Για τα ροξάκια
250γρ. ή 1 κούπα γάλα
220γρ. ή 1 κούπα σπορέλαιο
20γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 αυγά
5 κουτ. σούπας κακάο
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
100γρ. καρύδια
1 μπέκεν πάουντερ
5 κούπες αλεύρι
Για το σιρόπι
880γρ. ή 4 κούπες ζάχαρη
880γρ. ή 4 κούπες νερό
1 ξυλάκι κανέλα
Για τα ροξάκια
Βάζουμε στο μούλτι τα καρύδια, τη κανέλα και το γαρύφαλλο και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
Λιώνουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Στη συνέχεια, σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα αυγά, το σπορέλαιο, τη λιωμένη μαγιά και σιγά σιγά τις 4 κούπες αλεύρι, στις οποίες έχουμε ανακατέψει το μπέκεν πάουντερ.
Κρατάμε το 1/3 από τη ζύμη και σε αυτό προσθέτουμε το κακάο και τη σκόνη καρυδιού. Στην υπόλοιπη ζύμη ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλέυρι (1 κούπα).
Ψήνουμε στους 180oC (30 λεπτά), μέχρι να ροδίσουν τα ροξάκια μας καλά.
Για το σιρόπι
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το ξυλάκι κανέλας για 6 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε τα ροξάκια από το φούρνο, τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος το ένα δίπλα στο άλλο και έτσι όπως είναι ζεστά τους ρίχνουμε από πάνω το ζεστό σιρόπι (θέλουμε τόσο τα ροξάκια, όσο και το σιρόπι να είναι ζεστά). Τα αφήνουμε για 10 λεπτά και έπειτα τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Τα αφήνουμε μέχρι να ρουφήξουν όλο το σιρόπι.
Σημείωση
Αν δεν χωράνε όλα τα ροξάκια να ψηθούν ταυτόχρονα, βάζετε τα μισά να ψηθούν στο φούρνο, κάνετε το μισό σιρόπι και τα σιροπιάζετε. Έπειτα βάζετε στο φούρνο τα άλλα μισά ροξάκια και ετοιμάζετε το άλλο μισό σιρόπι για να τα σιροπιάσετε.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ