Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Ντολμαδάκια κοτόπουλο & ρυζάκι απ έξω !!!

Υλικά για τα ντολμαδάκια
30 με 40 αμπελόφυλλα

1 στήθος κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 καρότο τριμμένο
άνηθο
λίγο λαδάκι
2 κουταλιές ρύζι Καρολίνα
αλάτι πιπέρι
υλικά για αυγολέμονο
2 αυγά
το χυμό από ένα λεμόνι
2 κουταλιές κορν φλαουρ
υλικά για το ρυζάκι
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι ρύζι
1 κομματάκι βούτυρο
άνηθο και κρεμμυδάκια
αλάτι







 Εκτέλεση ντολμαδάκια
 Καθαρίζουμε πλένουμε και ζεματάμε τα φύλλα
κόβουμε μικρά κυβάκια το κοτόπουλο και αφού το πλένουμε
και το βάζουμε να στραγγίσει.
σε ένα λεκανάκι
και βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και αρχίζουμε να τυλίγουμε τα ντολμαδάκια μας όταν είναι όλα τυλιγμένα ρίχνουμε αλάτι πιπέρι λάδι και τα σκεπάζουμε με ένα πιατάκι και από πάνω ρίχνουμε 2 ποτήρια βραστό νερό. 

 Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά!!!!
 Όταν είναι έτοιμα στραγγίζουμε το ζουμάκι και κάνουμε ένα αβγολέμονο που μέσα βάζουμε και το ζουμάκι απ τους ντολμάδες μας
και τα περιχύνουμε!!!!!Καλή επιτυχία ,και καλή όρεξη !!




 Για το πιλάφι
βράζουμε το νερό ριχνουμε το αλατι το βούτυρο και το ρύζι και όταν κοντεύει να απορροφήσει ολο το νεράκι ριχνουμε τον ανηθο και τα κρεμμυδάκια!!!!
τελειαααααα γεύση!!!!

Συνταγή από την υπέροχη 
Γιαγια Μαιρη εν δραση

Ρυζόγαλο το διαφορετικό!! Μία ιδέα για να φάνε τα παιδάκια !!


Υλικά 
2 ποτήρια νερό
3/4 ποτηριού ρύζι γλασέ
μια πρέζα αλατι
2 ποτήρια φρέσκο γάλα
5-6 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές άνθος αραβοσίτου η' κορν φλάουρ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κουταλιές μέλι



Εκτέλεση
Βράζουμε το ρύζι με το νεράκι και όταν έχει βράσει πολύ καλά
και έχει εξατμιστεί αρκετό νεράκι βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά
και ανακατεύουμε συνέχεια να μην κολλήσει!!!
 Αν δεν σας πήζει μπορείτε να βάλετε σε ένα φλιτζανάκι γάλα ακόμα μια κουταλιά κορν φλάουρ!!! όταν είναι έτοιμο σαν κρέμα βγάζετε ένα ένα μπολάκι ρυζόγαλο και ρίχνετε μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής!!! οταν κρυώσει βάζετε λίγη κανελιτσα και καλή σας όρεξη!!!
Συνταγή από Γιαγια Μαιρη εν δραση



Μπουγάτσα Σμυρνέικη τις στιγμής & πεντανόστιμη !!!



Yλικά1 πακέτο φύλλο κρούστας
λίγο καλαμποκέλαιο για το ταψί
250 γρ φρέσκο βούτυρο για να περιχύσουμε το φύλλο (έβαλα lurpak)
5 αυγά
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
2 βανίλιες
1 ποτήρι του νερού γάλα
1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος
κανέλα και άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα


Εκτέλεση 
Αλείφουμε το ταψί μας (ν 28) με καλαμποκέλαιο και προσθέτουμε ένα ένα τα φύλλα αφού τα έχουμε ζαρώσει (όπως στην πατσαβουρόπιτα).
 Σ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο (μέχρι να κάψει) και περιχύνουμε τα φύλλα.
 Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να γίνει τραγανό.

 Σ ενα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το γάλα και την κρέμα γάλακτος.
Βγάζουμε απ το φούρνο το ταψί και μ ένα πιρούνι σπάμε τα φύλλα.
 Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών και κουνάμε το ταψί για να πάει το μείγμα παντού.
 Ψήνουμε για άλλα 20 με 25 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.Καλή επιτυχία!!!
Από Sofia Paulou

Λεμονοκέικ Θεικό!!



 Υλικά

Βούτυρο 225 γρ
Ζάχαρη 225 γρ
Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ 300 γρ
Αυγά 4
Λεμόνια 2 (το ξύσμα τους)
Μπέικιν πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ 2 κουταλιές γλυκού


Για το σιρόπι
Ζάχαρη 125 γρ
Λεμόνια 2 (τον χυμό τους)
Για διακόσμηση
Κρέμα γάλακτος 330 ml
Άχνη ζάχαρη 2 κουταλιές σούπας
Λεμόνι 1 το ξύσμα του


Οδηγίες
Σε ένα μπολ βάζουμε το μαλακό βούτυρο και την ζάχαρη και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει
. Μετά ρίχνουμε το αλεύρι , το baking powder ,
τα αυγά και το ξύσμα λεμονιών και τα χτυπάμε όλα μαζί.
Το ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 35 – 40 λεπτά (μέχρι να μην κολλάει το μαχαίρι).
Κατά την διάρκεια του ψησίματος δεν ανοίγουμε καθόλου τον φούρνο.
Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη καλά.
Πριν το σιροπιάσουμε κάνουμε πάνω στο κέικ μερικές τρύπες με οδοντογλυφίδα για να απορροφήσει
περισσότερο σιρόπι. Το σιροπιάζουμε όταν θα είναι το σιρόπι χλιαρό και το κέικ ζεστό.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη με το μίξερ,μέχρι να αποκτήσουμε μια αφράτη σαντιγί.
Στολίζουμε το κέικ μας με την σαντιγί και τέλος διακοσμούμε με το ξύσμα λεμονιού.
Συνταγή από   Γιαγια Μαιρη εν δραση


Γλυκό νεραντζάκι !!! Τέλειο !!!






Υλικά
80 νεραντζάκια
10 ποτήρια ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
χυμός απο 2 λεμόνια
2 βανίλιες


Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα νεράντζια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα
να βράσουν για 15 λεπτά.
Τα βγάζουμε και τα ξεπλένουμε αμέσως και μόλις κρυώσουν καθαρίζουμε τις δυο άκρες
με ενα μυτερό μαχαίρι και μετά τα τρυπάμε με ένα καλαμάκι
για σουβλάκι, η πρώτη τρύπα απο πάνω μέχρι κάτω στο κέντρο και πολλές τρυπούλες στα πλάγια,
θα περνάτε το καλαμάκι απο την μια πλευρά μέχρι την άλλη!!!! θέλει περίπου 10 τρύπες!
μετά τα βάζετε σε μια μεγάλη λεκάνη να έχουν μπόλικο νερό για να ξεπικρίσουν, το αλλάζετε 3 φορές την ήμερα
για 8 μέρες περίπου!!!!

Οταν περάσουν οι μέρες κόβετε ενα νεραντζάκι να δοκιμάσετε αν ξεπικρισαν!
Βάζουμε στην κατσαρόλα την ζάχαρη με το νεράκι και το βράζετε μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι σας
Ρίχνετε τα νεράντζια σας και τ αφήνετε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι και τα βγάζετε απ την φωτιά.

Τα αφήνετε μια νύχτα στο σιρόπι και την επόμενη μέρα τα βάζετε να βράσουν πάλι και να δέσει ξανά το σιρόπι
γιατί μέσα στην νύχτα αυτά βγάζουν υγρά....
Οταν κοντεύει να δέσει το σιρόπι σας ρίχνετε το λεμόνι και την βανίλια και τα βάζετε σε αποστειρωμένα βαζάκια
Τα κλείνετε πολύ καλά και τα αφήνετε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν!!!

Συνταγή από  Γιαγια Μαιρη εν δραση

Εκλέρ cake !! Καταπληκτικό σε γεύση και εμφάνιση !!


Υλικά

Για τη ζυμη 

1 κούπα νερό
1/2 κούπα βούτυρο
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά

Γέμιση
1 πακέτο φιλαδέλφια
2 φακελάκια Γιώτης στιγμής βανίλια
3 κούπες γάλα

Σαντιγί
250 γρ κρέμες  γάλακτος
3 κουταλιές άχνη ζάχαρη

Γλάσο
1 κούπα κρέμα γάλακτος
125 γρ κουβερτούρα
1 κ.σ. βούτυρο
2 βανίλιες
 

Εκτέλεση για τη ζύμη
Ζεσταίνουμε το νερό και το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι .
φού πήξουν αρκετά ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν .
Απλώνουμε  το μείγμα σε πυρέξ και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
 
Εκτέλεση για την γέμιση
Χτυπάμε τις κρέμες με το γάλα και ρίχνουμε το Φιλαδέλφεια και το στρώνουμε αφού κρυώσει το κέικ που ψήσαμε από πάνω σε όλη την επιφάνεια.

Εκτελεση για σαντιγί
Χτυπάμε  την κρέμα γάλακτος και την στρώνουμε  πάνω από την πρώτη κρέμα
 

Γλάσο
Ζεσταίνουμε  την  κρέμα γάλακτος την ρίχνουμε στην κομμένη κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο και τη βανίλια
Απλώνουμε  το γλάσο όταν έχουν παγώσει και κάνουμε αν θέλουμε σχεδιάκια όπως βλέπετε στις φωτογραφίες.Καλή επιτυχία!!!
Συνταγή από 

Μούρο γλυκό κουταλιού !! Το πιό γρήγορο !!!

Υλικά
400 γρ. μούρα,
300 γρ. ζάχαρη
 1 φλ.τσαγιού νερό
 χυμό μισού λεμονιού
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα μούρα και κόβουμε με ψαλίδι τα κοτσανάκια .
Εν τω μεταξύ βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη να βράσουν για 10 λεπτά και μετά προσθέτουμε τα μούρα .
Τα αφήνουμε για 10 λεπτά να βράσουν και πριν τα αποσύρουμε από την φωτιά ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού. 
Όταν κρυώσει εντελώς το φυλάσσουμε  σε βάζα .Καλή επιτυχία !!

Συνταγή από  Αγγελική Μπέσιου .

Κανταίφι εκμέκ της Βιβίας εύκολο,φανταστικό σε γεύση !!

 
 Υλικά
1/2 κιλό κανταΐφι
,1/4 βούτυρο για το κανταΐφι,
2 λίτρα γάλα,
15 κουτ.σούπας κορν φλάουερ,
10 κουτ.σούπας ζάχαρη.
 2 Κουτιά ερμόλ η γαρνί χτυπημένα σε σαντιγί για κάλυψη.
Για το σιρόπι.
6 ποτήρια ζάχαρη και 5 ποτήρια νερό.
Εκτέλεση
Ξαίνουμε το κανταΐφι και το στρώνουμε στο ταψί μας,περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα.
Βράζουμε για 5' το σιρόπι και το ρίχνουμε χλιαρό στο κρύο κανταΐφι..
Φτιάχνουμε την κρέμα μας και μόλις κρυώσει τη βάζουμε επάνω στο κανταΐφι.
Χτυπάμε την σαντιγύ μας και βάζουμε επάνω στην κρέμα,πασπαλίζουμε με φιστίκι Αίγινης τριμμένο.Καλή επιτυχία!!
Από Αγγελική Μπετσίου 

Ψωμάκι χωρίς ζύμωμα !!

 Υλικά
 1 κιλο αλευρι...ο,τι σας αρέσει..
Μπορει να γινει συνδυασμος αλευρων (χωριατικο με ασπρο...χωριατικο-ασπρο-ολικης κλπ)
2 φακελακια μαγια
1 κουταλακι του γλυκου ζαχαρη
2 κουταλακια του γλυκου αλατι
4-5 κουταλιες της σουπας λαδακι
680 γρ νερο.(αν χρησιμοποιησετε σκληρο αλευρι, ισως να χρειαστει λιγο νερακι ακομα)
Εκτέλεση
Σε ενα μπολ ανακατατευουμε ολα τα υλικα καλά και μετα σκεπαζουμε το μπολ με το καπακι του και το βαζουμε στο ψυγειο απο 12 ωρες και πανω!!

την επομενη μερα, αναβουμε το φουρνο στους 250 βαθμους και βαζουμε μεσα μια γαστρα αδειανη με το καπακι της.
(Αν ο φουρνος ειναι δυνατος..κατεβαστε τη θερμοκρασια στους 230 ...γιατι αλλιως θα ψηθει γρηγορα απο εξω και μεσα θα μεινει αψητο)
μεχρι να καψει ο φουρνος βγαζουμε το μπολ ...αλευρωνουμε τον παγκο μας και παιδευουμε λιγο το ζυμαρι μας..δηλ κανουμε διπλωματα.
(Αν δεν καταλαβαινετε τα διπλωματα..εχω φτιαξει 2 βιντεακια για να δειτε την διαδικασια)
σε αυτη τη φαση ..εγω το χωριζω σε 3 μερη .

αφηνουμε πανω στο παγκο με τα διπλωματα (2η σημειωση) προς τα κατω.

αφου καψει ο φουρνος...βγαζουμε με προσοχη την γαστρα , να μην καουμε και ριχνουμε τα ζυμαρια μας...με τα διπλωματα προς τα πανω αυτη τη φορα.

σκεπαζουμε με το καπακι ...και αφηνουμε να ψηθει για 1/2 ωρα ..μετα την μιση ωρα..ξεσκεπαζουμε και αφηνουμε για 1 τεταρτο ακομα...
ετοιμο το ψωμακι μας !!!

1.Να σημειωσω....οτι τη γαστρα δεν τη λαδωνουμε ουτε βαζουμε αντικολλητικο χαρτι...δεν προκειται να κολλησει το ψωμακι και επισης απο την αρχη που θα ανοιξουμε το φουρνο στους 250 βαθμους ή στους 230 αν ο φουρνος σας ειναι δυνατος και μεχρι να τελειωσουμε δεν αλλαζουμε τη θερμοκρασια.

2.οπως εχουμε το ζυμαρι πανω στην επιφανεια εργασιας παιρνουμε τις ακρες και τις διπλωνουμε στο κεντρο , αρκετες φορες...μετα το χωριζουμε σε οσα κομματια θελουμε δηλ.... σε 2 καρβελακια σε 3 ή σε φρατζολακια ή ατομικα ψωμακια.εγω προσωπικα οταν τα χωριζω τα "ξαναδιπλωνω" για να κανουν τα ωραια "σκασιματα "
Συνταγή από Myrto Aggelou!

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Κέικ κεράσι !!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
2 1/2 κούπες φαρίνα
3/4 κούπας ζαχαρη
1/2 κούπα σπορέλαιο
1/2 κούπα ξινόγαλα
4 αβγά
2 βανίλιες
ξύσμα πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
2 ΚΟΥΠΕΣ ΓΑΛΑ (500ΓΡ.)
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα κορν φλάουρ
2 βανίλιες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΕΡΑΣΙ
1 κούπα σπιτικό γλυκό κεράσι με το σιρόπι του(όχι το τραγανό κεράσι του εμπορίου)ή βύσινο γλυκό,ή μαρμελάδα της αρεσκείας μας! 1/2 κούπα νερό2 κ.σ κορν φλάουρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Σ'ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα,ζάχαρη και κορν φλάουρ,ανακατεύω και βράζω να πήξει η κρέμα.Κατεβάζω απ'τη φωτιά και ρίχνω τις βανίλιες.Αφήνω στην άκρη σκεπασμένο με μεμβράνη(να μην πιάσει ''πέτσα'')και αφήνω να γίνει χλιαρή.
2.Σ'ένα άλλο κατσαρολάκι αδειάζω το γλυκό κεράσι,το νερό,το κορν φλάουρ ανακατευω και βράζω να πήξει η σαλτσούλα.Αφήνω στην άκρη να γίνει χλιαρή.
3.Κοσκινίζω 2 φορές τη φαρίνα.Χτυπάω στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη να φουσκώσουν και να πήξουν,προσθέτω το σπορέλαιο,το ξινόγάλα,το ξύσμα,το αλάτι,τις βανίλιες και τέλος το αλεύρι.Χτυπάω ίσα να ανακατευτεί.(Δεν το παρακάνω για να βγει αφράτο το κέικ!)Αδειάζω το μίγμα σε 2 ταψάκια 22 εκ.το καθένα βουτυρωμένα και στρωμένα με λαδόκολα.
4.Χτυπάω με ενα σύρμα ή στο μίξερ την λευκή κρέμα να αφρατέψει και την βάζω σε μια σακουλίτσα κόβωντας την άκρη με ψαλίδι ή κορνέ και κάνω χοντρές γραμμές με την κρέμα στην επιφάνεια του κέικ αφήνοντας 1-2 εκ.απόσταση μεταξύ τους.Στα κενά αυτά στρώνω με ένα κουταλάκι τη σάλτσα κεράσι.Ψήνω και τα 2 ταψάκια μαζί στους 180 αντιστάσεις για 30-35 λεπτά περίπου.Το τσεκάρω με οδοντογλυφίδα και αν βγει στεγνή είναι έτοιμα.Δεν τα παραψήνω.Εγώ έφτιαξα 1 ταψάκι με σάλτσα κεράσι και 1 ταψάκι με σάλτσα βερίκοκο!Είναι πεντανόστιμα!!!
Συνταγή από  Σόφη Τσιώπου.

Σπανακόπιτα σπέσιαλ!!!

ΥλικάΜια από τις 2 πιο αγαπημένες μου σπανακοτυρόπιτες θα σας κεράσω σήμερα . η διαφορά της είναι ότι στη μέση έχει 2 ψημένα φύλλα

 Τα υλικά της ζύμης είναι :
700 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 1 φλ. καφε ξυδι
½ κουπα ελαιόλαδο
25 γρ. μαγια ή 1 φακ. ξερη
Νερό χλιαρό όσο πάρει
Αλάτι
Για τη γέμιση
½ κ. σπανακι
½ κ. σέσκουλα
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
Άνιθο
2 αυγά
Ελαιόλαδο
1 κουπα τραχανα ξινο
400 γρ. φέτα
Λάδι για άλοιμα των φύλλων
Κρασί για κατάβρεγμα λίγο πριν τη βάλουμε στο φούρνο

Εκτέλεση
Δε σας βάζω τη διαδικασία λιγο πολύ γνωστή για τη ζύμη .
Η ζύμη θέλει καλό δούλεμα .
 Τη κάνουμε 9 μπαλάκια και την αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες σκεπασμένα
Αρχικά θα ψήσουμε τα 2 φύλλα .
 Οπότε όταν τη φτιάξουμε (θα βάλουμε ) θα ανοιξουμε 4 φύλλα 1 ψημένο τη γέμιση 1 ψημένο και τρια από πάνω. Λαδωμα ενδιάμεσα των φύλλων.Στο τέλος την κόβουμε την καταβρέχουμε με κρασί και την ψήνουμε .Η συνταγή ειναι της Χιονίας απο της συνταγές της παρέας
και από  Popi Flouri
Συνταγή φύλλου 
http://mageirikikaisintages.blogspot.gr/.../blog-post...

Μελένια τριαντάφυλλα που θυμίζουν τα σιροπιαστά κρουασάν των φούρνων!

 Υλικά3 αυγά1 φλ. τσαγιού γάλα (χλιαρό)
1 φλ. τσαγιού νερό(χλιαρό)
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
1 φακελάκι μαγιά
1 ½ κου. γλυκού μπέικιν
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1 γερή πρέζα κανέλλα
Αλεύρι για όλες  τις χρήσεις . περίπου 600 με 700 γρμ

Για το σιρόπι
1 φλυτζανι ζαχαρη 1 φλυτζανι μελι 1 φλυτζανι νερο 125 γρ μαργαρινη για το άλοιμα + πολύ λίγο ηλιέλαιο

Εκτέλεση 
Διαλύω σε ένα μπώλ τη μαγιά με το χλιαρό γάλα και το νερό. Προσθέτω τη ζάχαρη και ανακατεύω. Στη συνέχεια ρίχνω τα αυγά ,το λιωμένο βούτυρο, τα μυρωδικά μας και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι.Το αποτέλεσμα που θέλουμε είναι να μας βγεί σαν το φύλλο για τις πίτες.Το αφήνω να ξεκουραστεί για 10 λεπτά….. το χωρίζω στα 3…. Ανοιγω το πρώτο φύλλο το βουτυρώνω και το κλείνω στα τρια σα φάκελο. … Ετσι όπως είναι μακρύ το κόβω στο πλάτος σε μακρόστενες λουρίδες (τις στρίβω) και διαμορφώνω -σχηματίζω τα τριανταφυλλά μου. (βγαζει γυρω στις 10 - 12 λουριδες)Ομοίως και τα υπόλοιπα 2Τα ψήνω περίπου στο 15λεπτο στους 170. σε βουτυρωμένη λαμαρίνα.Φτιάχνω το σιρόπι και εφόσον έχουν κρυώσει τα μελένια τα σιροπιάζω πάνω στη φωτια για 10 δευτερα περιπου όχι πιο πολύ. Βγαίνουν γύρω στα 30-35 τεμ.Είναι νόστιμα και σκέτα, και σιροπιασμένα, αλλά και με καρύδα!!!
Συνταγή από  Popi Flouri.

Ρολλά κανέλας !!!


 Υλικά
500γρ αλεύρι
1 φακ μαγιά
1 αυγό
5 κγ ζάχαρη
1 κγ αλάτι
250 γρ γάλα
50 γρ βούτυρο ή σπορέλαιο.


Εκτέλεση
Φτιάχνουμε μια μαλακή και απαλή ζύμη. .την αφήνουμε να φουσκώσει. Ανοίγουμε ενα φύλλο μακρόστενο 35 επι 45 εκ.
Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια βούτυρο. .πασπαλίζουμε με κανελλα και ζάχαρη. ...ρολαρουμε και κόβουμε ανά 5 εκ.
Τοποθετούμε σε ταψί και αφήνουμε πάλι να φουσκωσουν για 20 λ.Αλείφουμε με κρόκο και Ψηνουμε στους 180 μέχρι να πάρουν χρώμα.
Δεν τα παραψήνουμε..για να παραμείνουν αφράτα.

Συνταγή από  MYRTO AGGELOU

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Ρεβυθοκεφτέδες Αφράτοι & Τραγανοί !!



Yλικά
 1 και 1/2 ποτήρι νερού ρεβύθια
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά τριμμένα στον τρίφτη
3 κρεμμυδάκια φρέσκα  ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένο
8 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο
8 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας μπέκιν πάουντερ
1/2 ποτήρι νερού νερό 
1 αυγό
αλάτι πιπέρι
1 κουταλιά κοφτή σούπας ξερό δυόσμος ,η 4 κλωναράκια φρέσκο ψιλοκομμένο
ελάχιστο κύμινο προαιρετικά
αλεύρι όσο πάρει μέσα ..
λάδι για τηγάνι



Εκτέλεση
Βάζουμε από το βράδυ τα ρεβύθια σε μπόλ με νερό να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε όλη την νύχτα .
Το πρωί τα στραγγίζουμε και τα πολτοποιούμαι στο μίξερ όχι αλοιφή αλλά να λιώσουν .
Τα αδειάζουμε σε μπόλ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά,εκτός από το αλεύρι και το λάδι.
Προσθέτουμε και το 1/2 ποτήρι νερό μέσα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι .
Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα τώρα λίγο λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε συγχρόνως με κουτάλι μέχρι να δούμε  ότι στέκεται στο κουτάλι και δεν σκορπάει .
Βάζουμε λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί και σε μέτρια φωτιά παίρνουμε κουταλιές  και τηγανίζουμε .
Περιμένουμε να ψηθούν από την μία πλευρά και μετά γυρνάμε από την άλλη πλευρά.Γίνονται πραγματικά υπέροχοι !!!






Σοκολατόπιτα φανταστική !!!!

Υλικά
1 και 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερού γάλα
5 αυγά
2 ποτήρια φαρίν απ
1 ποτήρι κακάο σκόνη
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέκιν πάουντερ
2 βανίλιες
250 γραμ.βιτάμ

Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη σε 2 ποτήρια νερό και βράσιμο 5-6 λεπτά

Γκανάζ επικάλυψης
330 κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές γεμάτες σούπας κακάο
300 γραμ.κουβερτούρα
1  γεμάτη κουταλιά σούπας βιτάμ

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα το κέικ.
Χτυπάμε στο μίξερ μερικά λεπτά το βιτάμ να αφρατέψει.
Ρίχνουμε και την ζάχαρη και πάντα χτυπώντας προσθέτουμε τα αυγά, τις βανίλιες, το κακάο, το μπέκιν πάουντερ ,και τέλος την φαρίν απ.
Προθερμαίνουμε εντωμεταξύ όσο χτυπάμε τα υλικά το φούρνο στους 180 βαθμούς,.
Βουτυρώνουμε πυρέξ η ταψάκι αδειάζουμε τπ μείγμα χαράζουμε με μαχαίρι στο κέντρο 2 κύκλους γιατί δεν θέλουμε να φουσκώσει πολύ και ψήνουμε 40 λεπτά ακριβώς.
Αφήνουμε να κρυώσει κι ετοιμάζουμε το σιρόπι .
Στο κρύο κέικ ρίχνουμε  παντού το ζεστό σιρόπι .
Περιμένουμε να πιεί το σιρόπι και να ψιλοκρυώσει.

Ετοιμάζουμε την γκανάζ.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα να ζεσταθεί και να φουσκώσει , όχι να βράσει,και ρίχνουμε μέσα σε κομμάτια τις σοκολάτες  και το κακάο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ,όχι μεταλλικό στην γκανάζ.
Οταν λιώσει η σοκολάτα τραβάμε από την φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα την κουταλιά βιτάμ να γυαλίσει και ανακατεύουμε απαλά.
Οταν χλιαρή η γίνει γκανάζ περιχύνουμε όλη την σοκολατόπιτα α πάει παντού .
Αν θέλουμε λιώνουμε άσπρη σοκολάτα σε μπαίν μαρί και κάνουμε σχέδια .
Στολίζουμε με οτιδήποτε θέλουμε ,εγώ είχα γλυκό κεράσι ,αλλά  μπορεί να στολιστεί με οτιδήποτε ,η ακόμα  για να απογειωθεί η εμφάνιση με ροζέτες από σαντιγί!! Καλή επιτυχία!!

Η συνταγή είναι από την φίλη   Christine Yiovanoydi