Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2025

Καταπληκτικά σπιτικά λουκάνικα με - χοιρινά με πράσο !!!

Καταπληκτικά σπιτικά λουκάνικα με ωραία υλικά- χοιρινά με πράσο !!!

Υλικά
3 κιλά χοιρινό κρέας (σπάλα)
2 κιλά πανσέτα
1 κιλό λίπος
1,5 κιλό πράσα
εντεράκια χοιρινά, αλατισμένα
Μυρωδικά
3 κ.σ. θυμάρι
3 κ.σ. ρίγανη
3 κ.σ. τριμμένο μπαχάρι
3 κ.σ. τριμμένο κύμινο
3 κ.σ. σκόνη σκόρδου
3 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
3 κ.σ. μιξ μπαχαρικών για χοιρινό
αλάτι μπόλικο
μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Ζητάμε από τον χασάπη να περάσει το κρέας από το πιο χοντρό δόντι της μηχανής, ώστε να παραμείνουν μεγάλα κομμάτια.
Λιώνουμε τα πράσα σε μπλέντερ και τα ανακατεύουμε με το κρέας σε μεγάλο ταψί. Ρίχνουμε όλα τα μυρωδικά και ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα, μέχρι να πάει παντού.
Παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι, το τηγανίζουμε σε λίγο λάδι και δοκιμάζουμε ώστε να ρυθμίσουμε τα μπαχαρικά.
Πλένουμε πολύ καλά τα εντεράκια, ώστε να φύγει το αλάτι. Αν έχουμε μηχανή λουκάνικων, περνάμε τα εντεράκια και τα γεμίζουμε με το μείγμα. Διαφορετικά, χρησιμοποιούμε επαγγελματικό χωνί από τον χασάπη: περνάμε το έντερο, δένουμε την άκρη και γεμίζουμε σιγά-σιγά πιέζοντας με το χέρι. Δεν τα γεμίζουμε υπερβολικά για να ψηθούν πιο εύκολα. Αν εγκλωβιστεί αέρας, τα τρυπάμε με μια βελόνα πάντα πάνω στο κρέας, ώστε να μη σπάσει το έντερο.
Κρεμάμε τα λουκάνικα σε σκιερό και καλά αεριζόμενο μέρος. Τα γυρίζουμε καθημερινά ώστε να στεγνώσουν ομοιόμορφα. Σε 5–6 μέρες είναι έτοιμα. Στη συνέχεια τα φυλάμε σε σακουλάκια, σε μερίδες, στην κατάψυξη.
Στο ψήσιμο προτιμάμε κάρβουνο, για πλούσια γεύση και άρωμα.

Συνταγή από κ. Gogo Samiou – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ!!