Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Μανιτάρια κρασάτα !!!



Μανιτάρια κρασάτα με μυρωδικά, πασπαλισμένο με ξύδι μπαλσάμικο. Μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα νόστιμο ορεκτικό και μεζεδάκι !!!

Υλικά
500 γραμ.μανιτάρια
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 σκελίδες [ αφαιρουμε το πράσινο ]  ψιλοκομμένες
1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό
1 κουτ,σούπας βασιλικό
1 κουτ,σούπας θυμάρι
6 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ,σουπας μπαλσάμικο ξύδι
μαιντανό ψιλοκομμένο
αλατοπίπερο

Εκτέλεση
Πλενουμε και κόβουμε τα μανιτάρια.
Σοτάρουμε  σε κατσαρόλα ρηχή και πλατιά αφού πρώτα βάλουμε το λάδι,το κρεμμύδι, το σκόρδο,τα μανιτάρια  για 5 λεπτά.Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρευουμε μέχρι να εξατμιστεί και προσθέτουμε τον βασιλικό,το δενδρολίβανο,το αλατοπίπερο.
Τα μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για  10 λεπτά προσθέτουμε και τον μαιντανό και βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Ρίχνουμε από πάνω το μπαλσάμικο και σερβίρουμε .Απίστευτη γεύση δοκιμάστε τα !! Καλή επιτυχία !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



  
 

  

Τηγανίτες με κολοκυθοανθούς & μυρωδικά !!!



Υλικά
1 κιλό ανθούς  από κολοκύθια, 
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
5 με 6 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο
5 με 6 κλωνιά μάραθο ψιλοκομμένο
7 -8 μαϊντανό κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
3 με 3 φουντίτσες φρέσκο δυόσμος ψιλοκομμένο
2 κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη στραγγισμένα πολύ καλά
λίγο γάλα φρέσκο  1/2 κούπα τσαγιού.
αλάτι, 
πιπέρι 
και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Όλα τα ζαρζαβατικά τα πλένουμε τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε μπολ επίσης στίβου με πολύ καλά τα κολοκυθάκια και τα προσθέτουμε κι αυτά,
το αλάτι το πιπέρι. 
Προσθέτουμε και το γάλα βάζουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύομαι μέχρι να γίνει χυλός όχι πολύ σφιχτός αλλά ούτε νερουλός με κουτάλι της σούπας ρίχνουμε σε καυτό λάδι και τηγανίζουμε.Αν θέλουμε ρίχνουμε από πάνω τυρί τριμμένο . Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Φυστίκι Αιγίνης Το ιδιαίτερο γλυκό κουταλιού !!!


    ΥΛΙΚΑ

    500 με 600 γρ. φυστίκια φρέσκα
    2 κιλά ζάχαρη
    4 φλ. νερό
    Χυμό απο 4 λεμόνια
    Άρωμα βανίλιας (προαιρετικά)




             ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλέγουμε τα φιστίκια ένα ένα (πριν σκληρύνει το τσόφλι τους αλλιώς τα ξεφλουδίσουμε μετά την πρώτη βράση), τα τρυπάμε 2-3 φορές με μια χοντρή βελόνα και τα βράζουμε σε μπόλικο νερό τόσο ώστε να μην λιώσουν. τα ξενερώνουμε μια φορά σε κρύο νερό, ρίχνουμε τον χυμό των 2 λεμονιών μέσα.
Παίρνουμε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 7-8 λεπτά, και αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό.Ρίχνουμε τα φυστίκια στο σιρόπι και αφήνουμε για 24 ώρες.

Την άλλη μέρα ξαναβράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει το γλυκό μας, αφήνουμε να πάρει μια δύο βράσεις και το κατεβάζουμε. πρός το τέλος ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και την βανίλια.
Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στα βάζα το γλυκό μας.
Εάν η φλούδα απο τα φυστίκια είναι αρκετά τρυφερή δεν την αφαιρούμε.
Καλή επιτυχία !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μιλφέιγ το γρήγορο & εύκολο !!

Θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους !!!

Υλικά

    3  μπισκότα φύλλα σφολιάτας είναι σε πακετάκια τα σφολιατίνια
    4 ποτήρια γάλα
    6 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
    ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
    2 βανίλιες
    2 κρόκους αυγών
    250 γρ. βούτυρο
    1 κουτί σαντιγί φυτική των 500
    γάλα για την σαντιγί
     2 κουτ.σούπας ζάχαρη άχνη για μέσα στην σαντιγί
    ζάχαρη αχνη για στόλισμα και λίγη κανέλα

Εκτέλεση
Βράζουμε το γάλα με την ζάχαρη ανακατεύοντας'
Εχουμε κρατήσει σε ένα ποτήρι του νερού μισό ποτήρι γάλα κι εκεί διαλύουμε το κορν φλάουρ και τις βανίλιες.
Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο γάλα που έχει αρχίσει να βράζει και ανακατεύουμε συνέχεια μεχρι να πήξει.
Αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα και ανακατεύοντας γρήγορα και συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και τους κρόκους .
Αφηνουμε να κρυώσει μην επηρεάσει την σφολιάτα.
Σε ταψάκι τσέρκι στρώνουμε τα φύλλα μπισκότα σφολιάτας να καλύψει μία σειρά  και αδειάζουμε την κρέμα
Σκεπάζουμε με τα φύλλα μπισκότο  σφολιάτας
Χτυπάμε την σαντιγί με το γάλα προσθέτοντας και 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη και την στρώνουμε  στο τέλος επάνω .Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη λίγη κανέλα και σπάμε λίγα από το φύλλο σφολιάτας για διακόσμηση .Το βάζουμε ψυγείο να σταθεροποιηθεί και καλή όρεξη !!
*Μπορούμε να κάνουμε και 2 στρώσεις κρέμας δηλαδή μπισκότο σφολιάτα κρέμα μπισκότο σφολιάτα κρέμα  σαντιγί .



*Αν δεν βρείτε μπισκότα φύλλα σφολιάτας βάλτε την απλή σφολιάτα σε φύλλα  με την διαφορά ότι τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα  λίγο λαδι πέρασμα μην κολλήσει τα τρυπάμε με ένα πιρούνι να μην φουσκώσουν τα ψήνουμε λίγο να ροδίσουν και συνεχίζουμε την συνταγή μας .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.






Πατσάς για τους μερακλήδες !!!


Απολαύστε μία δυναμωτική σούπα !!!!

ΥΛΙΚΑ
1+1/2 μοσχαρίσιο ποδαράκι και κοιλιά
5 κουτ.σούπας από κρασί καλό ξύδι
10 κόκκους μαύρο πιπέρι
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κουτ.σούπας αλάτι

ΣΚΟΡΔΟΣΤΟΥΠΙ
4 σκελίδες σκόρδο
6 κουταλιές σούπας ξύδι από κρασί
μπούκοβο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε πολύ καλά τα ποδαράκια και τις κοιλιές τα οποία έχουμε ζητήσει από τον κρεοπώλη να τα τεμαχίσει σε κομμάτια μεγάλα.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα τα σκεπάζουμε με το νερό και μόλις πάρουν 2 με 3 βράσεις χύνουμε το νερό και τα στραγγίζουμε.
Το πλένουμε ξανά και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο όσο να το σκεπάζει όλο καλά,ξαφρίζουμε αν χρειαστεί,ρίχνουμε και το ξύδι τις 5 κουταλιές, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πιπέρι κόκκους  και μαγειρεύουμε για 3 ώρες σε μέτρια θερμοκρασία να δείτε να μαλακώσουν .


Εμείς όσο βράζει
Πολτοποιούμαι τα σκόρδα με το ειδικό εργαλείο ή με γουδί [αν θέλετε αφαιρέστε καλύτερα το πράσινο την φύτρα που έχει στην μέση ]τα αφήνουμε στην άκρη για το σκορδοστούπι.
Μόλις ο πατσάς βράσει τον βγάζουμε σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να κρυώσει για να τον ξεκοκαλίσουμε .
Αφαιρούμε όλα τα κόκαλα κόβοντας σε κομματάκια το κρέας στο μέγεθος που προτιμάτε (ψιλοκομμένος ή πιο χοντρός πατσάς).  και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα προσθέτουμε αλάτι και ελέγχετε αν σας ικανοποιεί.Ανακατεύομαι καλά συνεχίζετε το βράσιμο της σούπας για να δέσει ο ζωμός.

Για να φτιάξετε το σκορδοστούμπι, βάζετε σε μπουκάλι με ξίδι τις πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδου τα κουνάτε καλά . Σερβίρετε τον πατσά σε βαθιά πιάτα, ρίχνετε σκορδοστούμπι συνήθως 1 κουταλιά σούπας αρκεί στο κάθε πιάτο και πασπαλίζετε με 1-2 σπόρους μπούκοβο.
 Καλή απόλαυση σε μια υπέροχη δυναμωτικη σούπα !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ








   









   



Γαριδομακαρονάδα με λιγκουίνι & ντοματίνια !!!

Υλικά
500 γραμ γαρίδες
8 ντοματίνια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λωρίδες 
1 κούπα τσαγιού σάλτσα ντομάτας
ζωμό από τις γαρίδες
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
λάδι
αλάτι -πιπέρι
λιγκουίνι βρασμένα
μαϊντανό

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά βγάζουμε και το αντεράκι με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας '
Βράζουμε το κέλυφος σε 1 ποτήρι νερό και το κρατάμε αφού το σουρώσουμε.
Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια τα ντοματίνια τα σκόρδα  για λίγα λεπτά και σβήνουμε με το κρασί .
Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας  και τον ζωμό από το κέλυφος και μαγειρεύουμε μέχρι να δούμε την σάλτσα να πήζει ,τότε προσθέτουμε τις γαρίδες
και τις μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε μέσα και τα βρασμένα μακαρόνια και τον μαϊντανό ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε  με πολύ ψιλοκομμένο μαιντανό . Καλή μας όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Το πιλάφι του ψαρά !!!






 ΥΛΙΚΑ:
2 καλαμάρια ή αντίστοιχα σουπιές
μισό κιλό μύδια

μισό  κιλό γαρίδες
μισή κούπα ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
2 πιπεριές κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1 κιλό φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες
μισή κούπα χοντροκοπανισμένο κουκουνάρι
αλάτι, πιπέρι
ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 κούπες ρύζι για πιλάφι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά καλαμάρια ή αντίστοιχα τις σουπιές. Καθαρίζουμε και τα μύδια και τα αχνίζουμε σε νερό. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε ξεχωριστά το ζουμί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και για τις γαρίδες. Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε κρεμμύδια, σκόρδο και πιπεριές. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα καλαμάρια ή σουπιές και σιγοβράζουμε. Μετράμε το ζουμί που κρατήσαμε από μύδια και γαρίδες και συμπληρώνουμε με νερό έως ότου έχουμε 4 κούπες. Ρίχνουμε το ζουμί στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το ρύζι. Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά και ρίχνουμε μύδια και γαρίδες βράζοντας άλλα 15 λεπτά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας το φαγητό μας με το κουκουνάρι..Καλή όρεξη!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κολοκυθόπιτα ή Μπατζίνα Θεσσαλίας !!!

Παραδοσιακή πίτα της Θεσσαλίας. Λεπτή και τραγανή!

Υλικά για ταψί κουζίνας το μεγάλο

8 κούπες τσαγιού κολοκύθια τριμμένα και στραγγισμένα πολύ καλά.
4 κούπες φέτα τριμμένη
2 κούπες τσαγιού γάλα
3 αυγά
1/2 κούπας ελαιόλαδο
3 κούπες τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι και πιπέρι

Τι κάνουμε
Σε μπολ ανακατεύουμε ολα τα υλικά μαζί κολοκύθια αυγά αφού πρώτα τα χτυπήσουμε καλά,το γάλα , το λάδι και το αλεύρι ,προσθετουμε και την φέτα
κρατώντας λίγο για το τέλος από πάνω .Λαδώνουμε το ταψί και ρίχνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και τέλος πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φέτα που κρατήσαμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμαι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180  βαθμους μέχρι να ψηθεί και να ροδοκοκκινήσει περίπου 50 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.Καλή όρεξη !!

* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί απλό αλεύρι καλαμποκάλευρο κι αντί για κολοκύθια κολοκύθα .

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ







Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Κούκις μπισκότα με σοκολάτα !!!



 Μου τα κέρασαν και είπα να τα ετοιμάσω και εγώ και τα μοιράζομαι  μαζί σας να τα φτιάξετε κι εσείς !! Βγαίνουν δύο ταψιά του φούρνου με υλικά που τα περισσότερα έχουμε όλες στο σπίτι.



Υλικά
120 γρ βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ αλεύρι
200γρ ζάχαρη καστανή
2 αυγα
1 κγ γεμάτο κανέλα
2 κγ κοφτά μπέικιν
Μία πρέζα αλάτι
200γρ  κουβερτουρα σε κομμάτια

Τι κάνουμε

Χτυπάμε το βούτυρο μέ τήν ζάχαρη στο μίξερ
Μετά προσθέτουμε  όλα τα υπόλοιπα υλικά και  τα ανακατεύουμε καλά με το κουτάλι σούπας






Μετά με τα κουταλακια του γλυκού δυό δυό μαζί παίρνουμε από το μείγμα σαν μπαλίτσες και τα τοποθετούμε στην λαδοκολα
Ψήνουμε στους 190 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 12 λεπτά'
Πανευκολη συνταγή !!! Καλή επιτυχία !!!
Συνταγή από την φίλη μου Ευγενία Ράπτη .

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Συνταγή από την φίλη μου Ευγενία Ράπτη .






Πορτοκαλόπιτα με βούτυρο γάλακτος !!!




Υλικά
1 πακέτο φύλλλα κρούστας
4 αυγά
200 γρ.γιαούρτι 0%ή 2% λιπάρα
250 γρ.βούτυρο τύπου Lourpak ή μαργαρίνη λιωμένο αλλά όχι ζεστο
1 φακελάκι μπέικιν (20 γρ.)
3/4 κούπας (περιπου 180 με 200 γρ.) ζάχαρη
1 βανίλια
ξύσμα 2 πορτοκαλιών

Για το σιρόπι
με ένα μεγάλο ποτήρι του νερού μετράμε
3 ποτήρια ζάχαρη
4 1/2 ποτήρια νερό
φλούδα και χυμό 2 πορτοκαλιών
χυμό 1/2 λεμονιού
1 βανίλια



Εκτέλεση
Μ'ένα ψαλίδι κόβω σε λωρίδες το φύλλο.Τα ξεχωρίζω καλά να μην είναι κολλημένα μεταξύ τους σ ένα ταψί μεγάλο.Αν τα αφήσω να στεγνώσουν κιόλας 2 ωρίτσες ακόμα καλύτερα.
Σ ενα μπολ χτυπάω με σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη,ριχνω και τα αυγά και όλα τα υπόλοιπα να γίνουν μια κρέμα.Προσθέτω τα κομμένα φύλλα λίγα λίγα ανακατεύοντας κάθε φορά μέχρι να ρουφήξουν όλη την κρέμα.Αδειάζω το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι 25Χ35.και ψήνω στους 180 για 35 λεπτά

περίπου να ροδοκοκκινήσει καλά,πάνω και κάτω.Εντωμεταξυ βράζω το σιρόπι 8-10 λεπτά περίπου και στο τέλος ρίχνω τη βανίλια.Σιροπιάζω το καυτό γλυκό με καυτό σιρόπι.Θα το ρουφήξει όλο και θα είναι όσο πρέπει.Αν θέλουμε παραπάνω σιρόπι φτιάχνουμε μισή δόση παραπάνω.
Εγώ την ''τσάκισα'' ζεστή όπως ήταν.Καταπλήκτική!!!
Από Οι Λιχουδιές της Σόφης

Συκώτι με αρωματικά !!!


Αυτή είναι μια γρήγορη και εύκολη συνταγή, και πολύ νόστιμη !!


 Υλικά
Συκώτι όσο χρειάζεστε
5 κουτ σούπας μηλόξυδο
χυμός 1 πορτοκαλιού
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι δενδρλίβανο ρίγανη θυμάρι


Ζηταμε όταν το αγοράζουμε να το κόψει ο κρεοπώλης σε μακρόστενες λωρίδες.
Το πλένουμε και το βάζουμε για 5 λεπτά σε ένα μπολ με νερό να το σκεπάζει και λίγο ξύδι,το ξεπλένουμε καλά.
Το αλατοπιπερώνουμε και το ραντίζουμε με όλα τα αρωματικά μέσα σε ένα ταψάκι.
Βάζουμε σε μπολ το χυμό πορτοκάλι το ξύδι και λγο λάδι με πιρούνι τα χτυπάμε καλά  και περιχύνουμε το συκώτι.
ψήνουμε στον αέρα περίπου 30 με 30  λεπτά γυρνώντας το κι από τις δύο πλευρές.

 Παντζάρια λαχταριστά με ψιλοκομμένο σκορδάκι ελαιόλαδο καλό και μηλόξυδο

Αλλος τρόπος στο τηγάνι [τον προτιμώ ]
Ξεπλένουμε βάζουμε στο μπολ με το νερό και ξύδι 5 λεπτά ξεπλένουμε .
Το ραντίζουμε από ολες τις πλευρές με αλάτι πιπέρι δενδρολίβανο θυμάρι και
βάζουμε λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί οχι να κάψει,
Αλευρώνουμε το συκώτι το τιναζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τηγανίζουμε πάντα σε μέτρια φωτιά,



Μόλις δούμε κι είναι έτοιμο κι από τις δύο πλευρές ρίχνουμε και το σβήνουμε με 1 φλιτζανάκι μικρό του καφέ μηλόξυδο [μπορείτε και μπαλσάμικο αλλά το μηλόξυδο δίνει υπέροχη γεύση] μόλις εξατμιστεί και το πιεί ολο και μείνει με το λαδάκι του ρίχνουμε μία τσιμπιά ρίγανη κι έτοιμο ,εγώ το συνόδευσα με παντζάρια σαλάτα και λάχανο άσπρο κόκκινο καρότο χρωματιστές πιπεριές  και ρύζι που υπήρχε σπίτι ,με λίγα λόγια ταιριάζει με ότι μας αρέσει ,Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ






Σπανακοτυρόπιτα !!!

 Μαζί με το πράσο και το κρεμμύδι δημιουργούν μια από τις πιο νόστιμες πίτες!!

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό  σπανάκι
1 χούφτα σέσκουλο
2 πράσα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
άνηθο -μαιντανό- δυόσμο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
3 αυγά
250 γρ. φέτα τριμμένη
αλάτι -πιπέρι
φύλλο χωριάτικο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένετε, καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα χόρτα και τα κρεμμυδάκια. Τρίβετε τα χόρτα με αλάτι και τα στύβετε.
Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα χόρτα με τα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, και το αλατοπίπερο , ανακατεύοντας 5΄-6΄ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τα τυριά και τα  αυγά χτυπημένα και ανακατεύετε πάλι.
Στρώνετε το χωριάτικο φύλλο σε στρογγυλό ταψί, αλείφοντας το με λάδι.
Απλώνετε το μείγμα με το σπανάκι και καλύπτετε με το φύλλο αλειμμένο με λάδι.
Με λίγο νερό κολλάτε τις άκρες των φύλλων. Χαράζετε την πίτα με μαχαίρι σταυρωτά και την αλείφετε με το τελευταίο αυγό χτυπημένο και λίγο λάδι.
Κατόπιν ψήνετε τη χορτόπιτα 50΄- 55΄ στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά.Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τυροπιτάκια παραδοσιακά !!!


Και δεν σταματάς στο  ένα με τίποτα !!! Παραδοσιακά Μακεδονίας !!

Υλικά

    450 ml λευκό κρασί
    450 ml ηλιέλαιο
    15 γρ. αλάτι
    45 γρ. ζάχαρη
    10 γρ. μαγιά
    1 κ. 100 γρ. αλέυρι μαλακό
    ½ κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
    νερό (όσο πάρει)


    Γέμιση
    250 γρ. φέτα
    125 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
    2 αβγά
    λίγο πιπέρι
    λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
    λίγο σουσάμι



Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη γαβάθα, ρίχνουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το λάδι, το κρασί, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το μπέικιν πάουντερ Ρίχνουμε και τα δυο αβγά, τα τυριά, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Με το χέρι ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και ζυμώνουμε, μέχρι να γίνουν μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στο χέρι.



Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για καμιά ώρα και μετά το χωρίζουμε σε μπαλίτσες. Αν βιαζόμαστε πιέζουμε την κάθε μία να γίνει ένα στρογγυλό φύλλο με μισό πόντο πάχος ή με τον πλάστη ανοίγουμε  κόβουμε σε τετράγωνο κομμάτι βάζουμε στην μέση γέμιση   διπλώνουμε το φύλλο πασπαλίζουμε με σουσάμι και και φουρνίζουμε για 20 λεπτά στους 170°C.Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Από την καλη φίλη μου η συνταγή  Meri Peristeri 
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο φιλέτο με μέλι !!!

Ευκολο πεντανόστιμο γρήγορο !!

Υλικά

Υλικά για 4 άτομα

    1 κιλό κοτόπουλο μπούτι φιλέτο κομμένο κομμάτια οχι πολύ μεγάλα.
    5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    Χυμός από δυο λεμόνια
    Χυμός από δύο πορτοκάλια
    50 γρ. μέλι
    φασκόμηλο
    1 ποτηράκι κρασιού κρασί κρασί λευκό ξηρό
    1 κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες
    Κύμινο
    Λευκό πιπέρι
    Αλάτι

Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι  και σοτάρουμε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι . Μόλις ροδίσει σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το φασκόμηλο και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ αφαιρούμε το φασκόμηλο και προσθέτουμε το χυμό από τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το μέλι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μόλις δέσει η σάλτσα μας, σερβίρουμε.
Συνταγή από Χρήστο Λάπα με 2 παραλλαγές .Καλή όρεξη !!
Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου ή τηγανιτές ή πουρέ ή πιλάφι.Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ






  

Γιουβέτσι κριθαράκι !!



Το γιουβέτσι είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα μικρών και μεγάλων.Σημείο κατατεθέν των κυριακάτικων τραπεζιών.


ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό μοσχάρι ποντίκι ή σπάλα κομμένο σε κομμάτια

1/2 Kg κριθαράκι χοντρό

1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 κουτί ντοματάκια κονκασέ

1/2 ποτηράκι κρασιού κόκκινο κρασί

1 ξυλάκι κανέλας

λίγα γαρύφαλλα

1 φύλλο δάφνης

αλατοπίπερο

1 πρέζα ζάχαρη

τυρί τριμμένο μαλακό



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε το κρέας και το στραγγίζουμε με απορροφητικό χαρτί.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σωτάρουμε το κρέας απο όλες τις πλευρές, να ροδοκοκκινήσει. Προσθέτουμε και το κρεμμύδι με το σκόρδο. Τα σωτάρουμε όλα μαζί και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και κατόπιν προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τη ντομάτα, αλατοπίπερο και λίγη ζαχαρίτσα. Ρίχνουμε και 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει το κρέας μας, σε σιγανή φωτιά. Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα θα χρειαστούμε περίπου 1/2 ώρα. Αν χρησιμοποιήσουμε κανονική κατσαρόλα, θα πρέπει να προσέχουμε τα υγρά του φαγητού. Θα χρειαστεί και άλλο νεράκι, πάντα ζεστό.

Βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνουμε το κριθαράκι. Αφήνουμε για 5 λεπτά, να βράσει, το σουρώνουμε και το ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα, ραντίζοντας το με λίγο λάδι. Με αυτό τον τρόπο το κριθαράκι μας παραμένει σπυρωτό και δεν κολλάει.

Μόλις γίνει το κρέας το αδειάζουμε σε πυρέξ ή ταψί ή σε ατομικά πήλινα. Προσθέτουμε και το κριθαράκι και 2 ποτήρια ζεστό νερό. Ανακατεύουμε ελαφρά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε το γιουβέτσι για περίπου 30 λεπτά. Προσέχουμε πάντα να έχει νερό το φαγητό και να μην μείνει στεγνό, επειδή όταν κρυώνει στεγνώνει περισσότερο.
Αν το βάλουμε σε πήλινο πάλι ρίχνουμε λίγο ζεστό νεράκι και λίγο πριν ψηθεί εντελώς τραβάμε τα πήλινα από τον φούρνο σκεπάζουμε με τριμμένο τυρί και φουρνίζουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.
Σε ταψί ή πυρέξ
Προς το τέλος του ψησίματος το ξεσκεπάζομαι και πασπαλίζουμε και πάλι με τυρί τριμμένο. Αφήνουμε μέχρι να λιώσει λίγο το τυρί.Καλή επιτυχία!!!!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ