Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Σπιτικά κρουασάν Κ ντονατς !!!



Με ένα σμπαρο δύο τριγονια....!!!!
Εύκολα αφράτα σπιτικά κρουασάν..... χωρίς πολλά διπλώματα .....και ντόνατς από το ίδιο ζυμαρακι....!!!!


Απλά τέλεια!!!!!
Υλικά
300 γρ φρέσκο γάλα χλιαρό
50 γρ ζάχαρη ( 1/3 φλ. τσαγιού)
 1/2 κ.γ αλάτι
1 αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
50 γρ βούτυρο για τη ζυμη
500 γρ αλεύρι γ.ο.χ
150 γρ βούτυρο lurpak για το τύλιγμα
1 σοκολάτα κουβερτούρα χοντροκομμένη για τη γέμιση ή Μερέντα ή μαρμελάδα της αρεσκείας σας
Εκτέλεση
Σε μια λεκανιτσα ζυμωματος  βάζω τα χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύω αρχικά με το σύρμα να διαλυθούν και αφήνω μισή ωρίτσα περίπου να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτω ελαφρώς χτυπημένα το αυγό και τα 50 γρ λιωμένο βούτυρο κι ανακατεύω με το σύρμα.
Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι με το αλάτι και ζυμωνω μέχρι να έχω μια ζύμη αφρατη που να ξεκολλάει από τα χέρια μου.
Αφήνω κλεισμένη καλά με μεμβράνη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.
Χωρίζω τη ζωή μου σε 8 ίσα μέρη . Ανοίγω δίσκους στο μέγεθος ενός πιάτου του φρούτου.
Αλοιφω κάθε δίσκο με το υπόλοιπο βούτυρο ( το οποίο είναι σε θερμοκρασία δωματίου και αλείφετε με τα χέρια) όλη την επιφάνεια.
Τοποθετώ τον ένα δίσκο πάνω στον άλλον , τυλίγω πάλι με μεμβράνη και βάζω ψυγείο να παγώσει το βούτυρο.
Βγάζω από το ψυγείο κι ανοίγω με τον πλάστη έναν μεγάλο δίσκο.
Τον διπλώνω στα τέσσερα απολες τις μεριές και ανοίγω πάλι έναν μεγάλο δίσκο.
Κόβω 16 τρίγωνα για να τυλίξω τα κρουασανακια.
Από τη μεγάλη πλευρά του τριγώνου κάνω μια μικρή σχισμή έτσι ώστε τυλίγοντας να εγκλωβιστεί η γέμιση μέσα αν βάλετε σοκολάτα.
Τοποθετώ σε ταψακι με λαδόκολλα κι αφήνω να φουσκώσουν σε δροσερό μέρος ( όχι ζεστό γιατί θα μου λιώσει το βούτυρο και δεν το θέλω)
Χτυπάω ένα αβγό με λίγες σταγόνες νερό και αλλοιφω τα κρουασάν .
Ψήνω τα κρουασάν στους 180 βαθμούς σε αερόθερμο για 25 λεπτά.
Για τα ντόνατς
Έφτιαξα διπλή δόση ζύμης
Τη χώρισα στη μέση.
Δεν άνοιξα δίσκους να  διπλωσω  βούτυρο μέσα....
Άνοιξα ένα μεγάλο δίσκο στο πάχος ενός δαχτυλου και με κουπ ατ  έκοψα τα ντόνατς.
Τοποθέτησα σε ταψακι με λαδόκολλα άφησα μισή ώρα να φουσκώσουν και
τηγάνισα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Καλή απόλαυση!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Τζέλα ΑντωνοπούλουΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ