Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Σπιτικό γιαούρτι!

Για περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Η ακόλουθη συνταγή είναι για να φτιάξετε γιαούρτι σπίτι σας εύκολα και γρήγορα.
Γίνετε η συνταγή με γάλα παστεριωμένο .

Συστατικά:

1 κιλό γάλα

1 κουταλιά σούπας γεμάτη γιαούρτι

Παρασκευή:

1. Θερμαίνετε το γάλα στους 90 βαθμούς κελσίου. Θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο αλλά αν δεν έχετε μπορείτε να κλείσετε τη θερμότητα αμέσως προτού να αρχίσει να βράζει το γάλα, δηλαδή μόλις το δείτε να αρχίζει να φουσκώνει.

2. Βγάλτε το γάλα από τη φωτιά και περιμένετε να πέσει η θερμοκρασία στους 45 βαθμούς κελσίου (για όσους διαθέτουν θερμόμετρο κουζίνας) αλλιώς τόσο ώστε να μπορείς να κρατήσεις το μικρό σου δαχτυλάκι μέσα στο γάλα και να μετρήσεις ως το 20 χωρίς να καείς.

3. Αραιώστε 1 κουταλιά σούπας γιαούρτι σε λίγο γάλα και ρίξτε το στο γάλα ανακατεύοντας.

4. Τοποθετήστε το σκεύος στο φούρνο στους 40-45 βαθμούς. Αν δεν έχουμε φούρνο σκεπάζουμε το σκεύος με κουβέρτα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του και το αφήνουμε για 4 ώρες . Προσοχή δε κουνάμε ούτε αναταράσσομαι το σκεύος κατά την διάρκεια της πήξης.

5. Τοποθετούμε το γιαούρτι μας σε θερμοκρασία δωματίου και μετά στο ψυγείο, το αφήνουμε για 24 ώρες χωρίς να το μετακινήσουμε και το καταναλώνουμε εντός 15 ημερών.
ftiaxno.gr/φωτό ενδεικτική

Ρυζόγαλο 100% επιτυχία!




Υλικά

3/4 κούπα τσαγιού γλασέ

2 κούπες νερό

1/4 κουταλάκι αλάτι

1 λίτρο γάλα

1 φακελάκι ολόκληρο άνθος αραβοσίτου βανίλια

1 μασουράκι βανίλια

7 κουταλιές σούπας ζάχαρη (δοκιμάστε και ανάλογα πόσο γλυκιά την θέλετε)

κανέλα 





Εκτέλεση

Ξεπλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι με νερό καλά.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το  νερό,το αλάτι,και το ρύζι και το βράζουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά.
Αμέσως μετά προσθέτουμε μέσα στην ίδια κατσαρόλα την ζάχαρη και  το γάλα κρατώντας μισό φλιτζάνι να διαλύσουμε το άνθος αραβοσίτου .
Προσθέτουμε και την βανίλια και σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύουμε συνέχεια περίπου για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε και το γάλα με το αραιωμένο άνθος αραβοσίτου και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 10-15 λεπτά το μείγμα θα πήξει ελαφρά
 Κατεβάστε από τη φωτιά και μοιράσετε το ρυζόγαλο σε 6 μπολάκια. ΄Οταν κρυώσει ελαφρά, πασπαλίστε την επιφάνεια με λίγη κανέλα, αφήστε το να κρυώσει εντελώς, σκεπάστε τα μπολάκια με πλαστική μεμβράνη και φυλάξτε τα στο ψυγείο.
Σημείωση
Αν θέλουμε αντί για άνθος αραβοσίτου χρησιμοποιούμε κόρν φλάουρ κι αντί για βανίλια λίγη κοπανισμένη μαστίχα.Οταν κρυώσει πήζει .Καλή Επιτυχία!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπιτική κρέμα καραμελέ!!!







 

ΥΛΙΚΑ
1\2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
3 αυγά
5 κουταλιές σούπας κοφτές ζάχαρη
1\2 κιλό γάλα
...ελάχιστο αλάτι
1 φακελάκι βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε 1\2 φλυτάνι τσαγιού ζάχαρη σε ένα τηγανάκι με 2 κουταλιές νερό .
Βράζετε το σιρόπι μέχρις ότου πάρη χρώμα καστανό.
Το ρίχνετε σε μία μικρή φόρμα ,η φορμάκια και το γέρνετε να απλωθεί παντού .
Το αφήνετε να κρυώσει
Χτυπάτε ελαφρά τα αυγά και προσθέτετε 5 κουταλιές σούπας κοφτές ζάχαρη ,την βανίλια και το αλάτι.
Ζεματάτε το γάλα και το ρίχνετε τμηματικά στο μίγμα αυγών .
Ρίχνετε την κρέμα αυτή μέσα στην φόρμα ,η φορμάκια
τα οποία τοποθετούμε σε ένα ταψί, με 3-4 δάχτυλα ζεστό νερό.
Τοποθέτουμε το ταψί, στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε σε μπεν μαρί, γα 45 λεπτά. Στη συνέχεια, αφήνουμε να παγώσουν και ξεφορμάρουμε.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Μπακαλιάρος σκορδαλιά και παντζάρια!!






















Ο παστός μπακαλιάρος δεν εχει να ζηλέψει τίποτα από τον φρέσκο! Εδώ χρησιμοποίησα φιλέτο παστού μπακαλιάρου ξεκοκκαλισμένο Νορβηγίας που θεωρείται ο πιο καλός και γευστικός .

ΥΛΙΚΑ
2 φύλλα μπακαλιάρου
λάδι για το τηγάνισμα
ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
*αλεύρι
2 κουταλιές νισεστέ
2 κουτάκια μπύρα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
πατάτες [βρασμένες]
1\2 φλιτζάνι καρυδόψιχα [ τριμμένη ]
6-7 σκελίδες σκόρδο [λιωμένες ]
λάδι [περίπου 1 φλιτζάνι ]-μηλόξυδο [είναι πιο γευστικό]-αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1] Ξεπλύνετε το μπακαλιάρο με άφθονο κρύο νερό και τον βάζετε από το προηγούμενο βράδυ σε μια λεκάνη με νερό.Τον αφήνετε να ξαλμυρίσει ,αλλάζοντας σε αυτό το διάστημα το νερό ,4-5 φορές το λιγότερο .
2]Ετοιμάζουμε την σκορδαλιά.Κόβουμε τις πατάτες τις βρασμένες [τις βράζουμε με την φλούδα τους κ τις ξεφλουδίζουμε όταν κρυώσουν] τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνουμε στο μούλτι ,η στο μπλέντερ ,προσθέτουμε την καρυδόψιχα,ξύδι ,αλάτι ,σκόρδο, και λίγο λίγο λάδι και τα χτυπάμε όλα μαζί .Τέλος χωρίς να σταματήσουμε προσθέτουμε όλο το υπόλοιπο λάδι.Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την σερβίρουμε . [ Κατά διαστήματα όταν την φτιάχνετε να δοκιμάζετε και σταματήστε να προσθέτετε υλικά εκει που σας ικανοποιεί η γεύση ]
3]Στραγγίζουμε το μπακαλιάρο,αφαιρείτε τα κόκαλα αν έχει,και τον μαδάτε με το χέρι ,η ,αν θέλετε το κόβετε σε κομμάτια [εγώ τον μαδάω ].
4]Σε ενα μπόλ αδειάζουμε τις 2 μπύρες και προσθέτουμε όσο *αλεύρι χρειαστεί να γίνει ένας χυλός αραιός ,μην ξεχάσετε.., τώρα προσθέτουμε και το νισεστές [ προαιρετικά ].
Ρίχνουμε όλα το μαδημένο μπακαλιάρο μέσα,ανακατεύομαι καλά και σε καυτό άφθονο λάδι τηγανίζουμε.Μόλις πάρουν χρώμα τα βγάζουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν .Αν τον κόψετε σε κομμάτια ,τότε βουτάτε ένα ένα τα κομμάτια και τηγανίζετε .

ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ
Πλένετε πολύ καλά τα παντζάρια,[μόνο τους βολβούς].Τα βράζετε σε μια κατσαρόλα σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν .Τα αφήνετε να κρυώσουν για να μπορείτε να τα πιάσετε και να τα ξεφλουδίσετε .Τα κόβετε και τα ρίχνετε σε σαλατιέρα.Ρίχνετε λάδι,ξύδι.και αναμειγνύεται.Αν σας αρέσει προσθέστε κ 1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο.
Πατήστε για περισσότερες συνταγές ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ  ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΣΗΜ.αν θέλετε και τα κοτσάνια τότε βράζουμε πρώτα τα κοτσάνια ,τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και μετά βράζουμε τους βολβούς]

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Σουπιές κρασάτες !!








ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ  ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΦΑΓΗΤΟ!!
ΥΛΙΚΑ
1 σουπιά κομμένη σε κομματάκια  [εδω χρησιμοποίησα  καταψυγμένη και καθαρισμένη ]
1 κρεμμύδι ξερό  κομμένο σε μακρόστενες λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες ροδελίτσες
2 φύλλα δάφνη
5-6 κόκους μπαχάρι
αλατοπίπερο
μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασί ρετσίνα
1 κουταλιά σούπας πελτέ
1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε  το λάδι στην κατσαρόλα μαζι με  κρεμμύδι ,σκόρδο,σοτάρουμε  για λίγο και προσθέτουμε  και την σουπιά ,τα γυρίζουμε  με ξύλινη κουτάλα για λίγα λεπτά και προσθέτουμε το κρασί,μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε την ντομέτα τριμμένη .την κουταλιά  τον πελτέ,αλάτι πιπέρι μπαχάρι ,δάφνη ,και 1 ποτήρι ζεστό νερό .Σιγοβράζουμε για μία ώρα,αν έχει πολύ ζουμί το φαγητό μας  αφαιρούμε  το καπάκι και δυναμώνουμε για λίγο το μάτι της κουζίνας  μέχρι να δέσει η σάλτσα μας .ΚΑΛΉ ΌΡΕΞΗ !! 
Περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Γεμιστά !!Πολύ πολύ ωραίο φαγάκι!!









Eνα πολύ πολύ ωραίο φαγάκι!!
ΥΛΙΚΑ.
ντομάτες
πιπεριές
αν θέλετε μελιτζάνα κολοκυθάκι ,ότι σας αρέσει γεμίζετε
πατάτες
δυόσμο φρέσκο,μαιντανό,κρεμμύδια τουλάχιστον 2-3 σκελίδες σκόρδο
ρύζι Καρολίνα
αλάτι πιπέρι
λαδάκι μπόλικο στα γεμιστά πάντα!!
λίγη ζάχαρη
λίγη φρυγανιά τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
πλένω καλά ότι έχω προγραμματίσει να γεμίσω ,τα ανοίγω και κρατώ την ψίχα από τις ντομάτες ,λίγη ψίχα από το κολοκυθάκι αν βάλω ,λίγη ψίχα από την μελιτζάνα αν βάλω, τα τοποθετώ στο ταψί σε ωραία διάταξη ,σ ένα μπόλ τρίβω την ψίχα από τις ντομάτες τρίβω από το κολοκύθι τρίβω απ την μελιτζάνα προσθέτω δυόσμο ψιλοκομμένο ,μαϊντανό, το κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη το σκόρδο αλάτι πιπέρι ζάχαρη και μετράμε πόσα κομμάτια είναι πχ είναι 17? βάζω 17 κουταλιές κοφτές τις σούπας ρύζι [μυστικό της θειας μου] κι έρχεται ακριβώς η γέμιση!!και βάζω μπόλικο λάδι ανακατεύω όλα μαζί αφήνω για 10 λεπτά να δέσουν τα υλικά ..ΩΜΑ ΔΕΝ ΤΣΙΓΑΡΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΕΡΟ μετά γεμίζω τα γεμιστά και ότι περισσέψει μέσα εκεί στο μπολ αυτό κόβω πατάτες κυδωνάτες βάζω αλάτι πιπέρι λίγο λάδι και ανακατεύω και ρύζι λίγο να έχει περισσέψει δεν πειράζει εκεί ρίξτε τις πατάτες γίνονται πολύ νόστιμες κ δεν ξεραίνονται .τις τοποθετώ ανάμεσα στα γεμιστά ρίχνω κ λίγη φρυγανιά τριμμένη από πάνω γιατί κάνουν έτσι μια ωραία κρούστα, σκεπάζω μ ένα αλουμινόχαρτο κ ψήνω στους 220 Βαθμούς .Σε καμία ώρα τα ξεσκεπάζω κ τα αφήνω να ψηθούν έτσι περιμένω να τα δω να ροδοκοκκινίζουν από πάνω ,τρυπώ με το πιρούνι να δω αν ψήθηκαν ..ΜΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ αν βάλετε κολοκυθάκια η μελιτζάνες ,όταν τα βάλετε στο ταψί αδεια μ ένα πιρούνι να τα τρυπήσετε εδώ κι εκεί για να ψηθούν καλά κ μετά τα γεμίζετε .. καλή όρεξη !!!

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Σουπιά πιλάφι!!


ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΙ ΕΥΚΟΛΟ ΦΑΓΑΚΙ !
ΥΛΙΚΑ
1 σουπιά μεγάλη [αγόρασα καθαρισμένη κατεψυγμένη]
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο τριμμένο
2 ντομάτες πολτοποιημένες με το χέρι
1 κουταλιά σούπας κοφτή πελτέ
μισό ποτήρι νερού κρασί λευκό
μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνη
3-4 κόκους μπαχάρι
αλάτι-πιπέρι
λίγη ζάχαρη
1 και 1\2 ποτήρι ζεστό νερό
1 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα  ρίχνουμε και το κρεμμύδι να μαραθεί .προσθέτουμε και την σουπιά  κομμένη σε κομματάκια ,και σοτάρουμε για λίγο και σβήνουμε με το κρασί .Μετά απο 5 λεπτά περίπου προσθέτουμε την ντομάτα  ,τον πελτέ,το αλατοπίπερο,την ζάχαρη [λίγη1\2 κουταλάκι του γλυκού]την δάφνη,το μπαχάρι ,και το νερό.Χαμηλώνω την θερμοκρασία  και τα μαγειρεύω για 1 ώρα, Προσθέτω αν χρειαστεί νερό [πάντα ζεστό ]και βάζω και το ρύζι .Σε 10 λεπτά  περίπου είναι έτοιμο ,δοκιμάστε το να δείτε  .Στο σερβίρισμα ρίχνουμε λίγο μαιντανό στο πιάτο μας .Πολύ ωραίο φαγητό !!  






Περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Mπριάμ ,φανταστικό φαγάκι!!!

ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ !! ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ  ΝΗΣΤΕΙΑΣ!!!
ΥΛΙΚΑ
5-6 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
5-6 πατάτες  κυδωνάτες ψιλοκομμένες
λίγα φύλλα άνηθου
λίγα φύλλα μαιντανό
2 σκελίδες σκόρδο
2 κρεμμύδια κομμένα σε λωρίδες
1 ντομάτα ώριμη  τριμμένη
1 κουταλιά σούπας πελτέ
αλάτι-πιπέρι
1\2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ενα ταψί κόβετε και βάζετε τα κολοκυθάκια,τις πατάτες,το κρεμμύδι ,το σκόρδο,την ντομάτα ,το πελτέ,τον άνηθο ,τον μαιντανό,το αλατοπίπερο,και το ελαιόλαδο,τα ανακατεύετε πολύ καλά και  ρίχνετε και  μισό  ποτήρι   νερό.Το ψήνετε ΄στο φούρνο στους 200 ,η 250 βαθμούς,ανάλογα την κουζίνα  σας περίπου για μία ώρα, να το κοιτάτε που που μήπως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ακόμα.






Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Καλαμαράκια γεμιστά στο φούρνο!!

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΠΙΑΤΟ!!
ΥΛΙΚΑ
1  πακέτο καλαμαράκια. [εδώ χρησιμοποίησα κατεψυγμένα και έτοιμα από καθάρισμα]
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό
4 κλωναράκια μαιντανό
1 ποτήρι κρασί λευκό
1 ποτήρι νερό
ρύζι καρολίνα [η ποσότητα ..1 κουταλιά κοφτή για κάθε καλαμαράκι  πχ.10 καλαμαράκια ,10 κοφτές κουταλιές
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη
8 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι -πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα καλαμαράκια.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε τις 5 κουταλιές λάδι ,προσθέτουμε και τα κρεμμυδάκια φρέσκα και ξερό  ψιλοκομμένα ,προσθέτουμε και μερικά πλοκάμια ψιλοκομμένα και σοτάρουμε.Προσθέτουμε και τον μαϊντανό .Σβήνουμε με το μισό και παραπάνω κρασί.[κρατάμε λίγο για τον φούρνο]
Μόλις πάει να εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε και το 1 ποτήρι νερό λίγο αλάτι  πιπέρι ,όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε και το ρύζι .Βράζουμε μέχρι να γίνει μια γέμιση χωρίς πολλά υγρά.
Γεμίζουμε τα καλαμαράκια ένα-ένα και τα κλείνουμε με μία οδοντογλυφίδα. με τον τρόπο που  ράβομαι.
Τα βάζουμε στην σειρά στο ταψάκι σε ένα μπολ έχουμε τρίψει την ντομάτα,έχουμε προσθέσει 3 κουταλιές λάδι λίγο πιπεράκι,ανακατεύουμε και ρίχνουμε πάνω από τα καλαμαράκια,προσθέστε και το υπόλοιπο κρασί  .σκεπάζουμε το ταψί μας και ψήνουμε για 15 λεπτά σκεπασμένα ,μετά ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε μέχρι να  πήξει η σαλτσούλα του και να πάρει λίγο χρώμα. καλή  επιτυχία!

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ