Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Τηγανιτά καλαμαράκια,αξεπέραστη η νοστιμιά τους!!!!
















Τρίβοντας τα καλαμαράκια σπάνε οι ίνες και βγαίνουν μαλακά και τρυφερά σαν φρέσκα --αυτό ισχύει για τα κατεψυγμένα .


Ο τρόπος μαγειρέματος είναι γνωστός ,καθαρίζουμε .πλένουμε καλά και κόβουμε τα καλαμαράκια σε ροδέλες .
Βάζουμε στο τηγάνι μας μπόλικο λαδάκι και τηγανίζουμε .



   Δύο Είναι τα μυστικά μας για τα καλαμαράκια.

1] Μόλις τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε σε ροδέλες τα βάζουμε στο σουρωτήρι και αρχίζουμε με το χέρι μας να τα τρίβουμε καλά στα τοιχώματα από το σουρωτήρι ,έτσι έλεγε η γιαγιά σπάνε οι ίνες και γίνονται μαλακά .Μετά τα ξανά ξεπλένεται και τα αλατίζετε με την σωστή ποσότητα αλατιού αλευρώνουμε τα τινάζουμε να φύγει το πολύ αλεύρι , και τηγανίζετε .

2] Οταν τα βάλετε στο τηγάνι φροντίστε η θερμοκρασία να είναι χαμηλή αφού πρώτα έχει κάψει το λάδι για να μην αρπάξουν ,τα γυρνάτε τακτικά με ένα πηρουνάκι κι αφού ψηθούν ανεβάσετε την φωτιά για να ροδοκοκκινίσουν!! Κατ΄ αυτόν τον τρόπο γίνονται πολύ μαλακά ! Έχουν και χαμηλό κόστος 5 ευρώ το κιλό και τρώνε 5-6 άτομα!!


Κατ αυτόν τον τρόπο είναι  πολύ τρυφερά  και ξεροψημένες συγχρόνως
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Τέλεια κιμαδόπιτα!!!!













ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κιμά
2 κρεμμύδια μεγάλα
5 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
2 φλυτζάνια τσαγιού σπιτικό ζωμό από κότα,[μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κύβους]
1\2 ματσάκι μαϊντανό [ψιλοκομμένο]
σάλτσα μπεσαμέλ
1\2 φλιτζάνι τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη ,η ,κεφαλογραβιέρα
1\2 φύλλο κρούστας
αλάτι -πιπέρι
βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
3 ποτήρια φρέσκο γάλα
7 κουταλιές αλεύρι
5 κουταλιές σούπας βούτυρο
αλάτι-πιπέρι
2 κρόκους αβγών
μοσχοκάρυδο [προαιρετικά]
1\2 φλυτζάνι τυρί τριμμένο  παρμεζάνα,η, κεφαλογραβιέρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1] Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι και τον κιμά και τον καβουρδίζετε ανακατεύοντας διαρκώς να μην σβολιάσει .Προσθέτετε και τον ζωμό,τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο.
2] Ετοιμάζετε και την μπεσαμέλ.
Ρίχνετε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα να λιώσει σε μέτρια φωτιά,Προσθέτετε και το αλεύρι και ανακατεύετε με το σύρμα [αυγοδάρτη] και ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτετε και το γάλα και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να πετύχετε ένα ομοιογενές μείγμα.Μόλις πάρει βράση,χαμηλώνετε την φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να πήξει.Ρίχνετε στην κρέμα και τα 2 αβγά [μόνο τους κρόκους] ανακατεύοντας συνέχεια ,προσθέτετε αλάτι ,λίγο πιπέρι ,μοσχοκάρυδο [προαιρετικά]και τέλος το τριμμένο τυρί.Ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να γίνει η κρέμα  λεία.

3]Στρώνετε στο ταψί τα μισά φύλλα κρούστας αφού τα βουτυρώσετε ένα-ένα.
Αδειάζεται από πάνω το κιμά ,τον στρώνετε ωραία με μία σπάτουλα και από πάνω ρίχνετε την μπεσαμέλ.Την σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας βουτυρωμένο επίσης ένα-ένα.
4]Χαράζεται σε τετράγωνα κομμάτια ,[μην φτάσετε στην μπεσαμέλ]και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους  200 βαθμούς  για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.Την  αποσύρετε από το φούρνο και μόλις κρυώσει κόβετε και σερβίρετε .Απιστευτη γεύση !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Γαρiδούλες σαγανάκι !!!












ΥΛΙΚΑ
1 κιλό γαρίδες καθαρισμένες εντελώς και πλυμένες καλά
1\2 πιπεριά πράσινη σε κρίκους,η όπως σας αρέσει
1 κρεμύδι ψιλοκομένο
3-4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες κατά προτίμηση και ψιλοκομένες
1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτα
λάδι
λίγη φέτα
αλάτι-πιπέρι-ζάχαρη ελάχιστη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα τηγάνι βαθύ βάζουμε το λάδι με το κρεμύδι και την πιπεριά να μαραθούν για 5 λεπτά περίπου  .
Προσθέτουμε και τις ντομάτες  και τον πελτέ και  ανακατεύουμε ,μαγειρεύουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε 1 φλυτζάνι τσαγιού  νερό,μόλις αρχίζει να βράζει προσθέτουμε και τις γαρίδες μας ,το αλατοπίπερο,την ζάχαρη ,και ψιλοκομμένο μαιντανο.Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαγειρευτεί ,μόλις δούμε και πήξει η σάλτσα  προσθέτουμε την φέτα ,ένα κομμάτι που το έχετε λιώσει ,η, με πιρούνι ,η ακόμα καλύτερα με το χέρι την ώρα που το προσθέτετε στο τηγάνι με τις γαρίδες ,ανακατεύετε ,κατεβάζετε το τηγάνι από την φωτιά και..έτοιμο!! Εχει φανταστική γεύση ,πεντανόστιμη σαλτσούλα ,και μπορείτε να βράσετε μακαρόνια ,η ρύζι για να φάει η οικογένεια ,η να το σερβίρετε σαν μεζεδάκι με παγωμένη μπυρίτσα,κρασάκι ,αλλά και Ελληνικότατο ουζάκι !!!.Καλή σας όρεξη !!

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ομελέτα με πατάτες ,η γρήγορη λύση !!



3




ΥΛΙΚΑ
4 αβγά
2 μέτριες  πατάτες
1 κομμάτι τυρί φέτα  θρυματισμένο με το χέρι
3 κουταλιές γάλα [προτιμώ εβαπορέ]
αλάτι -πιπέρι
λάδι για το τηγάνι
μαιντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε λεπτές φέτες [εμένα μου αρέσουν λίγο πιο χονδρές να τις καταλαβαίνω ]
Ζεσταίνετε το λάδι στο τηγάνι και μόλις κάψει το λάδι  τηγανίζετε ελαφρά τις πατάτες να πάρουν χρώμα
Σπάτε τα αβγά σε βαθύ πιάτο ,ρίχνετε το γάλα ,το τυρί φέτα,αλατοπίπερο και τα χτυπάτε καλά και ρίχνετε το μίγμα επάνω στις πατάτες στο τηγάνι
Ανακατεύετε στην αρχή με πιρούνι και στην συνάχεια ανασηκώστε το τηγάνι το κουνάτε δεξιά αριστερά ώστε το μίγμα των αβγών να απλωθεί καλά ,πρίν αρχίσει και πηζει
Αφήνετε την ομελέτα λίγα λεπτά να ψηθεί καλά από την κάτω πλευρά και μετά με την βοήθεια ενός μεγάλου ρηχού πιάτου την αναποδογυρίζουμε και την ξαναρίχνετε στο τηγάνι για να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά
Μόλις η ομελέτα φουσκώσει και ψηθεί την βγάζετε σε μεγάλο πιάτο και την γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαιντανό!!
ΜΥΣΤΙΚΟ
Μπορείτε να προσθέσετε στην ομελέτα σας ,ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι,η ζαμπόν,η μπέικον ,η κολοκυθάκια ,κατά προτίμηση .καλή σας όρεξη !!

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας ,κλασσική αγαπημένη συνταγή!!






ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο μακαρόνια
5 ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά σούπας κοφτή πελτέ [προαιρετικά]
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ,η ,τριμμένο στο τρίφτη
1 ποτηράκι κρασί [ότι έχετε]
1 κουταλάκι ζάχαρη-αλάτι-πιπέρι
6-7 κλωναράκια μαιντανό ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνη [προαιρετικά]
τυρί τριμμένο κεφαλοτύρι ,η ,παρμεζάνα
βούτυρο φρέσκο για τα μακαρόνια [μπορείτε και με λαδάκι]
λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1]βράζετε τα μακαρόνια,τα στραγγίζετε ,βάζετε στην κατσαρόλα που βράσανε λάδι,η βούτυρο και τα ρίχνετε μέσα και ανακατεύετε
2]Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το λάδι ,μόλις λίγο ζεσταθεί προσθέστε το κρεμμύδι ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί.Σβήνετε με το κρασί,προσθέτετε τις ντομάτες,τόν πελτέ,την ζάχαρη,αλάτι,πιπέρι,μαιντανό,δάφνη [αν σας αρέσει].Την αφήνετε να σιγοβράσει  μέχρι να δέσει.
3]Σερβίρετε τα μακαρόνια με την ωραία σάλτσα ντομάτας κι από πάνω ρίχνετε την σαλτσούλα ,και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ΜΥΣΤΙΚΟ !!
Μπορείτε να προσθέσετε στην σάλτσα και ψιλοκομμένη πιπεριά,που θα προσθέσετε μαζί με το κρεμμύδι,[τότε μην βάλετε δάφνη]
Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το μαιντανό με φρέσκο βασιλικό!
καλή όρεξη !!
Αφαιρώντας το τυρί έχουμε νηστίσιμο πιάτο.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Τσιπούρα με σπανάκι στό φούρνο!!!













ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΥΓΙΕΙΝΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ!
ΥΛΙΚΑ
1 τσιπούρα ,η,σφυρίδα,η συναγρίδα.κ.α
1 κιλό σπανάκι φρέσκο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
5 ντομάτες΄φρέσκες ώριμες ψιλοκομμένες
2 φύλλα δάφνης
1\2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι -πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε καλά το ψάρι το πλένετε και το αφήνετε να στραγγίσει.
Καθαρίζετε και το σπανάκι το πλένετε πολύ καλά και το αφήνετε να στραγγίσει.
Βάζετε στην κατσαρόλα το μισό λάδι και ρίχνετε τα φρέσκα και ξερά κρεμμυδάκια τα τσιγαρίζετε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν,προσθέτετε και το σπανάκι ,το αλατοπίπερο ,ανακατεύετε και το αφήνετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να ψηθεί με τα υγρά του.
Βάζετε το ψάρι στο ταψί ,βάζετε κα το σπανάκι με τα κρεμμύδια γύρω γύρω,προσθέτετε και τις ντομάτες ψιλοκομμένες τα φύλλα δάφνης,και το υπόλοιπο ελαιόλαδο .
Το ψήνετε στούς 200 βαθμούς για 50 λεπτά μέχρι να ψηθεί το ψάρι και το σπανάκι.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΑΣ
Οταν καθαρίσετε το σπανάκι πλύντε το καλά και αφήστε το για 10 λεπτά μέσα σε νερό με ξύδι ,ξεπλύντε το μετά καλά και μαγειρέψτε .

Την συνταγή αυτή μου την έδωσε μια πελάτισσά μου η κυρία Μαρία Σπυροπούλου .Ευχαριστώ πολύ!

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Σαρδέλα φούρνου ριγανάτη !!



Νόστιμο ,υγιεινό και πολύ θρεπτικό φαγητό !!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ι κιλό σαρδέλα
1\2 φ...λυτζάνι ελαιόλαδο
3 σκελιδες σκόρδο [σε φετούλες]
χυμό 1-2 λεμονιών
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη

λίγο δενδρολίβανο 




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1] Καθαρίζετε τα ψαράκια ,τα πλένετε ,τα αλατοπιπερώνετε ελαφρά και τα τοποθετείτε σε ταψί.

2]Σε ένα μπόλ βάζετε ,το σκόρδο κομμένο σε φετούλες ,το χυμό λεμονιών,το λαδάκι ,την ρίγανη ,και το αλατοπίπερο [όχι πολύ αλάτι]
Ανακατεύετε με ένα πιρούνι καλά αυτό το μίγμα και περιχύνετε τα ψαράκια .

3]Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε τα ψαράκια σε μέτρια θερμοκρασία για 20 λεπτά περίπου .

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας για άρωμα με λίγο ξερό δενδρολίβανο !!


**Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε στα υλικά 3-4 φρέσκιες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες .


ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Η χαμηλή θερμοκρασία για να μην ξεραθούν απότομα και να είναι ..ζουμερά δαγκώνοντας κι όχι ξερά !! Καλή σας όρεξη!!! 


Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

-Κέικ καρύδας τέλειο !!!


Ένα κέικ σκέτη απόλαυση. Σιροπιαστό, ζουμερό , με άρωμα καρύδας !!! Απλά τέλειο !!!





ΥΛΙΚΑ
200 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 αβγά
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα΄
1 1\2 φλιτζάνι τσαγιού καρύδα
1 1\2 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
1 κουταλιά σούπας μπέκιν πάουντερ
2 φλυτζάνια σαντιγί
καρύδα για την επιφάνεια του γλυκού
ΣΙΡΟΠΙ
1 ποτήρι νερού ζάχαρη[ οχι πολύ μεγάλο ]
1 ποτήρι νερού νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1]Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν,και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.
2]ρίχνετε και το γάλα και ανακατεύετε

3]Σε ένα μπόλ ανακατεύετε το αλεύρι ,το μπέκιν ,και την καρύδα

4]Το ρίχνετε σιγά σιγά μέσα στο μείγμα αβγών και τα χτυπάτε με μεσαία ταχύτητα να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.Το βάζετε σε καλά βουτυρωμένο φόρμα,η ΄ταψάκι και το ψήνετε στους 180 βαθμούςηγιά 50 λεπτά περίπου.

5] Βράζετε γιά 5 λεπτά τα υλικά γιά το σιρόπι και μετά τα αφήνετε να κρυώσουν.

6]Μόλις βγει το κέικ από το φούρνο όπως είναι καυτό το περιχύνουμε με το σιρόπι ,αφήστε το λίγο να κρυώσει και μετά τοποθετήστε το στο ψυγείο.

7]Μόλις κρυώσει εντελώς το γαρνίρομαι με την σαντιγί σε πολύ λεπτή στρώση ,η ,ρίχνουμε από πάνω καρύδα ,[μπορείτε και μόνο με την σαντιγί να το αφήσετε]κι αν σας αρέσει το γαρνίρετε και πάνω από την καρύδα με φρέσκα φρούτα ,όπως φράουλες ,η κερασάκι!!
Διατηρείτε στο ψυγείο .Καλή επιτυχία!!

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Τέλεια πεντανόστιμα σουτζουκάκια !συνταγή από την μαμά!














ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΑΜΕ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ !
ΥΛΙΚΑ
500 γραμ.κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένο
ψίχα από 2 φέτες ψωμί σύν 3 φρυγανιές το μουσκεύουμε και το στίβουμε καλά
1 κουταλάκι γλυκού κίμινο
αλάτι-πιπέρι -1 κουτ.γλυκού ζάχαρη
3 ντομάτες ώριμες ψιλοτριμμένες
1 κουταλιά σούπας πελτέ
1 αβγό
ελαιόλαδο
αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπόλ βάζουμε,κιμά,ψωμί,αβγό.κίμινο,σκόρδα,αλατοπίπερο,κρεμμύδι,λίγο νεράκι [1 φλυτζανάκι του καφέ] και 2-3 κουταλιές σούπας λάδι,ζυμώνουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε περίπου ένα τεταρτάκι να ενωθούν τα υλικά.
Τα πλάθουμε σε σουτζουκάκια βρέχοντας τα χέρια μας για να μην μας κολλάνε .Τα περνάμε από αλεύρι και τα τηγανίζουμε ελαφρά σε μπόλικο λαδάκι ,τα βάζουμε στό πιάτο και βάζουμε σε μία κατσαρόλα το λάδι που τηγανίσαμε [έχει την νοστιμιά του] ρίχνουμε μέσα και τις ντομάτες τριμμένες ,την κουταλιά τον πελτέ,λίγο αλάτι,πιπέρι,την κουταλίτσα ζάχαρη για την ξυνίλα της φρέσκιας ντομάτας ,και 1 σκελίδα σκόρδο πολύ πολύ ψιλοκομμένη προσθέτουμε κι ένα ποτήρι νερό.Βράζουμε γιά 15 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά πρός δυνατή.Τοποθετούμε τα σουτζουκάκια σε ένα ταψάκι ,η πυρέξ,ρίχνουμε από πάνω το μείγμα με την σάλτσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου ,μόλις περάσει η μισή ώρα βάζουμε την αν΄τίσταση του φούρνου μας στον αέρα από πάνω καί αφήνουμε να ροδίσουν ,αν δεν έχετε αέρα στο φούρνο στο γκρίλ λίγο στό τέλος γιά 5 -10 λεπτά θα το δείτε να πάρει χρώμα .Αν δείτε ότι κατά την διάρκεια που ψήνονται χρειαστούν νεράκι προσθέστε λίγο -λίγο ζεστό μην κόψετε την βράση τους .Σερβίρονται με μακαρόνια,πατάτες τηγανιτές ,η με ρυζάκι ,ακόμα και σκέτα γιά μεζεδάκι!! καλή σας όρεξη γίνονται πεντανόστιμα!!

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Σπιτικά σουβλάκια,μία απλή ιδέα πού αρέσει σε μικρούς και μεγάλους!!!





ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο πίτες  [προτείνω χρυσή ζύμη]
λουκάνικα από γαλοπούλα
μαιντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
κόκκινο γλυκό πιπέρι,η ,πάπρικα
ντομάτα κομμένη σε λεπτές φετούλες
κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
ελάχιστο ελαιόλαδο γιά τις πίτες
μουστάρδα
αλουμινόχαρτο για το τύλιγμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα τηγάνάκι ζεσταίνουμε τις πίτες  [ψήνουμε] αφού τις περάσουμε με ελάχιστο λάδι,χαράζουμε και τα λουκάνικα και τα ψήνουμε κι αυτά.Βάζουμε την πίτα πάνω σε κομμένο αλουμινόχαρτο να πιάνει την μισή πίτα για να το τυλίξουμε και βάζουμε το λουκάνικο,το μαιντανό,την ντομάτα,το κρεμμύδι ,και αν σας αρέσει βάλτε και λίγο μουστάρδα ,αλάτι,πιπέρι κόκκινο,η,πάπρικα,και το τυλίγουμε αφιχτά ,έτοιμο και καλή σας όρεξη !!