και τα 2 καφτά.. το χαράζουμε και το αφήνουμε όλο το βράδυ να τραβήξει το σιρόπι.... Να μην ξεχάσω που το ξέχασα!!!! Όχι αυτό το γλυκό στο ψυγείο. Κάπου δροσερά βάλτε το!

Εκτέλεση φωτό από Palli Maria-Γλυκά κουταλιού και φαγητά ....πιρουνιού!!

Μελιτίνια Συριανά !!!!!




 Μελιτίνια Συριανά με βουτυράτη Πολίτικη ζύμη !!!!!

Συνταγη οικογενειακη, με παλιες ριζες... πανε πανω απο 100 χρονια που πολλες οικογενειες Ελληνων που ζουσαν στη Πολη, αποφασισαν να φυγουν.
Εφτασαν στη Χιο, σιγα σιγα εκαναν τα σπιτια τους κ αγαπησαν το νησι.
Καποιοι ομως αγωνιουσαν που ηταν τοσο κοντα στον Εχθρο. Ηθελαν να βρουν απάγγειο... ασφαλες μερος να συνεχισουν να ζουν χωρις φοβο.
Η Συρος, ηταν κεντρο πολιτισμου. Ταχυδρομειο, τυπογραφειο, γαλλικο προξενειο, εντονο φραγκικο στοιχειο... εφτασαν στο νησι κ το εκαναν δικο τους. Γνωρισαν τη κουζινα τα ηθη κ τα εθιμα των ντοπιων, φραγκων κ μη. Δοκιμασαν τα τυρια... τα μελιτινια τα σαντορινια σα φυλλαρακια...τα αλλαξαν.
Η ζυμη εγινε βουτυρατη, πολιτικη. Στη γεμιση μπηκε τυρι αναλατο απο τη Ίο, μαστιχα απο τη Χιο κ κανελλα απο πανω. Αυτη ειναι η δικη μας οικογενειακη συνταγη. Τη μοιραζομαι μαζι σας με ολη μου την αγαπη.
Καλο Πασχα με υγεια κ αγαπη στα σπιτια ολων μας.




Για τη ζυμη
520 γρ βουτυρο Μινερβινη με βουτυρο γαλακτος σε θερμοκρασια δωματιου
3/4 κουπας ζαχαρη
1/2 κουταλακι σοδα
3 βανιλλιες
1 κιλο αλευρι για ολες τις χρησεις
1 κουπα γαλα χλιαρο

Χτυπαμε το βουτυρο κ προσθετουμε τη ζαχαρη. Ριχνουμε το γαλα, τις βανιλλιες τη σοδα κ τελος το αλευρι. Μαλακη βουτυρατη ζυμη που δεν κολλαει. Εβαλα μια μικρη ποσοτητα κ απλωσα σε θηκες για ταρτακια κ στα τοιχωματα. Μετα εβαλα τη γεμιση απο ενα κουταλακι γεματο γλυκου κ απο πανω λιγη κανελλα.

Για τη γεμιση



1 κιλο αναλατη μυζηθρα Ίου (αυτη τη φορα δε βρηκα κ εβαλα ανθοτυρο Αμφιλοχιας το οποιο μου αρεσε παρα πολυ)
1 κουταλακι γλυκου κοφτο μαστιχα την οποια χτυπαμε στο μουλτι με δυο κουταλιες ζαχαρη
1 κιλο ζαχαρη
3 κροκους αυγων

Περναμε απο μυλο (οπως τις πατατες του πουρε) το ανθοτυρο. Προσθετουμε τη ζαχαρη μαστιχα κ κροκους. Ανακατευουμε καλα. Γεμιζουμε τις θηκες που εχουμε στρωσει το ζυμαρι με 1 κουταλακι γεματο μειγμα απο τη γεμιση κ ριχνουμε απο πανω λιγη κανελλα.
Ψηνουμε στους 180 στον αερα για 20 λεπτα περιπου. Γινονται 50 περιπου μελιτινια.



Εκτέλεση φωτό από  Voula Damala‎Γλυκά κουταλιού και φαγητά ....πιρουνιού!!