Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Mία απλή σαλάτα ,ένα πλήρες γεύμα !! Δείτε το σαν ιδέα !!



Υλικά Μερίδες 3

6 μέτριες πατάτες πλυμένες καλά βρασμένες και κομμένες κυβάκια
3 ντομάτες κομμένες φετούλες
2 αγγουράκια μίνι κομμένα ροδέλες
μαγιονέζα όση ποσότητα θέλετε από πάνω από την σαλάτα στο σερβίρισμα
παξιμαδάκια κρίθινα αφράτα κρητικά κομμένα σε μικρά κομματάκια
Κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες
Μηλόξυδο κατά προτίμηση η ποσότητα
1με 2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο στο κάθε πιάτο
Αλάτι

Βάζουμε σε μπολ την ντομάτα,τις πατάτες,το αγγούρι,το κρεμμύδι και αναατεύουμε καλά .
Προσθέτουμε το λάδι ,το μηλόξυδο,το αλάτι, ,


Τέλος προσθέτουμε τα παξιμαδάκια και από πάνω 1-2 κουταλιές μαγιονέζα,
Ανακατεύουμε και έχουμε μία υπέροχη δροσερή χορταστική και εύγευστη  σαλάτα .
Καλή όρεξη !!!
Σημείωση
Και χωρίς μαγιονέζα για λιγότερες θερμίδες είναι το ίδιο πολύ ωραία

Πίτσα από τα χεράκια μας!! Η ωραιότερη σε γεύση !!!!


Υλικά για την ζύμη

2 ποτήρια του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
30 γρ κρέμα γάλακτος
1 κ σ λάδι
1/2κ γλυκού ζάχαρη
 1/2 κ γλυκού αλάτι


 Για την πίτσα

15 φέτες ζαμπόν
500 γραμ  γκούντα τριμμένο
2 πιπεριές
8  φέτες μπέικον
1 κουτάκι μικρό μανιτάρια κονσέρβα [η  και  φρέσκα]

Για την σάλτσα

2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού βασιλικό
λίγο αλάτι
πιπέρι
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο


 Εκτέλεση ζύμης

 Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι κάνουμε  μία λακουβίτσα ,Σε ένα ποτήρι νερό χλιαρό ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και  το φακελάκι την μαγιά και  την ζάχαρη και  το αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά.
Λίγο λίγο ρίχνουμε το μείγμα αυτό μέσα στο αλεύρι κ ζυμώνουμε , /αν χρειαστεί λίγο αλεύρι παραπάνω προσθέτουμε / να γίνει μία  ζύμη ελαστική .
Την κάνουμε μπαλίτσα και την αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
Στο διάστημα αυτό βάζουμε  σε  ένα κατσαρολακι .την ντομάτα ,την ζάχαρη,το αλάτι ,πιπέρι,λάδι, το βασιλικό  και λίγο νερό  και το βράζουμε να πήξει λίγο η σάλτσα μας περίπου 15 λεπτά ανακατεύοντας.

 Παίρνουμε το ταψί μας το περνάμε όλο στην επιφάνεια με λάδι ραντίζουμε και λίγο αλεύρι και το τινάζουμε να μείνει ελάχιστο.
Βάζουμε μέσα την ζύμη στη μέση του ταψιού ..πατάμε την ζύμη με το χέρι να γίνει πλακέ και με το ειδικό ξύλινο ροδάκι την απλώνουμε σε όλο το ταψί. Κάνουμε  με τα δάχτυλα λακουβίτσες ελαφρώς  και ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια την σάλτσα.
Αμέσως μετά βάζουμε σε όλη την επιφάνεια το γκούντα τριμμένο [κρατάμε λίγο για το τέλος] μετά το ζαμπόν ,την πιπεριά ,τα μανιτάρια το μπέικον σε κομματάκια και ραντίζουμε με το υπόλοιπο τυρί όλη την επιφάνεια .
Ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω -κάτω ,ο χρόνος ανάλογα την κουζίνα ,Καλή επιτυχία και καλή όρεξη !! Αν την φτιάξετε ακριβώς έτσι Ίσως η ωραιότερη πίτσα που θα έχετε φάει από τα χεράκια σας !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κόκορας κρασάτος ,άλλο πράγμα η γεύση του !!!!

 Υλικά
 [ η ίδια συνταγή γίνετε και με κοτόπουλο ]

1 κόκορα κομμένο μερίδες
1 πακέτο μακαρόνια νούμερο τις αρεσκείας σας ,του πάει πιο πολύ το χονδρό
2 ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες
2 κρεμμύδια ψιλοτριμμένα αλλά μπορούμε και σε  χοντρές λωρίδες κατά προτίμηση
1 κουταλιά τις σούπας πελτέ
μπαχάρι λίγους κόκκους 4-5
4 κόκκους πιπέρι μαύρο
3 ξυλάκια κανέλας
1 ποτήρι νερού λευκό κρασί προτιμάμε αρετσίνωτο
1/2 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
αλάτι
3-4 γαρύφαλλα
μυζήθρα η ότι άλλο σκληρό -ξερό τυρί


Εκτέλεση
Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα να κάψει.
Τσιγαρίζουμε τον κόκορα μέχρι να ροδίσει παντού.
Μόλις ετοιμαστεί το βγάζουμε σε πιατέλα και στο ίδιο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και από πάνω ξαναβάζουμε το κόκορα.
Ρίχνουμε αμέσως το κρασί και σε 3-4 λεπτά όλα τα παραπάνω υπόλοιπα της συνταγής.
Προσθέτουμε και 1 ποτήρι ζεστό νερό .
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σιγοβράζει
 περίπου 2 ώρες αν είναι κόκορας περίπου μία ώρα αν είναι κοτόπουλο.
Όταν το τσιμπήσουμε με το πιρούνι και είναι έτοιμο αφήνουμε ξεσκέπαστη την κατσαρόλα να δέσει η σάλτσα του .
Αφού ετοιμαστεί με μία κουτάλα σούπας  παίρνουμε 2 φορές από το ζουμί προσθέτουμε και λίγο νερό και βράζουμε τα μακαρόνια χωρίς να τα στραγγίσουμε γι αυτό προσοχή στην ποσότητα νερού
Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί στο πιάτο.

Είναι ένα εξαιρετικό μοσχομυρωδάτο κοκκινιστό!!!Καλή σας όρεξη!!!

Τυροπιτάκια για όλες τις ώρες !!

Για τη γέμιση

250 γραμ.φέτα
250 γραμ. ανθότυρο
1κουτ.σούπας δυόσμο ξερό
2  αυγά
αλάτι
πιπέρι
Για το φύλλο
1/2 κιλό αλεύρι μαλακό
1 κουτ,σούπας ελαιόλαδο
1 αυγό χτυπημένο
ελάχιστο αλάτι
Περίπου 1 φλυτζάνι τσαγιού νερό

  • Εκτέλεση
    Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το αυγό χτυπημένο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη.
     Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά με τα χτυπημένα αυγά, το δυόσμο και το αλατοπίπερο
     Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε φύλλο και το κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες περίπου 8-10 εκ. φάρδος. Βάζουμε μία κουταλιά γέμιση πάνω στο φύλλο και το διπλώνουμε να κλείσει η τυρόπιτα. Με το ροδάκι κόβουμε σε μισοφέγγαρο. Συνεχίζουμε ώσπου να τελειώσουμε με όλα τα φύλλα.
    Τηγανίζουμε τα τυροπιτάκια σε καυτό λάδι περίπου 3΄ από κάθε πλευρά, να ροδίσουν. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Την συνταγή την έφτιαξα από το Argiro gr και είναι πραγματικά πολύ ωραία τυροπιτάκια


  • Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

    Κανταϊφι με κρέμα ,πολύ ωραία η γεύση του !!


    Υλικά
    1 πακέτο κανταΐφι
    1  κούπα τσαγιού καλό βούτυρο λιωμένο
     
    Κρέμα
    1 λίτρο γάλα
    1/2 κούπα τσαγιού χυμό φυσικού πορτοκαλιού
    1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
    1/2 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένη μαστίχα
    1/2 κούπα τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
    3 αυγά
    ξύσμα από 1 λεμόνι
    2 κουταλιές σούπας γεμάτες βούτυρο
     
    Σιρόπι
    Χυμό από ένα πορτοκάλι
    4 φλυτζάνια ζάχαρη
    2και 1/2 κούπα τσαγιού νερό
    1 ξυλάκι κανέλας
    3 Φλούδες από λεμόνι
    3 φλούδες από πορτοκάλι
     
    Εκτέλεση
    Ανοίγουμε το κανταϊφι και το χωρίζουμε στα δύο για μισό πάνω μισό κάτω
    Το απλώνουμε στο ταψί,νούμερο 25-30 καλύπτοντας και το γύρω του ταψιού το ραντίζουμε με το  λιωμένο βούτυρο.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

    Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη να πάρουν βράση και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα την μαστίχα και το σιμιγδάλι. 

    Αφήνουμε να σιγοβράσουν για λίγο και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά.
    Βράζουμε, σε σιγανή φωτιά, μέχρι να γίνει κρέμα, ανακατεύοντας διαρκώς.
    Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη, την βγάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει και την απλώνουμε επάνω στο κανταϊφι που έχουμε στο ταψάκι  και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταίφι.
    Ραντίζουμε με τις 2 κουταλιές σούπας λιωμένο  βούτυρο και ψήνουμε για 50 περίπου λεπτά  ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας να δούμε να ροδοκοκκινίσει αρκετά.
     Βγάζουμε από το φούρνο και όπως είναι ζεστό το γλυκό, το περιχύνουμε με το ζεστό, επίσης, σιρόπι το οποίο το ετοιμάζουμε βράζοντας 10 λεπτά όλα τα υλικά για το σιρόπι μαζί.Αφήνουμε καμιά ωρίτσα πριν κόψουμε να απορροφήσει το σιρόπι.Καλή επιτυχία !! Είναι φανταστικό!!!
     

     

    Κυριακή 31 Μαΐου 2015

    Κέικ με ινδοκάρυδο !


    Υλικά
    1 κούπα  ηλιέλαιο
    1και 1/3 κούπας ζάχαρη
    1 κούπα  χυμό πορτοκάλι
    ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια /η πορτοκάλια
    1 κούπα ινδοκάρυδο
    3 και 1/2 κούπες αλέυρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
    1 κούπα λεμονάδα
    1 φακελάκι 20 γραμ μπέκιν πάουντερ
    Εκτέλεση
    Ανακατεύουμε το λάδι με την ζάχαρη με τον αυγοδάρτη να γίνει κρέμα.
    Προσθέτουμε το πορτοκάλι συνεχίζοντας το ανακάτεμα ,επίσης προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού η πορτοκαλιού το ινδοκάρυδο ,την λεμονάδα και ελάχιστο αλάτι.
    Εχουμε κοσκινισμένο το αλεύρι μαζι με το μπέκιν πάουντερ και το προσθέτουμε και αυτό Ανακατεύοντας.
    Βουτυρώνουμε μία φόρμα 24 εκατ την αλευρώνουμε στην συνέχεια τινάζοντας το περιττό αλεύρι
    Και αδειάζουμε  το μείγμα μέσα  και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  γύρω στην μία ώρα.
    Κάνουμε το κολπάκι με το μαχαίρι το μπήγουμε μέσα στο κέικ κι αν βγεί στεγνό το κέικ μας είναι έτοιμο.
    Το αφήνουμε να κρυώσει το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο.
    Σημείωση
    Μπορούμε και να το σιροπιάσουμε αν μας αρέσει πάντα κρύο το σιρόπι ζεστο το κέικ.
    Σιρόπι
    200 γραμ ζάχαρη
    270 νερό
    1 ξυλάκι κανέλας
    Βράσιμο όλα μαζί για 10 λεπτά κι είναι έτοιμο .


    Μπουκίτσες χοιρινές με διάφορα μυρωδάτα πρόσθετα για πραγματικά απίστευτη γεύση !!!



    Για όλη την νοστιμιά ευθύνεται η ναύλον σακούλα,το σιγανό ψήσιμο και τα ωραία λαχανικά-τυρί -και διάθεση!!

    ΔΕΙΤΕ περισσότερες  συνταγες  ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

    Υλικά
    1 κιλό μπουκίτσες χοιρινές
    250 γραμ.κεφαλοτύρι κομμένο σε μεγάλα κυβάκια
    7 κομματάκια μικρά ντομάτα λιαστή
    5 ντοματίνια κομμένα στην μέση
    1 ντομάτα μεσαία κομμένη φετούλες
    1 κίτρινη πιπεριά κομμένη λωρίδες
    1 κουταλάκι του γλυκού ξερό δυόσμο
    2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
    αλάτι
    πιπέρι μυρωδάτο φρεσκοτριμμένο τις στιγμής
    ναύλον σακούλα ειδική για ψήσιμο στο φούρνο ,θα την βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ.


    Εκτέλεση
    Πλένουμε στραγγίζουμε καλά το κρέας.
    Βάζουμε μέσα στο νάυλον.
    Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά .
    Προσθέτουμε δυόσμος,αλατοπίπερο λάδι .
    Κλείνουμε την σακούλα με το ειδικό που υπάρχει μέσα στην συσκευασία τους και τρίβουμε όλα τα υλικά μαζί έτσι όπως είναι κλειστά.
    Ακουμπάμε την σακούλα μέσα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΡΥΠΕΣ ΜΕ ΜΙΑ ΟΔΟΝΤΟΓΛΥΦΙΔΑ ΣΤΗΝ ΣΑΚΟΥΛΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΕΣΙΜΟ ΟΧΙ ΧΑΜΗΛΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΧΥΜΟΙ  .Σημαντικό να ψηθούν αργά αργά γίνονται σαν λουκουμάκι μαλακά και πεντανόστιμα με τόσα ωραία μυρωδικά και λαχανικά .Καλή όρεξη !!! Να το φτιάξετε φίλες μου !
    ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

    !

    *Καβουροκεφτέδες: Το απόλυτο μεζεδάκι !!!

    ΥΛΙΚΆ
    500 γρ.ψίχα από καβούρι
    4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
    3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
    1 κ.γ. άνηθος ψιλοκομμένος
    1/2 φλιτζάνι τρίμματα από άσπρο ψωμί
    αλάτι, πιπέρι
    λίγο νερό
    ελαιόλαδο
    Αλεύρι όσο πάρει

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Ψιλοκόβουμε την καβουρόψιχα και τη βάζουμε σε μπολ με τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Ανακατεύουμε και τα περνάμε από το μίξερ, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

    Αδειάζουμε στο μπολ και προσθέτουμε το ψωμί 2 κουταλιές νερό και το αλατοπίπερο.  Προσθέτουμε και το αλεύρι λίγο λίγο ανακατεύοντας με ένα κουτάλι -ποσότητα τόση όσο να σφίξουν και να πλάθονται-Αφήνουμε για 30' στο ψυγείο για να σφίξει το μείγμα.

    Στη συνέχεια τα πλάθουμε βρέχοντας τα χέρια μας, σε κεφτεδάκια τα περνάμε από το αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

    Σάββατο 30 Μαΐου 2015

    Γλώσσες φιλέτο στο τηγάνι και ο τρόπος που γίνονται σαν φρέσκες!

    Από τα πιο ωραία ψάρια  χωρίς καθόλου κόκκαλο ιδανικά για τα παιδάκια,σκέτος αφρός !!!

    Yλικά  μερίδες  2 κόστος 4 ευρώ.
    1 πακέτο γλώσσες κατεψυγμένες
    αλάτι
    αλεύρι
    λεμόνι
    2 κουταλιές σούπας μπέκιν πάουντερ
    ελαιόλαδο

    Εκτέλεση
    Ξεπαγώνουμε τις γλώσσες σε θερμοκρασία δωματίου.
    Όταν ξεπαγώσουν τις πλένουμε καλά και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι
    Βάζουμε τις γλώσσες  σε ένα ταψάκι να χωράνε καλά όλες μέσα και στύβομαι ένα η δύο λεμόνια από πάνω τους .
    Προσπαθούμε το λεμόνι να πάει σε όλες τις γλώσσες κι από πάνω κι από κάτω .
    Τις αφήνουμε μισή ώρα έτσι να μαριναριστούν με το λεμόνι.
    Σε ταψάκι ρηχό βάζουμε αλεύρι περίπου 1 ποτήρι νερού και προσθέτουμε μέσα το μπέκιν πάουντερ,
    ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.αλεύρι με μπεκιν
    Αλατίζουμε τις γλώσσες έτσι όπως είναι στο ταψάκι με το χυμό λεμονιού.


    Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί στο τηγάνι
    Τινάζουμε τις γλώσσες και τις κυλάμε στο αλεύρι -μπέκιν  και τηγανίζουμε ,αρχικά σε δυνατή φωτιά για να μην διαλύσουν ΄μόλις ψηθεί η μία πλευρά γυρνάμε προσεκτικά με την βοήθεια σπάτουλας η με 2 πιρούνια,

    Μόλις ψηθεί κι από την άλλη πλευρά χαμηλώνουμε για λίγα λεπτά την φωτιά να ψηθούν και μέσα περίπου 5 λεπτά και ξαναδυναμώνουμε  να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να ροδίσουν οι άκρες για να είναι τραγανές κι αφράτες.
    Σημείωση
    Το λεμόνι τις ασπρίζει πιο πολύ και τις κάνει μαλακές σαν φρέσκες ,το μπέκιν πάουντερ τις κάνει τραγανές κι αφράτες συγχρόνως  .
    Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ












    Πατάτες ακορντεόν γεμιστές η τέλεια γεύση!!



    Υλικά
    Μαλακό βούτυρο
    3/4 ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
    αλάτι χονδρό
    μπέικον ψιλοκομμένο  υπολογίζουμε ποσότητα ανάλογα τις παιάτες
    πιπέρι αλάτι
    πατάτες 4 μεγάλες



    Εκτέλεση:
    Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύουμε το βούτυρο, 3/4 φλιτζανιού σχοινόπρασο, την ξινή κρέμα, [προαιρετικά ] αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Μεταφέρουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο ταψί με πλαστική μεμβράνη και το σχηματίζουμε σε ένα κύλινδρο. Το τυλίγουμε και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει, μία ώρα.
    Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους  180 C


    Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε σχισμές σε κάθε πατάτα προσέχοντας μην τις κόψουμε μέχρι κάτω.και αφήνοντας λίγο τσόφλι΄από κάτω αφού τις τρίψουμε και τις πλένουμε πολύ καλά πρώτα. Κόβουμε το βούτυρο σε λεπτές φέτες, στη συνέχεια, προσεκτικά πιέζουμε το βούτυρο ανάμεσα στις φέτες πατάτας.Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά ανάμεσα στις πατάτες  ( τις γεμίζουμε ) Βάζετε τις πατάτες σε ένα πυρέξ ρίχνετε από πάνω λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα.Σερβίρετε με τριμμένο τυρί της αρεσκείας  σας
     

    Πατάτες τηγανίτες ,υπέροχη η γεύση τους !!!


    Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


    Υλικά:

    3-4 πατάτες
    3 αυγά
    1/2 ποτήρι γάλα
    Λίγο μαϊντανό
    Ελαιόλαδο
    Αλάτι  και πιπέρι
    Αλεύρι

    Εκτέλεση

    Καθαρίστε και τρίψετε τις πατάτες στην μεσαία πλευρά του τρίφτη. Προσθέστε τα αυγά, το γάλα, το μαϊντανό, αλάτι  πιπέρι. Ανακατεύομαι και προσθέτουμε αλεύρι λίγο λίγο να δούμε να στέκεται  ο χυλός  να μην είναι νερουλός
    Προθερμαίνετε σε τηγάνι -να μην καεί- το ελαιόλαδο. Ψήνετε τις τηγανίτες ώσπου να χρυσίσουν καλά. Παίρνουμε κουταλιές ή τους πλάθουμε και ρίχνουμε στο τηγάνι.
     Συνδυάζονται  με όλα τα κρεατικά
    Σημείωση
    Αν το μείγμα μας είναι αραιό προσθέτουμε λίγο αλεύρι..Καλή 'ορεξη !!!
    ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




    Πάστα Φλώρα,κλασική και αγαπημένη.



    Υλικά
    Για την τάρτα
    450 γραμ.αλεύρι για όλες  τις χρήσεις
    150 γραμ ζάχαρη
    1 πακέτο 250 γραμ βούτυρο  μαλακό
    1/2 κουτ.γλυκού μπέκιν πάουντερ
    2 βανίλιες
    2 κουτ.σούπας κονιάκ
    2 αυγά
    ελάχιστο αλάτι
    φράουλα  μαρμελάδα τόση όση να σκεπάσει όλη την τάρτα 

    Εκτέλεση
    Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέκιν το βάζουμε σε μπολ  και προσθέτουμε μαζί και την ζάχαρη.
    Κάνουμε μία λακκούβα στην μέση,
    Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά  προσθέτοντας τα αυγά,την βανίλια,το κονιάκ ,και το αλάτι ,τα ρίχνουμε στο μπολ με το κοσκινισμένο αλεύρι.
    Προσθέτουμε και το βούτυρο και μαζεύουμε τα υλικά  με ένα κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί ζύμη .
    Όταν δούμε και ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ είναι έτοιμη.
    Την θέλουμε μαλακή και να πλάθεται εύκολα χωρίς να κολλάει στα χέρια.
    Την κάνουμε μία μπάλα την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε ψυγείο για μισή ώρα.
    Την βγάζουμε από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 1 πόντου.Κρατάμε το  1/3  τις ζύμης για να φτιάξουμε τα κορδόνια για το  σκέπασμα .
    Την στρώνουμε σε ταρτιέρα 28 εκατοστών .Η ζύμη θέλουμε να καλύπτει και τα τοιχώματα τις ταρτιέρας.
    Ρίχνουμε από πάνω την μαρμελάδα  και την στρώνουμε ομοιόμορφα,
    Ανοίγουμε σε φύλλο λεπτό την ζύμη που κρατήσανε και την χωρίζουμε σε λεπτές λωρίδες ,την στρώνουμε χιαστί επάνω από την μαρμελάδα.
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  για40 επτά περίπου ανάλογα με τον φούρνο.
    Όταν κρυώσει το κόβουμε .Καλή επιτυχία !










     

    Πιροσκί με γέμιση ζαμπόν -τυρί.

    Υλικά
    500 γραμ. αλεύρι
    1 φακ. ξηρή μαγιά
    1 αυγό
    2 κουτ.γλ. ζάχαρη
    160 ml γάλα χλιαρό
    1 κουτ.γλ. αλάτι
    3 κουτ.σούπας βούτυρο λιωμένο
    10-15 φέτες ζαμπόν
    10-15 φέτες τυρί του τοστ
    Eκτέλεση
    Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι
    Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα και τα αυγά
    Ζυμώνουμε μέχρι να αφρατέψει και να μαλακώσει η ζύμη
    Την σκεπάζουμε και αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσει
    Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και ανοίγουμε το καθένα στην παλάμη μας
    Γεμίζουμε με τυρί και ζαμπόν που έχουμε κόψει στη μέση ή ολόκληρα (ανάλογα με το πόσο γέμιση θέλουμε)
    Κλείνουμε καλά και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και είναι έτοιμα .
    Σημείωση
    Γεμίζουμε τα πιροσκί μας με ότι μας αρέσει λουκάνικο,κιμά κ.τ.λ
    Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

    Γαρίδες γιουβετσάκι .



    Υλικά μερίδες 6

    24 γαρίδες  μεγάλες
    ½ κιλό κριθαράκι
    1 φλιτζάνι  ελαιόλαδο
    1 νεροπότηρο λευκό ξηρό κρασί
    1 κρεμμύδι  μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
    1 νεροπότηρο  ντομάτα φρέσκια, ψιλοκομμένη
    3 κουτ. σούπας  πελτέ
    αλάτι, πιπέρι

    Εκτέλεση

    Καθαρίζετε  τις γαρίδες από το κέλυφος, το κεφάλι και την ουρά. Τα κρατάτε όλα σε μια λεκανίτσα. Αφαιρείτε το εντεράκι της πλάτης από τις γαρίδες και τις φυλάτε στην άκρη.
    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο. Ρίχνετε μέσα τα κεφάλια, τα κελύφη και τις ουρές από τις γαρίδες και σοτάρεται καλά για να αφήσουν όλη τη γεύση τους στο λάδι. Με μια σουρωτή κουτάλα τα παίρνετε και τα πετάτε.
    Ρίχνετε μέσα στο αρωματισμένο λάδι το τριμμένο κρεμμύδι και το σοτάρεται. Αμέσως μετά προσθέτετε το κριθαράκι και ανακατεύετε καλά μέχρι να απορροφηθεί όλο το λάδι.
    Σβήνετε με το λευκό κρασί και μαγειρεύετε  μέχρι να απορροφηθεί και αυτό. Διαλύεται τον πελτέ σε δύο νεροπότηρα νερό και τον αδειάζεται μέσα στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε  και μαγειρεύετε για 8 λεπτά περίπου.
    Ρίχνετε μέσα τις καθαρισμένες γαρίδες, μαγειρεύετε για 3 λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα ακόμα και σερβίρετε το φαγητό ζεστό σε πιατέλα.
    Σημείωση
    Η συνταγή λέει καθαρισμένες αλλά εμένα μου αρέσουν ολόκληρες και τις φτιάχνω, τις καθαρίζω  μόνο από το κεφάλι και κάτω  μου φαίνονται πιο νόστιμες  .Oι γαρίδες εδώ είναι κατεψυγμένες ,κοστίζουν πάρα πολύ λιγότερο μαγειρεύονται και μας δίνουν την ιδια νοστιμιά !!

    Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

    Κρέπες με γλάσο σοκολάτας και παγωτό.




    Υλικά για κρέπες

    2 αυγά
    1 φλυτζάνι γάλα
    1/2 κουτ.γλυκού αλάτι
    1 κούπα τσαγιού αλεύρι
    2 κουταλιές σούπας βούτυρο καλό
    λίγο ψιλοτριμμένο φουντούκι προαιρετικά

    Εκτέλεση

    Χτυπάμε τα αυγά πολύ καλά  ,προσθέτουμε και το γάλα ,το αλάτι το βούτυρο,και σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας  να γίνει χυλός .Τον σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
    Βάζουμε το αντικολλητικό τηγάνι στην φωτιά προσθέτουμε ανά 2 κρέπες 2-3 σταγόνες λάδι,και με ένα φλυτζανάκι του καφέ παίρνουμε από το μείγμα,το ρίχνουμε στο τηγάνι το κουνάμε πέρα δώθε να σχηματιστεί στρογγυλή κρέπα και μόλις ψηθεί από κάτω την γυρνάμε και από πάνω πλευρά να ψηθεί.
    Τις βγάζουμε τοποθετώντας την μία πάνω από την άλλη μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
    Γεμίζουμε με ότι θέλουμε.

    Υλικά για γλάσο:200 γραμμάρια κουβερτούρα
    1 κούπα κρέμα γάλακτος


    Εκτέλεση για γλάσο:Ετοιμάστε το γλάσο σε μπέν μαρί  ενώνοντας την κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος
    Αλείφουμε τις κρέπες με το γλάσο και λίγο τριμμένο φουντούκι τις κλείνουμε καλά  σαν βεντάλια η σαν χωνί κι από πάνω βάζουμε μία μπαλίτσα παγωτό.
    Αν θέλουμε κάνουμε το αντίθετο,μέσα παγωτό κι από πάνω ρίχνουμε το γλάσο σοκολάτας πασπαλίζοντας με λίγο ψιλοτριμμένο φουντούκι προαιρετικά.
    ΣΗΜΕΊΩΣΗ\
    Η συνταγή για τις κρέπες είναι και για γλυκές και αλμυρές η ίδια.