Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Τσουρέκι μαστιχωτό με ζαχαρούχο !!!


 

"Τσουρέκι με ζαχαρούχο"!!!


Για το μείγμα μαγιάς:

μια τσιμπιά ζάχαρη,

50 γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια  ξηρή,

120 γρ. χλιαρό νερό.

Για το τσουρέκι:

780 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ( εγώ χρησιμοποιώ Robin wood),

2 κ.γ. μπέικιν,

 4 κ.γ. μαχλέπι,

1 κ.γ . κανέλλα,

1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού,  

2 σωληνάρια βανίλια (ή 1/4 κ.γ. μαστίχα Χίου),

4 μεγάλα αυγά (230 γρ.),

50 γρ. ζάχαρη,

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (400 γρ.),

160 γρ. βούτυρο σε κυβάκια,

όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.

Για το άλλειμα, κρόκο αυγού, γάλα, κανέλλα.
Ετοιμάζουμε το μείγμα μαγιάς και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη να ενεργοποιηθεί.

Τα υπόλοιπα όλα μαζί στο μίξερ, το βούτυρο προς το τέλος του ζυμώματος, όταν μαζευτεί η ζύμη στον γάντζο είναι έτοιμη.

Αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε ζεστό μέρος, πλάθουμε σε πλεξούδες αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν σκεπασμένα με μια πετσέτα, αλείφουμε και ψήνουμε στους 170 με ένα πυρίμαχο μπολ με νερό στο κάτω μέρος του φούρνου, έως ότου πάρουν χρώμα, πάνω κάτω ο φούρνος.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Αυγή Μούρτζου ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ.