Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Τέλειο σουφλέ σοκολάτας σε 10 λεπτά !!! ( βίντεο )



 ΥΛΙΚΑ
250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1 κύβο βούτυρο
3 αυγά
150 γραμμάρια ζάχαρη
100 γραμμάρια αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
1 πρέζα αλάτι
ελάχιστο πιπέρι

 Εκτέλεση:

 Βάζουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια με το βούτυρο σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά, να λιώσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφήνουμε λίγο το μείγμα της σοκολάτας να κρυώσει.

 Τοποθετούμε τα αυγά με τη ζάχαρη σε μπολ. Με το μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά να αφρατέψουν και να φουσκώσουν. Λίγη - λίγη, πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα -αφού κρυώσει- στα χτυπημένα αυγά.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι στο μείγμα και το διπλώνουμε απαλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά 12 πυρίμαχα σκεύη ατομικά για σουφλέ (και μιας χρήσεως είναι τέλεια). Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Γεμίζουμε τα μπολάκια (ισομοιράζουμε το μείγμα).

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε αμέσως με κρέμα γάλακτος παγωτό ή ζάχαρη άχνη,

Πατήστε και ΔΕΙΤΕ το βίντεο για το σουφλέ ΕΔΩ--> https://www.youtube.com/watch?v=ePP1zaHLC84

Ζύμη πίτσας !!!



Ζύμη για πεντανόστιμη πίτσα. Αρχικά τη γεμίζουμε με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας  και από πάνω βάζουμε τυρί-ζαμπόν -μανιτάρια-μπέικον -πιπεριά ή διάφορα τυριά -λουκάνικο -και γενικά ότι μας αρέσει!!!

ΖΥΜΗ  ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ

    400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 φακελλάκι μαγιά – 9 γραμμάρια
    280 γραμμάρια νερό
    1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    λίγο ελαιόλαδο

ΠΩΣ ΘΑ ΤΗ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ

Ζυγίζουμε και μετράμε όλα μας τα υλικά
Ζεσταίνουμε το νερό – να είναι χλιαρό όχι καυτό – και μέσα σε αυτό διαλύουμε τη μαγιά.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 10΄λεπτά
Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι
Το ρίχνουμε λίγο λίγο  στο μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε ώσπου να έχουμε μία ομοιογενή ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει
Πασπαλίζουμε με νισεστέ τον πάγκο εργασίας και με τον πλάστη ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο στο σχήμα που θέλουμε
 Με ένα πινέλο αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο το σκεύος μέσα στο οποίο θα ψήσουμε την πίτσα
Γεμίζουμε με σάλτσα ντομάτας και από πάνω υλικά της αρεσκείας μας.
Ψήνουμε στους 200°C για 20΄ λεπτά περίπου

Πέννες με σάλτσα πικάντικη !!!



Μια υπέροχη καυτερή μακαρονάδα που ετοιμάζεται σε 20 λεπτά.Εύκολο και γρήγορο πιάτο !!

Υλικά
400 -gr πέννες με ρίγες
2 -σκελίδες σκόρδο
500- gr ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες, ή ντομάτες ψιλοκομμένες κονσέρβα
4-5 -κουταλιές ελαιόλαδο
4 -καυτερές πιπερίτσες ( ή περισσότερες αν σας αρέσει το καυτερό)
τυρί τριμμένο για μακαρόνια
4 -κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση
Βάζουμε τις πέννες να βράσουν σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
Με ένα μαχαίρι μυτερό, τσιμπάμε τις πιπερίτσες να τις τρυπήσουμε, έτσι θα βγάλουν στην σάλτσα την καυτερή τους γεύση πιό γρήγορα.
Σε ένα τηγάνι αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει και τα μακαρόνια, ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε το σκόρδο - σε φέτες ή ολόκληρο, όπως μας αρέσει -  και τις πιπερίτσες.
Μόλις το σκόρδο αλλάξει χρώμα, δεν πρέπει να καεί, το βγάζουμε, ρίχνουμε την ντομάτα και αλατίζουμε.
Αφήνουμε για ψηθεί η σάλτσα για 8-10 λεπτά.
Όταν τα μακαρόνια είναι έτοιμα, προσοχή να μην τα παραβράσουμε, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με την σάλτσα.
 Σωτάρουμε για λίγο, 1 με 2 λεπτά ανακατεύοντας ώστε η σάλτσα να πάει παντού και σερβίρουμε πασπαλίζοντας τα πιάτα με το τριμμένο τυρί. Ρίχνουμε από πάνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.Kαλή όρεξη !!!
*Αν δεν σας αρέσουν τα καυτερά αφαιρέστε την πιπεριά.
Αφαιρώντας το τυρί έχουμε νηστίσιμο φαγητό!

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Σοκολατόπιτα στα γρήγορα Θεική !!!

 Θεική υγρή σοκολατόπιτα στο τσακ μπαμ !!!


Υλικά
125 γραμ. βούτυρο
125 γραμ. σπορέλαιο ή ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
300 γραμ.- ζάχαρη
60 γραμ. - κακάο
100 γραμ. - σοκολάτα κουβερτούρα
250 γραμ.. - σοκολατούχο γάλα
5 - αυγά
250 γραμ- αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές της σούπας - κονιάκ
¼ κουταλάκι του γλυκού - αλάτι
1 βανίλια σκόνη

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει, αλλά όχι να κάψει και προσθέτε το σπορέλαιο και την ζάχαρη, ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το κακάο, το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προσθέτουμε την κουβερτούρα τριμμένη ανακατεύοντας συνεχώς.
Τέλος προσθέτουμε το κονιάκ και την βανίλια.
Μόλις έχουμε ένα ρευστό μείγμα, αποσύρουμε από την φωτιά και κρατάμε 250 γραμ. από το μείγμα αυτό.
Αφήνουμε το μείγμα σοκολάτας 5 λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε ανακατεύοντας με σύρμα τους κρόκους.
Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε στο μείγμα σοκολάτας το αλεύρι, και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό μείγμα, χωρίς σβόλους!
Τέλος ενσωματώνουμε την μαρέγκα με την βοήθεια μιας σπάτουλας. Λαδώνουμε με σπορέλαιο ένα ταψί ή πυρέξ, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 180°C Κελσίου, για 20 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε την σοκολατόπιτα από τον φούρνο την χαράσουμε ελαφρά σε κομμάτια και περιχύνουμε με το μείγμα σοκολάτας που κρατήσαμε.Καλή επιτυχία!
olasimera

Τυρόψωμο !!!


Για την λιγούρα  νόστιμα τυρόψωμα !!!!

ΥΛΙΚΑ
2 φακελάκια μαγιά
35γρ ζάχαρη
340γρ νερό
600γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις
40γρ λάδι
15γρ αλάτι
5γρ ρίγανη
5γρ πιπέρι
15γρ ξύδι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε την μαγιά την ζάχαρη το νερό(χλιαρό) ανακατεύομαι και ρίχνουμε από πάνω κοσκινισμένο το αλεύρι να κάνει μια κρούστα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να βγουν φουσκάλες. Αφού ενεργοποιηθεί η μαγιά ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και χτυπάμε στο μίξερ για 8 λεπτά αφήνουμε να φουσκώσει μια ώρα. Αφού περάσει η ώρα ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι κόβουμε μερίδες και απλώνουμε σε ένα ξύλο το κάθε κομμάτι ρίχνουμε τυρί φέτα και το διπλώνουμε μέχρι να του δώσουμε σχήμα σε ταψί μεγάλο αφήνουμε μεγάλες αποστάσεις γιατί τριπλασιάζεται η ζύμη αφήνουμε μια ώρα να ξαναφουσκΏσουν και αλείφουμε την επιφάνεια με νερό ρίχνουμε σησάμι και λάδι (το λάδι αυτό δεν το γράφω επάνω ρίχνετε όσο νομίζετε) και τα βάζουμε φούρνο στους 220 αέρα για 40 λεπτά περίπου. Βγαίνουν 10 κομμάτια. Η φέτα καλό είναι να είναι σε θερμοκρασία δωματίου σκληρή και χωρίς υγρά.

Συνταγή από τον φίλο  George Zolis



Κοτόπουλο φτερούγες με μελιτζάνες & πατάτες στην κατσαρόλα !!!!

 Για όσους αρέσουν τα φαγητά με πεντανόστιμη σάλτσα για βουτιές με ψωμάκι!! Πολύ πιο ωραία γεύση απίθανη με την προσθήκη του κοτόπουλου !!!

Υλικά για 3 μερίδες

8 φτερούγες κοτόπουλο
1 μεγάλη μελιτζάνακομμένη καρέ
3 πατάτες μέτριες κομμένες καρέ
2 σκελίδες σκόρδα σε φετούλες
1/2 κουτ.γλυκού βασιλικό ξερό
αλάτι-πιπέρι
6 κουταλιες σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας ντομάτα πελτέ
ελάχιστη ζάχαρη

Τι κάνουμε
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι το κρεμμύδι το σκόρδο το κοτόπουλο τις πατάρτες τις μελιτζάνες.
Τα σοτάρουμε για 5 λεπτά ρίχνουμε 1 ποτήρι του νερού νερό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τον πελτέ ντομάτας ,προσθέτουμε και τον βασιλικό, ζάχαρη {προαιρετικά} αλατοπίπερο και σιγομαγειρεύουμε για 20 με 30 λεπτά.





Ανοίγουμε το καπάκι να πάρει λίγες βράσεις σε πιο δυνατή φωτιά να δέσει η σάλτσα κι έτοιμο για πολλές βουτιες με το τόσο πεντανόστιμο χορταστικό φαγητό με την φανταστική δεμένη γευστικότατη σάλτσα!!! Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Χορτοκεφτέδες Χιώτικοι !!!


Υλικά
1 κιλό χόρτα (αντίδια  έβαλα)
5 σκελίδες σκόρδου
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
7 κλωνιά μάραθο
7 κλωνιά άνηθο
3 αυγά
1 κοφτή κουταλιά σούπας μπέκιν
αλάτι πιπέρι
καλαμποκέλαιο για το τηγάνι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει
1+ 1/2 φλιτζάνι τσαγιού παξιμάδι κριθαρένιο μουλιασμένο και πολύ καλά στυμμένο


Εκτέλεση .
Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα αφού πρώτα τα καθαρίσουμε τα αλατίζουμε τα τρίβουμε και τα στίβουμε πολύ καλά.
Τα βάζουμε σε μπολ μαζί με τα υπόλοιπα όπως κρεμμύδι,σκόρδο,μάραθο,άνηθο,παξιμάδι,αλατοπίπερο.
Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το μπέκιν το προσθέτουμε κι αυτό, και λίγο λίγο ρίχνουμε αλεύρι μέχρι να γίνει ένας πολτός να πλάθεται κεφτέδες .
Το αφήνουμε 30 λεπτά στο ψυγείο και πλάθουμε κεφτεδάκια ,τα αλευρώνουμε τα πατάμε λίγο στην μέση και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές . Καλή επιτυχία !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Συνταγή έστειλε  φίλη της σελίδας  από Χίο


*Μπορείτε να βάλετε ότι χόρτα θέλετε ακόμα και ανάμεικτα.

Μανιτάρια κρασάτα !!!



Μανιτάρια κρασάτα με μυρωδικά, πασπαλισμένο με ξύδι μπαλσάμικο. Μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα νόστιμο ορεκτικό και μεζεδάκι !!!

Υλικά
500 γραμ.μανιτάρια
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 σκελίδες [ αφαιρουμε το πράσινο ]  ψιλοκομμένες
1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό
1 κουτ,σούπας βασιλικό
1 κουτ,σούπας θυμάρι
6 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ,σουπας μπαλσάμικο ξύδι
μαιντανό ψιλοκομμένο
αλατοπίπερο

Εκτέλεση
Πλενουμε και κόβουμε τα μανιτάρια.
Σοτάρουμε  σε κατσαρόλα ρηχή και πλατιά αφού πρώτα βάλουμε το λάδι,το κρεμμύδι, το σκόρδο,τα μανιτάρια  για 5 λεπτά.Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρευουμε μέχρι να εξατμιστεί και προσθέτουμε τον βασιλικό,το δενδρολίβανο,το αλατοπίπερο.
Τα μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για  10 λεπτά προσθέτουμε και τον μαιντανό και βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Ρίχνουμε από πάνω το μπαλσάμικο και σερβίρουμε .Απίστευτη γεύση δοκιμάστε τα !! Καλή επιτυχία !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



  
 

  

Τηγανίτες με κολοκυθοανθούς & μυρωδικά !!!



Υλικά
1 κιλό ανθούς  από κολοκύθια, 
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
5 με 6 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο
5 με 6 κλωνιά μάραθο ψιλοκομμένο
7 -8 μαϊντανό κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
3 με 3 φουντίτσες φρέσκο δυόσμος ψιλοκομμένο
2 κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη στραγγισμένα πολύ καλά
λίγο γάλα φρέσκο  1/2 κούπα τσαγιού.
αλάτι, 
πιπέρι 
και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Όλα τα ζαρζαβατικά τα πλένουμε τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε μπολ επίσης στίβου με πολύ καλά τα κολοκυθάκια και τα προσθέτουμε κι αυτά,
το αλάτι το πιπέρι. 
Προσθέτουμε και το γάλα βάζουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύομαι μέχρι να γίνει χυλός όχι πολύ σφιχτός αλλά ούτε νερουλός με κουτάλι της σούπας ρίχνουμε σε καυτό λάδι και τηγανίζουμε.Αν θέλουμε ρίχνουμε από πάνω τυρί τριμμένο . Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Φυστίκι Αιγίνης Το ιδιαίτερο γλυκό κουταλιού !!!


    ΥΛΙΚΑ

    500 με 600 γρ. φυστίκια φρέσκα
    2 κιλά ζάχαρη
    4 φλ. νερό
    Χυμό απο 4 λεμόνια
    Άρωμα βανίλιας (προαιρετικά)




             ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλέγουμε τα φιστίκια ένα ένα (πριν σκληρύνει το τσόφλι τους αλλιώς τα ξεφλουδίσουμε μετά την πρώτη βράση), τα τρυπάμε 2-3 φορές με μια χοντρή βελόνα και τα βράζουμε σε μπόλικο νερό τόσο ώστε να μην λιώσουν. τα ξενερώνουμε μια φορά σε κρύο νερό, ρίχνουμε τον χυμό των 2 λεμονιών μέσα.
Παίρνουμε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 7-8 λεπτά, και αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό.Ρίχνουμε τα φυστίκια στο σιρόπι και αφήνουμε για 24 ώρες.

Την άλλη μέρα ξαναβράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει το γλυκό μας, αφήνουμε να πάρει μια δύο βράσεις και το κατεβάζουμε. πρός το τέλος ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και την βανίλια.
Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στα βάζα το γλυκό μας.
Εάν η φλούδα απο τα φυστίκια είναι αρκετά τρυφερή δεν την αφαιρούμε.
Καλή επιτυχία !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μιλφέιγ το γρήγορο & εύκολο !!

Θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους !!!

Υλικά

    3  μπισκότα φύλλα σφολιάτας είναι σε πακετάκια τα σφολιατίνια
    4 ποτήρια γάλα
    6 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
    ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
    2 βανίλιες
    2 κρόκους αυγών
    250 γρ. βούτυρο
    1 κουτί σαντιγί φυτική των 500
    γάλα για την σαντιγί
     2 κουτ.σούπας ζάχαρη άχνη για μέσα στην σαντιγί
    ζάχαρη αχνη για στόλισμα και λίγη κανέλα

Εκτέλεση
Βράζουμε το γάλα με την ζάχαρη ανακατεύοντας'
Εχουμε κρατήσει σε ένα ποτήρι του νερού μισό ποτήρι γάλα κι εκεί διαλύουμε το κορν φλάουρ και τις βανίλιες.
Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο γάλα που έχει αρχίσει να βράζει και ανακατεύουμε συνέχεια μεχρι να πήξει.
Αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα και ανακατεύοντας γρήγορα και συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και τους κρόκους .
Αφηνουμε να κρυώσει μην επηρεάσει την σφολιάτα.
Σε ταψάκι τσέρκι στρώνουμε τα φύλλα μπισκότα σφολιάτας να καλύψει μία σειρά  και αδειάζουμε την κρέμα
Σκεπάζουμε με τα φύλλα μπισκότο  σφολιάτας
Χτυπάμε την σαντιγί με το γάλα προσθέτοντας και 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη και την στρώνουμε  στο τέλος επάνω .Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη λίγη κανέλα και σπάμε λίγα από το φύλλο σφολιάτας για διακόσμηση .Το βάζουμε ψυγείο να σταθεροποιηθεί και καλή όρεξη !!
*Μπορούμε να κάνουμε και 2 στρώσεις κρέμας δηλαδή μπισκότο σφολιάτα κρέμα μπισκότο σφολιάτα κρέμα  σαντιγί .



*Αν δεν βρείτε μπισκότα φύλλα σφολιάτας βάλτε την απλή σφολιάτα σε φύλλα  με την διαφορά ότι τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα  λίγο λαδι πέρασμα μην κολλήσει τα τρυπάμε με ένα πιρούνι να μην φουσκώσουν τα ψήνουμε λίγο να ροδίσουν και συνεχίζουμε την συνταγή μας .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.






Πατσάς για τους μερακλήδες !!!


Απολαύστε μία δυναμωτική σούπα !!!!

ΥΛΙΚΑ
1+1/2 μοσχαρίσιο ποδαράκι και κοιλιά
5 κουτ.σούπας από κρασί καλό ξύδι
10 κόκκους μαύρο πιπέρι
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κουτ.σούπας αλάτι

ΣΚΟΡΔΟΣΤΟΥΠΙ
4 σκελίδες σκόρδο
6 κουταλιές σούπας ξύδι από κρασί
μπούκοβο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε πολύ καλά τα ποδαράκια και τις κοιλιές τα οποία έχουμε ζητήσει από τον κρεοπώλη να τα τεμαχίσει σε κομμάτια μεγάλα.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα τα σκεπάζουμε με το νερό και μόλις πάρουν 2 με 3 βράσεις χύνουμε το νερό και τα στραγγίζουμε.
Το πλένουμε ξανά και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο όσο να το σκεπάζει όλο καλά,ξαφρίζουμε αν χρειαστεί,ρίχνουμε και το ξύδι τις 5 κουταλιές, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πιπέρι κόκκους  και μαγειρεύουμε για 3 ώρες σε μέτρια θερμοκρασία να δείτε να μαλακώσουν .


Εμείς όσο βράζει
Πολτοποιούμαι τα σκόρδα με το ειδικό εργαλείο ή με γουδί [αν θέλετε αφαιρέστε καλύτερα το πράσινο την φύτρα που έχει στην μέση ]τα αφήνουμε στην άκρη για το σκορδοστούπι.
Μόλις ο πατσάς βράσει τον βγάζουμε σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να κρυώσει για να τον ξεκοκαλίσουμε .
Αφαιρούμε όλα τα κόκαλα κόβοντας σε κομματάκια το κρέας στο μέγεθος που προτιμάτε (ψιλοκομμένος ή πιο χοντρός πατσάς).  και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα προσθέτουμε αλάτι και ελέγχετε αν σας ικανοποιεί.Ανακατεύομαι καλά συνεχίζετε το βράσιμο της σούπας για να δέσει ο ζωμός.

Για να φτιάξετε το σκορδοστούμπι, βάζετε σε μπουκάλι με ξίδι τις πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδου τα κουνάτε καλά . Σερβίρετε τον πατσά σε βαθιά πιάτα, ρίχνετε σκορδοστούμπι συνήθως 1 κουταλιά σούπας αρκεί στο κάθε πιάτο και πασπαλίζετε με 1-2 σπόρους μπούκοβο.
 Καλή απόλαυση σε μια υπέροχη δυναμωτικη σούπα !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ








   









   



Γαριδομακαρονάδα με λιγκουίνι & ντοματίνια !!!

Υλικά
500 γραμ γαρίδες
8 ντοματίνια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λωρίδες 
1 κούπα τσαγιού σάλτσα ντομάτας
ζωμό από τις γαρίδες
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
λάδι
αλάτι -πιπέρι
λιγκουίνι βρασμένα
μαϊντανό

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά βγάζουμε και το αντεράκι με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας '
Βράζουμε το κέλυφος σε 1 ποτήρι νερό και το κρατάμε αφού το σουρώσουμε.
Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια τα ντοματίνια τα σκόρδα  για λίγα λεπτά και σβήνουμε με το κρασί .
Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας  και τον ζωμό από το κέλυφος και μαγειρεύουμε μέχρι να δούμε την σάλτσα να πήζει ,τότε προσθέτουμε τις γαρίδες
και τις μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε μέσα και τα βρασμένα μακαρόνια και τον μαϊντανό ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε  με πολύ ψιλοκομμένο μαιντανό . Καλή μας όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Το πιλάφι του ψαρά !!!






 ΥΛΙΚΑ:
2 καλαμάρια ή αντίστοιχα σουπιές
μισό κιλό μύδια

μισό  κιλό γαρίδες
μισή κούπα ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
2 πιπεριές κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1 κιλό φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες
μισή κούπα χοντροκοπανισμένο κουκουνάρι
αλάτι, πιπέρι
ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 κούπες ρύζι για πιλάφι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά καλαμάρια ή αντίστοιχα τις σουπιές. Καθαρίζουμε και τα μύδια και τα αχνίζουμε σε νερό. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε ξεχωριστά το ζουμί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και για τις γαρίδες. Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε κρεμμύδια, σκόρδο και πιπεριές. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα καλαμάρια ή σουπιές και σιγοβράζουμε. Μετράμε το ζουμί που κρατήσαμε από μύδια και γαρίδες και συμπληρώνουμε με νερό έως ότου έχουμε 4 κούπες. Ρίχνουμε το ζουμί στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το ρύζι. Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά και ρίχνουμε μύδια και γαρίδες βράζοντας άλλα 15 λεπτά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας το φαγητό μας με το κουκουνάρι..Καλή όρεξη!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κολοκυθόπιτα ή Μπατζίνα Θεσσαλίας !!!

Παραδοσιακή πίτα της Θεσσαλίας. Λεπτή και τραγανή!

Υλικά για ταψί κουζίνας το μεγάλο

8 κούπες τσαγιού κολοκύθια τριμμένα και στραγγισμένα πολύ καλά.
4 κούπες φέτα τριμμένη
2 κούπες τσαγιού γάλα
3 αυγά
1/2 κούπας ελαιόλαδο
3 κούπες τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι και πιπέρι

Τι κάνουμε
Σε μπολ ανακατεύουμε ολα τα υλικά μαζί κολοκύθια αυγά αφού πρώτα τα χτυπήσουμε καλά,το γάλα , το λάδι και το αλεύρι ,προσθετουμε και την φέτα
κρατώντας λίγο για το τέλος από πάνω .Λαδώνουμε το ταψί και ρίχνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και τέλος πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φέτα που κρατήσαμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμαι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180  βαθμους μέχρι να ψηθεί και να ροδοκοκκινήσει περίπου 50 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.Καλή όρεξη !!

* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί απλό αλεύρι καλαμποκάλευρο κι αντί για κολοκύθια κολοκύθα .

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ