Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025

Μπριάμ αγαπημένο !!!

.


Σημερινό ...Μπριάμ .. Καλοκαιρινό κ πεντανόστιμο !!!

 


 Στο ταψί καθαρίζω κ κόβω 

Κολοκυθάκια 

πατάτες 

μελιτζάνες 

Καρότα 

κρεμμύδια 

σκόρδα 2 σκελίδες  

Μαιντανό 

λίγο φρέσκο δυόσμο 

2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες

1 κουτ πελτέ 

ελαιόλαδο 

αλάτι πιπέρι λίγη πάπρικα γλυκιά 

1 ποτήρι νερού νερό 

 
Τα ανακατεύω ολα καλά κ ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο 180 αέρα .

Αν χρειαστεί κατά το ψήσιμο προσθέτουμε λίγο νεράκι .

.



 Εκτέλεση φωτό συνταγή από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
 

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025

Φέτα με Σουσάμι και Μέλι Χωρίς Τηγάνι !!!

Φέτα με Σουσάμι και Μέλι Χωρίς Τηγάνι - Λιώνει στο στόμα!!!

 Φτιάξε πανεύκολη φέτα με σουσάμι και μέλι χωρίς τηγάνισμα και χωρίς λάδια! Μια γρήγορη και υγιεινή συνταγή για ψητή φέτα στο φούρνο με τραγανό σουσάμι και γλυκό μέλι, ιδανική για μεζέ ή ορεκτικό. Δες το βίντεο και μάθε πώς να απολαμβάνεις τη γεύση της παραδοσιακής φέτας με μέλι και σουσάμι χωρίς περιττά λάδια!

1 τορτίγια
φέτα
σουσάμι
αυγό
μέλι

Βάζουμε ένα κομμάτι φέτα πάνω σε μια τορτίγια, κόβουμε τις άκρες και τυλίγουμε προσεκτικά.

Αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στο Air Fryer στους 180 για περίπου 15'-20'.

Γαρνίρουμε με μέλι και απολαμβάνουμε.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ -- https://www.youtube.com/watch?v=C-KeTD8tjsI
 

Πεντανόστιμο τουρλού λαχανικών κατσαρόλας !!!

Πολύ νόστιμο φαγάκι  με ότι λαχανικά υπήρχαν βγήκε το σημερινό !!!

 

Υλικά -Εκτέλεση  

Εκοψα 2 κολοκυθάκια σε κύβους 

2 μελιτζάνες σε κύβους 

2 πατάτες σε κύβους 

2 καρότα σε ροδέλες λίγο χονδρές 

Λίγα φύλλα φρέσκο δυόσμο 

Λίγα κλωναράκια ψιλοκομμένα μαιντανό 

2 κρεμμύδια ξερά κομμένα 

1 κουτ σούπας πελτέ 

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα πατημένη με το χέρι να λιώσει  

Ελαιόλαδο 

Αλάτι πιπέρι γλυκιά πάπρικα κουρκουμάς λίγο τζίντζερ σε σκόνη  

.
Εβαλα το λάδι με ολα τα λαχανικά στην κατσαρόλα και τα σοτάρισα για 10 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα .Εριξα μετά την λιωμένη ντομάτα τον πελτέ κ τα μπαχαρικά 

Πρόσθεσα κ τον μαιντανό κ τον δυόσμο .

Εβαλα κ την κουταλιά πελτέ μέσα ανακάτεψα κ σκέπασα το φαγητό με νερό .

Σκέπασα κ άφησα να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά ώσπου έμεινε με την ωραία δεμένη σάλτσα !!!

Πεντανόστιμο !!! 

Αν δεν έχετε τόσα μπαχαρικά βάλτε ότι έχετε !

Εκτέλεση φωτό συνταγή από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 
 

Τρίτη 29 Ιουλίου 2025

Πώς να Φτιάξεις Ζουμερό Φιλέτο Κοτόπουλο στο Σπίτι !!!

Πώς να Φτιάξεις Ζουμερό Φιλέτο Κοτόπουλο στο Σπίτι – Καλύτερο κι από Ψησταριά (ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΑ)!!!


Μάθε πώς να φτιάξεις το πιο ζουμερό φιλέτο κοτόπουλο στο σπίτι, εύκολα και γρήγορα, χωρίς κάρβουνα! Με αυτή τη συνταγή και τα σωστά μυστικά, το κοτόπουλο σου θα βγει τρυφερό και γεμάτο γεύση κάθε φορά. Ιδανικό για γρήγορο γεύμα, δίαιτα ή healthy συνταγές στο σπίτι!

1 φιλέτο κοτόπουλο, στήθος
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
αλάτι
πιπέρι
γλυκιά πάπρικα
σκόνη σκόρδο
θυμάρι
2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο

Χαράζουμε το κοτόπουλο και το ανακατεύουμε με όλα τα υλικά.

Ψήνουμε στο Air Fryer στους 180 για περίπου 20'.

Μόλις το βγάλουμε, το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή ότι μυρωδικό θέλουμε.

H Εκτέλεση σε βίντεο εδώ -- https://www.youtube.com/watch?v=G6FVRRvK16c
 

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΣΕ 15' Χωρίς Μαγιά και χωρίς να περιμένεις φουσκώματα😋


Ποιος Ανάβει Φούρνο Με Τέτοια Ζέστη? ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΣΕ 15' Χωρίς Μαγιά και χωρίς να περιμένεις φουσκώματα😋

Υλικά
🔪200 γρ. Στραγγιστό Γιαούρτι 2% ΟΛΥΜΠΟΣ 
🔪1 μέτριο αυγό
🔪250 γρ. Αλεύρι που φουσκώνει 
🔪1 κ.σ. ελαιόλαδο
🔪1 κ.γ. αλάτι
--
🔪100 γρ. Φέτα ΟΛΥΜΠΟΣ
🔪1/4 κ.γ. ρίγανη 
--
🔪Ελαιόλαδο 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ -- https://www.youtube.com/watch?v=A6qw6LSk8Oo
 

Πρωτεϊνικό Πρωινό σε 2 Λεπτά 😋Δροσερό, Χορταστικό !!!

Θες να ξεκινήσεις τη μέρα σου με δύναμη, ενέργεια και απόλαυση; 🔥 Αυτό το πρωινό είναι ό,τι καλύτερο έχεις δοκιμάσει! Πλούσιο σε πρωτεΐνη, έτοιμο σε λίγα λεπτά και θα σε κρατήσει χορτάτο για ώρες! 💪
 Το καλύτερο; Μπορείς να το ετοιμάσεις από το προηγούμενο βράδυ και να το έχεις έτοιμο το πρωί χωρίς καμία καθυστέρηση! Ιδανικό για όσους έχουν έντονη καθημερινότητα. 

💯Υγιεινό & Πρωτεϊνικό Πρωινό σε 2 Λεπτά 😋Δροσερό, Χορταστικό & Πεντανόστιμο (Oat Pots) in 60 Seconds

Υλικά
🔪1 κούπα Protein Ρόφημα ΚΑΡΠΟΣ Αμύγδαλο με Κακάο ΟΛΥΜΠΟΣ (250 ml)
🔪1/2 κούπα νιφάδες βρώμης (50 γρ.)
🔪1/3 της κούπας Στραγγιστό Γιαούρτι 2% ΟΛΥΜΠΟΣ (60 γρ.)
🔪1 κ.γ. σπόροι chia
🔪1 κ.γ. μέλι
🔪1 κ.γ. φυστικοβούτυρο 
🔪1/2 κούπα σμέουρα και μύρτιλα
🔪Λίγες φέτες μπανάνας
🔪Λίγα σπασμένα φουντούκια

Δειτε την εκτελεση σε βιντεο εδώ-- https://www.youtube.com/watch?v=Slwi9_RAXi4
 

Ζύμη για πίτσα με 2 μόνο υλικά και την νέα Barilla Pizza Sauce!!!

Η πιο νόστιμη ζύμη για πίτσα με 2 μόνο υλικά και την νέα Barilla Pizza Sauceμε 100% διαλεγμένες ιταλικές ντομάτες, που απογειώνει τη συνταγή! 

400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 
1 πρέζα αλάτι
Barilla pizza sauce
αλλαντικά
τυριά
πιπεριές
μανιτάρια κονσέρβα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 270 στις αντιστάσεις.

Βάζουμε ένα ταψί στον πάτο του φούρνου.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια.

Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο και ανοίγουμε την πίτσα σε αντικολλητικό χαρτί.

Βάζουμε την Barilla Pizza Sauce και τα υλικά της αρεσκείας μας.

Βάζουμε την πίτσα πάνω στο ταψί και ψήνουμε στον πάτο του φούρνου για περίπου 8΄ή μέχρι να πάρει χρώμα το κάτω μέρος της πίτσας.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΔΩ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ -- https://www.youtube.com/watch?v=fB5282-iCN0
 

Κυριακή 27 Ιουλίου 2025

Κρεμμυδοτηγανίτες καταπληκτικοί !!!



 
Μετατρέψτε τα κρεμμύδια σε μια εντελώς διαφορετική γεύση που δεν θα μπορεί να αντισταθεί κανείς !!!...Τηγανίτες με κρεμμύδι,τραγανές ρόδινες εξωτερικά μαλακές κ αρωματικές εσωτερικά.Να τρως κ να μην σταματάς !!!!

.


Υλικά 

4 κρεμμύδια μεσσαίου μεγέθους κομμένα λεπτά μισοφέγγαρα 

1 μπύρα το μικρό κουτάκι 

1+1/2 φλιτζάνι αλεύρι γ.χ 

1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ

αλάτι πιπέρι 

1/2 κουτ γλυκού γλυκιά πάπρικα 

Προαιρετικά ελάχιστο κίμινο - δεν έβαλα -

.



Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια τα  καθαρίζουμε κ τα κόβουμε στην μέση κ μετά τα κόβουμε μισοφέγγαρο .

Σε βαθύ μπολ βάζω το αλεύρι και ανακατεύω μαζι με αλάτι πιπέρι πάπρικα κ μπέικιν .

Προσθ'ετουμε την μπύρα και ανακατεύουμε .

Ισως χρειαστεί να προσθέσουμε κ άλλο λίγο αλεύρι δεν θέλουμε να είναι ρευστό το μείγμα μας θέλουμε λείο κ πυκνό.

Προσθέτουμε μέσα τα κρεμμύδια μας και ανακατεύουμε καλά .

Βάλτε αρκετό λάδι -εβαλα καλαμποκέλαιο αλλά μπορείτε κ με ελαιόλαδο -σε  ένα μεγάλο τηγάνι να καλύψει ολη την επιφάνεια κ λίγο παραπάνω κ αφήστε να ζεσταθεί καλά.

Πάρτε μία κουταλιά μεγάλη από το μείγμα κ αφήστε προσεκτικά δίνοντας στρογγυλό σχήμα .

Τηγανίστε από την μία πλευρά κ με δύο πιρούνια προσεκτικά γυρίστε από την άλλη μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα .
Ακουμπήστε τα σε  πιάτο με χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το τυχόν περίσσιο λάδι.

Σερβίρετε ζεστό και είναι πολύ τραγανά  κ νόστιμα .

Καλή όρεξη !!

Εκτέλεση φωτό από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ .

yemeknet  
 

Σάββατο 26 Ιουλίου 2025

Μάθε πώς να φτιάξεις ζουμερό σνίτσελ με χρυσαφένια κρούστα !!!

Αυτό είναι το πιο τραγανό σνίτσελ κοτόπουλο όπως το κάνουν στις καλύτερες ταβέρνες! Μάθε πώς να φτιάξεις ζουμερό σνίτσελ με χρυσαφένια κρούστα και μυστικό πανάρισμα που κάνει "κρακ" σε κάθε μπουκιά!!!


Αυτό είναι το πιο τραγανό σνίτσελ κοτόπουλο όπως το κάνουν στις καλύτερες ταβέρνες! Μάθε πώς να φτιάξεις ζουμερό σνίτσελ με χρυσαφένια κρούστα και μυστικό πανάρισμα που κάνει "κρακ" σε κάθε μπουκιά. Ιδανική συνταγή για μεσημεριανό ή κυριακάτικο τραπέζι, με απλά υλικά και εγγυημένο αποτέλεσμα.

φιλέτο κοτόπουλο
αυγά
αλεύρι γ.ο.χ.
φρυγανιά
αλάτι
πιπέρι
ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Κόβουμε ένα φιλέτο κοτόπουλο στη μέση και το χτυπάμε με έναν πλάστη να ανοίξει.

Αλατοπιπερώνουμε, το βουτάμε σε ένα μπολ με αλεύρι, έπειτα σε ένα μπολ με χτυπημένα αυγά και τέλος στη φρυγανιά.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ακόμα μία φορά.

Τηγανίζουμε στους 165 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ -- https://www.youtube.com/watch?v=MOjcWJ-c9UU
 

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025

Εύκολη & Δροσερή Καλοκαιρινή Σαλάτα !!!

Η Πιο Εύκολη & Δροσερή Καλοκαιρινή Σαλάτα 🤤 – Έτοιμη σε 5 Λεπτά!!!

Φτιάξε μια δροσερή, καλοκαιρινή σαλάτα με απλά υλικά, έτοιμη σε μόλις 5 λεπτά! Ιδανική για κάθε μέρα, αυτή η εύκολη και υγιεινή συνταγή σαλάτας είναι ανάλαφρη, χορταστική και γεμάτη γεύση. Η τέλεια επιλογή για ελαφρύ γεύμα ή συνοδευτικό το καλοκαίρι.

1 αγγούρι κομμένο σε λεπτές φέτες
1/2 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 μικρό καρότο κομμένο σε στικς
150 γρ. φιλέτο κοτόπουλο, ψημένο 
αλάτι
1 κ.σ. μαγιονέζα, light
1 κ.σ. κρέμα τυρί, light
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 κ.σ. σόγια σως
1/2 αβοκάντο κομμένο σε κυβάκια

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και σερβίρουμε. 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ -- https://www.youtube.com/watch?v=z9uZRejmIEQ
 

Φτιάξε το πιο Νόστιμο και Αφράτο Banana Bread !!!

Εχεις Μπανάνες πολύ ώριμες ; Μην τις Πετάξεις – Φτιάξε το πιο Νόστιμο και Αφράτο Banana Bread !!!

Φτιάξε το πιο αφράτο και εύκολο Banana Bread με ώριμες μπανάνες και απλά υλικά που έχεις ήδη στην κουζίνα σου! Αυτή η συνταγή για κέικ μπανάνας είναι ιδανική για πρωινό, σνακ ή γλυκό χωρίς κόπο. Δες βήμα-βήμα πώς να πετύχεις τέλεια υφή και γεύση σε κάθε κομμάτι!

100 γρ. ηλιέλαιο
200 γρ. καστανή ζάχαρη
175 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3 ώριμες μπανάνες αλεσμένες
35 γρ. κακαό
70 γρ. espresso
200 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. καυτή κρέμα γάλακτος

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το ηλιέλαιο, τη καστανή ζάχαρη και το γιαούρτι.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τις μπανάνες και ανακατεύουμε.

Βάζουμε το μισό μείγμα σε ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε το κακάο, τον espresso και ανακατεύουμε.

Σε μια μακρόστενη φόρμα με λαδόκολλα βάζουμε εναλλάξ τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε με ένα μαχαίρι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην λειτουργία αέρας με αντιστάσεις μαζί στους 175 για περίπου 50'.

Το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κουβερτούρα με την καυτή κρέμα γάλακτος και γλασάρουμε το banana bread.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ -- https://www.youtube.com/watch?v=-oGJ_OwFw8w
 

Εύκολο Δροσερό Μιλφέιγ!!!

Δες πώς να φτιάξεις ένα εύκολο Δροσερό Μιλφέιγ χωρίς να ανάψεις φούρνο! Η κρέμα του είναι συγκλονιστική – όποιος το δοκιμάσει θα σου ζητήσει τη συνταγή!!!


ΥΛΙΚΑ
🔪300 γρ. Σφολιατίνια 
--
🔪1 λίτρο γάλα
🔪200 γρ. Ζάχαρη
🔪2 Κρόκοι από μέτρια αυγά 
🔪60 γρ. Βουτυρο
🔪100 γρ. Κορν φλάουρ 
🔪1 κ.γ. υγρή βανίλια
--
🔪500 ml  κρύα κρέμα γάλακτος με 35% Λιπαρά
🔪80 γρ. Ζάχαρη άχνη
🔪1 κ.γ. υγρή βανίλια
--
🔪Ζάχαρη άχνη 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ -- https://www.youtube.com/watch?v=0z39vBLwR5s
 

 

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025

Ζυμαρικα με σάλτσα από ντοματίνια κ φέτα στον φούρνο !!!


Σημερινό ...Πολύ ωραίο ελαφρύ γρήγορο νόστιμο φαγητό με ζυμαρικά και σάλτσα από ντοματίνια κ φέτα  που τα ψήνουμε στον φούρνο και τα λιώνουμε με το πιρούνι ανακατεύουμε και τα απολαμβάνουμε !!!

.


Υλικά  

1 κουτάκι ντοματίνια κομμένα στην μέση 

1 κομμάτι μεγάλο φέτα περίπου 300 γραμ 

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

4 σκελίδες σκόρδο πατημένες λιωμένες κ ψιλοκομμένες 

Αλάτι πιπέρι λίγο μπούκοβο λίγη πάπρικα γλυκιά 

Ελαιόλαδο 

1 συσκευασία ζυμαρικά ότι σας αρέσει εγώ έβαλα βίδες 

Βράζουμε τα μακαρόνια όπως λέει η συσκευασία τα σουρώνουμε κ τα αφήνουμε στην άκρη .

Βάζουμε σε ταψάκι τα ντοματίνια το σκόρδο το κρεμμύδι ΄κ τα μπαχαρικά αλάτι πιπέρι μπούκοβο πάπρικα.

Βάζουμε στην μέση κ την φέτα ρίχνουμε το ελαιόλαδο -βάζω μπόλικο για την σάλτσα - και ανακατεύουμε με προσοχή κ τα τακτοποιούμε ομοιόμορφα με την φέτα στην μέση .

Ρίχνουμε στην άκρη του ταψιού λιγότερο από μισό ποτήρι νερό  .

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς τόση ώρα  ωστε δοκιμάζοντας να πατήσουμε ένα ντοματίνι να λιώνει να έχει ψηθεί ... περίπου 30 λεπτά . 

.


.

Αφού ψηθούν  βγάζουμε το ταψάκι και με ένα πιρούνι τα λιώνουμε όλα και ανακατεύουμε καλά -Να προσέξετε να έχουν λίγο σάλτσα μην είναι στεγνά .

Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν ωραία με την σάλτσα.

Τα βάζω λίγα λίγα και ανακατεύω.

.

.

Ρίχνω κ τυράκι τριμμένο -είχα καφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας - και σερβίρουμε και καλή απόλαυση !!!


 Εκτέλεση φωτό από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ !

Σαλάτα που τρως για να χάνεις κιλά !!!

Η 2 σαλάτα της διατροφής μου είναι από τις αγαπημένες μου όταν θέλω κάτι νόστιμο, χορταστικό και ελαφρύ.
 Συνδυάζει γαρίδες, ρεβίθια και πατάτα με φρέσκο μαϊντανό, λεμόνι και ελαιόλαδο, και ετοιμάζεται σε λίγα λεπτά.
 Έχει πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά που με κρατάνε για ώρες χωρίς να πεινάω. Είναι ιδανική για όσους προσέχουν, κάνουν διατροφή ή απλώς θέλουν κάτι ισορροπημένο χωρίς τύψεις. 
Αυτή η σαλάτα με βοήθάει πολύ όταν θέλω να χάσω κιλά, χωρίς να στερούμαι και χωρίς να μου λείπουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

🧪 Διατροφική Ανάλυση ανά μερίδα (~450 kcal)
(Υπολογισμένο με βάση 2 μερίδες από τη συνταγή)

🔹 Θερμίδες: ~450 kcal
Ενέργεια κατάλληλη για κύριο γεύμα μέσα σε πρόγραμμα διατροφής.

🥩 Πρωτεΐνη: ~30g
Προέρχεται κυρίως από τις γαρίδες και τα ρεβίθια. Βοηθά στη διατήρηση μυϊκής μάζας και αυξάνει τον κορεσμό.

🥔 Υδατάνθρακες: ~35g
Περιλαμβάνει σύνθετους υδατάνθρακες από ρεβίθια και πατάτες. Παρέχουν σταθερή ενέργεια και βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου.

🥑 Λιπαρά: ~20g
Προέρχονται κυρίως από το ελαιόλαδο και τις γαρίδες. Είναι κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά, ευεργετικά για την καρδιά.

🌿 Φυτικές Ίνες: ~7g
Από τα ρεβίθια, την πατάτα και τα λαχανικά. Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού.

🌱 Βιταμίνες και Μέταλλα:
Βιταμίνη C: Από τον μαϊντανό και το λεμόνι – ενισχύει το ανοσοποιητικό

Βιταμίνη B12: Από τις γαρίδες – απαραίτητη για το νευρικό σύστημα

Φυλλικό οξύ: Από τα ρεβίθια – υποστηρίζει την κυτταρική λειτουργία

Σίδηρος & Ψευδάργυρος: Από τα ρεβίθια και τις γαρίδες – σημαντικά για την ενέργεια και το ανοσοποιητικό

Φώσφορος: Για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων και των οστών

ΥΛΙΚΑ
🔪300 γρ. Καθαρισμένες γαρίδες
🔪400 γρ. Βρασμένες πατάτες
🔪250 γρ. Ρεβίθια έτοιμα βρασμένα από κονσέρβα 
--
🔪1 κ.σ. μαϊντανός 
🔪1 σκελίδα σκόρδου 
🔪4 κ.σ. ελαιόλαδο 
🔪Χυμός από μισό λεμόνι 
🔪Αλάτι 
🔪Πιπέρι 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ -- https://www.youtube.com/watch?v=qlYluhTV05w
 

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025

Πελτές σπιτικός !!!

Πελτές από σπίτι!!!Κρατήστε την καλοκαιρινή γεύση της φρέσκια ντομάτας σε ένα βάζο!!!

Υλικά 

5 κιλά ντοματακι πομοντόρο

2 κσ αλάτι 

Ελαιόλαδο 

Εκτέλεση 

1️⃣ Θα χρειαστούν ντοματακια, αυτά τα μακρόστενα που δεν έχουν πολλά υγρά. Πλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το πράσινο σημείο κάτω απο το κοτσάνι και απο την άλλη μεριά κάνουμε ενα σταυρό. 

2️⃣ Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση και βάζουμε να βράσει. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε σιγά σιγά τα ντοματάκια και τα αφήνουμε για 3 λεπτά μέχρι δηλαδή να αρχίσει ξανά να βράζει. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε καλά σε κρύο νερό ή έχουμε ένα μπολ με κρύο νερό και τα ρίχνουμε μέσα. Έτσι με αυτό τον τρόπο βγαίνει πιο εύκολα η φλούδα τους. 

3️⃣ Ξεφλούδιζουμε και τα κόβουμε στη μέση. Βάζουμε στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. 

4️⃣ Τα στραγγίζουμε σε τρυπητό και τα αφήνουμε λίγες ώρες ή όλη τη νύχτα να φύγουν όλα τα υγρά. (Τα υγρά που μένουν στο μπολ εννοείται τα κρατάμε για σάλτσα σε φαγητά. Τίποτα δεν πετάμε, είναι αραιός ο χυλός αλλά χρειάζεται. Εγω το ζωμό το βάζω σε σακουλάκια και αποθηκεύω στην κατάψυξη.) 

5️⃣ Την επόμενη μέρα, τα περνάμε απο ραβδομπλέντερ να γίνουν πολτός. Βάζουμε μια σίτα απο κάτω και πιέζουμε να στραγγίσουν καλά να μείνουν τα σπόρια στη σίτα. 

6️⃣ Τώρα ανάλογα με την ποσότητα που έχουμε βάζουμε σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το αλάτι και βράζουμε μέχρι να πυκνώσει καλά και να γίνει ο πελτές, θέλει περίπου μισή ώρα. 

7️⃣ Εμείς όσο βράζει ο πελτές παίρνουμε και πλένουμε τα βάζα,τα βάζουμε με τα καπάκια τους ανοιχτά στο φούρνο της κουζίνας στη σχάρα και αφήνουμε 1 τέταρτο στους 150 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις. 

8️⃣ Ζεστά τα βάζα ζεστός  πελτές. Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι πάνω ρίχνουμε ελαιόλαδο. Κλείνουμε καλά και ανάποδογυρίζουμε τα βάζα. Αφήνουμε έτσι ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. 

9️⃣ Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου για πάνω απο 1 χρόνο. Όταν ανοίξουμε παίρνουμε την ποσότητα που θελουμε και καλύπτουμε με ελαιόλαδο, έτσι δεν χαλάει ο πελτές.Κατά προτίμηση βάλτε μικρά βάζα, είναι πιο εύκολο να  χρησιμοποιήσετε τον πελτέ μετά. 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.Θεοδώρα Παπαλιάγκα blog MPAXARI & KANELLA !