Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Τρουφάκια πανεύκολα !!

Από τα πιο εύκολα τρουφάκια για κέρασμα !!

Υλικά


250γρ μαργαρίνη λιωμένη 

1 ζαχαρούχο 
3 κ.σ κακάο 
1-1 1/2 πακέτο μπισκότα Μιράντα (χοντροτριμμένα στο μούλτι) 
1 σφηνάκι κονιάκ η αμάρετο
Κακάο,

τρούφα,
ζάχαρη άχνη,
ξηρούς καρπούς για ρολάρισμα η Μερέντα για γαρνίρισμα.

Δείτε περισσότερες συνταγές [πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Οδηγίες

Σε κατσαρολακι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το ζαχαρούχο και το κακάο ανακατεύοντας μέχρι να δέσουν. Αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε τα μπισκότα. Βάζουμε στο ψυγείο 1/2-1 ώρα και έπειτα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Ρολαρουμε την κάθε μπαλίτσα σε οποιαδήποτε επικάλυψη της αρεσκείας μας (κακάο,ζάχαρη άχνη,τρούφα) η γαρνίρομαι με λίγη μερέντα.

 Helen Makrodimitri

Κέικ σοκολάτας με σπιτικό γλυκό του κουταλιού κεράσι!




Υπέροχο κέικ  σοκολάτας !!!

Υλικά

250γρ βούτυρο
2 κούπες ζάχαρη
4 αυγά
1/2 κούπα γάλα
4 κ.σ κακάο
2 βανίλιες
1/3 κούπα κονιάκ
 1 φαρίνα απ
 1 με 1 1/2 κούπα γλυκό του κουταλιού κεράσι

Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τι κάνουμε 
Χτυπάμε με το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5' και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε το μισό μείγμα σε βουτυρωμένη και πασπαλισμένη  με κακάο φόρμα μετά περιχύνουμε με το γλυκό του κουταλιού και στη συνέχεια ρίχνουμε και το υπόλοιπο μείγμα του κέικ. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 50'. Αφού κρυώσει το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και τα κεράσια θα βρίσκονται από πάνω!!
  Helen Makrodimitri

Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι Θεικό !!


Υλικά

1 ποτήρι του νερού λάδι καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 πορτοκάλι ολόκληρο πλυμένο καλά και περασμένο στο μούλτι πολτοποιημένο
2 αυγά
1 και 1/2 ποτήρι του νερού αλεύρι Αλατίνη η για όλες τις χρήσεις ΄
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπέκιν πάουντερ
2 βανίλιες
ζάχαρη άχνη
λίγο βιτάμ για την φόρμα

 Με σοκολάτα !


Για την επικάλυψη

Η πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη , ή με μαρμελάδα ,η κάνουμε υπέροχο γλάσο.

Κέικ εκτέλεση

 Βάζουμε σε μπόλ βαθύ το λάδι με την ζάχαρη ,χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει με το μιξεράκι χειρός .
Προσθέτουμε το πολτοποιημένο ολόκληρο πορτοκάλι ,τις βανίλιες και τα αυγά και ξαναχτυπάμε ,Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ και χτυπάμε στην πολύ μικρή ταχύτητα ίσα ίσα να ανακατευτεί το μίγμα .Ανάβουμε εντωμεταξύ το φούρνο στους 170 με 180 ανάλογα το φούρνο να προθερμανθεί .Βουτυρώνουμε την φόρμα την πασπαλίζουμε και με λίγο αλεύρι την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι ,αδειάζουμε το υλικό και το τοποθετούμε στην μεσαία σχάρα να ροδίσει και να ψηθεί καλά δοκιμάζοντας με το κλασικό γνωστό τρόπο βυθίζουμε το μαχαιράκι κι αν είναι στεγνό είναι έτοιμο ,θέλει περίπου 1 ώρα !Πολύ νόστιμο και για τα παιδάκια μας αλλά και για το καφεδάκι μας !!!

 Με άχνη  σκέτο !

Σημείωση

Αν θέλουμε βάζουμε από πάνω αραιωμένη μαρμελάδα πορτοκάλι,η το πασπαλίζουμε με άχνη.Επίσης το γλασάρουμε με σοκολάτα με τον ακόλουθο εύκολο τρόπο  χρειαζόμαστε :

 Σκέτο με άχνη


Yλικά
150 γραμ.κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
150 γραμ.κουβερτούρα
ελάχιστο κονιάκ προαιρετικά

Τι κάνουμε
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το μέλι ,Σπάμε μέσα σε κομμάτια την κουβερτούρα προσθέτουμε και το ελάχιστο κονιάκι -αν θέλουμε- και ανακατεύουμε πολύ καλά,
Γλασάρουμε το πορτοκαλοκέικ μας !!Καλή επιτυχία!!!!
Eirini Maragou


ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 



Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Ραβανί παραδοσιακό με γλάσο σοκολάτας !!

Το παραδοσιακό μας ραβανί με γλάσο σοκολάτας !Καταπληκτική γεύση!!


ΡΕΒΑΝΙ

ΥΛΙΚΑ
βούτυρο 125γρ
 ζάχαρη 300γρ...
σιμιγδάλι ψιλο 200γρ
σιμιγδάλι χοντρό    100γρ
αλεύρι 300γρ
γάλα 150γρ
4 αυγά
1 κ.γ. μπέκιν
ξύσμα πορτοκάλι
2 βανίλιες

ΣΙΡΟΠΙ
νερό   300γρ
ζάχαρι 400γρ
χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Χτυπάμε το βούτυρο  με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει
και να αφρατέψει, προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα στην χαμηλή ταχύτητα
και κατόπιν ολα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε στην πρώτη
ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά.
2.Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε
στους 180β για 40λ.
3.Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 10 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βγάζουμε το γλυκό μας απο τον φούρνο και αμέσως το περιχύνουμε
με το κρύο σιρόπι.
Αν θέλουμε φτιάχνουμε  κι ένα γλάσο σοκολάτας με 150 γραμ.κουβερτούρα  και  2 κουταλιές σούπας βούτυρο σε κατσαρολάκι το λιώνουμε και περιχύνουμε το σιροπιασμένο ρεβανί
Καλή σας επιτυχία!!!
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 



Αυθεντικό Παραδοσιακό Καζάν Ντιπί με βουβαλίσιο γάλα

  Η ιστορία της μοναδικής αυτής Πολίτικης κρέμας χάνεται στα βάθη των αιώνων, όταν ο Σουλτάνος ζήτησε από των υπηρέτη του Ιμάμης, να του φτιάξει ένα γλυκό. Για κακή του τύχη έκαψε το βουβαλινό γάλα και για να δικαιολογηθεί στο Σουλτάνο το αποκάλεσε ¨Καζάν Ντιπί¨ δηλαδή ο πάτος του καζανιού. Έτσι έσωσε των αποκεφαλισμό ο Ιμάμης και ως σήμερα συνεχίζετε η παράδοση αυτού του γλυκού.


Πίσω λοιπόν να ξεκινήσουμε τη Συνταγή μας
 
 Υλικά:
1) 3 λίτρα Βουβαλινό Φρέσκο γάλα πλήρες ¨Φάρμα Ξανθόπουλος¨
2) 1 κουταλιά σούπας Βούτυρο Βουβαλινό  ¨Φάρμα Ξανθόπουλος¨
3) 600γρ. Ζάχαρη
4) 300γρ. Άμυλο Νισεστέ ή Ρυζάλευρο

Εκτέλεση:
Σε ένα ταψί βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια και ρίχνουμε την ζάχαρη να απλωθεί παντού να κολλήσει με το βούτυρο. Την υπόλοιπη ζάχαρη την ξανά ρίχνουμε στο σκεύος για την κρέμα μας.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά ρίχνοντας την ζάχαρη και το νισεστέ. Με ένα θερμόμετρο ελέγχουμε την θερμοκρασία να φτάσει τους 75 βαθμούς Κελσίου ανακατεύοντας συνέχεια το μείγμα. Όταν φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία η κρέμα μας θα πάρει μια ελαστική μορφή. Τοποθετώντας μια βρεγμένη πετσέτα στο πάγκο μας τοποθετούμε το ταψί και με μια κουτάλα ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα από την κρέμα ώστε να κάνει μια λεπτή στρώσει καλύπτοντας την ζάχαρη. Δυναμώνουμε την εστία τις φωτιάς και τοποθετούμε το ταψί για να κάψουμε την κρέμα. Όταν τελειώσουμε και έχουμε κάψει όλη την επιφάνεια σου ταψιού την τοποθετούμε ξανά στην υπάρχουσα βρεγμένη πετσέτα. Έπειτα ρίχνουμε και την υπόλοιπη κρέμα και το αφήνουμε να πέσει σε θερμοκρασία δωματίου χωρίς να το σκεπάσουμε. Σε 1-2 ώρες μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο σκεπάζοντας το με μια μεμβράνη. Μετά από 12 ώρες περίπου είναι έτοιμο να το σερβίρουμε και να απολαύσουμε ένα αυθεντικό παραδοσιακό Καζάν Ντιπί από τα χεράκια μας.
http://topikaboubaliaserron.blogspot.gr/2015/12/blog-post.html

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Ένα cake που θα σας ξετρελάνει!!!



Είναι πολύ εύκολο !!!φτιάξτε το και θα εντυπωσιάσετε τους αγαπημένους σας !!


Για τη ζύμη:
600 γρ. αλεύρι, μπορεί και λίγο περισσότερο!
60γρ. ζάχαρη
1 Φακελάκι μαγιά
1 Πρέζα αλάτι
180γρ. γάλα χλιαρό
80γρ. λιωμένο βούτυρο χλιαρό
2 Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Ξύσμα πορτοκαλιού
2 βανίλιες
1/2κ.γ. μαχλέπι
μια πρέζα αλάτι
Για την γέμιση
1 Βαζάκι μερέντα ή Nutella,τριμμένα καρύδια




Για την επιφάνεια¨:
γλυκό υποβρύχιο με γεύση μαστίχας
σοκολάτα κουβερτούρα που την έχουμε λιώσει σε μπέν μαρί και γυαλίσει με λίγο σπορέλαιο
τριμμένα καρύδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα



Χτυπάμε τα αυγά με τις βανιλιες και τη ζάχαρη σε ένα μπολ ,προσθέτουμε όλα τα υγρά υλικά,την μαγιά και ανακατεύουμε.Προσθέτουμε το αλάτι το ξύσμα το μαχλεπι και το αλεύρι σιγά σιγά να γίνει μια πολύ μαλακιά ζύμη,(μπορεί και να κολλάει λίγο)και την αφήνεται σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Βουτυρώνετε τα χέρια σας και μοιράζετε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια,ανοίγετε το ένα μπαλάκι πάνω σε μια βουτυρωμενη λαδόκολλα απλώνετε μερέντα και τριμμένο καρύδι ,ανοίγετε το δεύτερο μπαλάκι σκεπάζετε με αυτό το πρώτο και απλώνετε μερέντα και τριμμένο καρύδι,επαναλαμβάνετε την διαδικασία και με το τρίτο μπαλάκι.Ανοίγετε το τελευταίο μπαλάκι και σκεπάζετε από πάνω,βάζετε στο κέντρο ένα ποτήρι ή πιατάκι του καφέ και κόβετε τις άκρες ακτινωτά σε 16 κομμάτια και τα στρίβετε να κάνετε το γνωστό αστέρι. Παίρνετε το γλυκό όπως είναι με την λαδόκολλα και το βάζετε μέσα σε ένα ταψί και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Ψήνετε το coffee cake στους 200 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει .Βγάζετε το ψημένο γλυκό ,από τον φούρνο, το αλείφεται με λιωμένο βούτυρο έτσι ζεστό όπως είναι και το αφήνετε να κρυώσει.Αφού κρυώσει το γλασσάρετε με την μαστίχα την σοκολάτα και πασπαλίζετε με τριμμένα καρύδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα!!! Καλή επιτυχία!!
 
Georgia Koutrouli

 

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Φανταστικά Μελομακάρονα !!


Υλικά συνταγής

    240γρ. σπορέλαιο
    240 γρ. ελαιόλαδο
    50 γρ. κονιάκ
    160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
    1 κ.γ. σόδα μαγειρική
    200 γρ. ζάχαρη
    1 κ.γ. γαρύφαλλο
    2 κ.γ. κανέλα
    Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
    900 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
    2 κ.γ. Mπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ


Για το σιρόπι: 
400 γρ. ζάχαρη  
400 γρ. νερό  
400 γρ. μέλι θυμαρίσιο 
½ λεμόνι (ακέρωτο)  
αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι
 
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπωλ. Βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.

Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Παίρνω ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθω μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζω σε λαμαρίνες. Ελαφρά κάνω σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνω για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160o C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.


Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3’. Ξαφρίζουμε τον αφρό. Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά. Πασπαλίζουμε με φυστίκι ή καρύδι.




    Για το σιρόπιασμα: αφού κρυώσουν καλά τα μελομακάρονα, τα βουτάτε στο σιρόπι που σιγοβράζει (στην χαμηλότερη θερμοκρασία της κουζίνας) και αμέσως τα πασπαλίζετε με καρύδι ή φυστίκι.
    Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα: αραδιάζετε τα κρύα μελομακάρονα σε λαμαρίνα και τα περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι. Τα αφήνετε να ρουφήξουν καλά και να γίνουν πολύ μελωμένα.Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου και την φτιάχνω χρόνια!!Καλή επιτυχία!! 
Οι λιχουδιές της Εφης.







Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Καμπανίτσες σοκολατάκια με 3 ΜΟΝΟ ΥΛΙΚΑ..!!!

 Κατάλληλα και για τα Χριστούγεννα !!!
 Υλικά 
 Περίσσευμα από το σοκολατένιο σας κέικ η ακόμα και ένα αποτυχημένο κέικ το θρυμματίζεται, ρίχνετε 2 κουταλ της σούπας ζαχαρούχο γάλα, και 2κουτλ της σούπας μερέντα, τα ανακατεύουμε όλα μαζί ,πλάθουμε μπαλάκια 
ανοίγουμε με το δάχτυλο μας μια τρύπα στην μέση βάζουμε μέσα ένα κοκτέιλ κεράσι και κλείνουμε πλάθοντας, τα βάζουμε στο ψυγείο να σφίξουν,λιώνουμε σε μπεν μαρι 1-2 σοκολάτες κουβερτουρες εξαρτάται την ποσότητα που έχουμε, αραιώνουμε την σοκολάτα με 2κουταλ σούπας λάδι ελαφρύ και κάνουμε την επικάλυψη, αφήνουμε να παγώσουν..!!!Gogo Samiou

Υπέροχο γρήγορο Μπανόφι στο ποτήρι σε 10 λεπτά ΜΟΝΟ!!!!!


Πολύ ωραία εμφάνιση για κέρασμα !!



 Υπέροχο γρήγορο Μπανόφι στο ποτήρι !!!




 Ο χρόνος προετοιμασίας ΜΟΝΟ 10 λεπτά συν 15 λεπτά να καραμελώσουμε το ζαχαρούχο γάλα!!! Πραγματικά υπέροχο Θεικό !!!

Υλικά για 6 ποτήρια
1 μικρή  σαντιγί προτιμώ την φυτική στο πράσινο κουτί έχουν όλα τα σούπερ μάρκετ
1 ζαχαρούχο γάλα + 1 κουταλιά σούπας βούτυρο πάνε μαζί αυτά
1 πακέτο νιφάδες σοκολάτας Γιώτης
2 κουταλιές σούπας κακάο
1 πακέτο μπισκότα digestive
4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο για τα μπισκότα
2-3 μπανάνες σε ροδέλες
Σαν αρχή αδειάζουμε το ζαχαρούχο γάλα σε μία κατσαρολιτσα  προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας βούτυρο και σε ΑΥΣΤΗΡΑ χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύουμε μέχρι να δούμε να πάρει ξανθωπό χρώμα οχι σκούρο και την κατεβάζουμε από την φωτιά .
Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο μείγμα.
Εχουμε χτυπήσει συγχρόνως και την σαντιγί στο μίξερ να την δούμε να πήξει και να στέκεται.
 Την προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και αυτή με το μείγμα καραμέλας κακάο.
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο Μούτι η μίξερ να γίνουν σκόνη .
Σε ένα ταψάκι μικρό η μπολ αδειάζουμε τα τριμμένα μπισκότα και τα περιχύνουμε με το βούτυρο μου πρώτα το έχουμε λιώσει στον φούρνο μικροκυμάτων.Ανακατεύουμε καλά να υγρανθεί όλο το τριμμένο μπισκότο .

Παίρνουμε ποσότητα με ένα κουτάλι από τα βουτυρωμένα μπισκότα τοποθετούμε στα ποτήρια και πατώντας με το κουτάλι δημιουργούμε την βάση για το γλυκό μας.
Στρώνουμε από πάνω την επιφάνεια με το καραμελωμένο γάλα-κακάο -σαντιγί που έχουμε φτιάξει ισομοιράζοντας στα ποτήρια μας .
Προσθέτουμε αμέσως τις μπανάνες κομμένες σε ροδέλες σε όλη την επιφάνεια του ποτηριού

Από πάνω τελειώνουμε στρώνοντας την σαντιγί και πασπαλίζοντας όλη την επιφάνεια με την τριμμένη σοκολάτα.Τοποθετούμε στο ψυγείο.
Εύκολο και πεντανόστιμο.Καλή επιτυχία!!
Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ --ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 




 
Σημείωση
Αν δεν θέλετε να το φτιάξετε σε ποτήρια το βάζετε κατ ευθείαν σε ταψάκι μεγέθους τούρτας.!!
 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ







Καραμέλα γρήγορη με ζαχαρούχο γάλα!





Ξεχνάμε το χρονοβόρο βράσιμο των 3 ωρών για να φτιάξουμε καραμέλα με ζαχαρούχο γάλα .
Δείτε έναν πανεύκολο και γρήγορο τρόπο ΜΟΝΟ 15 λεπτών περίπου  !!

 [Οι εικόνες είναι από ένα γλυκό καταπληκτικό  που έφτιαξα και θα σας το δείξω σύντομα]

Υλικά
1η 2 ζαχαρούχα η όσα χρειαζόμαστε
1 κουτ σούπας βούτυρο

Τι κάνουμε .
Αδειάζουμε 1 η 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα σε κατσαρολάκι .
Προσθέτουμε και το βούτυρο 
Σε ΜΕΤΡΙΑ  θερμοκρασία αρχίζουμε και ανακατεύουμε με το σύρμα [αυγοδάρτη ]
η με ένα κουτάλι.
Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δούμε ότι το ζαχαρούχο μας αρχίζει και καραμελώνει.

Μόλις πάρει να γίνετε ξανθωπό προς σκούρο σαν καραμέλα το κατεβάζουμε από την φωτιά και είναι έτοιμο για χρήση ,να το προσθέσουμε στο γλυκό μας ,
Μπορούμε να ενσωματώσουμε μέσα ότι θέλουμε η και σκέτο .

Εγώ εδώ πρόσθεσα κακάο και σαντιγί για να το χρησιμοποιήσω στο γλυκό μου
ΠΡΟΣΟΧΗ
Δεν το βράζουμε πολύ περισσότερη ώρα για να γίνει πολύ σκούρο γιατι σκληραίνει μόλις ξανθίσει το αποσύρουμε από την φωτιά και η γεύση του είναι πλέον καραμέλας .! Χρώμα όπως το βλέπετε στις  φωτογραφίες,Καλή επιτυχία!!
Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ .

Καριόκες σαν τον παλιό καλό καιρό!!!



Υλικά:
500 γρ. κέικ τριμμένο στο μούλτι (ένα απλό κέικ, χωρίς ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού)
300 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
200 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
1 κούπα (περίπου) σιρόπι από γλυκό κουταλιού (ή βράζουμε 1 κούπα ζάχαρη με 1 κούπα νερό και φλούδα λεμονιού, μέχρι να δέσει καλά. Όσο περισσέψει το βάζουμε στο ψυγείο)
1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ
4 κουταλιές της σούπας κακάο
1-2 πρέζες κανέλα σκόνη
μισή με 1 πρέζα γαρύφαλλο

Για το γλάσο:
600-700 γρ κουβερτούρα
2-3 κουταλιές καλαμποκέλαιο

Εκτέλεση
Κάνουμε ψίχουλα στο μούλτι, το κέικ και τα καρύδια.
Περιχύνουμε με τη λιωμένη μαργαρίνη.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας πολύ καλά και προσέχοντας να μην πέσει πολύ σιρόπι και λασπώσει το μείγμα μας. Να μην είναι ούτε πολύ λασπωμένο ούτε να τρίβεται, ίσα να πλάθεται. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση στα μπαχαρικά! Ίσως να θέλουμε λίγη κανέλα ακόμα! Ρίχνουμε με πολύ προσοχή, για να μην πικρίσει το μείγμα!
Κόβουμε 2 μεγάλα κομμάτια μεμβράνη και μοιράζουμε το μείγμα. Πλάθουμε με τις παλάμες μας, δύο μπαστούνια σε σχήμα στρογγυλό ή ίσιο από κάτω και οβάλ από πάνω, ώστε όταν τα κόψουμε να είναι μισοφέγγαρα.
Στρίβουμε τις ακρούλες σαν καραμελίτσες και τα βάζουμε στην κατάψυξη.
Μερικές ώρες μετά, ετοιμάζουμε πρώτα το γλάσο, λιώνοντας τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί. Ρίχνουμε στο τέλος το σπορέλαιο και ανακατεύουμε καλά! Έπειτα βγάζουμε μόνο ένα μπαστούνι από την κατάψυξη, κόβουμε ΛΕΠΤΕΣ φέτες και τις βουτάμε στο γλάσο. Όσες ώρες και αν είναι στην κατάψυξη, ακόμα και μέρες, μόλις βγάλουμε το μπαστούνι, κόβεται αμέσως! Και όταν δούμε πως δεν σοκολατώνονται καλά, τότε είναι επειδή έχει μειωθεί η σοκολάτα κι έχει παγώσει! Τότε προσθέτουμε κι άλλη, για να γίνει πάλι μπόλικη και να καλύπτονται άνετα!!!
 Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ --> ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Τις ακουμπάμε σε λαδόκολλα να κρυώσουν και τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Αν κάνει ζέστη, φροντίζουμε να κάνουμε χώρο στη συντήρηση για να παγώσουν γρήγορα και τις τυλίγουμε με γρήγορες κινήσεις!
Λίγα μυστικά ακόμα:
Για κέικ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κέικ μπαγιάτικο ή αποτυχημένο! Αλλιώς φτιάχνουμε ένα φρέσκο σε απλό ταψί, δεν χρειάζονται φόρμες και σχέδια, αφού θα το αλέσουμε!!!!

Μπορούμε είτε να κάνουμε μικρότερα μπαστούνια, να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη και να τα γλασάρουμε όταν θελήσουμε, είτε να καταψύξουμε κατευθείαν έτοιμες καριόκες, τυλιγμένες στο αλουμινόχαρτο και να τις κεράσουμε αφού τις αφήσουμε 5-10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου!!!!
Καλή επιτυχία!!!

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Νηστίσιμα κουλουράκια μπύρας


Σας κερνώ κουλουράκια νηστίσιμα μπύρας, για το καφεδάκι σας...

 τα καλύτερα όσων έχω φτιάξει μέχρι τώρα...και κάνω 2-3 νέα είδη κάθε βδομάδα...Κάποια κοπέλα το ανάρτησε εδώ ( δε θυμάμαι όνομα, ας με συγχωρέσει) και τα έκανα... φυσικά σε μια βδομάδα τα εφτιαξα 3 φορές έγιναν ανάρπαστα...δοκιμάστε τα!!
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Υλικά
1/2 φλ. σπορέλαιο και 1/2 ελαιόλαδο
1/2 φλ./ μπύρα
1/2 φλ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κ.γ. σόδα
3 και 1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
Εκτέλεση
Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε απαλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα για 25΄ περίπου.

Ελευθερία Παπά


Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Μηλοπιτάκια τηγανητά σαν λουκουμάδες!




ένα γλυκάκι γρήγορο, εύκολο και πεντανόστιμο!!


Υλικά:
2 μήλα μέτρια τριμμένα στον τρίφτη
1 κ.σ τσίπουρο ή κονιάκ (εμένα δεν μου αρέσει το κονιάκ κι έβαλα τσίπουρο).
1 κ.σ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 κούπα νερό
Αλεύρι γ.ο.χ όσο πάρει (περίπου 1 ½ κούπα) μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε έως ότου πετύχουμε ένα πηχτό χυλό.
Αφήνουμε τον χυλό να ξεκουραστεί 10-15 λ. και βάζουμε το τηγάνι με ελαιόλαδο στη φωτιά να κάψει καλά. Ρίχνουμε μέσα στο καυτό λάδι κουταλιά κουταλιά από τον χυλό και όταν τηγανιστούν και πάρουν ωραίο χρώμα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Αφού απορροφηθεί το περισσότερο λάδι τοποθετούμε σε πιατέλα ,ραντίζουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα και κανέλα
Πασχαλης Νακ

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Ένα coffee cake που θα σας ξετρελάνει!!!



 

Μετά από πολλούς πειραματισμούς κατάφερα να πετύχω την υπέροχη γεύση ενός αγαπημένου coffee cake γνωστού μεγάλου σούπερ μάρκετ και σας δίνω τη συνταγή !!!!
Είναι πολύ εύκολο !!!φτιάξτε το και θα εντυπωσιάσετε τους αγαπημένους σας !!
Για τη ζύμη:
600 γρ. αλεύρι, μπορεί και λίγο περισσότερο!
60γρ. ζάχαρη
1 Φακελάκι μαγιά
1 Πρέζα αλάτι
180γρ. γάλα χλιαρό
80γρ. λιωμένο βούτυρο χλιαρό
2 Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Ξύσμα πορτοκαλιού
2 βανίλιες
1/2κ.γ. μαχλέπι
μια πρέζα αλάτι
Για την γέμιση
1 Βαζάκι μερέντα ή Nutella,τριμμένα καρύδια


Για την επιφάνεια¨:
γλυκό υποβρύχιο με γεύση μαστίχας
σοκολάτα κουβερτούρα που την έχουμε λιώσει σε μπέν μαρί και γυαλίσει με λίγο σπορέλαιο
τριμμένα καρύδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα



Χτυπάμε τα αυγά με τις βανιλιες και τη ζάχαρη σε ένα μπολ ,προσθέτουμε όλα τα υγρά υλικά,την μαγιά και ανακατεύουμε.Προσθέτουμε το αλάτι το ξύσμα το μαχλεπι και το αλεύρι σιγά σιγά να γίνει μια πολύ μαλακιά ζύμη,(μπορεί και να κολλάει λίγο)και την αφήνεται σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Βουτυρώνετε τα χέρια σας και μοιράζετε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια,ανοίγετε το ένα μπαλάκι πάνω σε μια βουτυρωμενη λαδόκολλα απλώνετε μερέντα και τριμμένο καρύδι ,ανοίγετε το δεύτερο μπαλάκι σκεπάζετε με αυτό το πρώτο και απλώνετε μερέντα και τριμμένο καρύδι,επαναλαμβάνετε την διαδικασία και με το τρίτο μπαλάκι.Ανοίγετε το τελευταίο μπαλάκι και σκεπάζετε από πάνω,βάζετε στο κέντρο ένα ποτήρι ή πιατάκι του καφέ και κόβετε τις άκρες ακτινωτά σε 16 κομμάτια και τα στρίβετε να κάνετε το γνωστό αστέρι. Παίρνετε το γλυκό όπως είναι με την λαδόκολλα και το βάζετε μέσα σε ένα ταψί και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.



Ψήνετε το coffee cake στους 200 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει .Βγάζετε το ψημένο γλυκό ,από τον φούρνο, το αλείφεται με λιωμένο βούτυρο έτσι ζεστό όπως είναι και το αφήνετε να κρυώσει.Αφού κρυώσει το γλασάρεται με την μαστίχα την σοκολάτα και πασπαλίζετε με τριμμένα καρύδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα!!!Το γλασάρισμα το κάνουμε κατ αυτόν τον τρόπο
.Ζεσταίνουμε το υποβρύχιο στο φούρνο μικροκυμάτων και γλασάρομαι το γλυκό,λιώνουμε την σοκολάτα (100 γρ) σε μπεν μαρι η στο φούρνο μικροκυμάτων και προσθέτουμε μέσα σε αυτή 1κ.γ. σπορέλαιο,γλασάρομαι με αυτή πάνω απο το γλασσο τηε μαστίχας,πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς(Καρύδια,αμύγδαλα) (διατηρείται εκτός ψυγείου καλά σκεπασμένο για να μένει μαλακό )
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΦΙΛΕΣ ΜΟΥ!!!

 Georgia Koutrouli--Οι Προκομένες/οι - Συνταγές

Τούρτα μαρέγκα κάστανο Mont blanc!!!


Η συνταγή αυτή είναι  συνδυασμός τριών διαφορετικών συνταγών από το real food Δεκέμβριος '11, από το βιβλίο ονειρικά Χριστουγεννιάτικα  άλλα και με δικές μου παρεμβάσεις!!
Πάμε για την μαρέγκα
6 ασπράδια  αυγών
1/4 κουταλάκι κρεμόριο, η αν δεν έχετε βάλτε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού
1 κούπα ζάχαρη απλή (όταν λέμε κούπα εννοούμε κούπα μεζούρα ζαχαροπλαστικής)η 250 γρ.
2 βανίλιες
Τι κάνουμε
 Χτυπήστε τα ασπράδια με το κρεμόριο η τον χυμό λεμονιού και τις βανίλιες να σφίξουν,και χτυπώντας πάντα σε μέτρια ταχύτητα ρίξτε κουταλιά κουταλιά την ζάχαρη.χτυπήστε καλά να έχετε μια σφιχτή γυαλιστερή μαρέγκα που να στέκεται σε ότι σχήμα κι αν της δώσετε.
Βάλτε την μαρέγκα σε κορνέ με μύτη σωλήνα χωρίς σχέδια και σχηματίστε πάνω στο ταψί του φούρνου ,πάνω στο οποίο έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί,κύκλο διαμέτρου 22 εκατοστών ξεκινώντας από το κέντρο προς την άκρη. Κάντε κι από πάνω περιφερειακά δυο κύκλους,κάντε πάνω από τους δυο κύκλους άλλον ένα κύκλο,ώστε να έχετε έτσι έναν κύκλο σαν φωλιά.βάλτε το ταψί στον φούρνο και ψήστε στους 90 με 100 βαθμούς για περίπου 1+1/2 με 3 ώρες αργεί λίγο.Βάλτε ένα κουτάλι ανάμεσα στην πόρτα του φούρνου για να φεύγει τυχόν υγρασία.
Συμβουλή,
Σχεδιάστε με έναν μαρκαδόρο η μολύβι έναν κύκλο 22 εκατοστά,πάνω στο χαρτί που θα ψήσετε την μαρέγκα,αναποδογυρίστε το χαρτί και ξεκινώντας από το κέντρο κάντε κύκλο.
Οταν ψηθεί η μαρέγκα σας βγάλτε την από τον φούρνο κι βάλτε την με το χαρτί σε μια σχάρα να κρυώσει.

Συνεχίζουμε με τα άλλα στάδια του γλυκού.
Πάρτε ένα κιλό κάστανα και χαράξατε τα και βράστε τα σε αλατισμένο νερό
Βγάλτε τα λίγα λίγα και καθαρίστε τα τελείως κόψτε τα σε μικρά κομματάκια ,θα σας διευκολύνει  στον πουρέ αργότερα. Μετρήστε τα κάστανα να είναι περίπου μισό κιλό,αν είναι παραπάνω δεν πειράζει,βάλτε τα με 1,5 φλιτζάνι γάλα να βράσουν ανακατεύοντας μέχρι να πιουν το γάλα και να είναι μαλακά ώστε να μπορέσουμε να τα κάνομε πουρέ.
Βράζετε σε μέτρια φωτιά. κατεβάζετε από την φωτιά και τα περνάτε από το πολυμίξερ η το μούλτι να γίνουν αλοιφή.
Προσθέστε και 2-3 κουταλιές κρέμα γάλακτος και ένα σφηνάκι Κουάτρο η γκράν μαρνιέ να τα βοηθήσετε να πολτοποιηθούν.
Χτυπάτε σε ξεχωριστό μπολ 1/4 από μια συσκευασία βούτυρο με μισή κούπα άχνη ζάχαρη ,2 βανίλιας ,1 σφηνάκι Κουάτρο, και λίγη κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνουν λεία κρέμα.Προσθέστε μέσα τον πουρέ,χτυπήστε να ενσωματωθεί καλά. Βγάλτε από το μείγμα λίγο για να κάνετε κάστανα φοντάν όπως βλέπετε στην κορυφή της τούρτας.Βάλτε τα όλα ψυγείο.

Σαντιγί
Χτυπήστε 1 κουτάκι μόρφατ με ένα κουτάκι
 200γρ, κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
 μισό ζαχαρούχο γάλα σε σφιχτή σαντιγί, βάλτε ψυγείο.

Φοντάν κάστανου.
Πλάστε από το μείγμα που φυλάξατε 2-3 μπαλάκια και πιέστε με τον δείχτη και τον αντίχειρα στην κορυφή να πάρει  σχήμα κάστανου.
Βάλτε κατάψυξη.

Γκανάζ σοκολάτας
Βάλτε σε Μπέν μαρί  300 τραμ σοκολάτα κουβερτούρα να μισολιωνόσουν,κατεβάστε την και ρίξτε μέσα ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. σε ένα μπρίκι βάλτε 200 γρ.κρέμα γάλακτος να κάψει και ρίξτε την στην μισολιωμένη κουβερτούρα.ανακατέψτε καλά με μαρίζ να γίνει λείο γλάσο ,βάλτε στην άκρη να μισοκρυώσει.

Βγάλτε από την κατάψυξη τα φοντάν κάστανου που έχετε παγώσει και με ένα πιρούνι η καλαμάκι για σουβλάκια βούτηξε το στην σοκολάτα και αφήστε να στεγνώσει .μην το βάλετε ψυγείο, η σοκολάτα θα παγώσει  αμέσως.Από την γκανάζ  που φτιάξατε βάλτε μια γενναία κουταλιά  φαγητού μέσα στο μείγμα κάστανου για να πάρει καφέ χρώμα,ανακατέψτε καλά, και βάλτε ψυγείο.


Συναρμολόγηση γλυκού
Τοποθετείστε την μαρέγκα πάνω στην πιατέλα που θα σερβίρετε,και βάλτε με ένα κουτάλι παντού στον πάτο και στα εσωτερικά τοιχώματα ένα στρώμα από γκανάζ σοκολάτας.αυτό θα βοηθήσει να μην μπει υγρασία στην μαρέγκα από την σαντιγί.
Βάλτε σε πρέσα τον πουρέ και βγάλτε τον σαν μακαρόνια πάνω από την γκανάζ σε σχήμα βουνό,ξεκινήστε από το κέντρο και προς τα πάνω. γαρνίρετε την κορυφή με μπόλικη σαντιγί όπως και τα πλάγια πάνω από την μαρέγκα.Τέλος τοποθετείτε τα κάστανα φοντάν στην κορυφή ,και είναι έτοιμο το γλυκό σας.Καλή επιτυχία!!!\ 
Roula Psittaki=Roula's sweet corner