Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Mπριάμ ,φανταστικό φαγάκι!!!

ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ !! ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ  ΝΗΣΤΕΙΑΣ!!!
ΥΛΙΚΑ
5-6 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
5-6 πατάτες  κυδωνάτες ψιλοκομμένες
λίγα φύλλα άνηθου
λίγα φύλλα μαιντανό
2 σκελίδες σκόρδο
2 κρεμμύδια κομμένα σε λωρίδες
1 ντομάτα ώριμη  τριμμένη
1 κουταλιά σούπας πελτέ
αλάτι-πιπέρι
1\2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ενα ταψί κόβετε και βάζετε τα κολοκυθάκια,τις πατάτες,το κρεμμύδι ,το σκόρδο,την ντομάτα ,το πελτέ,τον άνηθο ,τον μαιντανό,το αλατοπίπερο,και το ελαιόλαδο,τα ανακατεύετε πολύ καλά και  ρίχνετε και  μισό  ποτήρι   νερό.Το ψήνετε ΄στο φούρνο στους 200 ,η 250 βαθμούς,ανάλογα την κουζίνα  σας περίπου για μία ώρα, να το κοιτάτε που που μήπως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ακόμα.






Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Καλαμαράκια γεμιστά στο φούρνο!!

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΠΙΑΤΟ!!
ΥΛΙΚΑ
1  πακέτο καλαμαράκια. [εδώ χρησιμοποίησα κατεψυγμένα και έτοιμα από καθάρισμα]
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό
4 κλωναράκια μαιντανό
1 ποτήρι κρασί λευκό
1 ποτήρι νερό
ρύζι καρολίνα [η ποσότητα ..1 κουταλιά κοφτή για κάθε καλαμαράκι  πχ.10 καλαμαράκια ,10 κοφτές κουταλιές
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη
8 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι -πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα καλαμαράκια.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε τις 5 κουταλιές λάδι ,προσθέτουμε και τα κρεμμυδάκια φρέσκα και ξερό  ψιλοκομμένα ,προσθέτουμε και μερικά πλοκάμια ψιλοκομμένα και σοτάρουμε.Προσθέτουμε και τον μαϊντανό .Σβήνουμε με το μισό και παραπάνω κρασί.[κρατάμε λίγο για τον φούρνο]
Μόλις πάει να εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε και το 1 ποτήρι νερό λίγο αλάτι  πιπέρι ,όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε και το ρύζι .Βράζουμε μέχρι να γίνει μια γέμιση χωρίς πολλά υγρά.
Γεμίζουμε τα καλαμαράκια ένα-ένα και τα κλείνουμε με μία οδοντογλυφίδα. με τον τρόπο που  ράβομαι.
Τα βάζουμε στην σειρά στο ταψάκι σε ένα μπολ έχουμε τρίψει την ντομάτα,έχουμε προσθέσει 3 κουταλιές λάδι λίγο πιπεράκι,ανακατεύουμε και ρίχνουμε πάνω από τα καλαμαράκια,προσθέστε και το υπόλοιπο κρασί  .σκεπάζουμε το ταψί μας και ψήνουμε για 15 λεπτά σκεπασμένα ,μετά ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε μέχρι να  πήξει η σαλτσούλα του και να πάρει λίγο χρώμα. καλή  επιτυχία!

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

/Χαλβάς πεντανόστιμος !!


Αρέσει σε όλους και γίνεται αμέσως!!
ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι λάδι σπορέλαιο
2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
3 ποτήρια ζάχαρη
...4 ποτήρια νερό
1 φλυτζάνι στιμμένα πορτοκάλια
2 ξυλάκια κανέλλα
τριμμένη κανέλα 

Προαιρετικά σταφίδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό ,το χυμό πορτοκάλι ,την ζάχαρη.κ την κανέλα και βράζουμε για 10 λεπτά απο την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει .κλείνουμε το μάτι.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το σιμιγδάλι σε μέτρια φωτιά ,ανακατεύουμε επί τουλάχιστον 20 λεπτά,να το δούμε να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα ,ρίχνουμε σιγά -σιγά το σιρόπι και σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πιεί ολο το σιρόπι.Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε η σε μία φόρμα,η σε φορμάκια .πασπαλίζουμε με κανέλα!

Σημείωση
Αν θέλουμε προσθέτουμε σταφίδες 1φλυτζάνι τσαγιού όταν καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι.
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαρίδες στο φούρνο!!


ΥΛΙΚΑ
Γαρίδες φρέσκες,η κατεψυγμένες,[αν ειναι το δεύτερο τις ξεπαγώνουμε και τις ξεπλένουμε]
3 κουταλιές σούπας μουστάρδα
χυμός λεμονιών
...λίγο αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Πλένουμε τις γαρίδες ,τις τοποθετούμε στο ταψί.
Σε ενα μπόλ ανακατεύουμε μουστάρδα με λεμόνι,και το ρίχνουμε από πάνω από τις γαρίδες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 τέταρτο [ανάλογα το φούρνο ο χρόνος ].
ΣΕΡΒΙΡΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΖΕΣΤΕΣ!!

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, τα πεντανόστιμα !!

Η γιαγιά μου έλεγε ,,Για να γίνουν τα ''γιαπράκια''ετσι τα έλεγε ,νόστιμα ,η γέμιση πρέπει να πρασινίζει!!
ΥΛΙΚΑ
500 γραμ.αμπελόφυλλα
300 γραμ.ρύζι [είναι λίγο παραπάνω  από το μισό πακέτο του μισόκιλου]
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο [ ξερό 2 κουταλιές τις σούπας ]
2   μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπόλ βάζουμε όλα τα υλικά,προσθέτουμε και  5 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο ,αλάτι ,πιπέρι ,και ανακατεύουμε καλά .Βάζουμε λίγη γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε σε ντολμαδάκι .Τα βάζουμε στη σειρά στην κατσαρόλα και τοποθετούμε ενα πιάτο από πάνω να μην μας διαλύσουν κατά το βράσιμο ,ρίχνουμε 3 ποτήρια νερό ,ελάχιστο λάδι ,και στίβουμε κι ενα λεμόνι,σιγοβράζουμε για μία ώρα !!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αν τα  αμπελόφυλλα είναι φρέσκα τα ζεματάμε για λίγο πρίν τα τυλίξουμε.
Αν είναι βάζου τα στραγγίζουμε ,τα ξεπλένουμε και τα τυλίγουμε.






Ταραμοσαλάτα η νόστιμη της γιαγιάς!!!

 


Η συνταγή αυτή είναι της γιαγιάκας μου!!!
Θυμάμαι που περιμέναμε πώς και πώς να φάμε  την πραγματικά υπέροχη ταραμοσαλάτα!!
Κάθε χρόνο όλοι ερχονται τώρα σπίτι μου να φάνε η να τους φτιάξω αυτήν την πραγματικά καταπληκτική πανεύκολη πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα!!ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΗΝ !!

ΥΛΙΚΑ
250 γραμ.ταραμά [συνήθως αγοράζω κόκκινο,εδω χρησιμοποίησα άσπρο]
1 κρεμμύδι πολτοποιημένο στο μούλτι
χυμό από 3 λεμόνια
1 μεγάλο ψωμί του τόστ και μισό μικρό.και κόρα να έχει δεν πειράζει .
[η γιαγιά έβαζε μπαγιάτικο ψωμί ,αλλά δοκίμασα κατ αυτόν τον τρόπο και γίνετε το ίδιο ωραίος]
2 ποτήρια ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Εχουμε συγκεντρώσει όλα τα υλικά μας που είναι,ο χυμός από τα λεμόνια,το κρεμμύδι μας τριμμένο,και το ψωμί μουσκεμένο και στιμμένο πολύ καλά,και το λάδι μας .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1} Βάζουμε στο κάδο του μίξερ το στιμμένο ψωμί ,ανοίγουμε την ταχύτητα στο μεσαίο και το δουλεύουμε σχεδόν 10 λεπτά ,να δείτε να γίνει σαν κρέμα το ψωμί, [δείτε φωτογραφίες].
2} Αρχίζετε σιγά σιγά χωριίς να διακόψετε το χτύπημα και προσθέτετε λίγο λίγο κρεμμύδι ώσπου να τελειώσει όλο.
3} Αρχίζουμε και προσθέτουμε τον ταραμά ,λίγο λίγο το λεμόνι ,λίγο λίγο το λάδι ,εναλάξ ώσπου να τελειώσουν τα υλικά μας όλα.
ΣΗΜ.Δοκιμάστε τον όσο τον δουλεύετε και ανάλογα με τα γούστα σας προσθέστε ,η αφαιρέστε ,λεμόνι,λάδι παίρνει αρκετό.η γιαγιά έλεγε θυμάμαι ..όσο λάδι του βάζεις τόσο το ρουφάει ! Καλη Σαρακοστη σε όλους μας !!

ΔΕΙΤΕπερισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Λαγάνα Σπιτική ,εύκολη !!



Υλικά
1 κιλό αλεύρι γιο όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξερή μαγιά,η,ένα κυβάκι
1 και1\2 κουτ.γλυκού αλάτι
1 κουτ.γλυκού ζάχαρη
......4 κουτ.σούπας λάδι
1 κουτ.σούπας ούζο
σουσάμι

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε την μαγιά,την ζάχαρη,το αλάτι,και 2 κουταλιές αλεύρι,σε ένα μπολάκι με χλιαρό νερό λίγο περίπου ένα ποτήρι όχι γεμάτο του νερού ,το αφήνετε για μισή ώρα .
Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ,εκτός το σουσάμι,ρίχνετε κ το μείγμα της μαγιάς και αρχίζετε να ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό,-ποσότητα νερού τόσο όσο να φτιάξουμε την ζύμη όπως λέω στην συνέχεια -ζυμώνουμε και προσθέτουμε νερό λίγο λίγο σταματώντας μόλις η ζύμη μας δούμε οτι ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης μας.Το χωρίζετε σε 2 μπάλες ,λαδώνετε 2 ταψάκια απλώνετε με το χέρι την κάθε μπάλα την πατάτε με το χέρι να πάρει σχήμα λαγάνας.βρέχουμε  τα χέρια χαιδεύουμε τις λαγάνες και πασπαλίζουμε  με μπόλικο σουσάμι ,έτσι κολλάει επάνω στις λαγάνες.Τις αφήνετε για 1\2 ώρα,σκεπασμένες καί μετά τις πατάμε με τα δάχτυλα να κάνουν λακουβίτσες καί τις φουρνίζουμε στους 200 βαθμούς περίπου 1\2 ώρα ! Και του χρόνου!! 

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Mαυρομάτικα φασόλια!

2 ποτήρια φασόλια μαυρομάτικα
1 ματσάκι άνηθο
3 κρεμμύδια φρέσκα
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
...4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με 4 ποτήρια νερό ,
τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι σχεδόν να τρώγονται.
Τα σουρώνουμε .
Ετοιμάζουμε την σάλτσα τους.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια λίγο να μαραθούν,
προσθέτουμε και τον πελτέ ,ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και προσθέτουμε 3 ποτήρια ζεστό νερό,
αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά και προσθέτουμε τα μαυρομάτικα,τον άνηθο, αλάτι, και το πιπέρι.
Βράζετε μέχρι να τα δείτε να χυλώσουν.









*Ρεβύθια στην γάστρα!!




Πεντανόστιμα ρεβίθια στην γάστρα !!

ΥΛΙΚΑ
500 γραμάρια ρεβίθια
1 κουταλιά σούπας πελτέ
2 ντομάτες φρέσκες
...1 κρεμμύδι τριμμένο
3 κλωναράκια άνηθο
2 φύλλα δάφνης
1 πιπεριά κόκκινη γλυκιά
πιπέρι
5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
[προαιρετικά αν θέλετε μέσα στην γάστρα προσθέτετε και λουκάνικα]
αντί για αλάτι χρησιμοποιώ ένα σπιτικό κύβο κνόρ με λαχανικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε από το βράδυ τα ρεβύθια να μουσκέψουν με κρύο νερό και 2 κουταλιές σούπας αλάτι.
Το πρωί τα ξεπλένουμε πολύ καλά,[βάζοντας το αλάτι αποφεύγουμε το τρίψιμο με την σόδα]
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε 5 ποτήρια ζεστό νερό ,τα ξαφρίζουμε και τα βράζουμε τόσο όσο να τρώγονται σχεδόν.
Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε στην γάστρα .
ΣΑΛΤΣΑ
Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιολαδο,το κρεμμύδι τσιγαρίζω να μαραθεί σε σιγανή φωτια,προσθέτω και την πιπεριά
κομμένη σε λωρίδες χοντρές,προσθέτω και τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό , φρέσκες ντομάτες τριμμένες .την δάφνη ,
τον άνηθο,και τον κύβο, και μαγειρεύουμε να πήξει λίγο η σάλτσα
Ρίχνω την σάλτσα πάνω από τα ρεβίθια και σκεπάζω την γάστρα και ψήνω στους 200 βαθμούς,
Αν θέλετε προσθέστε και λουκανικάκια τώρα σ αυτό το στάδιο.Καλή επιτυχία!!

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Κέικ με ινδοκάρυδο!! Φανταστικό εύκολο γλυκό !!!!!




Υλικά


1φλυτζ τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο
1 φλ τσαγιού χοντρό σιμιγδάλι
1 φλυτζ.τσαγιού βούτυρο
...1 φλυτζ τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζ τσαγιού ινδική καρύδα
1 κεσεδάκι [200]γρ γιαούρτι
4 αυγά χωρισμένα
20γρ.1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
2 βανίλιες
ξύσμα από ένα λεμόνι


Σιρόπι


3 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
φλούδα από λεμόνι
καρύδα για γαρνίρισμα


Εκτέλεση


Βάζουμε στο μίξερ βούτυρο και ζάχαρη χτυπάμε να γίνουν αφράτα,προσθέτουμε ένα ένα τους κρόκους.μετά το γιαούρτι ,ξύσμα,βανίλιες, μπέκιν πάουντερ,καρύδα ενώ συγχρόνως χτυπάμε  με το μίξερ τα ασπράδια χώρια σε μαρέγκα ,τα προσθέτομε κι αυτά κ τέλος το σιμιγδάλι διαδοχικα λίγο μαρέγκα λίγο σιμιγδάλι και το αλεύρι .

Αδειάζουμε  το μίγμα σε ταψάκι μικρό αφού το έχουμε  βουτυρώσει.
Το ψήνουμε  στους 170 με αέρα, αν δέν έχετε αέρα στούς 180 βαθμούς .ώσπου να ψηθεί και  να το δούμε  να ξεκολλήσει γύρω γύρω από τα τοιχώματα του ταψιού
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο όπως είναι καυτό το χαράζουμε σε ρόμβους και το περιχύνουμε με το σιρόπι πολύ προσεκτικά με μια κουτάλα σιγά σιγά να μην μας διαλυθεί .

Για το σιρόπι


Βράστε τα υλικά για 10 λεπτά .. Να είναι καυτό γλυκό ,καυτό σιρόπι περιχύστε το με προσοχή σιγά σιγά με κουτάλι για  να μην σας κάνει λακουβίτσα !






Και χωρίς καρύδα  από πάνω αν σας αρέσει σκέτο ..
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κεφτέδες αυγολέμονο!! φανταστικοί κι εύκολοι !!


 περίσσεψε κιμάς?? κάντε τα μπιφτέκια ,φτιάξτε ένα αυτοσχέδιο ταψάκι με αλουμινόχαρτο ,βάλτε λίγο λάδι ΄να μην κολήσει ,και ψήστε ,η ,μαζί με το κυρίως φαγητό,η ,βάλτε τα στην κατάψυξη για ώρα ανάγκης!!













 αναλογία  γιά πιλάφι,1  ποτήρι ρύζι ,2 ποτήρια νερό ,βάζουμε σε μία κατσαρόλα 1 κουτ.σούπας βούτυρο μαζί με το ρύζι ,το ανακατεύουμε μέχρι να ξανθύνει ,ρίχνουμε το ανάλογο νερό ,βάζουμε κι αντί για αλάτι ι κύβο ζωμό κρέατος ,χαμηλώνουμε την φωτιά κι ώσπου να τελειώσει το νερό ,είναι έτοιμο σπυρωτό σπυρωτό !!




 Αν περισσέψει απο το κιμάσ βάλτε το κατάψυξη ,φτιάξτε μπιφτέκια .




ΥΛΙΚΑ
500 γραμ κιμά μοσχαρίσιο
2 τριμμένα ξερά κρεμμύδια
3 κουτ σούπας λάδι
...3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο κ στιμμένο καλά
1 μικρό ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
4 φλυτζάνια νερό
1 κύβο κρέατος
2 λεμόνια το χυμό
2 αυγά
αλάτι -πιπέρι
ΤΙ ΚΆΝΟΥΜΕ
Βάζετε το κιμά σε μία λεκάνη ,προσθέστε τα κρεμμύδια,το ψωμί,το λάδι ,το αυγό το ένα,αλατι,πιπέρι.μαιντανό.κ ζυμώνετε .Πλάθετε στρογγυλούς κεφτέδες κ τους βάζετε σ ένα ταψάκι ,η πυρέξ κ τους ψήνετε στούς 190 βαθμούς για 40 λεπτά.
Βάζετε το νερό σε μία κασαρόλα με το κύβο να πάρει 2-3 βράσεις,ρίχνετε μέσα τους κεφτέδες καί τους βράζετε για 5 λεπτά.Για ευκολία και 100% επιτυχία βάλτε στο μούλτι το δεύτερο αυγό 1 κουτ.γλυκού κόρν φλάουρ,κ το χυμό από τα λεμόνια ,χτυπηστε καλά για 1 λεπτό.Περιχύνετε τους κεφτέδες με το αυγολέμονο και καλή σας όρεξη!! Συνοδεύετε με πατάτες τηγανιτές,η με ρύζι,η ότι άλλο σας αρέσει .