Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Γαλακτομπούρεκο το τ έ λ ε ι ο !!!


Δύσκολα τρως τόσο ωραίο γαλακτομπούρεκο !!!ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ !!!!


Υλικά

200 ΓΡ.στακοβούτυρο[στα κρητικά προϊόντα] η απλό βούτυρο γάλακτος
5 αυγά
100 γρ σιμιγδάλι ψιλό   [είναι η δόση σχεδόν ένα ποτήρι του νερού λίγο λιγότερο ]
2 βανίλιες
φλούδα λεμονιού
1 λίτρο γάλα και μισό λίτρο ακόμη
ποτήρι ζάχαρη

 ΣΙΡΟΠΙ
1 και μισό ποτήρι νερό
500 γρ ζάχαρη  [1 πακέτο ολόκληρο είναι η δόση]
φλούδα από 1 λεμόνι
1 ξυλάκι  κανέλα
Φύλλο κρούστας
το πολύ λεπτό 6 φύλλα κάτω και τα υπόλοιπα επάνω




Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι,  ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη και μετά δεν το ξαναπειράζουμε .
Από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει σε 10 λεπτά το κλείνουμε.το αφήνουμε στην άκρη όταν θα έρθει η στιγμή να σιροπιάσουμε αφαιρούμε την κανέλα κ τη λεμονόφλουδα.


.Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε και τα 200 γρ βούτυρο να λιώσει και το κρατάμε για το να περάσουμε τα φύλλα  με ένα πινελάκι.



ΚΡΕΜΑ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, μισό ποτήρι ζάχαρη και 1 κουταλιά σούπας βούτυρο, ανακατεύουμε καλά  και αφήνουμε να σιγοβράζει .
Σε ένα μπολ  σπάμε τα αυγά βάζουμε 2 βανίλιες και το σιμιγδάλι  και ανακατεύουμε .
Ρίχνουμε όλο αυτό το υλικό μέσα στο γάλα ανακατεύουμε μέχρι να πήξει .


Σε ένα βουτυρωμένο ταψί βάζουμε φύλλο και βουτύρωνα με το πινέλο  .φύλλο και βουτύρωνα 6 φύλλα με τέτοιο τρόπο ώστε να περισσεύουν  για να μπορούμε να το κλείσουμε.
 Βάζουμε την κρέμα  και βάζουμε πάλι τα υπόλοιπα φύλλα ,μην ξεχνάτε να βουτυρώνετε κάθε φορά[ το μυστικό της νοστιμιάς].το κλείνουμε με μια σπατουλίτσα γύρω γύρω τα φύλλα στο ταψάκι να μπουν μέσα μ ένα κοφτερό μαχαίρι το χαράσσουμε όχι μέχρι κάτω το χάραγμα .

 Αλείφουμε πάλι το τελευταίο φύλλο με βούτυρο με το πινελάκι πάντα για να είναι λίγη η ποσότητα Βρέχουμε το χέρι μας και το ραντίζουμε μια φορά για  να μην σηκωθούν τα φύλλα και το ψήνουμε,σε προθερμασμένο φούρνο  180 βαθμούς .Αν έχει κρυώσει το σιρόπι εντελώς το περιχύνουμε ..το ένα πρέπει ζεστό και το  άλλο κρύο .Είναι .τέλειο!! Καλή επιτυχία!!!

Πηγή  ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ