Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Πιπεριές Φλωρίνης ψητές !! Ωραίο ορεκτικό !!


Υλικά
Πιπεριές Φλωρίνης ωραίες  και ίσιες να διαλέξουμε
Αλάτι
 σκόρδο ψιλοκομμένο
Ξύδι



 Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις πιπεριές,τις σκουπίζουμε και αφαιρούμε το κοτσάνι και βγάζουμε τα σποράκια τους .
Τις αραδειάζουμε σε λαμαρίνα ,η ταψί και τις ψήνουμε προσέχοντας να μην ψηθούν πολύ και λιώνουν.
Μόλις τις βγάλουμε από τον φούρνο τις βάζουμε σε μπολ με καπάκι και τις αφήνουμε να ιδρώσουν .

Με αυτόν τον τρόπο ξεφλουδίζουν πολύ εύκολα.
Τις αραδειάζουμε σε μπόλ κατά σειρά ,αλατίζουμε ,ρίχνουμε το σκορδάκι ,και το ξυδάκι ,τις βάζουμε στο ψυγείο μας και περιμένουμε καλή παρεούλα για τσιπουράκια και μεζέ !!!Καλή όρεξη !! 






Από Deby Iliα  Οι κουζινίστας

Λουκουμάδες & Ντόναντς πανεύκολα ,φανταστικά!!!



ΥΛΙΚΆ
• 4 ποτήρια (του νερού) αλεύρι μπλε (και λίγο παραπάνω, θα το δείτε με το μάτι)

• 1 1/2 ποτήρι νερό χλιαρό
• 2 βανίλιες
• μια πρέζα αλάτι
• μισό ποτήρι (του νερού) ζάχαρη
• μισό ποτήρι (του νερού) ελαιόλαδο
• 1 1/2 φακελάκι μαγιά ξηρή
(αν θέλουμε βάζουμε μια πρέζα βανίλια για άρωμα)


 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε,
κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το νερό, το λάδι και το αλάτι.
Ζυμώνουμε λίγο και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Το ανοίγουμε ένα φύλλο με πάχος περίπου 1 δάχτυλο.

 
Κόβουμε κύκλους με ένα ποτήρι και στη μέση κόβουμε με ένα καπάκι από αναψυκτικό.
Τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και πασπαλίζουμε με ζάχαρη κρυσταλλική
Καλή επιτυχία!!

Σημείωση 
Αν θέλουμε κάνουμε γλάσο σοκολάτας και τους βουτάμε μέσα ,επίσης για πιό ευκολία αν σας δυσκολεύει τους κάνουμε στργγυλούς . 

Για το γλάσο σοκολάτας πατήστε στήν αναζήτηση του blog πάνω αριστερά (Γλάσο σοκολάτας ) να δείτε πώς θα το φτιάξετε 

Συνταγή από 
Aleka Marini-gaga. Γιαγια Μαιρη εν δραση οι Κουζινίστας 




Ρυζόγαλο τέλειο !!!




Υλικά
9 κούπες νερό
1 κούπα ρύζι
2 και 1/2 κούπες ζάχαρη
4 κουταλιές γεμάτες  άνθος αραβοσίτου βανίλια
3 βανίλιες
1 λίτρο γάλα φρέσκο
κανελίτσα για από πάνω
φλούδα λεμονιού προαιρετικά 

 Εκτέλεση
 Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα τα 9 φλυτζάνια νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε το 1 φλιτζάνι ρύζι.
Οταν πιεί  όλο σχεδόν το νερό ρίχνουμε τα 3/4 από κουτί του λίτρου φρέσκο γάλα και 2μιση φλυτζάνια ζάχαρη και ξαναβράζουν όλα μαζί. στο υπόλοιπο γάλα που έχουμε κρατήσει στο κουτί.
Διαλύουμε 4 γεμάτες κουταλιές σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια και 3 βανίλιες και το ρίχνουμε στο ρύζι ανακατεύοντας να πήξει.
Σερβίρουμε σε μπαλάκια αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε κανέλα .
Για έξτρα γεύση και άρωμα μπορούμε να βάλουμε μέσα μια φλούδα λεμονιού κατά το βρασμό, την οποία μετά θα αφαιρέσουμε.Καλή επιτυχία !!!
Η συνταγή είναι από την  Christine Giovanoudi 
Η φίλη μου την έφτιαξε με 3 και 1/2 ζάχαρη ,εγώ με 2 και 1/2  

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Γουβέτσι στιφάδο !! Μούρλια γεύση!!!


Υλικά
  • 2 κιλά μοσχάρι
    3 κρεμμύδια χοντροκομμένα
    3 σκελίδες σκόρδο
    1 ποτήρι χυμός ντομάτας
    1 κουταλιά πελτέ
    αλατι πιπέρι
    μπαχάρι
    1 πράσινη πιπεριά
    ελαιόλαδο
    1 κιλό κρεμμύδια σια στιφάδο
    ενα ποτήρι μανέστρα (κριθαράκι )
     

     Εκτέλεση
     Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα μας να κάψει  
    Ριχνουμε το κρέας μέχρι να σωταριστεί μετά ριχνουμε
    το κρεμμυδι και το σκόρδο να μαραθούν 
    Οταν είναι έτοιμα προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ
    και τ αφήνουμε να βράσει, συμπληρωνουμε σταδιακά νεράκι
    .Οταν αρχίσει και μαλακώνει το κρέας βάζουμε το αλατι το πιπέρι και το μπαχάρι
    και τ αφήνουμε να βράσει λιγο ακόμα!!!! 
    Φροντίστε να έχει αρκετό νεράκι όσο βράζει 
    Σε μια γάστρα εχουμε βάλει τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές και ριχνουμε απο πάνω το κοκκινιστό μας
     Συμπληρωνουμε νεράκι αν χρειαστεί και το βάζουμε στον φούρνο για μισή ωρίτσα ακόμα
    μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια, στο τέλος ριχνουμε την μανέστρα και το βάζουμε ξανά στον φούρνο
    και τον σβήνουμε!!! 

    Πρέπει να μείνει εκεί μέσα η μανέστρα για ακόμα μισή ωρίτσα μέχρι να ρουφήξει την σαλτσούλα!!!!
     Ψήνετε στους 200 πάνω κάτω Καλή επιτυχία!!

Ντολμαδάκια κοτόπουλο & ρυζάκι απ έξω !!!

Υλικά για τα ντολμαδάκια
30 με 40 αμπελόφυλλα

1 στήθος κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 καρότο τριμμένο
άνηθο
λίγο λαδάκι
2 κουταλιές ρύζι Καρολίνα
αλάτι πιπέρι
υλικά για αυγολέμονο
2 αυγά
το χυμό από ένα λεμόνι
2 κουταλιές κορν φλαουρ
υλικά για το ρυζάκι
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι ρύζι
1 κομματάκι βούτυρο
άνηθο και κρεμμυδάκια
αλάτι







 Εκτέλεση ντολμαδάκια
 Καθαρίζουμε πλένουμε και ζεματάμε τα φύλλα
κόβουμε μικρά κυβάκια το κοτόπουλο και αφού το πλένουμε
και το βάζουμε να στραγγίσει.
σε ένα λεκανάκι
και βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και αρχίζουμε να τυλίγουμε τα ντολμαδάκια μας όταν είναι όλα τυλιγμένα ρίχνουμε αλάτι πιπέρι λάδι και τα σκεπάζουμε με ένα πιατάκι και από πάνω ρίχνουμε 2 ποτήρια βραστό νερό. 

 Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά!!!!
 Όταν είναι έτοιμα στραγγίζουμε το ζουμάκι και κάνουμε ένα αβγολέμονο που μέσα βάζουμε και το ζουμάκι απ τους ντολμάδες μας
και τα περιχύνουμε!!!!!Καλή επιτυχία ,και καλή όρεξη !!




 Για το πιλάφι
βράζουμε το νερό ριχνουμε το αλατι το βούτυρο και το ρύζι και όταν κοντεύει να απορροφήσει ολο το νεράκι ριχνουμε τον ανηθο και τα κρεμμυδάκια!!!!
τελειαααααα γεύση!!!!

Συνταγή από την υπέροχη 
Γιαγια Μαιρη εν δραση

Ρυζόγαλο το διαφορετικό!! Μία ιδέα για να φάνε τα παιδάκια !!


Υλικά 
2 ποτήρια νερό
3/4 ποτηριού ρύζι γλασέ
μια πρέζα αλατι
2 ποτήρια φρέσκο γάλα
5-6 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές άνθος αραβοσίτου η' κορν φλάουρ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κουταλιές μέλι



Εκτέλεση
Βράζουμε το ρύζι με το νεράκι και όταν έχει βράσει πολύ καλά
και έχει εξατμιστεί αρκετό νεράκι βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά
και ανακατεύουμε συνέχεια να μην κολλήσει!!!
 Αν δεν σας πήζει μπορείτε να βάλετε σε ένα φλιτζανάκι γάλα ακόμα μια κουταλιά κορν φλάουρ!!! όταν είναι έτοιμο σαν κρέμα βγάζετε ένα ένα μπολάκι ρυζόγαλο και ρίχνετε μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής!!! οταν κρυώσει βάζετε λίγη κανελιτσα και καλή σας όρεξη!!!
Συνταγή από Γιαγια Μαιρη εν δραση



Μπουγάτσα Σμυρνέικη τις στιγμής & πεντανόστιμη !!!



Yλικά1 πακέτο φύλλο κρούστας
λίγο καλαμποκέλαιο για το ταψί
250 γρ φρέσκο βούτυρο για να περιχύσουμε το φύλλο (έβαλα lurpak)
5 αυγά
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
2 βανίλιες
1 ποτήρι του νερού γάλα
1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος
κανέλα και άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα


Εκτέλεση 
Αλείφουμε το ταψί μας (ν 28) με καλαμποκέλαιο και προσθέτουμε ένα ένα τα φύλλα αφού τα έχουμε ζαρώσει (όπως στην πατσαβουρόπιτα).
 Σ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο (μέχρι να κάψει) και περιχύνουμε τα φύλλα.
 Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να γίνει τραγανό.

 Σ ενα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το γάλα και την κρέμα γάλακτος.
Βγάζουμε απ το φούρνο το ταψί και μ ένα πιρούνι σπάμε τα φύλλα.
 Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών και κουνάμε το ταψί για να πάει το μείγμα παντού.
 Ψήνουμε για άλλα 20 με 25 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.Καλή επιτυχία!!!
Από Sofia Paulou

Λεμονοκέικ Θεικό!!



 Υλικά

Βούτυρο 225 γρ
Ζάχαρη 225 γρ
Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ 300 γρ
Αυγά 4
Λεμόνια 2 (το ξύσμα τους)
Μπέικιν πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ 2 κουταλιές γλυκού


Για το σιρόπι
Ζάχαρη 125 γρ
Λεμόνια 2 (τον χυμό τους)
Για διακόσμηση
Κρέμα γάλακτος 330 ml
Άχνη ζάχαρη 2 κουταλιές σούπας
Λεμόνι 1 το ξύσμα του


Οδηγίες
Σε ένα μπολ βάζουμε το μαλακό βούτυρο και την ζάχαρη και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει
. Μετά ρίχνουμε το αλεύρι , το baking powder ,
τα αυγά και το ξύσμα λεμονιών και τα χτυπάμε όλα μαζί.
Το ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 35 – 40 λεπτά (μέχρι να μην κολλάει το μαχαίρι).
Κατά την διάρκεια του ψησίματος δεν ανοίγουμε καθόλου τον φούρνο.
Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη καλά.
Πριν το σιροπιάσουμε κάνουμε πάνω στο κέικ μερικές τρύπες με οδοντογλυφίδα για να απορροφήσει
περισσότερο σιρόπι. Το σιροπιάζουμε όταν θα είναι το σιρόπι χλιαρό και το κέικ ζεστό.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη με το μίξερ,μέχρι να αποκτήσουμε μια αφράτη σαντιγί.
Στολίζουμε το κέικ μας με την σαντιγί και τέλος διακοσμούμε με το ξύσμα λεμονιού.
Συνταγή από   Γιαγια Μαιρη εν δραση


Γλυκό νεραντζάκι !!! Τέλειο !!!






Υλικά
80 νεραντζάκια
10 ποτήρια ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
χυμός απο 2 λεμόνια
2 βανίλιες


Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα νεράντζια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα
να βράσουν για 15 λεπτά.
Τα βγάζουμε και τα ξεπλένουμε αμέσως και μόλις κρυώσουν καθαρίζουμε τις δυο άκρες
με ενα μυτερό μαχαίρι και μετά τα τρυπάμε με ένα καλαμάκι
για σουβλάκι, η πρώτη τρύπα απο πάνω μέχρι κάτω στο κέντρο και πολλές τρυπούλες στα πλάγια,
θα περνάτε το καλαμάκι απο την μια πλευρά μέχρι την άλλη!!!! θέλει περίπου 10 τρύπες!
μετά τα βάζετε σε μια μεγάλη λεκάνη να έχουν μπόλικο νερό για να ξεπικρίσουν, το αλλάζετε 3 φορές την ήμερα
για 8 μέρες περίπου!!!!

Οταν περάσουν οι μέρες κόβετε ενα νεραντζάκι να δοκιμάσετε αν ξεπικρισαν!
Βάζουμε στην κατσαρόλα την ζάχαρη με το νεράκι και το βράζετε μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι σας
Ρίχνετε τα νεράντζια σας και τ αφήνετε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι και τα βγάζετε απ την φωτιά.

Τα αφήνετε μια νύχτα στο σιρόπι και την επόμενη μέρα τα βάζετε να βράσουν πάλι και να δέσει ξανά το σιρόπι
γιατί μέσα στην νύχτα αυτά βγάζουν υγρά....
Οταν κοντεύει να δέσει το σιρόπι σας ρίχνετε το λεμόνι και την βανίλια και τα βάζετε σε αποστειρωμένα βαζάκια
Τα κλείνετε πολύ καλά και τα αφήνετε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν!!!

Συνταγή από  Γιαγια Μαιρη εν δραση

Εκλέρ cake !! Καταπληκτικό σε γεύση και εμφάνιση !!


Υλικά

Για τη ζυμη 

1 κούπα νερό
1/2 κούπα βούτυρο
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά

Γέμιση
1 πακέτο φιλαδέλφια
2 φακελάκια Γιώτης στιγμής βανίλια
3 κούπες γάλα

Σαντιγί
250 γρ κρέμες  γάλακτος
3 κουταλιές άχνη ζάχαρη

Γλάσο
1 κούπα κρέμα γάλακτος
125 γρ κουβερτούρα
1 κ.σ. βούτυρο
2 βανίλιες
 

Εκτέλεση για τη ζύμη
Ζεσταίνουμε το νερό και το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι .
φού πήξουν αρκετά ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν .
Απλώνουμε  το μείγμα σε πυρέξ και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
 
Εκτέλεση για την γέμιση
Χτυπάμε τις κρέμες με το γάλα και ρίχνουμε το Φιλαδέλφεια και το στρώνουμε αφού κρυώσει το κέικ που ψήσαμε από πάνω σε όλη την επιφάνεια.

Εκτελεση για σαντιγί
Χτυπάμε  την κρέμα γάλακτος και την στρώνουμε  πάνω από την πρώτη κρέμα
 

Γλάσο
Ζεσταίνουμε  την  κρέμα γάλακτος την ρίχνουμε στην κομμένη κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο και τη βανίλια
Απλώνουμε  το γλάσο όταν έχουν παγώσει και κάνουμε αν θέλουμε σχεδιάκια όπως βλέπετε στις φωτογραφίες.Καλή επιτυχία!!!
Συνταγή από 

Μούρο γλυκό κουταλιού !! Το πιό γρήγορο !!!

Υλικά
400 γρ. μούρα,
300 γρ. ζάχαρη
 1 φλ.τσαγιού νερό
 χυμό μισού λεμονιού
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα μούρα και κόβουμε με ψαλίδι τα κοτσανάκια .
Εν τω μεταξύ βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη να βράσουν για 10 λεπτά και μετά προσθέτουμε τα μούρα .
Τα αφήνουμε για 10 λεπτά να βράσουν και πριν τα αποσύρουμε από την φωτιά ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού. 
Όταν κρυώσει εντελώς το φυλάσσουμε  σε βάζα .Καλή επιτυχία !!

Συνταγή από  Αγγελική Μπέσιου .