Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2017

Σταφιδόψωμα- Πολύ αφράτα και νόστιμα !!!



Μια υγιεινή πρόταση!!!

Υλικά για 20 κομμάτια περίπου

3-4 κούπες αλεύρι δυνατό
30 γραμ μαγιά νωπή ή 1 κουταλιά σούπας ξερή
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού  μπέικιν πάουντερ
1 και 1/4 της κούπας τσαγιολυ χλιαρό νερό
1/4 κούπας τσαγιού ελαιόλαδο
2/3 της κούπας τσαγιού ζάχαρη
1 κούπα τσαγιού μαύρη σταφίδα ή ξανθές -πλυμένες και στεγνές
1 κουπάκι του  καφέ ξύσμα λεμονιού
1/4 κούπας τσαγιού βούτυρο
Σουσάμι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τις 3 κούπες αλεύρι με την ξερή μαγιά το αλάτι και το μπέικιν μέσα σε ένα μπολ ανοίγουμε στο κέντρο μία λακκούβα
Ρίχνουμε μέσα την ζάχαρη και βράζουμε το νερό και προσθέτουμε και μέσα το λάδι.
Αφήνουμε να γίνει χλιαρό και το ρίχνουμε επάνω από την ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και κατόπιν παίρνουμε λίγο λίγο από το αλεύρι.
Ζυμώνουμε λίγο να γίνει απαλή και αφράτη ζύμη.
Ανακατεύουμε και τις σταφίδες με το ξύσμα λεμονιού και το ενσωματώνουμε μέσα στην ζύμη.
Αν η ζύμη είναι μαλακιά προσθέτουμε λίγο ακόμα ζυμώνοντας ταυτοχρόνως αλεύρι.
Προσθέτουμε και το βούτυρο και ζυμώνουμε κι αυτό μέσα στην ζύμη.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
Πατάμε να ξεφουσκώσει και την κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια   
Βάζουμε σε ταψί λαδόκολλα και τοποθετούμε στην σειρά τα σταφιδόψωμα σε απόσταση γιατί θα μας φουσκώσουν.
Τα σκεπάζουμε να φουσκώσουν να διπλασιαστούν σε όγκο.
Αλείφουμε από πάνω με λίγο λιωμένο βούτυρο ή νερό λίγο σουσάμι  και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.Καλή επιτυχία !!! ΣΤΟΥΣ 200 ΓΙΑ 20' ΠΕΡΙΠΟΥ!

Από τον φίλο Αρτοποιεία και συνταγές
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ