Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Φανουρόπιτα !!!


 Aπό τις πιο ωραίες και πιο επιτυχημένες Φανουρόπιτες !!!

Φτιάξτε την μοιράσετε την και βοήθειά μας !!!

 Την μονή δόση την κάνω σε ταψάκι μιας χρήσεως Sanitas το τετράγωνο πιο μεγαλο μεγεθος νο 134 κ την διπλή σε ταψακι 30 χ 25



Αν θέλουμε διπλή [το συνιστώ ] βάζουμε όλα τα υλικά που θα διαβάσετε από κάτω διπλά και 1 κουταλιά μόνο παραπάνω κονιάκ



Υλικά για 1 δόση ΕΔΩ


    2 φλιτζάνια πορτοκάλι χυμό από φρέσκα πορτοκάλια καλύτερα

    2 φλιτζάνια ζάχαρη

    1 φλιτζάνι λάδι [βάζω καλαμποκέλαιο αλλά μπορούμε και με ελαιόλαδο ]

    1 φαρίν απ των 500γραμ και μισό ακόμα πακέτο σύνολο 750 γραμ.--ισως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη περισσότερο-λιγότερο όχι .

    4 κουταλιές σούπας κονιάκ

    1 κοφτή κουταλιά σούπας μπέκιν πάουντερ

    1 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή (ραντίστε με νερό και αλευρώστε)

    1 κουταλιά σούπας κανέλα ή γαρύφαλλο ή  μιξ μαζί

    ζάχαρη άχνη προαιρετικά


Επειδή κατά την παράδοση τα υλικά πρέπει να είναι 9, αν δεν βάλετε άχνη προσθέστε 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα αλεσμένη όχι λιώμα. Εγώ δεν βάζω καρύδια λιτή απλή  με την νοστιμιά της .











Η Φανουρόπιτα θέλει χέρι, όχι μίξερ και όσο την φτιάχνετε να μελετάτε αυτό που θέλετε να σας φανερώσει ο Άγιος υγεία-δουλειά-ή ότι άλλο  και να προσεύχεστε. Ε,κι ας πούμε ενα «Θεός σχωρές τη μανουλα του » καθώς θα γευόμαστε το γλυκό κομμάτι της φανουρόπιτας που θα μοιραστεί  στις εκκλησιές μας.

 Εκτέλεση


Βάζουμε σε ένα λεκανάκι το λάδι με τη ζάχαρη και δουλεύουμε με το χέρι να λιώσει η ζάχαρη.



Μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά όπως το πορτοκάλι-το κονιάκ-το κανελογαρύφαλλο -το μπεικιν και συνεχώς δουλεύουμε με το χέρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη θα το καταλάβετε .

 Τελευταία προσθέτουμε το αλεύρι θέλουμε το μείγμα να είναι λίγο πιο ρευστό ελάχιστα από του κέικ.

Ραντίζουμε με λίγο αγιασμό [καλό είναι άν έχετε], ή με νερό την σταφίδα να υγρανθεί λίγο να κολλήσει το αλεύρι -την αλευρώνουμε  τινάζουμε να φύγει το περιττό  και όπως έχουμε αδειάσει  την Φανουρόπιτα στο ταψί ρίχνουμε από πάνω την σταφίδα και με ένα κουτάλι ή σπάτουλα την βυθίζουμε ανακατεύοντας  μέσα στο μείγμα να πάει παντού

  (η γιαγιά μου ράντιζε με λίγες σταγόνες αγιασμό έτσι για το καλό, που πάντα πρέπει να υπάρχει στο σπίτι μας!)


 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου  με αέρα αν υπάρχει για να δείτε αν ψήθηκε καλά κάντε το γνωστό ..βυθίζουμε ένα μαχαίρι σε μία ακρούλα όχι στην μέση ποτέ κάθετε ότι ψήνουμε ξεφουσκώνει ,αν λοιπόν το μαχαίρι βγει καθαρό είναι έτοιμη

 Καλή επιτυχία και του χρόνου με υγεία !!!


Τις σταφίδες τις αλευρώνουμε για να μην πάνε στον πάτο του ταψιού αλλά να είναι σκόρπιες

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Για να δείτε περισσότερες συνταγές πατήστε  ΕΔΩ -- ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


 Σημείωση

Προσωπικά όπως κι εδώ στις φωτογραφίες κάνω διπλή δόση στο ταψί του φούρνου να γίνει αρκετή  να μοιράσω σε περισσότερο κόσμο μια και χρόνια που την φτιάχνω ξέρω ότι αρέσει πολύ .Βάζω λοιπόν όλα τα υλικά διπλά που σας γράφω πιο πάνω σε δόση εκτός από το κονιάκ που προσθέτω μόνο 1 κουταλιά της σούπας επιπλέον .


Η προσευχούλα που αν θέλετε θα σιγοψυθιρίζετε καθώς την φτιάχνετε είναι η παρακάτω :

Kύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ημών,ο θαυμαστός εν τοις αγίοις σου, ο εισακούων τας δεήσεις και εκπληρών τα προς το συμφέρον αιτήματα ημών, ευλόγησον τον άρτον τούτον, τον υπό τού δούλου σου (δείνος ή των δούλων σου τούτων ) προπαρασκευασθέντα  και νυν προσφερόμενον εις ευχαριστίαν και δοξολογίαν ανθ

Ειρήνευσον την ζωήν ημών , παράσχου ημίν τα προς σωτηρίαν αιήματα , δωρούμενος ημίν τα επίγεια και ουράνια αγαθά σου, πρεσβείαις της Υπεραγίας δεσποίνης ημών Θεοτόκου , του αγίου και ενδόξου μάρτυρος Φανουρίου και πάντων των αγίων σου.ών παρά σου τη μεσιτεία τού αγίου και ενδόξου μάρτυρος σου Φανουρίου του νεοφανούς και θαυματουργού, απήλαυσαν και εις μνημόσυνον των ευσεβώς τελειωθέντων και τούτους μεν ανάπαυσον εν τη βασιλεία σου, ημάς δε πάντας εν υγεία διατήρησον , ποιούντας εν ειρήνη το θέλημα σου και την ευχαριστίαν επί πάσι τοις δωρήμασι σου αναφέροντας.


















Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Καρπούζι γλυκό κουταλιού !!!

 Υλικά

1 κιλό φλούδα καρπουζιού
1 κιλό ζάχαρη
 2-3 βανίλιες
Περίπου 250 γρ μέλι
Δυο τρεις κουταλιές σούπας γλυκόζη



Εκτέλεση
Πλένουμε καθαρίζουμε και κόβουμε το καρπούζι σε κομμάτια  τετράγωνα
Βράζουμε σε σκέτο νερό τις φλούδες μέχρι να τσιμπιούνται
Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει
Το βάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε την ζάχαρη ..
Το αφήνουμε έτσι όλη νύχτα να βγάλει τα υγρά του και το πρωί το δένουμε σε χαμηλή φωτιά
Προς το τέλος ρίχνουμε βανίλιες μέλι και γλυκόζη....( το πρώτο βράσιμο λίγη ώρα)

Μπακαλιάρος και σκορδαλιά !!!


ΥΛΙΚΑ

Για το μπακαλιάρο

1,5 κιλά μπακαλιάρο φιλέτο
Φρέσκο νερό
λίγο αλεύρι για πανάρισμα σπορέλαιο για τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά

1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
5 - 6 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
ξύδι
αλάτι - πιπέρι
κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο

Κουρκούτι για 1,5 κιλό μπακαλιάρο

500 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτάκι μικρό μπύρα σε θερμοκρασία δωματίου 330γρ.
4 φακελάκια μαγιά ξερή
2 καλές πρέζες ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ



Για το μπακαλιάρο

Ξαλμυρίζουμε το ψάρι για 2 - 3 μέρες (Βάζουμε το ψάρι σε ένα μπολ και το καλύτουμε με νερό και λίγο αλάτι το οποίο αλλάζουμε συχνά). Στεγνώνουμε καλά το ψάρι. Αφαιρούμε το δέρμα από το ψάρι με προσοχή τραβώντας από τη μεριά της ουράς προς το κεφάλι με τα χέρια. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με πολύ σπορέλαιο στη φωτιά μέχρι το λάδι να φτάσει τους 180 βαθμούς. Κόβουμε το μπακαλιάρο σε κομμάτια της αρεσκείας μας (προσοχή να είναι ίδια σε μέγεθος και πάχος για να τηγανιστούν ομοιόμορφα).Το κάθε κομμάτι το βουτάμε σε αλεύρι, το τινάζουμε να φύγει το επιπλέον και μετά το βουτάμε στο κουρκούτι. Τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσει γυρίζοντάς το αν χρειαστεί.



Για τη σκορδαλιά

Βράζουμε τις πατάτες μπόλικο αλατισμένο νερό. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά αλλά να μην κρυώσουν. Αν θέλουμε να την κάνουμε τη σκορδαλιά μας βράζουμε τα σκόρδα 5 λεπτά σε λίγο γάλα. Χτυπάμε το σκόρδο στο μούλτι με 1/2 κούπα ελαιόλαδο και κρατάμε το μείγμα στην άκρη. Πολτοποιούμε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο ή τις περνάμε από το πρες πουρέ. Προσωπικά προτιμώ τη σκορδαλιά μου με κομματάκια πατάτας οπότε δεν τις διαλύω εντελώς. Προσθέτουμε σιγά σιγά λάδι από το μείγμα με το σκόρδο, ξύδι, αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζουμε συχνά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο χωρίς σκόρδο αν αυτό μας φαίνεται αρκετό. Να έχουμε υπόψη μας ότι το σκόρδο θέλει λίγο προσοχή μιας και όσο περνάει η ώρα αυξάνεται η έντασή του. Στο τέλος προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μαιντανό. Άν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο καρύδι!


Για το κουρκούτι

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μπύρα με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας καλά με ένα πιρούνι ή με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Διατηρούμε εκτός ψυγείου μέχρι να αναπτυχθεί η μαγιά για 1 - 2 ώρες και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως μετά.
ΑΝ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΠΕΙΚΙΝ ΠΑΟΥΝΤΕΡ
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαγανάκι τυρί τυλιγμένο σε φύλλο !!!



Φτιάξτε το και δοκιμάστε το οπωσδήποτε με φέτα ή οποιοδήποτε ημίσκληρο τυρί -μοναδικό ορεκτικό !!!

Υλικά
6 κομμάτια τετράγωνα φέτα  1½ εκ.πάχος ή όποιο ημίσκληρο τυρί κομμένο το ίδιο πάχος
2 φύλλα για πίτες ή 4 κρούστας κομμένα λωρίδες στα τρία
ούζο ή ρακή σε ένα ποτήρι
αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα

Τι κάνουμε
Κόβουμε το τυρί σε φέτες πάχους 1½ εκατοστών.
Παίρνουμε δύο φύλλα για πίτες ή τέσσερα κρούστας, τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και τα κόβουμε στα τρία.
Παίρνουμε ένα - ένα τα κομμένα φύλλα, (ή δύο μαζί αν έχουμε φύλλο κρούστας) και τοποθετούμε τη φέτα στη μια άκρη αφήνοντας δύο δάχτυλα περιθώριο.
Μ᾿ ένα πινέλο, βρέχουμε το τυρί  με ούζο.
Σηκώνουμε τα δύο πλαϊνά, πάνω στη φέτα και αρχίζουμε να τυλίγουμε.
Συνεχίζουμε μέχρι να φτάσουμε στο τέλος του φύλλου.
Επαναλαμβάνουμε τη ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια φέτας-ή ημίσκληρου τυριόύ .
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το λάδι.
Τηγανίζουμε τα σαγανάκια για 1 - 2 λεπτά, από τις δυο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν το περιττό λάδι και να μείνουν τραγανά.
Τα σερβίρουμε σκέτα συνήθως για ουζομεζεδάκι
 ή προαιρετικά τα πασπαλίζουμε με μέλι και καβουρντισμένο σουσάμι
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ντοματοκεφτέδες παραδοσιακοί Σαντορινιοί !!!



Αφράτοι τραγανοί πεντανόστιμοι !!!


Υλικά:
ντοματάκια Σαντορίνης: 1½ κιλό
κρεμμύδια: 4
βασιλικός: 1/2 ματσάκι
δυόσμος: 1/2 ματσάκι
μαϊντανός: 1/2 ματσάκι
άνηθος: 1/2 ματσάκι
αλάτι όσο θέλετε
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του: 4-5 κουταλιές
ελαιόλαδο: για το τηγάνισμα


 Εκτέλεση:

Κόβετε τα ντοματάκια σε μικρούς κύβους και τους βάζετε σε σουρωτήρι για να φύγουν τα πολλά υγρά. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα αρωματικά και τα αναμειγνύετε όλα μαζί σε ένα μπολ. Προσθέτετε στο μείγμα όσο αλεύρι χρειάζεται για να γίνει σφιχτό και αλατοπίπερο και ζυμώνετε με ένα κουτάλι.



Ζεσταίνετε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο. Παίρνετε κουταλιές από το μείγμα και τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Κατόπιν στραγγίζετε τους ντοματοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρετε με φρέσκο ψωμί και φέτα.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φανουρόπιτα η τέλεια !!!




Aπό τις πιο ωραίες και πιο επιτυχημένες Φανουρόπιτες !!!
Φτιάξτε την μοιράσετε την και βοήθειά μας !!!


Αν θέλουμε διπλή [το συνιστώ ] βάζουμε όλα τα υλικά που θα διαβάσετε από κάτω διπλά και 1 κουταλιά μόνο παραπάνω κονιάκ
  Την μονή δόση την κάνω σε ταψάκι μιας χρήσεως Sanitas το τετράγωνο 134 νούμερο σε  μέγεθος και την διπλή σε ταψακι 30 χ 25


Υλικά για 1 δόση ΕΔΩ 

 1) --  2 φλιτζάνια πορτοκάλι χυμό από φρέσκα πορτοκάλια καλύτερα

 2) --   2 φλιτζάνια ζάχαρη

 3) --   1 φλιτζάνι λάδι [βάζω καλαμποκέλαιο αλλά μπορούμε και με ελαιόλαδο ]

 4) -- 1 φαρίν απ των 500γραμ και μισό ακόμα πακέτο σύνολο 750 γραμ.--ισως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη περισσότερο-λιγότερο---το προσθέτουμε λίγο λίγο δουλεύοντας με το χέρι και σταματάμε μόλις δούμε ότι έχει γίνει σαν το μείγμα του κέικ.

 5) --   4 κουταλιές σούπας κονιάκ

 6) --   1 κοφτή κουταλιά σούπας μπέκιν πάουντερ

 7) --   1 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή (ραντίστε με νερό και αλευρώστε (ραντίστε με νερό και αλευρώστε με λίγο από το αλεύρι της συνταγής ))

 8) --  1 κουταλιά σούπας ή κανέλα ή γαρύφαλλο ή  μιξ μαζί για να πιαστεί σαν 1 υλικό

  9) --  ζάχαρη άχνη για ράντισμα  από πάνω

Επειδή κατά την παράδοση τα υλικά πρέπει να είναι 9, αν δεν βάλετε άχνη προσθέστε 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα αλεσμένη όχι λιώμα. Εγώ δεν βάζω καρύδια λιτή απλή  με την νοστιμιά της .










Η Φανουρόπιτα θέλει χέρι, όχι μίξερ και όσο την φτιάχνετε να μελετάτε αυτό που θέλετε να σας φανερώσει ο Άγιος υγεία-δουλειά-ή ότι άλλο  και να προσεύχεστε. Ε,κι ας πούμε ενα «Θεός σχωρές τη μανούλα του » καθώς θα γευόμαστε το γλυκό κομμάτι της φανουρόπιτας που θα μοιραστεί  στις εκκλησιές μας.

  Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα λεκανάκι το λάδι με τη ζάχαρη και δουλεύουμε με το χέρι να λιώσει η ζάχαρη.


Μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά όπως το πορτοκάλι-το κονιάκ-το κανελογαρύφαλλο -το μπεικιν και συνεχώς δουλεύουμε με το χέρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη θα το καταλάβετε .
 Τελευταία προσθέτουμε το αλεύρι θέλουμε το μείγμα να είναι λίγο πιο ρευστό ελάχιστα από του κέικ.
Ραντίζουμε με λίγο αγιασμό [καλό είναι άν έχετε], ή με νερό την σταφίδα να υγράνει λίγο να κολλήσει το αλεύρι -την αλευρώνουμε  τινάζουμε να φύγει το περιττό  και όπως έχουμε αδειάσει  την Φανουρόπιτα στο ταψί ρίχνουμε από πάνω την σταφίδα και με ένα κουτάλι ή σπάτουλα την βυθίζουμε ανακατεύοντας  μέσα στο μείγμα να πάει παντού
  (η γιαγιά μου ράντιζε με λίγες σταγόνες αγιασμό έτσι για το καλό, που πάντα πρέπει να υπάρχει στο σπίτι μας!)
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου  με αέρα αν υπάρχει για να δείτε αν ψήθηκε καλά κάντε το γνωστό ..βυθίζουμε ένα μαχαίρι σε μία ακρούλα όχι στην μέση ποτέ κάθετε ότι ψήνουμε ξεφουσκώνει ,αν λοιπόν το μαχαίρι βγει καθαρό είναι έτοιμη 
 Καλή επιτυχία και του χρόνου με υγεία !!!

Τις σταφίδες τις αλευρώνουμε για να μην πάνε στον πάτο του ταψιού αλλά να είναι σκόρπιες 
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Για να δείτε περισσότερες συνταγές πατήστε  ΕΔΩ -- ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




 





 Σημείωση
Προσωπικά όπως κι εδώ στις φωτογραφίες κάνω διπλή δόση στο ταψί του φούρνου να γίνει αρκετή  να μοιράσω σε περισσότερο κόσμο μια και χρόνια που την φτιάχνω ξέρω ότι αρέσει πολύ .Βάζω λοιπόν όλα τα υλικά διπλά που σας γράφω πιο πάνω σε δόση εκτός από το κονιάκ που προσθέτω μόνο 1 κουταλιά της σούπας επιπλέον .


Η προσευχούλα που αν θέλετε θα σιγοψυθιρίζετε καθώς την φτιάχνετε είναι η παρακάτω :

Kύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ημών,ο θαυμαστός εν τοις αγίοις σου, ο εισακούων τας δεήσεις και εκπληρών τα προς το συμφέρον αιτήματα ημών, ευλόγησον τον άρτον τούτον, τον υπό τού δούλου σου (δείνος ή των δούλων σου τούτων ) προπαρασκευασθέντα  και νυν προσφερόμενον εις ευχαριστίαν και δοξολογίαν ανθ

Ειρήνευσον την ζωήν ημών , παράσχου ημίν τα προς σωτηρίαν αιήματα , δωρούμενος ημίν τα επίγεια και ουράνια αγαθά σου, πρεσβείαις της Υπεραγίας δεσποίνης ημών Θεοτόκου , του αγίου και ενδόξου μάρτυρος Φανουρίου και πάντων των αγίων σου.ών παρά σου τη μεσιτεία τού αγίου και ενδόξου μάρτυρος σου Φανουρίου του νεοφανούς και θαυματουργού, απήλαυσαν και εις μνημόσυνον των ευσεβώς τελειωθέντων και τούτους μεν ανάπαυσον εν τη βασιλεία σου, ημάς δε πάντας εν υγεία διατήρησον , ποιούντας εν ειρήνη το θέλημα σου και την ευχαριστίαν επί πάσι τοις δωρήμασι σου αναφέροντας.







  









































































































Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Παγωτό μπισκότο - Πραλίνα φουντουκιού !!!



Πιστέψτε με θα ενθουσιαστείτε !!!

ΥΛΙΚΑ:
1λίτρο κρέμα γάλακτος πλήρες παγωμένη
1συσκευασία μπισκότα γεμιστά με σοκολάτα
5κουταλιές τής σούπας πραλινα φουντουκιου(nucrema)
2βανιλιες
2κουταλιές τής σούπας ζάχαρη άχνη
1 ζαχαρουχο γάλα παγωμένο
(Στην περίπτωση πού δεν θέλουμε να είναι πολύ γλυκό,μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μισό!)


Από Χριστιανός Γιώργος


ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με μίξερ την κρέμα γάλακτος μαζί με ζάχαρη άχνη να γίνει μία αφράτη σαντιγί!Προσθέτουμε το ζαχαρουχο γάλα και τις βανιλιες και χτυπάμε με μίξερ για λίγο ακόμη.Τέλος προσθέτουμε την πραλινα φουντουκιου και τα μπισκότα σε κομμάτια και ανακατεύουμε ελαφρά!

Βάζουμε κατάψυξη για οχτώ ώρες η αλλιώς για μία νύχτα να παγώσει όπως πρέπει!Ενδιάμεσα δεν χρειάζεται περεταίρω ανακάτεμα κάθε μία ώρα!
Είναι πραγματικά πανεύκολο και πολύ νόστιμο παγωτό!
Αξίζει να την δοκιμάσετε την συνταγή!
Καλή σάς επιτυχία!
Από τον φίλο Σεφ  Σελιδα μαγειρικής.Χριστιανός Γιώργος




Μπεκρή μεζέ !!!



Απολαύστε τον σαν “μεζέ”  ή συνοδεύστε το με πιλάφι ή πουρέ ή πατάτες τηγανιτές και απολαύστε ένα νοστιμότατο πλήρες γεύμα.

Υλικά συνταγής

    1 κιλό χοιρινό κρέας κομμένο σε μικρές μπουκιές
    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
    1 κρεμμύδι ξερό σε φέτες
    1 πράσινη πιπεριά σε φέτες
    1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο ημίγλυκο κρασί
    1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
    1 κ.γ. τοματοπελτέ
    ελαιόλαδο
    λίγο κύμινο, λίγο μπαχάρι, μια πρέζα ζάχαρη
    αλάτι, κόκκινο καυτερό πιπέρι [προαιρετικά] ή μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

    Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το τα κομμάτια κρέατος για 5′ περίπου. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη πιπεριά και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 3′ περίπου.
    Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να “αναπνεύσει” , προσθέτουμε τις ντομάτες και μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 περίπου λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα.

Προαιρετικά σιγοβράστε το φαγητό για 20′ μετά μεταφέρτε το σε πήλινο σκεύος, προσθέστε από πάνω τυρί μοτσαρέλα και λίγη ψιλοκομμένη πιπεριά και ψήστε το σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 15′ μέχρι να λιώσει το τυρί.
sintayes.gr

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Διπλή σοκολάτα γλυκό ψυγείου !!!

Για τη βάση

    50 γρ. κουβερτούρα, σπασμένη σε κομμάτια
    50 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη)
    250 γρ. δημητριακά ρυζιού (τα βρίσκουμε στο ράφι με τα δημητριακά για πρωινό σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
    50 γρ. αμύγδαλα, αλεσμένα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη

Για την διπλή κρέμα σοκολάτας

    300 γρ. τυρί μασκαρπόνε (κρεμώδες τυρί που θα βρούμε σε κεσεδάκια, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ) ή τυρί κρέμα τύπου φιλαδέλφεια
    150 γρ. ζάχαρη
    200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
    2 κουτ. σούπας ζεστό γάλα
    140 γρ. κουβερτούρα, σπασμένη σε κομμάτια
    140 γρ. λευκή σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια
    2 φύλλα ζελατίνης

Εκτέλεση
Για τη βάση

    50 γρ. κουβερτούρα, σπασμένη σε κομμάτια
    50 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη)
    250 γρ. δημητριακά ρυζιού (τα βρίσκουμε στο ράφι με τα δημητριακά για πρωινό σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
    50 γρ. αμύγδαλα, αλεσμένα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη

Για την διπλή κρέμα σοκολάτας

    300 γρ. τυρί μασκαρπόνε (κρεμώδες τυρί που θα βρούμε σε κεσεδάκια, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ) ή τυρί κρέμα τύπου φιλαδέλφεια
    150 γρ. ζάχαρη
    200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
    2 κουτ. σούπας ζεστό γάλα
    140 γρ. κουβερτούρα, σπασμένη σε κομμάτια
    140 γρ. λευκή σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια
    2 φύλλα ζελατίνης

    Βάση:
Λιώνω την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ, στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, φροντίζοντας ο πυθμένας του μπολ να μην έρχεται σε επαφή με το νερό.
Στο μεταξύ, σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω τα δημητριακά ρυζιού με τη σκόνη αμυγδάλου. Όταν λιώσει καλά η κουβερτούρα και γίνει ένα λεία και γυαλιστερή, τη μεταφέρω στο μπολ με τα δημητριακά και ανακατεύω καλά. Αδειάζω το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, την οποία έχω ντύσει εσωτερικά με διάφανη μεμβράνη. Ισιώνω καλά το μείγμα ώστε να καλύψει ομοιόμορφα τον πυθμένα της φόρμας και τη βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει καλά.

Διπλή κρέμα:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη. Σε άλλο μπολ χτυπάω την κρέμα γάλακτος με το μίξερ χειρός, μέχρι να αφρατέψει και να μοιάζει με γιαούρτι. Την προσθέτω στο μείγμα του μασκαρπόνε, σε δόσεις, ανακατεύοντας με προσοχή και με απαλές κινήσεις για να μην χαθεί ο όγκος της κρέμας. Σε ένα μπολ μπρίκι βάζω ζεστό το γάλα και τα φύλλα της ζελατίνης και τα αφήνω να μουσκέψουν για 5 λεπτά. Τα στύβω καλά με τα χέρια και τα ρίχνω στο μπολ με την κρέμα. Ανακατεύω καλά μέχρι να λιώσουν. Μοιράζω την κρέμα σε δύο μπολ. Λιώνω τις δύο σοκολάτες σε διαφορετικά μπεν μαρί. Ρίχνω από μία σοκολάτα σε κάθε μπολ και ανακατεύω καλά κάθε μείγμα.
Βγάζω τη φόρμα από το ψυγείο και αδειάζω το ένα μείγμα σοκολάτας (όποιο θέλω) στην παγωμένη βάση δημητριακών. Από πάνω αδειάζω το δεύτερο μείγμα και ανακατεύω με μεγάλες κινήσεις με τη λάμα ενός μαχαιριού ώστε τα δύο μείγματα να αναμειχθούν χονδρικά και να σχηματίσουν όψη μαρμάρου, με «νερά».
Τυλίγω τη φόρμα με διάφανη μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 3 – 4 ώρες, μέχρι οι κρέμες να σφίξουν καλά. Για να το ξεφορμάρω, ανασηκώνω τη μεμβράνη μαζί με το γλύκισμα και το βγάζω έξω από τη φόρμα. Το κόβω σε φέτες και σερβίρω.

πηγη
olasimera

Cookies με σταγόνες σοκολάτας και γέμιση Nutella !!!



Μια πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή για τέλεια, λαχταριστά cookies με σταγόνες ή κομματάκια κουβερτούρας και γέμιση Νουτέλα … Απλά υπέροχα…

Υλικά συνταγής

    120 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
    120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    2 αυγά
    1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
    250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 κοφτό κ.γ. μαγειρική σόδα ή μπέικιν πάουντερ
    100 γρ. σταγόνες κουβερτούρας ή σοκολάτα κουβερτούρας κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια
    150 γρ. Nutella
    λίγο βούτυρο λιωμένο για άλειμμα χεριών (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα μεγάλο ταψί.
    Σε ένα μπολ τοποθετείτε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν και αφρατέψει καλά το μείγμα.
    Αναμιγνύετε το αλεύρι με τη σόδα ή το μπέικιν και τα προσθέτετε στο μπολ σταδιακά, λίγη ποσότητα τη φορά, συνεχίζοντας το χτύπημα μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματώνεται πλήρως. Τέλος προσθέτετε και τις σταγόνες ή τα κομματάκια κουβερτούρας και τα ανακατεύετε με σπάτουλα ή μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν.
    Βουτυρώνετε ελαφρώς τα χέρια σας (προαιρετικά). Παίρνετε μια αρκετά μεγάλη κουταλιά της σούπας ζύμης την οποία πιέζετε στη παλάμη σας για να ανοίξει σαν μια στρογγυλή μικρή πιτούλα. Τοποθετείτε στο κέντρο της 1 κοφτή κ.σ. Nutella και με απαλές κινήσεις διπλώνετε τη ζύμη έτσι ώστε να καλυφθεί τελείως και “θωρακιστεί” η Nutella.
    Τα τοποθετείτε στο ταψί πάνω στη λαδόκολλα και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 12-14 λ.
 Όταν τα αφαιρέσετε από το φούρνο θα είναι ελαφρώς μαλακά. Τα αφήνετε μέσα στο ταψί να “σταθούν” για 10 λ και μετά τα μεταφέρετε προσεκτικά σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
Πηγή
olasimera

Μουσακάς !!!

     
     
      Υλικά για ένα ταψί του φούρνου

6 μελιτζάνες φλάσκες
λάδι για το τηγάνισμά τους
700 γραμ κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ σούπας πελτέ ντομάτας
αλάτι, πιπέρι

για τη μπεσαμέλ
3 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
4 κουτ σούπας αλεύρι
2 νεροπότηρα γάλα
2 αβγά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φλιτζ τσαγιού κασέρι ψιλοτριμμένο
αλάτι, πιπέρι
 
Εκτέλεση   
Αφαιρείτε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε χοντρές φέτες πάχους 1 εκατ. Τις αλατίζετε και τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι για ½ ώρα περίπου.
   
Τις ξεπλένεται με άφθονο νερό και τις στύβεται με το χέρι σας να φύγουν τα πολλά νερά. Τις στεγνώνετε και τις τηγανίζετε σε άφθονο λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις ακουμπάτε επάνω σε απορροφητικό χαρτί για να σουρώσουν.
   
Ετοιμάζετε τον κιμά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρεται το τριμμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνετε τον κιμά και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνέχεια να ανακατευτεί καλά με το κρεμμυδάκι.
   
Σβήνετε με το λευκό κρασί. Αφήνετε να μαγειρευτεί καλά το μείγμα μέχρι να εξατμιστεί καλά το κρασί. Διαλύεται τον πελτέ σε λίγο νερό και τον ρίχνετε μέσα στον κιμά.
   
Βάζετε  αλατάκι και πιπεράκι. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να στεγνώσει ο κιμάς. Τον αφήνετε να κρυώσει.
   
Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το αλεύρι και το σοτάρεται μέχρι να σκουρύνει και ρίχνετε το γάλα και κρύο δεν πειράζει  ανακατεύοντας συνέχεια για να μη κάνει γρομπαλάκια. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ την αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το μοσχοκάρυδο, ελάχιστο αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Αδειάζεται το κασέρι και ανακατεύετε και ρίχνετε τα αβγά,ΜΟΝΟ τους κρόκους ανακατεύετε γρήγορα μέχρι να απορροφηθούν από το μείγμα. Την αφήνετε να περιμένει.
   
Παίρνετε ένα ταψί του φούρνου και ακουμπάτε στον πάτο του μια στρώση από μελιτζάνες στριμωχτά να μη μείνουν κενά. Αδειάζεται τον κιμά από πάνω και τον ισιώνετε να πάει παντού και κάνετε μια δεύτερη στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
   
Περιχύνετε με τη μπεσαμέλ. Την ισιώνετε με ένα μαχαίρι και φουρνίζετε το ταψί στο φούρνο για περίπου 1 ώρα και μέχρι από πάνω να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα.
   
Πριν κόψετε τον μουσακά σε κομμάτια αφήστε τον να ηρεμήσει για ½ ώρα.

Αν θέλετε προσθέστε και μία στρώση κάτω από τις μελιτζάνες από στρoγγυλές πατάτες τηγανισμένες
Τις μελιτζάνες αντί τηγάνι τις βάζετε σε ένα ταψί αφού τις στραγγίσετε καλά και τις στρώνετε ωραία τις ραντίζετε με λάδι και τις σιγοψήνεται .
Εγώ εδώ έχω βάλει μία στρώση πατάτες μία στρώση μελιτζάνες κιμά μία στρώση ξανά μελιτζάνες κιμά και τέλος την κρέμα.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τυροπιτάκια με φύλλο κρούστας -τυρί & μπεσαμέλ !!!


 Υλικά
400 γρ. φέτα ή τρίμμα
1 αυγό
1 φλ.τσ. μπεσαμέλ
πιπέρι

1 πακέτο φύλλο κρούστας

Τι κάνουμε
Λειώνουμε τη φέτα με ένα πηρούνι και ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο και το πιπέρι. Προσθέτουμε σταδιακά τη μπεσαμέλ ανακατεύοντας να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Υλικά μπεσαμέλ
2 φλ. τσ. γάλα
1 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι

Τι κάνουμε
Βάζουμε το βούτυρο να λειώσει (όχι να κάψει) σε ένα κατσαρολάκι και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη να πήξει το μίγμα.

Τελική ετοιμασία
Κόβουμε το φύλλο κρούστας κάθετα σε λωρίδες στο μέγεθος της αρεσκείας μας (όσο πιο μικρό όμως τόσο καλύτερα διπλώνεται το φύλλο) και ανά δύο φύλλα βάζουμε λίγο από τη γέμιση. Αν τα φτιάξετε πολύ μικρά, ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση είναι αρκετό. Διπλώνουμε τα φύλλα από τη γωνία σχηματίζοντας τριγωνάκι και συνεχίζουμε διπλώνοντας προς την αντίθετη φορά. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το φύλλο.

Σε ταψί στρώνουμε χαρτί ψησίματος, αλείφουμε με λίγο λάδι και τοποθετούμε τα πιτάκια. Με ένα πινελάκι λαδώνουμε και την πάνω μεριά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο να ροδίσουν. Επειδή γίνονται σχεδόν αμέσως προσοχή μη σας καούν.


Εναλλακτικά μπορούμε να τα τηγανίσουμε αλλά έτσι αν και πιο νόστιμα τραβάνε περισσότερο λάδι.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Καραμέλα σπιτική στα γρήγορα !!!

Ένας απλός τρόπος να φτιάξουμε καραμέλα στο σπίτι!

Υλικά
        230 γρ ζάχαρη άσπρη η καφέ
        80 ml νερό
        110 γρ βούτυρο
        1 πρέζα αλάτι
        150ml κρέμα γάλακτος

Ετοιμασία

     Βαζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει,  ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι.  
    Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, ρίχνουμε το βούτυρο και το αλάτι  και αφήνουμε να βράσουν, ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά.  Να σιγοβράζουν μέχρι το μείγμα να μοιάζει με καραμέλα και να έχει πάρει  ενα καραμελένιο χρώμα και να εχει εξατμιστεί το υγρό.
      Όταν έχουμε το επιθυμητό χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά για λίγο  και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, αν  αρχίζει και  σφίγγει μην    απελπίζεστε, θα επανέλθει  πάλι και θα γίνει μια κρέμα,  ανακατεύουμε συχνά,  αφήνουμε σε  χαμηλή φωτιά να σιγοβράσουν για άλλα 10-15 λεπτά.