Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2025

Το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων – κωκ ταψιού !!!

Το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων – κωκ ταψιού με πλούσια κρέμα και υπέροχη σπιτική γεύση!!!

Υλικά
Για την κρέμα βανίλιας
1 λίτρο γάλα
6 κ.σ. ζάχαρη
100 γρ. κορν φλάουρ
1 βανίλια
50 γρ. βούτυρο
Για το παντεσπάνι
5 αυγά
125 γρ. ζάχαρη
155 γρ. αλεύρι (κοσκινισμένο)
1 βανίλια
Για την κρέμα σοκολάτας
1 δόση κρέμας βανίλιας
20 γρ. κακάο
125 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. βούτυρο
Για το γλάσο (προαιρετικό)
200 γρ. κρέμα γάλακτος
180 γρ. κουβερτούρα
2 κ.σ. βιτάμ


Εκτέλεση Κρέμα βανίλιας
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη βανίλια και το βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε την κρέμα σε μπολ. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο.


Παντεσπάνι
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι με τη βανίλια και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ. Στρώνουμε το μείγμα σε πυρέξ με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, αντιστάσεις, μεσαία σχάρα για 35 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει, το αναποδογυρίζουμε σε λαδόκολλα και το κόβουμε στη μέση ώστε να έχουμε δύο πάτους.


Κρέμα σοκολάτας
Φτιάχνουμε την ίδια βάση κρέμας όπως της βανίλιας, αλλά προσθέτουμε το κακάο, την κουβερτούρα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε πλούσια σοκολατένια κρέμα.
Γλάσο (προαιρετικά)
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, ρίχνουμε την κουβερτούρα και το βιτάμ και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε λείο γλάσο.


Συναρμολόγηση
Τοποθετούμε τον πρώτο πάτο παντεσπάνι, στρώνουμε την κρέμα βανίλιας, από πάνω την κρέμα σοκολάτας και κλείνουμε με τον δεύτερο πάτο. Αν θέλουμε, περιχύνουμε με γλάσο. Αφήνουμε στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί.

Η συνταγή είναι από την κ. Tzeni Tsanaktsidou – ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!