Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Χαλβάς πολίτικος !!


Υλικά
1 πακέτο σιμιγδαλι χονδρο
200 γρ φρέσκο βουτυρο
2 ποτήρια ζάχαρη
50 γρ.κουκουνάρια
2 κουτ σούπας ξύσμα λεμόνι και πορτοκάλι μαζί
4 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλα
και τριμμένη κανέλα
Εκτέλεση
Βάζουμε τα κουκουνάρια να ροδίσουν σε λίγο από το βούτυρο σε μία κατσαρόλα ,προσθέτουμε κ το υπόλοιπο βούτυρο και όταν λιώσει ρίχνουμε και το σιμιγδάλι ανακατεύουμε συνέχεια για 15 λεπτά σε δυνατή φωτιά και προσέχουμε να μην αρπάξει ούτε να γίνει πολύ σκούρος,συγχρόνως σε μία κατσαρόλα έχουμε βάλει να λιώσει η ζάχαρη με το νερό,μια βράση να πάρει,ρίχνουμε το νερό με την ζάχαρη στο σιμιγδάλι και ανακατεύομαι μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι,χαμηλώνουμε την φωτιά κ ανακατεύομαι το χαλβά μέχρι να γίνει σαν μπάλα το σιμιγδάλιγύρω απο το κουτάλι μας[ξύλινη κουτάλα]τον κατεβάζουμε από την φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα,κλείνουμε με το καπάκι ώσπου να τραβήξει τελείος ,μετά με ενα πιρούνι αρχίζουμε και τον δουλεύουμε να γίνει σπυρωτός κ αφράτος .Τον αδειάζουμε σε φόρμα και  αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα μας πασπαλίζουμε με κανελα!!
 
Η συνηθισμένη κλασική συνταγή

1 ποτήρι λάδι
2 ποτήρια σιμιγδάλι
3 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
1 φλούδα λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα











Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Μπουγάτσα στο τσάκ μπάμ ..πεντανόστιμη !!







Για να δείτε περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές

Υλικά

 5 αβγά
1 ποτήρι νερου γάλα
1 ποτήρι ζάχαρη
κανέλα
 άχνη ζάχαρη για επάνω
 φύλλο κρούστας το πολύ λεπτό
 2 μασουράκια βανίλια
 200 γρ φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
 Λιώνουμε το βούτυρο, βουτυρώνουμε το ταψί.
 Ανοίγουμε τα φύλλα και παίρνου ένα ένα και το σουρώνουμε μέσα στο ταψί όπως σας το δείχνω.
Όταν τα βάλουμε όλα και γεμίσει το ταψί τα περιχύνουμε μ’ ένα κουτάλι με το λιωμένο βούτυρο να πάει παντού!!
 Το βάζουμε  στο φούρνο να ροδίσουν περίπου για 12 λεπτά.
Ετοιμάζουμε στο διάστημα αυτό την κρέμα ως εξής: σ’ ένα μπολ βάζουμε τα 5 αυγά τα σπάμε ολόκληρα ,τις 2 βανίλιες, ρίχνουμε λίγο λίγο το ένα ποτήρι ζάχαρη και τελευταίο το γάλα.
 Όλα αυτά τα ανακατεύουμε με το σύρμα να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα και να λιώσει η ζάχαρη. Βγάζω το ταψί από το φούρνο, αφού δω ότι ρόδισαν τα φύλλα και με μια κουτάλα σούπας το περιχύνω παντού.από πάνω από τα ψημμένα φύλλα
 Κατ ευθείαν  το ξαναβάζουμε  στο φούρνο ώσπου  να πήξει η κρέμα.
Θέλει πολύ λίγο χρόνο και γίνεται φανταστική.
 Όταν την βγάλουμε από τον φούρνο  πασπαλίζουμε  μόνο με άχνη ,την κανέλα στο κομμάτι του καθενός που θα κεράσουμε !!
 Να την φτιάξετε,  είναι πανεύκολη και πολύ νόστιμη!! Και οικονομική!!! Καλοφάγωτη!!

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Λαζάνια λαχανικών!!







ΤΙ ΕΚΑΝΑ

εβαλα σε μία κατσαρόλα νερό οχι πολύ γιατί δεν πρέπει να το πετάμε  στα χειροποίητα,έβαλα λίγο αλατάκι και όταν άρχισε να βράζει τα έριξα μέσα ,ανακάτευα συχνά να μην κολλήσουν και πρός το τέλος έβαλα μέσα λίγο πολύ καλό βούτυρο γάλακτος και σέρβιρα με τυράκι .. πολύ νόστιμες!!!!!

Φακές με ρύζι ,παραδοσιακό από την Χάλκη!









ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΙΑΤΟ!!


ΥΛΙΚΑ


350 γρ.φακές
250 γρ.ρύζι
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα με το μαχαίρι
1 φύλλο δάφνη
1 σκελίδα σκόρδο
1 φλυτζ .λάδι
1 κύβο λαχανικών


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πλένουμε τις φακές τις βάζουμε με 5 ποτήρια νερό να βράσουν περίπου 40 λεπτά[ανάλογα με τις φακές]ανοίγουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε την δάφνη το σκόρδο ,το κύβο,και 1 ποτήρι νερό,μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε και το ρύζι να βράσει σε μέτρια φωτιά ,συγχρόνως σε ένα τηγάνι έχουμε βάλει το λάδι ,με το κρεμμύδι να τσιγαριστεί ,και το ρίχνουμε στο βρασμένο πλέον φαγητό μας ανακατεύουμε και είναι έτοιμο!!

Ταλατιέλες με κιμά!!!!















 ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΦΑΓΗΤΟ!!
ΥΛΙΚΑ
500 γρ κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κουτ σούπας πελτέ
...μισο φλυτζάνι λάδι
αλάτι-πιπέρι-ζαχαρη μισο κουτ,γλυκού
1 ξυλακι κανελα
1 πακέτo ταλιατέλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάξτε τον κιμά κατ αυτόν τον τρόπο να σας γίνει πολύ σπυρωτός ,βάζω τον κιμά σε μια κατσαρόλα και ρίχνω 3 ποτήρια νερό,φοράω ενα γάντι μίας χρήσεως κ με το χέρι τον δυαλύω μέσα στό νερό ,τον αφήνω και βράζει κανένα τέταρτο και ρίχνω το κρεμμύδι τριμένο,αλάτι ,πιπέρι ,κανελα[προαιρετικα]μετα απο 10 λεπτά ρίχνω τον πελτέ την ζάχαρη και ανακατεύω ,μολις πιεί σχεδόν ολο το νερό [ζουμάκι] ρίχνω και το λαδι και βράζω μέχρι να δέσει η σαλτσα του ,ετσι γίνετε πολύ ωραίος και σπυρωτός!!η κατσαρόλα καθ όλη την διάρκεια του μαγειρέματος ξεσκέπαστη . βράζω και τις ταλιατέλες και σερβίρουμε με κιμά κ τριμμένο τυράκι !!

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Tσιπούρα ψητή!!!!







 ΥΛΙΚΑ
1 τσιπούρα [οχι ιχθυοτροφείου εδώ ]
αλάτι-ρίγανη
λαδόκολα
για το ψάρι μετά το ψήσιμο,λίγο μαιντανό,λίγο λαδάκι,΄λεμόνι΄.ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι [προαιρετικό]
...ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε μιά λαδόκολλα στο ταψάκι και τοποθετούμε μέσα το ψάρι το οποίο το έχουμε καθαρίσει πρώτα και το έχουμε αλατίσει ,και πασπαλίσει με ρίγανη.το ψήνουμε στο γκρίλ μέχρι να ροδίσει απο την μία κ μετά κ από την άλλη,όταν ψηθεί και κρυώσει το καθαρίζουμε και εχουμε ετοιμάσει το λαδολέμονο του με,1 χυμό  λεμόνι,1 κ σούπας λάδι,λίγο μαιντανό,καί λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο.ρίχνουμε το υλικό αυτό από πάνω στο καθαρισμένο ψάρι και καλή μας όρεξη !! Συνοδεύετε η με χόρτα,η σαλάτα!! 

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Μοσχαράκι με ρύζι ,,απλά υπέροχο!!








ΥΠΕΡΟΧΟ!!
ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι [σπάλα,η ποντίκι]
2 σκελίδες σκόρδο
1 ξερό κρεμμύδι μέτριο
...1 κύβο κρέατος
1 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό ντομάτας
1 κουταλάκι γλυκού σκόνη τζίντερ
1 κουτ σούπας πελτέ ντομάτας
4 κουτ σούπας λάδι
1 ξυλάκι κανέλλα [προαιρετικα]
ΡΥΖΙ
1 1\2 ποτήρι ρυζι για πιλάφι
ελάχιστο πιπέρι
4 ποτήρια νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βγάζετε ολο το λίπος από το κρέας πού φαίνετε,το πλένετε κ το σκουπίζετε κ το κόβετε σε κύβους,ξύνετε κρεμμύδι και σκόρδοκαι το ρίχνετε στην κατσαρόλα μαζί με το κρέαςτα σωτάρετε 8 λεπτά περίπουανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλαμέχρι να καφετίσουν ελαφρά,αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε και τον κύβο κρέατοςάνακατεύετε μέχρι να λειώσει ο κύβος,ρίχνετε και τον πελτέ ντομάτας δυαλυμένοσε ζεστό νερό [1 ποτήρι] ,και τον χυμό ντομάτας.κ την κανέλα[αν σας αρέσει]προσθέστε άλλο ενα ποτήρι ζεστό νερό ,σκεπάζετε την κατσαρόλα χαμηλώνετε την φωτιά,και βράζετε για 60 λεπτά προσθέτετε την σκόνη τζίντζερ,και το λάδι,ανακατεύετε και αφήστε να βράσει για 5 λεπτά ακόμα κ το κατεβάζετε απο την φωτιά.
ΡΥΖΙ
βάζετε το νερό στην κατσαρόλα και λίγο πιπέρι,μόλις πάρει βράση ρίχνετε το ρύζι,ανακατεύετε και σκεπάζετε την κατσαρόλα βράζετε περίπου 20 λεπτά περίπου μέχρι να απορροφήσει ολο το νερό.το σερβίρετε στην πιατέλα και περιχύνετε με το κρέας.

Μακαρονόπιτα !!!






 ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο μακαρόνια .νουμερο 6
250 γραμ.φέτα
3 αυγά για μέσα,1 γιά τα φύλλα από πάνω
1 πακέτο φύλο γιά πίτα
...λάδι,άλάτι,πιπέρι
1φλυτζ.γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
βράζουμε τα μακαρόνια,τα σουρώνουμε ,τα βάζουμε σε ένα μπωλ,προσθέτουμε την φέτα,τα αυγά χτυπημένα με το γάλα.[αν θέλετε προσθέτετε κι ότι τυρί υπάρχει σπίτι μαζί με την φέτα τριμμένο]προσθέστε λιγο αλάτι ,πιπέρι,ανακατέψτε τα καλά,στρώνετε σε ενα λαδωμένο ταψί 3 φύλα [κάθε φύλο και λάδωμα]ρίχνετε την μισή γέμιση βάζετε άλλο ενα φυλο,λαδώνετε ,ξανά άλλο ενα φύλο προσθέστε και το υπόλοιπο υλικό και σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλα ,κλείστε γύρω γύρω τις άκρες και αφού την χαραξετε,χτυπήστε το αυγό με λίγο λάδι και λίγο γάλα και ρίξτε το σε ολη την επιφάνεια !! είναι πανεύκολη και πολύ νόστιμη !!


Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Διάφορα κρεατικά στην λαδόκολα,τζατζίκι,και πατάτες φούρνου με μπέικον !!











ΥΛΙΚΑ
Διάφορα κρέατα,εγώ εδώ έβαλα χοιρινό,καί λίγο μοσχάρι
 [μπορείτε και αρνάκι μαζί] αλατι-πιπέρι
...μουστάρδα λίγη
κομματάκια κεφαλοτύρι
ι ντομάτα κομμένη σε ροδελίτσες΄σκελίδες σκόρδου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
παίρνουμε μια λαδόκολα,τοποθετούμε τα κρέατα μας και ρίχνουμε τό αλατοπίπερο,το τυρί κομμένο κομματάκια,την μουστάρδα΄,και το σκόρδο κομμένο κ διάσπαρτο πάνω στο κρέας και την ντομάτα σε ροδέλες .το τυλίγουμε σφιχτά και το βάζουμε στο ταψάκι και το μυστικό είναι η χαμηλη θερμοκρασία στο φούρνο,το 'εβαλα 5 το απόγευμα στούς 170 βαθμούς και το έβγαλα 11 το βράδυ και ήταν λουκούμι ,εφτιαξα και πατάτες φούρνου με μπέικον ,έκοψα τις πατάτες κυδωνάτες οχι χοντρές καί τις έβαλα στο ταψάκι με αλάτι,πιπέρι,λεμόνι,λαδάκι,ανακατεύω και ψήνω,λίγο πρίν το τέλος  βάζω εδώ κι εκεί πάνω στίς πατάτες το μπέικον κομμένο σε μικρά κομματάκια,καί ξαναψήνουμε γιά 10 λεπτά να πάρει χρώμα και γεύση,γίνονται πολύ νόστιμες καί συνοδεύουν πολύ ωραία το κρέας στήν λαδόκολα!!
ΤΖΑΤΖΙΚΙ
ΥΛΙΚΑ
2 κεσεδάκια γιαούρτι πρόβειο ,1 αγγούρι
ξύδι
λάδι
αλάτι
σκόρδο ΄,οι ποσότητες των υλικών γίνονται ανάλογα πόσο βαρύ τό θέλετε,εγώ έβαλα 4 σκελίδες σκόρδο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ξύνετε το αγγούρι στο τρίφτη καί το στίβετε πάρα πολύ καλά,έχετε βάλει το γιαούρτι σε ένα μπωλ,ρίχνετε και το αγγούρι,το σκόρδο τριμμένο,αλάτι.ξύδι,λάδι άλατι΄λάδι ,κι αρχιζετε να ανακατεύετε,οι ποσότητες των υλικών ανάλογα με το πόση δυνατή γεύση θέλετε να έχει.να το δοκιμάζετε και να σταματήσετε εκεί που σας ικανοποιεί η γεύση !

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Bασιλόπιτα!!










 ΥΛΙΚΑ
1 Φλυτζανι του τσαγιου αμυγδαλοψυχα
1 φλυτζανι του τσαγιου φρεσκο βουτυρο
η βιταμ
2 φλυτζανια του τσαγιου ζαχαρη
......6 αυγα
3 1\2 φλυτζανια αλευρι σκληρο
2 κουταλακια του γλυκου κοφτα μπεκιν παουντερ
1 \2 κουταλακι γλυκου αλατι
1 φλυτζανι του τσαγιου γαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ζεματατε την αμυγδαλοψιχα
την ξεφλουδιζετε και μετα την αλεθετε 'στο μπλεντερ ΄χτυπατε το βουτυρο και ριχνετε λιγη λιγη την ζαχαρη,προσθετετε ενα ενα τα κροκαδια μονο των αυγων ,κοσκινιζετε το αλευρι μαζι με την μπεκιν παουντερ κ το αλατι και το ριχνετε στο μειγμα βουτυρου διαδοχικα με το γαλα ενω ανακατευετε ελαφρα χτυπατε τα ασπραδια των αυγων σε μαρενγκα την προσθετετε στο μειγμα και το ανακατευετε ελαφρα με σπατουλα.αλοιφετε με βουτυρο κ πασπαλιζετε με αλευρι ενα ταψακι νο 50,ριχνετε μεσα το μειγμα της βασιλοπιτας την ψημετε σε μετριο φουρνο επι 40 λεπτα περιπου,οταν γινει χλιαρη κοσκινιζετε επανω ζαχαρη αχνη
ΣΗΜ.αν θελετε [εγω την φτιαχνω με την αχνη ]σκεπαζετε την βασιλοπιτα με ασπρο γλασο κ γαρνιρετε με φρουι γλασε κομμενα
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ!!τυλιξτε σε ενα αλουμινοχαρτο και βαλτε το στην βασιλοπιτα μολις την βαλετε στο ταψακι για ψησιμο . και του χρονου με υγεια!!!!το βασικοτερο !!