Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Σουπιές κρασάτες !!








ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ  ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΦΑΓΗΤΟ!!
ΥΛΙΚΑ
1 σουπιά κομμένη σε κομματάκια  [εδω χρησιμοποίησα  καταψυγμένη και καθαρισμένη ]
1 κρεμμύδι ξερό  κομμένο σε μακρόστενες λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες ροδελίτσες
2 φύλλα δάφνη
5-6 κόκους μπαχάρι
αλατοπίπερο
μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασί ρετσίνα
1 κουταλιά σούπας πελτέ
1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε  το λάδι στην κατσαρόλα μαζι με  κρεμμύδι ,σκόρδο,σοτάρουμε  για λίγο και προσθέτουμε  και την σουπιά ,τα γυρίζουμε  με ξύλινη κουτάλα για λίγα λεπτά και προσθέτουμε το κρασί,μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε την ντομέτα τριμμένη .την κουταλιά  τον πελτέ,αλάτι πιπέρι μπαχάρι ,δάφνη ,και 1 ποτήρι ζεστό νερό .Σιγοβράζουμε για μία ώρα,αν έχει πολύ ζουμί το φαγητό μας  αφαιρούμε  το καπάκι και δυναμώνουμε για λίγο το μάτι της κουζίνας  μέχρι να δέσει η σάλτσα μας .ΚΑΛΉ ΌΡΕΞΗ !! 
Περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Γεμιστά !!Πολύ πολύ ωραίο φαγάκι!!









Eνα πολύ πολύ ωραίο φαγάκι!!
ΥΛΙΚΑ.
ντομάτες
πιπεριές
αν θέλετε μελιτζάνα κολοκυθάκι ,ότι σας αρέσει γεμίζετε
πατάτες
δυόσμο φρέσκο,μαιντανό,κρεμμύδια τουλάχιστον 2-3 σκελίδες σκόρδο
ρύζι Καρολίνα
αλάτι πιπέρι
λαδάκι μπόλικο στα γεμιστά πάντα!!
λίγη ζάχαρη
λίγη φρυγανιά τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
πλένω καλά ότι έχω προγραμματίσει να γεμίσω ,τα ανοίγω και κρατώ την ψίχα από τις ντομάτες ,λίγη ψίχα από το κολοκυθάκι αν βάλω ,λίγη ψίχα από την μελιτζάνα αν βάλω, τα τοποθετώ στο ταψί σε ωραία διάταξη ,σ ένα μπόλ τρίβω την ψίχα από τις ντομάτες τρίβω από το κολοκύθι τρίβω απ την μελιτζάνα προσθέτω δυόσμο ψιλοκομμένο ,μαϊντανό, το κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη το σκόρδο αλάτι πιπέρι ζάχαρη και μετράμε πόσα κομμάτια είναι πχ είναι 17? βάζω 17 κουταλιές κοφτές τις σούπας ρύζι [μυστικό της θειας μου] κι έρχεται ακριβώς η γέμιση!!και βάζω μπόλικο λάδι ανακατεύω όλα μαζί αφήνω για 10 λεπτά να δέσουν τα υλικά ..ΩΜΑ ΔΕΝ ΤΣΙΓΑΡΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΕΡΟ μετά γεμίζω τα γεμιστά και ότι περισσέψει μέσα εκεί στο μπολ αυτό κόβω πατάτες κυδωνάτες βάζω αλάτι πιπέρι λίγο λάδι και ανακατεύω και ρύζι λίγο να έχει περισσέψει δεν πειράζει εκεί ρίξτε τις πατάτες γίνονται πολύ νόστιμες κ δεν ξεραίνονται .τις τοποθετώ ανάμεσα στα γεμιστά ρίχνω κ λίγη φρυγανιά τριμμένη από πάνω γιατί κάνουν έτσι μια ωραία κρούστα, σκεπάζω μ ένα αλουμινόχαρτο κ ψήνω στους 220 Βαθμούς .Σε καμία ώρα τα ξεσκεπάζω κ τα αφήνω να ψηθούν έτσι περιμένω να τα δω να ροδοκοκκινίζουν από πάνω ,τρυπώ με το πιρούνι να δω αν ψήθηκαν ..ΜΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ αν βάλετε κολοκυθάκια η μελιτζάνες ,όταν τα βάλετε στο ταψί αδεια μ ένα πιρούνι να τα τρυπήσετε εδώ κι εκεί για να ψηθούν καλά κ μετά τα γεμίζετε .. καλή όρεξη !!!

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Σουπιά πιλάφι!!


ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΙ ΕΥΚΟΛΟ ΦΑΓΑΚΙ !
ΥΛΙΚΑ
1 σουπιά μεγάλη [αγόρασα καθαρισμένη κατεψυγμένη]
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο τριμμένο
2 ντομάτες πολτοποιημένες με το χέρι
1 κουταλιά σούπας κοφτή πελτέ
μισό ποτήρι νερού κρασί λευκό
μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνη
3-4 κόκους μπαχάρι
αλάτι-πιπέρι
λίγη ζάχαρη
1 και 1\2 ποτήρι ζεστό νερό
1 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα  ρίχνουμε και το κρεμμύδι να μαραθεί .προσθέτουμε και την σουπιά  κομμένη σε κομματάκια ,και σοτάρουμε για λίγο και σβήνουμε με το κρασί .Μετά απο 5 λεπτά περίπου προσθέτουμε την ντομάτα  ,τον πελτέ,το αλατοπίπερο,την ζάχαρη [λίγη1\2 κουταλάκι του γλυκού]την δάφνη,το μπαχάρι ,και το νερό.Χαμηλώνω την θερμοκρασία  και τα μαγειρεύω για 1 ώρα, Προσθέτω αν χρειαστεί νερό [πάντα ζεστό ]και βάζω και το ρύζι .Σε 10 λεπτά  περίπου είναι έτοιμο ,δοκιμάστε το να δείτε  .Στο σερβίρισμα ρίχνουμε λίγο μαιντανό στο πιάτο μας .Πολύ ωραίο φαγητό !!  






Περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Mπριάμ ,φανταστικό φαγάκι!!!

ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ !! ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ  ΝΗΣΤΕΙΑΣ!!!
ΥΛΙΚΑ
5-6 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
5-6 πατάτες  κυδωνάτες ψιλοκομμένες
λίγα φύλλα άνηθου
λίγα φύλλα μαιντανό
2 σκελίδες σκόρδο
2 κρεμμύδια κομμένα σε λωρίδες
1 ντομάτα ώριμη  τριμμένη
1 κουταλιά σούπας πελτέ
αλάτι-πιπέρι
1\2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ενα ταψί κόβετε και βάζετε τα κολοκυθάκια,τις πατάτες,το κρεμμύδι ,το σκόρδο,την ντομάτα ,το πελτέ,τον άνηθο ,τον μαιντανό,το αλατοπίπερο,και το ελαιόλαδο,τα ανακατεύετε πολύ καλά και  ρίχνετε και  μισό  ποτήρι   νερό.Το ψήνετε ΄στο φούρνο στους 200 ,η 250 βαθμούς,ανάλογα την κουζίνα  σας περίπου για μία ώρα, να το κοιτάτε που που μήπως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ακόμα.






Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Καλαμαράκια γεμιστά στο φούρνο!!

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΠΙΑΤΟ!!
ΥΛΙΚΑ
1  πακέτο καλαμαράκια. [εδώ χρησιμοποίησα κατεψυγμένα και έτοιμα από καθάρισμα]
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό
4 κλωναράκια μαιντανό
1 ποτήρι κρασί λευκό
1 ποτήρι νερό
ρύζι καρολίνα [η ποσότητα ..1 κουταλιά κοφτή για κάθε καλαμαράκι  πχ.10 καλαμαράκια ,10 κοφτές κουταλιές
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη
8 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι -πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα καλαμαράκια.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε τις 5 κουταλιές λάδι ,προσθέτουμε και τα κρεμμυδάκια φρέσκα και ξερό  ψιλοκομμένα ,προσθέτουμε και μερικά πλοκάμια ψιλοκομμένα και σοτάρουμε.Προσθέτουμε και τον μαϊντανό .Σβήνουμε με το μισό και παραπάνω κρασί.[κρατάμε λίγο για τον φούρνο]
Μόλις πάει να εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε και το 1 ποτήρι νερό λίγο αλάτι  πιπέρι ,όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε και το ρύζι .Βράζουμε μέχρι να γίνει μια γέμιση χωρίς πολλά υγρά.
Γεμίζουμε τα καλαμαράκια ένα-ένα και τα κλείνουμε με μία οδοντογλυφίδα. με τον τρόπο που  ράβομαι.
Τα βάζουμε στην σειρά στο ταψάκι σε ένα μπολ έχουμε τρίψει την ντομάτα,έχουμε προσθέσει 3 κουταλιές λάδι λίγο πιπεράκι,ανακατεύουμε και ρίχνουμε πάνω από τα καλαμαράκια,προσθέστε και το υπόλοιπο κρασί  .σκεπάζουμε το ταψί μας και ψήνουμε για 15 λεπτά σκεπασμένα ,μετά ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε μέχρι να  πήξει η σαλτσούλα του και να πάρει λίγο χρώμα. καλή  επιτυχία!

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

/Χαλβάς πεντανόστιμος !!


Αρέσει σε όλους και γίνεται αμέσως!!
ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι λάδι σπορέλαιο
2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
3 ποτήρια ζάχαρη
...4 ποτήρια νερό
1 φλυτζάνι στιμμένα πορτοκάλια
2 ξυλάκια κανέλλα
τριμμένη κανέλα 

Προαιρετικά σταφίδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό ,το χυμό πορτοκάλι ,την ζάχαρη.κ την κανέλα και βράζουμε για 10 λεπτά απο την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει .κλείνουμε το μάτι.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το σιμιγδάλι σε μέτρια φωτιά ,ανακατεύουμε επί τουλάχιστον 20 λεπτά,να το δούμε να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα ,ρίχνουμε σιγά -σιγά το σιρόπι και σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πιεί ολο το σιρόπι.Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε η σε μία φόρμα,η σε φορμάκια .πασπαλίζουμε με κανέλα!

Σημείωση
Αν θέλουμε προσθέτουμε σταφίδες 1φλυτζάνι τσαγιού όταν καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι.
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαρίδες στο φούρνο!!


ΥΛΙΚΑ
Γαρίδες φρέσκες,η κατεψυγμένες,[αν ειναι το δεύτερο τις ξεπαγώνουμε και τις ξεπλένουμε]
3 κουταλιές σούπας μουστάρδα
χυμός λεμονιών
...λίγο αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Πλένουμε τις γαρίδες ,τις τοποθετούμε στο ταψί.
Σε ενα μπόλ ανακατεύουμε μουστάρδα με λεμόνι,και το ρίχνουμε από πάνω από τις γαρίδες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 τέταρτο [ανάλογα το φούρνο ο χρόνος ].
ΣΕΡΒΙΡΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΖΕΣΤΕΣ!!

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, τα πεντανόστιμα !!

Η γιαγιά μου έλεγε ,,Για να γίνουν τα ''γιαπράκια''ετσι τα έλεγε ,νόστιμα ,η γέμιση πρέπει να πρασινίζει!!
ΥΛΙΚΑ
500 γραμ.αμπελόφυλλα
300 γραμ.ρύζι [είναι λίγο παραπάνω  από το μισό πακέτο του μισόκιλου]
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο [ ξερό 2 κουταλιές τις σούπας ]
2   μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπόλ βάζουμε όλα τα υλικά,προσθέτουμε και  5 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο ,αλάτι ,πιπέρι ,και ανακατεύουμε καλά .Βάζουμε λίγη γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε σε ντολμαδάκι .Τα βάζουμε στη σειρά στην κατσαρόλα και τοποθετούμε ενα πιάτο από πάνω να μην μας διαλύσουν κατά το βράσιμο ,ρίχνουμε 3 ποτήρια νερό ,ελάχιστο λάδι ,και στίβουμε κι ενα λεμόνι,σιγοβράζουμε για μία ώρα !!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αν τα  αμπελόφυλλα είναι φρέσκα τα ζεματάμε για λίγο πρίν τα τυλίξουμε.
Αν είναι βάζου τα στραγγίζουμε ,τα ξεπλένουμε και τα τυλίγουμε.






Ταραμοσαλάτα η νόστιμη της γιαγιάς!!!

 


Η συνταγή αυτή είναι της γιαγιάκας μου!!!
Θυμάμαι που περιμέναμε πώς και πώς να φάμε  την πραγματικά υπέροχη ταραμοσαλάτα!!
Κάθε χρόνο όλοι ερχονται τώρα σπίτι μου να φάνε η να τους φτιάξω αυτήν την πραγματικά καταπληκτική πανεύκολη πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα!!ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΗΝ !!

ΥΛΙΚΑ
250 γραμ.ταραμά [συνήθως αγοράζω κόκκινο,εδω χρησιμοποίησα άσπρο]
1 κρεμμύδι πολτοποιημένο στο μούλτι
χυμό από 3 λεμόνια
1 μεγάλο ψωμί του τόστ και μισό μικρό.και κόρα να έχει δεν πειράζει .
[η γιαγιά έβαζε μπαγιάτικο ψωμί ,αλλά δοκίμασα κατ αυτόν τον τρόπο και γίνετε το ίδιο ωραίος]
2 ποτήρια ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Εχουμε συγκεντρώσει όλα τα υλικά μας που είναι,ο χυμός από τα λεμόνια,το κρεμμύδι μας τριμμένο,και το ψωμί μουσκεμένο και στιμμένο πολύ καλά,και το λάδι μας .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1} Βάζουμε στο κάδο του μίξερ το στιμμένο ψωμί ,ανοίγουμε την ταχύτητα στο μεσαίο και το δουλεύουμε σχεδόν 10 λεπτά ,να δείτε να γίνει σαν κρέμα το ψωμί, [δείτε φωτογραφίες].
2} Αρχίζετε σιγά σιγά χωριίς να διακόψετε το χτύπημα και προσθέτετε λίγο λίγο κρεμμύδι ώσπου να τελειώσει όλο.
3} Αρχίζουμε και προσθέτουμε τον ταραμά ,λίγο λίγο το λεμόνι ,λίγο λίγο το λάδι ,εναλάξ ώσπου να τελειώσουν τα υλικά μας όλα.
ΣΗΜ.Δοκιμάστε τον όσο τον δουλεύετε και ανάλογα με τα γούστα σας προσθέστε ,η αφαιρέστε ,λεμόνι,λάδι παίρνει αρκετό.η γιαγιά έλεγε θυμάμαι ..όσο λάδι του βάζεις τόσο το ρουφάει ! Καλη Σαρακοστη σε όλους μας !!

ΔΕΙΤΕπερισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Λαγάνα Σπιτική ,εύκολη !!



Υλικά
1 κιλό αλεύρι γιο όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξερή μαγιά,η,ένα κυβάκι
1 και1\2 κουτ.γλυκού αλάτι
1 κουτ.γλυκού ζάχαρη
......4 κουτ.σούπας λάδι
1 κουτ.σούπας ούζο
σουσάμι

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε την μαγιά,την ζάχαρη,το αλάτι,και 2 κουταλιές αλεύρι,σε ένα μπολάκι με χλιαρό νερό λίγο περίπου ένα ποτήρι όχι γεμάτο του νερού ,το αφήνετε για μισή ώρα .
Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ,εκτός το σουσάμι,ρίχνετε κ το μείγμα της μαγιάς και αρχίζετε να ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό,-ποσότητα νερού τόσο όσο να φτιάξουμε την ζύμη όπως λέω στην συνέχεια -ζυμώνουμε και προσθέτουμε νερό λίγο λίγο σταματώντας μόλις η ζύμη μας δούμε οτι ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης μας.Το χωρίζετε σε 2 μπάλες ,λαδώνετε 2 ταψάκια απλώνετε με το χέρι την κάθε μπάλα την πατάτε με το χέρι να πάρει σχήμα λαγάνας.βρέχουμε  τα χέρια χαιδεύουμε τις λαγάνες και πασπαλίζουμε  με μπόλικο σουσάμι ,έτσι κολλάει επάνω στις λαγάνες.Τις αφήνετε για 1\2 ώρα,σκεπασμένες καί μετά τις πατάμε με τα δάχτυλα να κάνουν λακουβίτσες καί τις φουρνίζουμε στους 200 βαθμούς περίπου 1\2 ώρα ! Και του χρόνου!! 

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ