Τρίτη 22 Απριλίου 2025

Κριθαρότο ή κριθαράκι με γαρίδες !!!

Κριθαρότο ή κριθαράκι με γαρίδες !!! Οπως και να το πεις ..Πεντανόστιμο φαγητό στο τσακ μπαμ !!!


Υλικά για τέσσερα (4) άτομα

    1 κιλό γαρίδες καθαρισμένες
    300 γρ. κριθαράκι
    Μια ντομάτα ξεφλουδισμένη, κομμένη σε κύβους
    Ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    Μια σκελίδα σκόρδο
    Αρκετό μαϊντανό ψιλοκομμένο
    Λίγο κουρκουμά
    Ελαιόλαδο
    Αλάτι & Πιπέρι
    2 κουταλιές φρέσκου λεμονιού

Υλοποίηση

Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο, ρίχνουμε λίγο αλάτι και το αφήνουμε να μαλακώσει καλά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και την ντομάτα και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά.
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις γαρίδες.
Σοτάρουμε καλά και προσθέτουμε νερό χλιαρό, μέχρι να σκεπάσουμε το φαγητό.
Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτοντας χλιαρό νερό κατά διαστήματα για περίπου δέκα με δώδεκα λεπτά.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και αφήνουμε για άλλα δυο λεπτά.
 
Εκτέλεση φωτό συνταγή από - Η κουζίνα των Θεών !!

 
 

Μπριαμ αγαπημένο !!!

Τραγανό υπέροχο μπριάμ !!!

Υλικά για 4 άτομα
4 μεγάλες πατάτες σε λεπτές φέτες
3 μελιτζάνες σε φέτες
3 κολοκυθάκια σε φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και σπασμένες με το χέρι
1/2 κουταλάκι κουρκουμά
Λίγο κύμινο
Λίγο κανέλα σε σκόνη
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
Τριμμένη Γραβιέρα για το τέλος .

.



.
Σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από την γραβιέρα και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά , αλατοπιπερώνουμε  . Στρώνουμε ομοιόμορφα ώστε να απλωθούν καλά όλα τα υλικά.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου για 50 λεπτά και στην συνέχεια στους 220 βαθμούς για ακόμη 20 λεπτά .
Σερβίρουμε με τριμμένη γραβιέρα από πάνω.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από  Η κουζίνα των Θεών !!!
 

Δευτέρα 21 Απριλίου 2025

Ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας !!! Απλό γρήγορο και πάρα πολύ νόστιμο !!!

 Ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας κ παρμεζάνα !!! Απλό γρήγορο και πάρα πολύ νόστιμο !!!


Υλικά για 4 άτομα

1 πακέτο ζυμαρικά τις αρεσκείας σας
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
4 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
1 κουταλάκι πάστα ντομάτας Σαντορίνης
Αρκετό ψιλοκομμένο μα'ι'ντανό
Δυο μεγάλα φύλλα βασιλικό
Λίγο κανέλα
Ρίγανη
Παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα  βαθύ τηγάνι Τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι με λίγο αλάτι μέχρι να μαλακώσει αρκετά
Προσθέτουμε το σκόρδο και στην συνέχεια τις ντομάτες ,ανακατεύουμε συνεχώς και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την παρμεζάνα.
Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά
Βράζουμε τα ζυμάρικα σε αλατισμένο νερό .
Σε ένα βαθύ δοχείο Ρίχνουμε ανά μερίδα τα ζυμαρικά σάλτσα και παρμεζάνα ,ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε πιάτο.

Εκτέλεση φωτό συνταγή απο --- Η ΚΟΥΖΊΝΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ..Ελληνικές χρυσές συνταγές !!!
 

Θρακιώτικοι Τζιγεροσαρμάδες !!!

Τζιγεροσαρμάδες Θρακιώτικοι!!!❤️Και φέτος φίλοι μου όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα...δεύτερη μέρα του Πάσχα, έχουμε μάθει επάνω στη Θράκη να τρώμε αυτό το φαγητό!!! Έτσι λοιπόν δε θα μπορούσε και τώρα να λείπει από το σημερινό μας τραπέζι!!!❣️

Μια αρνίσια συκωταριά τη ζεμάτισα 5 λεπτά (ξαφρίζοντας),σε νερό που βράζει κι έχω προσθέσει 1 ποτήρι ξύδι.

Αφαιρώ τη συκωταριά,σουρώνω και κρατάω 1 νεροπότηρο ζωμό.

Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι σοτάρω σε άφθονο ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι,3 ματσάκια φρ.κρεμμυδάκια  και μισό ματσάκι άνηθο  ψιλοκομμένα.

Σκεπάζω κι αφήνω να μαραθούν .

Προσθέτω τη συκωταριά ψιλοκομμένη,αλάτι,πιπέρι και πάπρικα.

.


Ανακατεύω καλά , προσθέτώ το ποτήρι ζωμό που κράτησα κι ένα ποτήρι νερό.Αφήνω να πάρει 1-2 βράσεις .

Σβήνω τη φωτιά, προσθέτω 3 κ.σ. ρύζι καρολίνα ανά 1/2 kg.συκωταριάς και το υπόλοιπο ματσάκι άνηθο.

Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει λίγο.Θα χρειαστούμε 2-3 μπόλιες αρνίσιες(λεπτές)...τις οποίες έχουμε βάλει 2-3 ώρες σε παγωμένο νερό με ξύδι.

Τις στραγγίζουμε και φτιάχνουμε τους σαρμάδες( εγώ χρησιμοποίησα ένα μπολ για να δώσω το σχήμα).

Σε ταψί με πατάτες που έχω προτηγανίσει και αλατοπιπερώσει πρόσθεσα τους σαρμάδες .

Τους άλειψα με κρόκο αυγού  χτυπημένο με λίγο κέτσαπ,πρόσθεσα 1 ποτηράκι  νερό και πασπάλισα λίγο ελαιόλαδο στις πατάτες.

Έψησα στους 160β.για 35-40 λεπτά να πάρουν χρώμα. Λίγα λεπτά πριν το βγάλω πρόσθεσα και το ασπράδι του αυγού χτυπημένο με λίγο νεράκι και το έριξα.🥰❤️

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Ελινα Σκλαβου-ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!!ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!
 

Πέμπτη 17 Απριλίου 2025

Αρνάκι με τραγανή πέτσα με πατάτες ,σκέτο λουκούμι !!!

 Σπέσιαλ Πασχαλινό Αρνάκι με τραγανή πέτσα με πατάτες ,σκέτο λουκούμι !!!

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μισό αρνάκι αλάτι πατάτες σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει καλά. Χωρίς να τον σκεπάζω.
Αρχικά παίρνουμε το αρνί και το μαρινάρουμε μόνο με αλάτι από όλες τις πλευρές.

Το βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

 Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά χωρίς να το σκεπάσουμε.

Παίρνουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.

Τις μαρινάρουμε με αλάτι, ρίγανη και πάπρικα και ανακατεύουμε καλά.

Αφού το κρέας έχει μισοψηθεί προσθέτουμε και τις πατάτες και δυναμώνουμε τη φωτιά.

 Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το αρνί να ροδίσει καλά και να κάνει τραγανή πέτσα.
 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.Natasa Cuka- ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
 

Γιαουρτογλυκό με μπισκότα!!!!! Εύκολο , γρήγορο, δροσιστικό και με λίγα υλικά!!!


 


Γιαουρτογλυκό με μπισκότα......!!!!!Εύκολο ,  γρήγορο, δροσιστικό και με λίγα υλικά!!!

Υλικά
1 κιλό γιαούρτι 2%
1 κουτί ζαχαρουχο γάλα
2 πακέτα μπισκότα πτιμπερ
500 γρ μαρμελάδα της αρεσκείας σας

Εκτέλεση
Σε βαθύ μπολ ανακατεύω το γιαούρτι με το ζαχάρουχο να ομογενοποιηθούν και σπάω μέσα στο μείγμα τα μπισκότα ( το δεύτερο πακέτο δεν  θα το χρησιμοποιησω όλο , περίπου τα 3/4)
Ανακατεύω καλά με μια μαριζ και απλώνω το μείγμα σε ένα κλασικό πυρέξ.
Αφήνω να παγώσει για 2 ώρες και απλώνω και τη μαρμελάδα.
Καλή απόλαυση!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Τζέλα Αντωνοπούλου-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Κορτεζίνες .....Χοιρινά παιδάκια BBQ !!!!


 
Κορτεζίνες .....Χοιρινά παιδάκια BBQ ....τρως και το ταψί...!!!!

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χαράζετε ανά παιδάκι  κ αλείφετε το κρέας με αλάτι  θυμάρι μπόλικο τριμμένο  σκόρδο  και μετά με σάλτσα έτοιμη  μπάρμπεκιου... 

Σκεπάζετε με λαδόκολλα και με αλουμινόχαρτο και αφήνετε το κρέας 200 βαθμούς σε αέρα μέχρι να λιώσει ...

.

Οταν ψηθεί καλά ανοίγετε το αλουμινόχαρτο αλείφετε πάλι σαλτσα BBQ να κάνει μία ωραία κρούστα να ξεροψηθεί και είναι έτοιμο ...

Σερβίρετε πάλι με σάλτσα μπάρμπεκιου... 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Μαγειρεύουμε με την Γωγω Σαμίου - Gogo Samiou

Τσουρέκια ή λαμπροκουλούρα..!!!

Τσουρεκάρεεεες 💕 💕
Τσουρέκια ή λαμπροκουλούρα..!!!Τα καλύτερα και τα πιο γευστικά τσουρέκια με ίνες?
Πιστέψτε με είναι εγγύηση!!!

.


Υλικά

    Προζύμι

150 ml νερό χλιαρό

60 γρ νωπή μαγιά

100 γρ αλεύρι για τσουρέκια

------------

710 γρ αλεύρι για τσουρέκια

3 αυγά

300 γρ ζάχαρη

160 ml γάλα χλιαρό

1 κγ μαχλεπι

1 κγ κάρδαμο (κακουλέ)

170 γρ βούτυρο

--------------

1 αυγό

1 κγ γάλα

.


Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τα υλικά μας πάνω στον πάγκο εργασίας . Μετράμε ακριβώς το αλεύρι. Τα αυγά και το βούτυρο θα τα βγάλουμε πολύ νωρίτερα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Το γάλα το ζεσταίνουμε ελαφρά ίσια δηλαδή να έρθει κι αυτό σε θερμοκρασία δωματίου.

Θα χρειαστεί ένα μίξερ με κάδο.

Βάζουμε σε ένα σκεύος το χλιαρό νερό και τη μαγιά να διαλυθεί, ρίχνουμε 2 κσ αλεύρι λίγη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά να φουσκώσει.

 Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά σε δυνατή ταχύτητα .

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο, προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιάς και χτυπάμε να ενωθούν.

 Προσθέτουμε τα αρωματικά και το γάλα, το αλεύρι το ρίχνουμε σε δώσεις.

Ανεβάζουμε την ταχύτητα και χτυπάμε αρκετή ώρα περίπου 8 με 10 λεπτά. Θα δούμε ότι το μείγμα αρχίζει να σφίγγει, εκεί ρίχνουμε το βούτυρο λίγο λίγο μέχρι να το πάρει όλο. Δεν το λιώνουμε το βούτυρο, το βάζουμε όπως είναι μαλακό. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε το ζυμάρι για λίγα λεπτά ακόμα. Το μείγμα όταν το βγάλουμε απ τον κάδο θα κολλάει λίγο.

Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι γιατί θα σφίξει και τα τσουρέκια μας δεν θα είναι αφράτα και μαλακά.

 Αφήνουμε σκεπασμένο με μια μεμβράνη να διπλασιαστεί σε ογκο για 1 ώρα σε ζεστό μέρος . Αν ο κάδος δεν είναι αρκετά μεγάλος αλλάζουμε σκεύος βουτυρώνοντας τον.

Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος όπως είπαμε να φουσκώσει.

Μετά από 1 ώρα περίπου θα δείτε ότι το μείγμα είναι αρκετά εύπλαστο, έχει φουσκώσει και δεν κολλάει στα χέρια μας. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε ίσα μέρη ανάλογα με το μέγεθος που θα κάνουμε . Εγώ έκανα 5 μέτρια τσουρέκια και χρειάστηκα 2 ταψιά.

Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα και τα αφήνουμε σκεπασμένα να φουσκώσουν άλλη μια φορά για 20 με 25 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Πριν το ψήσιμο αλείφετε με ολόκληρο αυγό(το ασπράδι δίνει γυαλάδα στο τσουρέκι) και γάλα, από πάνω πασπαλίζουμε αμύγδαλο φίλε ή σουσάμι.

Ψήνουμε ανάλογα το μέγεθος.

Τα μεσαία τα ψήνουμε για 45 με 50 λεπτά. Αν κάνετε μικρότερα σε μέγεθος θέλουν λίγο λιγότερο.

Μην τα ψήσετε πολύ γιατί σφίγγουν. Όταν δούμε ότι έχουν ψηθεί από κάτω είναι έτοιμα και μέσα. Η θερμοκρασία ρυθμίζετε ανάλογα με το φούρνο μας, στους 170 ή 180 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις.

Οταν κρυώσουν τα τυλίγουμε σε μεμβράνη και τα διατηρούμε εκτός ψυγείου.

Αποθηκεύονται ψημένα και στην κατάψυξη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΦΩΤΟ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ BLOG -MPAXARI & KANELA ! 
 

Vegan Παστίτσιο με σάλτσα μελιτζάνας !!!

Παστίτσιο νηστίσιμο με κιμά μελιτζάνας !!!!!Έγινε τελειοοο!!!

Vegan Παστίτσιο με σάλτσα μελιτζάνας !!!

Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια πέννες

2κσ ελαιόλαδο

Σάλτσα μελιτζάνας

1/ 4 κούπας ελαιόλαδο

2 μέτρια κρεμμύδια

3 φρέσκα κρεμμύδακια

2 σκελίδες σκόρδο

1 πιπεριά κόκκινη Φλώρινης

1 κιλό μελιτζάνες

2 κούπες τριμμένη ντομάτα

2 κσ πελτε

Αλάτι πιπέρι

Θυμάρι

Ελάχιστο μπαχάρι τριμμένο

1  κούπα ζωμό λαχανικών

Μπεσαμέλ

1000 ml γάλα vegan

100 γρ αλεύρι

6 κσ Βιτάμ

1 /4 κγ μοσχοκάρυδο

1/2 κγ Αλάτι

1/2 κούπα τριμμένο κασέρι νηστίσιμο
.

Εκτέλεση

1️⃣ Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για 8 λεπτά, σουρώνουμε, ξεπλένουμε και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο όσο είναι ζεστά. Ρίχνουμε 3 κσ απ τη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.

2️⃣ Καθαρίζουμε τη φλούδα απ τις μελιτζάνες, τις πλένουμε και τις τρίβουμε σε τρίφτη.

3️⃣ Σε ένα σκεύος ρίχνουμε το λάδι , προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το φρέσκο κρεμμύδακι,νσ σοταριστουν για λίγο μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε την τριμμένη μελιτζάνα, την πιπεριά και το σκόρδο και μια πρέζα αλάτι, σωταρουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτε, το ζωμό και τα μπαχαρικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15  λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε το μαϊντανό κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

4️⃣ Η σάλτσα μας δεν πρέπει να έχει καθόλου υγρά. Αν δούμε ότι έχει υγρά βράζουμε λίγο ακόμα .

 Ετοιμάζουμε τη μπεσαμελ:

5️⃣ Σε ένα σκεύος βάζουμε το γάλα με το αλεύρι κοσκινισμενο και ανακατεμένο καλά με έναν αυγοδάρτη να μην σβολιασει. Το βάζουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμελ . Τέλος προσθέτουμε το βιταμ, αλάτι και μοσχοκάρυδο και το νηστίσιμο κασέρι τριμμένο.

6️⃣ Σε ένα ταψί ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια και προσθέτουμε από πάνω την σάλτσα , ρίχνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια, ανακατεύουμε και τέλος απλώνουμε τη μπεσαμελ σε όλη την επιφάνεια και πασπαλίζουμε τριμμένη φρυγανιά .

7️⃣ Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ή έως ότου πάρει η μπεσαμελ μας ρόδινο χρώμα.

*Αντί για γάλα vegan μπορείτε να βάλετε απλά νερό κρύο και στο τέλος να ανακατέψτε 3 κσ τριμμένη φρυγανιά.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από BLOG MPAXARI & KANELA !!!
 

Τετάρτη 16 Απριλίου 2025

Κορμός με βελούδινη λεμονάτη κρέμα!!!

Μετά το Πασχαλινό Τραπέζι Θέλεις το απόλυτο γλυκό! Για αυτό σου έχω εκπληκτκό Κορμό με βελούδινη λεμονάτη κρέμα!!!
💯Πασχαλινός Αέρινος Κορμός Λεμονιού😋Ότι καλύτερο έχω δοκιμάσει👌💯Easter Lemon Roll😋 The best recipe!!

ΥΛΙΚΑ
🔪50 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ
🔪Ασπράδια από 2 μέτρια αυγά
🔪Κρόκοι από 2 μέτρια αυγά
🔪1 μέτριο αυγό
🔪40 γρ. ζάχαρη (για τα ασπράδια)
🔪70 γρ. ζάχαρη (για τους κρόκους)
🔪1 βανιλίνη
🔪Λίγο αλατι
----
🔪300 ml γάλα
🔪60 γρ. ζάχαρη
🔪30 γρ. κορν φλάουρ
🔪Ξύσμα από 1 λεμόνι
🔪Χυμός από 1 λεμόνι
🔪1 βανιλίνη
🔪20 γρ. βούτυρο
---
🔪1 κουτί Morfat Creamy φυτική σαντιγί (250 γρ.)
🔪2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
---
🔪Σπόροι Ροδιού

Δείτε την εκτέλεση σε βίντεο ΕΔΩ -- https://www.youtube.com/watch?v=qQFSfFgr9no
 

Τρίτη 15 Απριλίου 2025

Λουκουμάδες !!!!




 Βραδινές υπογλυκαιμίες ..Ζεστοί ζεστοί μόλις τους έφτιαξα !!! Οταν θέλεις γλυκάκι η πιο γρήγορη λύση είναι να φτιάξεις Λουκουμάδες !!!! Λίγα υλικά οικονομικότατοι  κ αφρός !!!

Υλικά

1 πακέτο 500 γραμ φαρίν απ

1 μαγιά σε φακελάκι

νερό τόσο όσο να γίνει λείος χυλός  

Λίγο αλατάκι

Κανέλα

Μέλι

Σουσάμι

.Λάδι ελαφρύ

.


Εκτέλεση

Βάζω σε μπολ το αλεύρι και την μαγιά .

Αρχίζω κ ρίχνω χλιαρό νερό ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να γίνει λείος κ ομοιόμορφος κ λίγο πηχτός .

Προσθέτω κ ελάχιστο αλάτι σε αυτό το σημείο .

Το σκεπάζω κ το αφήνω λίγο να φουσκώσει .

Βάζω το λάδι να κάψει πολύ σε βαθύ κατσαρολάκι .

.


Βουτάω το κουτάλι σε ένα ποτήρι με νερό που εχω κοντά κ με την χούφτα παίρνω από το χυλό  το σφίγγω κ με το κουτάλι παίρνω το μείγμα που βγαίνει από πάνω που βγαίνει στρογγυλό κ το ρίχνω έναν έναν στο λάδι .Να έχετε κοντά κ την τρυπητή κουτάλα να τους γυρνάτε γιατί γίνονται αμέσως .

Τους βγάζω κ συνεχίζω με την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός .

Κάθε φορά βουτάω το κουτάλι στο νερό να μην κολλάνε .

Τους τοποθετώ σε πιατέλα ρίχνω μέλι κανέλα κ σουσάμι και ... Μην τους είδατε !!!! Εξαφανίζονται !!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 14 Απριλίου 2025

ΛΑΜΠΡΟΨΩΜΟ από τα χεράκια σας!!!

ΛΑΜΠΡΟΨΩΜΟ του 2025 φτιαγμένο με τα χεράκια σας!!!

Υλικά
750 γρ.αλευρι ΜΑΝΝΑ ΚΕΡΑΜΑΡΗ για τσουρέκια η για κάθε χρήση
350 γρ.χλιαρο νερό
12 γρ.μαγια ξηρή
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
25 γρ.βουτυρο λιωμένο
50 γρ.ηλιελαιο

ΕΠΙΚΆΛΥΨΗ: κρόκο αραιωμένο με λίγο γάλα η νερό
Σουσάμι
ψήνουμε στους 175 βαθμούς κελσίου εστία πάνω κάτω σέ προθερμασμενο φούρνο 45 λεπτά με 50 πάνω σε λαδόκολλα.
ΜΌΛΙΣ ΚΡΥΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΜΠΡΟΨΩΜΟ ΤΟ ΤΥΛΊΓΟΥΜΕ ΜΕ ΠΕΤΣΕΤΑ Η ΜΕ ΜΕΜΒΡΑΝΗ.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ -- https://www.youtube.com/watch?v=pB0CIdaHhSo
 

Χταπόδι γιουβέτσι λουκουμάκι σκέτο !!!


Χταπόδι γιουβέτσι για μας σήμερα 😋😋

 ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Έβρασα πρώτα  το χταπόδι μου...(2 κιλά περίπου)με  νερό να σκεπάζεται και 1 ποτηράκι του κρασιού ξύδι.

Λίγους κόκκους μπαχάρι,2 δαφνόφυλλα και σιγοέβρασα  μιάμιση ώρα να μαλακώσει.

Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο τσιγάρισα 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες,2 πιπεριές πράσινες και 1 Φλωρίνης κομμένες.

Μόλις μαλακώσουν οι πιπεριές, ρίχνω 1 κ.σ.πελτέ, ανακατεύω και σβήνω με κόκκινο κρασί.

Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτω μία φλυτζάνα κριθαράκι.

Ανακατεύω, ρίχνω ένα ποτήρι νερό,ένα ποτήρι ζωμό από το χταπόδι και σβήνω.

Το μεταφέρω σε μεγάλο γιουβέτσι, προσθέτω το χταπόδι ( εγώ έβαλα το μισό γιατί ήταν μεγάλο). Αλάτι, πιπέρι, λίγα κομμένα ντοματίνια και λίγη πάπρικα.

Σκεπάζω και ψήνω στους 170 β.για 20-25 λεπτά... Λουκούμι έγινε !!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Ελινα Σκλαβου-ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!!ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!!


 

Κυριακή 13 Απριλίου 2025

Φράουλα γλυκό του κουταλιού!!!❤️



Φράουλα γλυκό του κουταλιού!!!❤️ Αυτή την εποχή είναι η καλύτερη τους για μένα φίλοι μου!!!

 Εγώ έφτιαξα 5 κιλά συνολικά γιατί τις χρησιμοποιώ σε πολλά γλυκά...τούρτες..τσιζκέικ..κ.άλλα.Σας δίνω τη συνταγή ανά κιλό φράουλας.

Για το 1 kg 🍓πλυμμένες  τις ράντισα με 1/2 φλυτζάνα χυμό λεμόνι και τις άφησα 2-3 ώρες να σταθούν. 

Σε πλατιά κατσαρόλα έβαλα 1kg ζάχαρη με 2 φλυτζάνες νερό κι αφού διαλύθηκε η ζάχαρη έβρασα το σιρόπι 5 λεπτά σκεπασμένο.

.


Έριξα τις μισές 🍓(στραγγισμένες) και τις έβρασα 5' αφαιρώντας τον αφρό.

Τις έβγαλα και τις τοποθέτησα σε τρυπητό επάνω σ'ενα μπολ να στραγγίσουν. 

Έβρασα το σιρόπι ξανά μόνο του να συμπυκνωθεί στον αρχικό του όγκο και μετά έριξα τις υπόλοιπες φράουλες για 5 λεπτά  ξαφρίζοντας συνεχώς.

Τις έβγαλα κι αυτές στο τρυπητό και συνέχισα να βράζω το σιρόπι μέχρι να δέσει καλά,ρίχνοντας μέσα κι όσο στράγγισε από τις φράουλες.

.

Τέλος έριξα μέσα όλες τις 🍓κι έβρασα το πολυυυύ  5 λεπτά.

Κατέβασα από τη φωτιά την κατσαρόλα και την άφησα να κρυώσει(κουνώντας την σε τακτικά διαστήματα).

Η συνταγή φίλοι μου είναι της Βέφας Αλεξιάδου και την φτιάχνω πολλά χρόνια!!

Εκτέλεση φωτό από κ.   Ελινα Σκλαβου-ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!

Ψαρόσουπα με λαβράκι πεντανόστιμη !!!

Ψαρόσουπα με λαβράκι πεντανόστιμη !!!

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Ένα λαβράκι 650 γρ.περίπου,το αλατίζω και το βάζω σ' ένα βαθύ τηγάνι με δυό ποτήρια νερό.

Το αφήνω να βράσει 3 λεπτά από κάθε πλευρά.

Το αφαιρώ κι αφού κρυώσει λίγο το καθαρίζω και το αφήνω στην άκρη.

Σουρώνω το ζωμό του σ' ένα μπολ.

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο ελαιόλαδο σοτάρω 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο,3-4 φρ.κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,1 καρότο κομμένο σε ροδέλες κι 1 🥕 τριμμένο στον τρίφτη.

Τέλος 2 πατάτες σε μικρά κυβάκια.

Ρίχνω άφθονο σέλινο και  λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Σβήνω με 1 ποτηράκι λευκό κρασί κι αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτω το ζωμό του ψαριού .

Αν χρειαστεί συμπληρώνω νερό να σκεπαστούν καλά.

Λίγους κόκκους πιπέρι, πιπέρι τριμμένο,λίγο ρίγανη και σιγοβράζω.

Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, προσθέτω 1 φλιτζανάκι του καφέ κριθαράκι και λίγο αλάτι εάν χρειάζεται.

Βράζω άλλα 15 λεπτά περίπου και  αφού σβήσω το μάτι προσθέτω το ψάρι .

Αφήνω να περάσουν 10 λεπτά και φτιάχνω το αυγολέμονο με 2 αυγά, χυμό από 2 λεμόνια και ζωμό από τη σούπα....!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Ελινα Σκλαβου=ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!!ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!