Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Σουπιές κρασάτες με πιλάφι -μοναδική γεύση !!!



Για 4 μερίδες:

1 κιλό σουπιές (εδώ χρησιμοποίησα κατεψυγμένες)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1/2 ποτήρι λάδι
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 φύλλο δάφνης
3 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες
ρύζι γλασέ ή κίτρινο για πιλάφι
Αλάτι και λίγο πιπέρι



Τι κάνουμε
Κόβουμε τις σουπιές σε κομμάτια, ή τις αφήνουμε ολόκληρες τις πλένουμε καλά και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι. Ρίχνουμε και τις σουπιές και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε το κρασί, περιμένουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε τις ντομάτες, τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου.


Ρύζι
1 ποτήρι του νερού ρύζι για πιλάφι
3 ποτήρια του νερού νερό
3 κουταλιές σούπας λάδι
Αλάτι-πιπέρι

Τι κάνουμε
Βάζουμε σε κατσαρολίτσα το λάδι να ζεσταθεί'
Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύομαι με ξύλινη σπάτουλα να αλλάξει λίγο χρώμα.
Προσθέτουμε το νερό το αλατοπίπερο χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να βράσει.

Αλλος τρόπος για σουρωτό
Βάζουμε νερό μέχρι την μέση της κατσαρολίτσας .
Μόλις πάρει βράσει ρίχνουμε αλάτι και το ρύζι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει .
Το σουρώνουμε το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και η το αφήνουμε σκέτο ή ρίχνουμε μέσα όπως είναι ζεστό μία κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

*Μπορούμε να προσθέσουμε μόλις περάσει η μία ώρα μαγειρέματος 3 ποτήρια νερό στο φαγητό μας και μόλις αρχίσει να βράζει να ρίξουμε τομ ρύζι μέσα και να το μαγειρέψουμε μαζί για άλλα 15 με 20 λεπτά.


Ροδέλες πορτοκαλιού με σοκολάτα !!!







Μελωμένα πορτοκάλια και βελούδινη γλύκα σοκολάτας, σε θεσπέσιο γευστικό συνδυασμό! Εύκολο, απλό και πολύ οικονομικό !!

πορτοκάλι-σοκολάτα
Υλικά (για  22 περίπου ροδέλες)
4 μέτρια χοντρόφλουδα πορτοκάλια ακέρωτα και χωρίς κουκούτσια
3 κούπες ζάχαρη
1 ½ κούπας νερό
λίγο χυμό λεμονιού
Για την επικάλυψη 
250-300 γρ. κουβερτούρα
1 κουταλιά βούτυρο





Εκτέλεση
Ξύνουμε ελαφρά ολόκληρα τα πορτοκάλια με λεπτό τρίφτη. Τα πλένουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες 1 εκατοστού.
Βράζουμε για 5΄χύνουμε το πρώτο νερό και ξαναβράζουμε με καινούργιο νερό άλλα 5 λεπτά και σουρώνουμε. Στην περίπτωση που έχουν κουκούτσια τ’ αφαιρούμε.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό 5΄ και ρίχνουμε μέσα τις ροδέλες. Σιγοβράζουμε μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Γυρνάμε και από τις δύο πλευρές και μετά τις απλώνουμε σε σχάρα να κρυώσουν και να στραγγίξουν καλά.
Βουτάμε μία-μία ροδέλα σε λιωμένη κουβερτούρα και αφήνουμε να

κρυώσουν.Καλή επιτυχία!

* Φυλάξτε τα φρέσκα σοκολατάκια σε δοχείο που κλείνει καλά και θα έχετε πάντα μια γλυκιά επιλογή χωρίς πολλές θερμίδες!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μελιτζάνες ψητές με γέμιση !!!




Υλικά

Για 4-6 άτομα

6 μελιτζάνες φλάσκες
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
150 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
Αλατοπίπερο
3 -4 κλωναράκια δυόσμου-ή μαϊντανό ψιλοκομμένο



Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Τρυπάτε τις μελιτζάνες με το πιρούνι τις κόβετε στην μέση και τις βάζετε σε ταψάκι, να ψηθούν για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Τις βγάζετε, αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά και τις σκάβεται λίγο για να βάλετε τα υλικά της γέμισης.
Με ένα κουταλάκι γεμίζετε τις μελιτζάνες με την ψιλοτριμμένη φέτα και λίγο από την γέμιση που βγάλατε -και ξαναβάλετε για ψήσιμο να πάρει χρώμα η φέτα στο γκριλ ψιλοκόβετε ντομάτα και μαϊντανό ή δυόσμο και τα προσθέτετε από πάνω επίσης λίγο αλάτι,-προαιρετικά- πιπέρι και σερβίρουμε.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Ομελέτα φούρνου με λαχανικά !!!




Απίθανη γεύση πανεύκολη χορταστική -ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ οπωσδήποτε !!!

 Υλικά μερίδες5 με 6
    7 αυγά
    2 κόκκινες πιπεριές
    2 πράσινες πιπεριές
    250 γρ. φρέσκα μανιτάρια
    2 φρέσκα κρεμμυδάκια
    ½ ματσάκι μαϊντανό
    100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
    50 ml γάλα
    λάδι
    αλάτι
    πιπέρι



Τι κάνουμε

Κόβουμε σε κυβάκια τις πιπεριές και σε φέτες τα φρέσκα μανιτάρια. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το μαϊντανό.


Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε τις πιπεριές, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Έπειτα ρίχνουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σωτάρισμα, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Στο τέλος αλατοπιπερώνουμε.



Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε το μείγμα με το σύρμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την τριμμένη γραβιέρα και τα σωταρισμένα λαχανικά.






Σε ένα ταψί, αφού το βουτυρώσουμε, ρίχνουμε την ομελέτα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC πάνω-κάτω για περίπου 40 λεπτά.
Οταν κρυώσει την κόβουμε και σερβίρουμε -Τέλεια !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ








Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Τυροπιτάκια με ζύμη κουρού !!!

Πεντανόστιμα και πολύ εύκολα τυροπιτάκια με ζύμη κουρού!

Υλικά
    500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    1 κεσεδάκι των 200γρ. γιαούρτι αγελαδινό (χωρίς πέτσα)
    250 γρ. σπορέλαιο ή 250 γρ. μαργαρίνη
    1 κουτ. του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση
350 γρ. τυρί φέτα
1 αυγό
 2-3 κουτ. της σούπας κεφαλοτύρι (προαιρετικά)

Για το άλειμμα
 Κρόκος ενός αυγού


  
Για τη ζύμη
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το γιαούρτι, το σπορέλαιο και το αλάτι. Ζυμώνουμε λίγο και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Για τη γέμιση
Σε ένα πιάτο τρίβουμε το τυρί με το χέρι ή το πατάμε με ένα πιρούνι, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και το αυγό, ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια παίρνουμε λίγη από τη ζύμη και την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο με τον πλάστη, κόβουμε στρογγυλά με μια κούπα. Με ένα κουταλάκι βάζουμε λίγη γέμιση, διπλώνουμε και κλείνουμε καλά τις άκρες. Και επαναλαμβάνουμε.
Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC, περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Μηλόπιτα Θεική !!!



Ένα υπέροχο γλυκό για να συνοδεύσετε τον καφέ σας!




Για τη ζύμη

    1 βιτάμ
    2 αυγά
    1 ποτήρι ζάχαρη
    1 φαρινάπ
    1 βανίλια
    1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση

    4 – 5 μήλα
    1 κουτ. γλυκού κανέλα
    1 ποτήρι ζάχαρη
    4 – 5 κουτ. σούπας κονιάκ





Σε ένα μπολ τρίβουμε τα μήλα. Έπειτα προσθέτουμε την κανέλα, τη ζάχαρη,  το κονιάκ και τα ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε το ταψί και το αλευρώνουμε (όχι με την φαρινάπ με αλεύρι για όλες τις χρήσεις).

Ξεχωρίζουμε το ¼ από το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά με το μίξερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια και τέλος ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

Ξεχωρίζουμε το ¼ της ζύμης και την υπόλοιπη την απλώνουμε στο ταψί.

Στην συνέχεια προθέτουμε στο ταψί την γέμιση.





Το αλεύρι και την ζύμη που ξεχωρίσαμε, τα ανακατεύουμε ώστε να γίνει σφιχτό ζυμάρι.

Έπειτα τρίβουμε το ζυμάρι πάνω από την γέμιση ώστε να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια του ταψιού.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στην μεσαία σκάλα για 45 λεπτά με 1 ώρα.

Τρουφάκια ΜΟΝΟ με 3 υλικά !!!



Υλικά
    300 ml κρέμα γάλακτος
    275 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
    80 γρ. τρούφα γάλακτος
    80 γρ. τρούφα κουβερτούρας


 Τι κάνουμε   
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να φτάσει στο σημείο βρασμού.

Ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος στη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι και το αφήνουμε να πιάσει θερμοκρασία δωματίου. Όταν κρυώσει το τοποθετούμε στο ψυγείο για 5 - 6 ώρες έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί.


Για να κάνουμε τα μπαλάκια χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι με το οποίο παίρνουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε, πλάθουμε γρήγορα με τα χέρια, το βουτάμε και το γυρίζουμε στην τρούφα, έτσι ώστε να πάει παντού. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία για όλα τα τρουφάκια. Έπειτα τοποθετούμε τα τρουφάκια μας στο ψυγείο και τα διατηρούμε εκεί.


Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Τρουφάκια με μερέντα -φανταστικά κι εύκολα !!!

Τρουφάκια με μερέντα.
Φανταστικά και πολύ εύκολα!


Υλικά

    1 1/2 πακέτο μπισκότα πτι μπερ
    400γρ. πραλίνα φουντουκιού
    250ml κρέμα γάλακτος
    1 σφηνάκι κονιάκ
    200γρ. τρούφα σοκολάτας




Αλέθομαι στο μούλτι τα μπισκότα.

Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνει σαντιγί. Στη συνέχεια προσθέτουμε στη σαντιγί, την πραλίνα φουντουκιού, το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε τα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά, έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.





Έπειτα τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για μία ώρα, έτσι ώστε η ζύμη να πλάθεται ευκολότερα.

Μετά από μία ώρα, πλάθουμε τα τρουφάκια στο μέγεθος που θέλουμε και τα βουτάμε στην τρούφα.


Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Αμέθυστα-υπέροχο γλυκάκι !!!


Για τη ζύμη:

    500γρ. ή 2 ποτήρια νερού καλαμποκέλαιο
    1 κουτάκι μπύρα (330ml)
    2 πακετα αλεύρι φαρίνα απ
    ξυσμα από ένα πορτοκάλι
    τριμμένη ινδική καρύδα (για πασπάλισμα)

Για τη γέμιση:

    400γρ. μαρμελάδα φράουλα ή ότι σας αρέσει
    230γρ. ή 1 ποτήρι νερού ψιλοκομμένα καρύδια

Για το σιρόπι:

    460γρ. ή 2 ποτήρια νερού νερό
    440γρ. ή 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
    2 κουτ. σούπας μέλι


 
Για να κάνουμε τη ζύμη ανακατεύουμε το καλαμποκέλαιο, τη μπύρα, το αλεύρι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας σε ένα μπολ καλά τα καρύδια με τη μαρμελάδα φράουλαΠαίρνουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης το κάνουμε μπαλάκι και το πιέζουμε με την παλάμη μας, έτσι ώστε να πλατύνει και τοποθετούμε πάνω του μία κουταλιά από τη γέμιση. Το κλείνουμε προσεκτικά από τις άκρες προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μία μικρή μπάλα.




Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί (εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λαδόκολλα) και βάζουμε τα μπαλάκια με το άνοιγμα προς τα κάτω, έτσι ώστε να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180oC μέχρι να ροδίσουν.

Σιρόπι
Σε μία μικρή κατσαρόλα βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι για 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να ετοιμάσουμε το σιρόπι. Αφού έχουν κρυώσει τα αμέθυστα τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και πασπαλίζουμε με την καρύδα.

Καλή επιτυχία!

Αρωματικά - Ροξάκια !!!




Για τα ροξάκια


    250γρ. ή 1 κούπα γάλα
    220γρ. ή 1 κούπα σπορέλαιο
    20γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
    2 αυγά
    5 κουτ. σούπας κακάο
    1 κουτ. γλυκού κανέλα
    1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
    100γρ. καρύδια
    1 μπέκεν πάουντερ
    5 κούπες αλεύρι





Για το σιρόπι


    880γρ. ή 4 κούπες ζάχαρη
    880γρ. ή 4 κούπες νερό
    1 ξυλάκι κανέλα




Για τα ροξάκια

Βάζουμε στο μούλτι τα καρύδια, τη κανέλα και το γαρύφαλλο και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.

Λιώνουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Στη συνέχεια, σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα αυγά, το σπορέλαιο, τη λιωμένη μαγιά και σιγά σιγά τις 4 κούπες αλεύρι, στις οποίες έχουμε ανακατέψει το μπέκεν πάουντερ.

Κρατάμε το 1/3 από τη ζύμη και σε αυτό προσθέτουμε το κακάο και τη σκόνη καρυδιού. Στην υπόλοιπη ζύμη ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλέυρι (1 κούπα).

Χωρίζουμε τη λευκή ζύμη στα τέσσερα, όπως και αυτή με το κακάο. Ανοίγουμε τη λευκή ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα και το κακάο το πλάθουμε σαν κορδόνι. Το τοποθετούμε στη μία άκρη του ορθογωνίου και το τυλίγουμε μαζί. Αν θέλουμε ανοίγουμε λίγο το ρολό μας, ώστε να μακρύνει και το χωρίζουμε σε 10-12 ίσα μέρη, τα οποία γυρίζουμε έτσι ώστε να βλέπουμε το ροξάκι και τα πατάμε λιγάκι.

Ψήνουμε στους 180oC (30 λεπτά), μέχρι να ροδίσουν τα ροξάκια μας καλά.

Για το σιρόπι

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το ξυλάκι κανέλας για 6 λεπτά.

Μόλις βγάλουμε τα ροξάκια από το φούρνο, τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος το ένα δίπλα στο άλλο και έτσι όπως είναι ζεστά τους ρίχνουμε από πάνω το ζεστό σιρόπι (θέλουμε τόσο τα ροξάκια, όσο και το σιρόπι να είναι ζεστά). Τα αφήνουμε για 10 λεπτά και έπειτα τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Τα αφήνουμε μέχρι να ρουφήξουν όλο το σιρόπι.

Σημείωση

Αν δεν χωράνε όλα τα ροξάκια να ψηθούν ταυτόχρονα, βάζετε τα μισά να ψηθούν στο φούρνο, κάνετε το μισό σιρόπι και τα σιροπιάζετε. Έπειτα βάζετε στο φούρνο τα άλλα μισά ροξάκια και ετοιμάζετε το άλλο μισό σιρόπι για να τα σιροπιάσετε.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ