Γαλακτομπούρεκο, με κρατσανιστό φύλλο !!!
Ο βασιλιάς των γλυκών .Γαλακτομπούρεκο, με κρατσανιστό φύλλο που μοσχομυρίζει φρέσκο βούτυρο. ....❣❣❣
1 λίτρο γάλα φρέσκο
500 gr κρέμα γάλακτος
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1/2 φλ. ζάχαρη
4 βανιλιες
4 αυγά φρέσκα χωριάτικα
3 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
1 πακ. φύλλα κρούστας ή Βυρηττού
6-7 κ.σ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο για τα φύλλα
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα , την κρέμα, την ζάχαρη, τις βανιλιες και τα ζεσταίνουμε....μετά ρίχνουμε το σιμιγδάλι βροχηδόν και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρά. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τ'αυγά, ένα-ενα ανακατεύοντας αμέσως και γρήγορα... προσθέτουμε και το βούτυρο....αφήνουμε λίγο στην άκρη να κρυώσει...
Στρώνουμε σ'ενα πυρέξ μεγάλο , τα μισά φύλλα ,τα οποία βουτυρώνουμε ένα ένα χωρίς να τα ακουμπάμε με το πινέλο, τα βρέχουμε. Ρίχνουμε την κρέμα, αφού την ανακατέψουμε λίγο να αφρατέψει και επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα...χαράζουμε σε κομμάτια, ρίχνουμε το βούτυρο που μας έχει περισσέψει, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμενο φούρνο στους 170° για 45 περίπου λεπτά....
Για το σιροπι:
4 φλ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
Χυμό από 1 λεμόνι μέτριο φρέσκο.
2 φλούδες λεμόνι
1στικάκι κανέλα
Βράζουμε το σιροπι για 5 λεπτά, μετράμε από την ώρα που αρχίζει να βράζει
Μόλις βγει το γλυκό από τον φούρνο το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι σιγά σιγά μέχρι να το πιει όλο. .
Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Μαίρη Ηλιοπούλου !