Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Συκώτι με βαλσάμικο ξύδι!








ΥΛΙΚΑ
 1 κιλό συκώτι κομμένο σε κομματάκια μέτρια.
  ελαιόλαδο
  ρίγανη
  ελάχιστο αλάτι
  ξύδι βαλσάμικο
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ



 Σε ένα τηγάνι βάζουμε το συκώτι αφού το έχουμε πρώτα πλύνει καλά.
 Βάζουμε και νερό τόσο όσο να σκεπαστεί και το αφήνουμε να βράσει γυρίζοντας τακτικά μέχρι να πιεί όλο το νερό σε μέτρια θερμοκρασία.
 Προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι -ρίγανη και γυρνάμε ξανά για 5 λεπτά περίπου .
 Σβήνουμε με ξύδι βαλσάμικο περίπου 1 φλυτζανάκι του καφέ .
 Μόλις εξατμιστεί είναι έτοιμο και σερβίρουμε.
 Καλή σας όρεξη !!

 Μυστικό
 Η γιαγιά μου έπλενε το συκώτι και μετά το έβαζε σε ένα μπόλ με νερό τόσο όσο να το σκεπάζει και έριχνε λίγο ξύδι ,το άφηνε για 5 λεπτά το ξέπλενε και το μαγείρευε.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ρύζι με κρόκο Κοζάνης,και σταφίδα!!






ΥΛΙΚΑ
 1 πακέτο ρύζι Βασμάτι
 6  ίνες κρόκου Κοζάνης
 1\2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο [μπορείτε και λιγότερο]
 4 καρότα τριμμένα
 4 κουταλάκια σούπας σταφίδα ξανθή
1κουταλάκι του γλυκού κακουλέ [μπαχάρι] λιωμένο
 8 κλωναράκια μαιντανό ψιλοκομμένο

EKTEΛΕΣH
 Βάζουμε μπόλικο νερό σε μία κατσαρόλα ,μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε λίγο αλάτι και το ρύζι,
 βράζουμε περίπου για 20 λεπτά [δοκιμάστε το ] και το αποσύρωμε από την φωτιά και το στραγγίζουμε.
 Οσο βράζει το ρύζι μας για να μην χάνουμε χρόνο , σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι,το καρότο,την σταφίδα,
το κακουλέ ,τον κρόκο Κοζάνης ,και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά,έχουμε στραγγίσει το ρύζι μας το προσθέτουμε κι αυτο μέσα κι ανακατεύουμε καλά για δύο-τρία λεπτά και είναι έτοιμο .Το σερβίρουμε πασπαλισμένο με μαιντανό!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Κολοκυθοκεφτέδες ,η τέλεια γεύση!!!








Ενα πραγματικά πολύ νόστιμο συνοδευτικό ,και τώρα το καλοκαιράκι τρώγονται και σκέτοι με σαλατούλα ,παγωμένη μπυρίτσα ,και είναι ένα ολοκληρωμένο γεύμα!!
ΥΛΙΚΑ
5 Μέτρια κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη
*1 ματσάκι δυόσμο [κατά προτίμηση φρέσκο]
1 ματσάκι μαιντανό
4-5 κλωναράκια άνηθο
1 ματσάκι μαιντανό
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα στο τρίφτη
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
200 γραμ.φέτα τριμμένη με το χέρι
2 αβγά
αλεύρι όσο πάρει μέσα το μίγμα μας ,σταματάμε εκεί που μπορούμε να πλάσουμε κεφτέδες χωρίς να είναι σκληροί
4-5κουτ.σούπας ελαιόλαδο μέσα στο μίγμα
ελαιόλαδο για το τηγάνι
αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Εχουμε τρίψει και στίψει καλά τα κολοκυθάκια μας .Τα βάζουμε σε ένα μπόλ και βάζουμε όλα τα υλικά ,μαιντανό,δυόσμο,άνηθο,αβγά,κρ​εμμυδάκια φρέσκα,κρεμμύδια ξερά,αλατοπίπερο ,λάδι περίπου 3-4 κουταλιές της σούπας,φέτα, και τα ανακατεύουμε καλά.Προσθέτουμε τώρα και το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε [το χέρι εδώ κάνει πιό καλή δουλειά].Σταματάμε μόλις δοκιμάσουμε και μπορούμε να πλάσουμε κεφτέδες ,να μην είναι σφιχτοί.Εχουμε βάλει σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο αλεύρι,[να αποφεύγουμε και το πλύσιμο]και πλάθουμε κεφτέδες τους ετοιμάζουμε γύρω -γύρω από το αλεύρι βάζουμε το τηγάνι μας με μπόλικο λαδάκι να ζεσταθεί [προσοχή μην κάψει γιατί θα αρπάξουν αμέσως απ¨έξω]και αλευρώνουμε τους τινάζουμε να φύγει το πολύ αλεύρι και τηγανίζουμε ,δέν τους γυρνάμε αν δεν έχουν ψηθεί από την μία πλευρά γιατί θα διαλύσουν.Τους βάζουμε για λίγο στο αποροφητικό χαρτί κουζίνας και τους σερβίρουμε!! Αν δεν βιάζεστε πολύ καλό είναι να ετοιμάζουμε το μίγμα και να αφήνουμε για λίγη ώρα να τραβήξουν τις μυρωδιές των ζαρζαβατικών ,γίνονται πολύ νόστιμοι,κι αν σας περισσέψη υλικό μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο σε ένα τάπερ και να ξανατηγανίσετε την άλλη μέρα !!
*Ενα ματσάκι είναι περίπου 10 -12 κλωναράκια
ΜΥΣΤΙΚΟ
Για να μην κολλάνε στα χέρια μας οι κεφτέδες
1] Τους πλάθετε και έχετε την βρύση να τρέχει λίγο νερό ,κάθε τόσο βρέχετε τα χέρια σας έτσι όπως πλάθετε για να ξεκολλάνε
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΛΑΔΙ
Να τινάζετε πολύ καλά τούς κεφτέδες γιατί αν έχουν πολύ αλεύρι πέφτει στο λάδι καίγετε και μαυρίζει.Αν γίνει αυτό χύστε το λάδι σκουπίστε με χαρτί κουζίνας το τηγάνι καλά ξαναβάλτε λάδι και ξανασυνεχίστε.






Κολοκυθάκια με κουρκούτι,τραγανά τραγανά.!!

Τραγανά τραγανά!!
ΥΛΙΚΑ
4 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε μακρόστενες λεπτές φέτες
1 κουτάκι μικρό μπύρα
1 αβγό
αλεύρι
ελαιόλαδο
ελάχιστο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε κόβουμε τα κολοκυθάκια ,τα βάζουμε στο σουρωτήρι και τα αλατίζουμε ελαφρώς
Σε ένα μπόλ ρίχνουμε την μπύρα ,το κρόκο μόνο του αβγού,και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με το χέρι ,η με τον αυγοδάρτη προσθέτοντας συγχρόνως αλεύρι ,τόσο όσο να γίνει ένας λείος χυλός ελαφρά παχύρευστος να κολλάει στο κολοκυθάκι .
Χτυπάτε το ασπράδι σε μαρέγκα και το προσθέτετε κι αυτο μέσα στο χυλό ανακατεύοντας .Βαζετε το τηγάνι στη φωτιά με το λάδι ,μόλις κάψει βουτάτε τα κολοκυθάκια μέσα στο χυλό και τηγανίζετε .
ΜΥΣΤΙΚΟ
Γιά να γίνουν τραγανά και να έχουν ψηθεί μέσα πρέπει το λάδι να έχει κάψει λίγο ,μόλις τα βάλετε μέσα αφήστε για 2-3 λεπτά και χαμηλώστε τη φωτιά να ψηθούν μέσα και μετά δυναμώστε να γίνουν τραγανά να τα γυρνάτε συχνά!





Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Μπριζόλες με πατάτες τηγανιτές !




Οι μπριζόλες με δύο τρόπους ψήνονται στην περίπτωση που τις κάνουμε στο ειδικό τηγάνι με τις ρίγες για να μένουν τα λίπη .
1]Ο πρώτος τρόπος ,πιο διαιτητικός. Πλένουμε και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τις μπριζόλες ,σε ένα μπολακι έχουμε βάλει κι ανακατέψει αλάτι,πιπέρι ,ρίγανη ,με αυτό το υλικό πασπαλίζουμε τις μπριζόλες μας και τις ψήνουμε  γυρνώντας τακτικά.
2]Ο δεύτερος τρόπος είναι πάλι με το ίδιο τηγάνι ,πλένουμε σκουπίζουμε τις μπριζόλες ,τις  ραντίζουμε με λαδάκι ,όχι πολύ,πασπαλίζουμε από πάνω πάλι το ίδιο υλικό αλάτι,πιπέρι,ρίγανη ,[αν θέλετε και στις δύο περιπτώσεις προσθέτετε και μίγμα μπαχαρικών για κρέας , για πιο πολύ  νοστιμιά ] και τις αφήνουμε στο ψυγείο να τραβήξουν τα υλικά μέσα στο κρέας , όσο πιο πολύ αφήνουμε ,τόσο πιο μαλακιά και νόστιμη γίνετε  ,[εγώ εδώ την ετοίμασα από το βράδυ ]και ψήνουμε πρώτα σε δυνατή θερμοκρασία και τις γυρνάμε τακτικά ,και μετά χαμηλώνουμε λίγο και γυρνάμε τις μπριζόλες συχνά μία από την μία πλευρά ,μία από την άλλη  !

Γαρίδες έτοιμες σε δέκα λεπτά,πολύ νόστιμες !











ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ,ΝΟΣΤΙΜΗ ,ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΣΤΕΙΛΕ Η ΦΙΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ, ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!
ΥΛΙΚΑ
Γαρίδες καθαρισμένες ,αφήνουμε μόνο την ουρίτσα
1 πιπερίτσα καυτερή
1\2 ποτήρι νερού κονιάκ
3 κρεμύδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
μαιντανό ψιλοκομμένο
3 κουταλιές σούπας μουστάρδα αραιωμένη σε 1 ποτήρι νερό
αλεύρι γαι το τηγάνισμα
4 κουταλιές βούτυρο & 4 ελαιόλαδο
ελάχιστο αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το τηγάνι με το λάδι και το βούτυρο στο τηγάνι,αλευρώνουμε τις γαρίδες και τις τηγανίζουμε ελαφρώς μόλις να πάρουν λίγο χρώμα για 2-3 λεπτά,αμέσως μετά ρίχνουμε το κονιάκ, την αραιωμένη μουστάρδα,το σκόρδο ,τα κρεμμυδάκια,τον μαιντανό ,την πιπερίτσα,και μαγειρεύουμε για 7 λεπτά περίπου μέχρι  να πήξει   η σάλτσα του ,και είναι έτοιμο ! Σερβίρετε ζεστό .

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Τσιπούρα με λαχανικά!!!













ΜΙΑ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΙΑ!
ΥΛΙΚΑ
1 τσιπούρα ,η, οτιδήποτε μεγάλο ψάρι
3 μέτριες πατάτες
2 καρότα
2 κρεμμύδια
2 κολοκυθάκια
αλάτι-πιπέρι΄θυμάρι,η,ρίγα​νη
ελαιόλαδο
1 λεμόνι σε ροδέλες
1λεμόνι το χυμό
λαδόχαρτο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε,πλένετε το ψάρι,το σκουπίζετε καλά με χαρτί κουζίνας και το αλατοπιπερώνετε καλά,πασπαλίζετε και με ρίγανη,η με το θυμάρι
Καθαρίζετε όλα τα λαχανικά,καρότα ,πατάτες,κολοκυθάκια,κρεμμ​ύδια ,και τα κόβετε σε κομμάτια,η,σε ροδέλες, οπως σας αρέσει και τα βάζετε σε ένα μπόλ αλατοπιπερώνετε ρίξτε και το μυρωδικό της αρεσκεία σας και ανακατέψτε καλά.
Παίρνετε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόχαρτο το στρώνετε σε ένα ταψί ,τοποθετείτε μέσα το ψάρι και γύρω γύρω τα λαχανικά.Σκορπίστε και τις ροδέλες λεμονιού από πάνω από το ένα λεμόνι. Στίβετε το άλλο ολόκληρο λεμόνι από πάνω από το ψάρι και τα λαχανικά μας ,περιχύνετε και με το ελαιόλαδο και το κλείνετε σαν πακέτο και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 200 βαθμούς.
Σερβίρετε το ψάρι σε πιατέλα ανοίγοντας το λαδόχαρτο ,όπως είναι πακέτο,και καλή σας όρεξη !!!

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Φιλέτο κοτόπουλο μπουκίτσες !!!!!







Oταν το μαγειρεύουμε μοσχομυρίζει το σπίτι όλο !! Δοκιμάστε το και συνοδεύστε το με ότι σας αρέσει π.χ πατάτες τηγανητές -πουρέ-πιλάφι-μακαρόνια  ή και σκέτο σαν μεζεδάκι !!!

ΥΛΙΚΑ
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο κομμένα σε μπουκίτσες
8 κουτ.σούπας λάδι
10 κουτ.σούπας μηλόξυδο
8 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε φετάκια
5-6 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
1 κουτ.σούπας κοφτή πελτέ
1 κουτ.σούπας κοφτή ζάχαρη
αλατοπίπερο
3-4 φύλλα δάφνης
1 μέτριο  κρεμμύδι ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι,το κρεμμύδι το σκόρδο, και τις μπουκίτσες κοτόπουλο, σοτάρουμε για 5-10 λεπτά,προσθέτουμε το ξύδι και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τα ντοματάκια,τον πελτέ,δάφνη,ζάχαρη,αλάτι,πιπέρι,και 1 ποτήρι νερό ,χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου να δέσει  η σάλτσα μας . Συνοδεύετε με ρύζι,η, με πατάτες τηγανητές ,μακαρόνια,η ,ότι άλλο προτιμάτε .


ΡΥΖΙ
Εδώ χρησιμοποίησα ρύζι Καρολίνα.Το έπλυνα καλά ,έβαλα σε μία κατσαρολίτσα νερό ,αλάτι,και μόλις αρχίζει να βράζει ρίχνουμε το ρύζι.Το βράζουμε περίπου γιά 10 λεπτά [δοκιμάστε το ] και το σουρώνετε.Αν θέλετε βάλτε στην κατσαρολιτσα 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο και μόλις λιώσει ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε .

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
Για να γίνει πολύ λευκό το ρύζι μας όταν αρχίσει να βράζει το νερό στύψτε 3 -4 σταγόνες λεμόνι .

Στο φαγητό μας μόλις προσθέσετε το νερό και αρχίσει να βράζει μπορείτε να προσθέσετε μία χούφτα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα .

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Τηγανιτά καλαμαράκια,αξεπέραστη η νοστιμιά τους!!!!
















Τρίβοντας τα καλαμαράκια σπάνε οι ίνες και βγαίνουν μαλακά και τρυφερά σαν φρέσκα --αυτό ισχύει για τα κατεψυγμένα .


Ο τρόπος μαγειρέματος είναι γνωστός ,καθαρίζουμε .πλένουμε καλά και κόβουμε τα καλαμαράκια σε ροδέλες .
Βάζουμε στο τηγάνι μας μπόλικο λαδάκι και τηγανίζουμε .



   Δύο Είναι τα μυστικά μας για τα καλαμαράκια.

1] Μόλις τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε σε ροδέλες τα βάζουμε στο σουρωτήρι και αρχίζουμε με το χέρι μας να τα τρίβουμε καλά στα τοιχώματα από το σουρωτήρι ,έτσι έλεγε η γιαγιά σπάνε οι ίνες και γίνονται μαλακά .Μετά τα ξανά ξεπλένεται και τα αλατίζετε με την σωστή ποσότητα αλατιού αλευρώνουμε τα τινάζουμε να φύγει το πολύ αλεύρι , και τηγανίζετε .

2] Οταν τα βάλετε στο τηγάνι φροντίστε η θερμοκρασία να είναι χαμηλή αφού πρώτα έχει κάψει το λάδι για να μην αρπάξουν ,τα γυρνάτε τακτικά με ένα πηρουνάκι κι αφού ψηθούν ανεβάσετε την φωτιά για να ροδοκοκκινίσουν!! Κατ΄ αυτόν τον τρόπο γίνονται πολύ μαλακά ! Έχουν και χαμηλό κόστος 5 ευρώ το κιλό και τρώνε 5-6 άτομα!!


Κατ αυτόν τον τρόπο είναι  πολύ τρυφερά  και ξεροψημένες συγχρόνως
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ