Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Ραβανί Βέροιας !!!


 Παραδοσιακό τρομερό ραβανί Βέροιας !!!

ΥΛΙΚΑ

1 Πακέτο σιμιγδάλι χονδρό
1 κούπα αλεύρι
1 κούπα φρέσκο βούτυρο αγελάδος ή φυτίνη
3/4 κούπες ζάχαρη
4 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι
2 κουταλάκια του γλυκού μπεικιν παουντερ
1 κουτ του γλυκού σόδα
Ξύσμα πορτοκαλιού



ΣΙΡΟΠΙ

3.1/2 Κούπες νερό
4 Κούπες ζάχαρη
σταγόνες λεμόνι και την μισή λεμονόκουπα
5 Σταγόνες μαστιχέλαιο η μισή κουταλιά μαστίχα τριμμένη με λίγη  ζάχαρη στο μπλέντερ....όλα μαζί σε κατσαρολάκι και βράσιμο για 15 λεπτά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάλτε σε μια σουπιέρα το σιμιγδάλι,το αλεύρι το μπεικιν την σόδα και ανακατέψτε όλα μαζί.
Σε μιά λεκάνη χτυπήστε τα αυγά καλά, προσθέστε την ζάχαρη χτυπήστε καλά και ρίξτε το γιαούρτι και το βούτυρο.
Ανακατέψτε και ρίξτε σιγά σιγά και τα υπόλοιπα υλικά.
Λαδώστε το ταψάκι σας και  ψήστε σε 32 νούμερο ταψί σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα στους 170 για 50 λεπτά.


ψήστε πολύ καλά τρυπώντας με ένα μαχαίρι το γλυκό να βγαίνει καθαρό.
Ρίξτε το σιρόπι χλιαρό έως κρύο πάνω σε καυτό γλυκό.
Αφήνετε τα απορροφήσει το σιρόπι και σερβίρετε !!

Από την φίλη μου Gogo Samiou --"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".



ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κιμαδόπιτα !!!

Νόστιμη και τραγανή πίτα !!!

Υλικά
 4χωριάτικα έτοιμα φύλλα
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια
150 ml  κουταλιές ελαιόλαδο
300 γραμ κιμά μοσχαρίσιο
αλάτι
μαύρο πιπέρι και κόκκινο πιπέρι
1 αυγό
σουσάμι.




Εκτέλεση 
Ετοίμασα την γέμιση ως εξής: Άχνισα με νεράκι 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν εντελώς,έριξα 3 κουταλιές ελαιόλαδο από τα 150ml που χρησιμοποίησα συνολικά για την πίτα.
Εβαλα και 300γρ.μοσχαρίσιο κιμά αλάτι,μαύρο πιπέρι,κόκκινο πιπέρι και τα τσιγάρισα πολύ καλά.
Άφησα  λίγο το μείγμα να κρυώσει και έβαλα και 1αυγουλακι.
Χρησιμοποίησα 4 χωριάτικα φύλλα βάρους 1/2 του κιλού τα οποία έκοψα στα δυο και έγιναν 8.


Σε ταψάκι 40Χ24 άρχισα να στρώνω τα καλά λαδωμένα φύλλα έβαλα την γέμιση σε δυό στρώσεις,την χάραξα και στο λάδι που περίσσεψε έβαλα ένα ακόμη αυγό και νεράκι και περιέλουσα την πιτούλα έριξα και σουσαμάκι σε όλη την επιφάνεια .
Έψησα στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.Καλή μας όρεξη!!!

Συνταγή Μαρία Χατζηφωτίου --"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τηγανόπιτες με φέτα πεντανόστιμες !!!

Ετοιμες σε 10 λεπτά μόνο για να τις απολαύσετε !!!


Υλικα
1 αυγο,
1/2 κουπα γαλα,
1κεσεδακι γιαουρτι,
1φακ μπεικιν,
2κ του γλυκου αλατι,
3 κουπες αλευρι για ολες της χρησεις.






 Τι κάνουμε
Χτυπαμε λιγο το αυγο ανακατευουμε ολα τα υλικα μαζι,ανοιγουμε ενα φυλλο οχι πολυ ψιλο λοιωνουμε με ενα πιρουνι την φετα,την βαζουμε πανω στο φυλλο και τοποθετουμε ενα αλλο φυλλο απο πανω,κοβουμε με κουπ η με μια κουπα και τηγανιζουμε σε καυτο λαδι ειναι πεντανοστιμες, κρατανε μεχρι και τρεις μερες μαλακες...!!!
Αν θέλουμε γίνονται και στον φούρνο 200 βαθμούς προθερμασμένος σε ταψί στρωμμένο με λαδόκολλα περασμένη ελαφρώς με λάδι.
Συνταγή
 
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σοκολατόπιτα λαχταριστή & εύκολη !!!


Η πιο εύκολη και λαχταριστή σοκολατόπιτα που θα ενθουσιάσει όσους την δοκιμάσουν !!!
 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ:
200 γραμ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γραμ ζάχαρη
35 γραμ κακάο
320 γραμ γάλα
100 γραμ ηλιέλαιο
3 αυγά
1 βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
300 γραμ ζάχαρη
300 γραμ νερό
2 κουτ.σούπας κακάο
1 φλούδα πορτοκαλιού

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΖ
25 γραμ σοκολάτα υγείας ή κουβερτούρα
50 γραμ γάλα
30 γραμ βούτυρο
1 κουτ σούπας μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΕΙΚ
Χτυπάμε τα αυγά με την μισή ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα .
Ανακατεύουμε ολα μαζί τα στερεά υλικά και μετά προσθέτουμε το γάλα και το λάδι.
Επειτα προσθέτουμε το μείγμα αυγών και με την μαρίζ ομογενοποιούμε το μείγμα.
Λαδώνουμε το σκεύος που θα ψήσουμε την σοκολατόπιτα (30 Χ25) η (28 Χ 30) στρογγυλό .
Βάζουμε το μείγμα σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Βράζουμε το σιρόπι χωρίς το κακάο με όλα τα υπόλοιπα υλικά για 5 λεπτά και αφαιρούμε από την φωτιά.
Αφαιρούμε την φλούδα πορτοκαλιού προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο .
Οταν ψηθεί η σοκολατόπιτα την βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει.
Ρίχνουμε από πάνω όλο το σιρόπι σοκολάτας και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΖ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Σε μπαιν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα ή την κουβερτούρα με το βούτυρο .
Βράζουμε το γάλα και το προσθέτουμε στην λιωμένη σοκολάτα .
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το μέλι .
Το ρίχνουμε πάνω από την σοκολατόπιτα και κουνώντας δεξιά αριστερά φροντίζουμε να πάειμ παντού.Καλή επιτυχία !!!
 Την συνταγή την πήρα και την έφτιαξα από την φίλη  Maria Chatzisimou που την είδε από George Chatzigiatroudakis!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπιφτέκια κοτόπουλο -Απίστευτα !!!


Πραγματικά απίστευτα μπιφτέκια σε γεύση --- από κοτόπουλο !!! Για πιο οικονομικά αγοράζω ολόκληρο κοτόπουλο βγάζω τα 2 στήθη πετάω την πέτσα  τα κόβω σε κύβους τα κάνω κιμά στο απλό μουλτι και ..ιδού !!!! Θεικά !!! Μόνο να τα φτιάξετε ακριβώς όπως σας τα λέω -το υπόλοιπο κοτόπουλο το κόβουμε μερίδες και κάνουμε άλλο φαγητό !! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ !!!

Υλικά -Βγαίνουν 6 μπιφτέκια μεγάλα .

Στήθη από 1 κοτόπουλο χωρίς την πέτσα
1 φέτα ψωμί μουλιασμένη και στυμμένη πολύ καλά
1 αυγό
1 πρέζα κουρκουμά
αλάτι πιπέρι
3 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά 
1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας νερό.




 Τί κάνουμε
Ξεχωρίζουμε από το κοτόπουλο τα 2 στήθη τα κόβουμε κυβάκια μεγαλούτσικα τα βάζουμε μέσα στο μούλτι και πολτοποιούμαι -αν σας δυσκολέψει προσθέστε μία κουταλιά νερό .
Αδειάζουμε σε μπολ ,'εχουμε μουλιάσει και στύψει πολύ καλά το ψωμί το προσθέτουμε ,ρίχνουμε το λάδι τον κουρκουμά την τριμμένη φρυγανιά -γαλέτα -το αυγό το μπέκιν το νερό αν βάλατε 1 κουταλιά στο άλεσμα βάλτε μία κουταλιά τώρα,αν όχι και τις δύο.


Τα ζυμώνουμε πολύ καλά και το αφήνουμε ψυγείο για ένα τεταρτάκι .
Πλάθουμε τα μπιφτέκια πολύ λεπτά κ μεγάλα φουσκώνουν όπως βλέπετε στις φωτογραφίες αρκετά και είναι πολύ ζουμερά εσωτερικά ,αφήστε από νοστιμιά..
Βάζω το μαντεμένιο τηγάνι γκρίλ αφού πρώτα το ,,,χαϊδέψω με λαδωμένη παλάμη ,να κάψει και τοποθετώ μέσα τα μπιφτέκια .


Περιμένω 5 λεπτά να ψηθούν από την μία πλευρά και με σπάτουλα το πιάνω όλο από κάτω και το γυρνάω για άλλα 6 λεπτά στην συνέχεια αφού πάρουν απ έξω ψήσιμο και δεν χαλάει το σχήμα τους πλέον τα αναποδογυρίζω και τα πατάω με την σπάτουλα αρκετές φορές μέχρι να ψηθούν .


Μπορούμε να βάλουμε λαδωμένη λαδόκολλα σε ταψί και να τα ψήσουμε στο γκριλ  αλλά το τηγάνι αυτό κάνει την ίδια δουλειά. Φτιάξτε τα και θα με θυμηθείτε--- τύχω πολύ με τα μπιφτέκια !!!!  Καλή όρεξη !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Κεφτέδες με μανιτάρια καταπληκτικοί !!!

 Δεν φαντάζεστε πόσο απίστευτοι  και νόστιμοι είναι!!! Δοκιμάστε τους !!!

Υλικά

1 μικρό κουτάκι μανιτάρια τριμμένα στον τρίφτη το χοντρό μέρος
3 φέτες ψωμί μουλιασμένο και στιμμένο πολύ καλά
αλάτι-πιπέρι
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοτριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένο
1 αυγό
δύοσμος και λίγη ρίγανη
1 κοφτό του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές της σούπας λάδι


Τι κάνουμε
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί .
Τα ζυμώνουμε πολύ καλά αν η το μείγμα δεν πλάθετε προσθέτουμε λίγο αλεύρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξουν λίγο για 30 λεπτά.
Τα βγάζουμε από το ψυγείο τα [πλάθουμε σε κεφτεδάκια τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι με προσοχή μην αρπάξουν .
Τα ακουμπάμε λίγο σε χαρτί κουζίνας και καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Σαγανάκι !!!

Εξαιρετικό μεζεδάκι !!


Υλικά

    ‏Τυρί για σαγανάκι (γραβιέρα, ταλαγάνι, φορμαέλα, γκούντα) σε χοντρές φέτες 5 χιλ. τουλάχιστον
    ‏αλεύρι γ.ο.χ.
    1 πρέζα ‏ζάχαρη
    ‏νερό
    ‏παγάκια
    ‏φυτικό λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  Θα περάσετε το τυρί δύο φορές από νερό και αλεύρι και θα τελειώσετε πάλι με νερό.
    Το αλεύρι με το νερό δημιουργεί μια κόλλα που προστατεύει το τυρί.
    Επίσης είναι σημαντικό το νερό να είναι πολύ κρύο.
    Τις φέτες του τυριού τις έχετε σε ένα μικρό μπολ με νερό και παγάκια.
    Σε ένα βαθύ μπολ έχετε νερό με παγάκια. Σε ένα άλλο μπολ έχετε αρκετό αλεύρι ανακατεμένο με  μια πρέζα ζάχαρη.
    Έχετε έτοιμο ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίζετε το σαγανάκι καθώς βγαίνει, έχετε μια τρυπητή κουτάλα για να αφαιρείτε το τυρί από το τηγάνι.
    Βάζετε μπόλικο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Ανάβετε το μάτι και αφήνετε να κάψει στους 180 βαθμούς.
    Μετά οι κινήσεις σας πρέπει να είναι γρήγορες.
    Από το μπολ με το τυρί παίρνετε μια φέτα, την βάζετε στο αλεύρι, πανάρετε καλά.
    Επιστρέφετε το τυρί στο μπολ με το νερό, το βουτάτε και ξαναβάζετε το τυρί στο μπολ με το αλεύρι.
    Τέλος βουτάτε το τυρί μια γρήγορη φορά μέσα στο μπολ με το νερό και το ρίχνετε με προσοχή στο τηγάνι.
    Τηγανίζετε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Αν χρειαστεί το γυρίζετε κιόλας.
    Στραγγίζετε το τυρί στο χαρτί κουζίνας ελαφρά και σερβίρετε με στιμμένο λεμόνι (προαιρετικά).



ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας & λουκάνικα !!!

Εύκολο γρήγορο νόστιμο φαγητό για όλους !!!

Υλικά

μακαρόνια
1 χωριάτικο λουκάνικο κομμένο σε φέτες
4 ντομάτες πολύ ώριμες ψιλοτριμμένες
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας 
1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
κλωναράκια βασιλικό
Ρίγανη
Αλάτι
πιπέρι
ζάχαρη


Εκτέλεση


Βράζουμε τα μακαρόνια ως συνήθως .
Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το κομμένο λουκάνικο σε φέτες πασπαλίζουμε ρίγανη και τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά χωρίς λάδι. Συνεχίζοντας προσθέτουμε τις ντομάτες  ψιλοκομμένες,ή ψιλοτριμμένες το ψιλοκομμένο κρεμμύδι λίγο αλάτι λίγη ζάχαρη και λίγο πιπέρι.
Προσθέτουμε ίγο νεράκι 

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα για περίπου 15 με 20 λεπτά,
Δυναμώνουμε την εστία, ανακατεύουμε μια τελευταία φορά καλά και σερβίρουμε την μακαρονάδα μας με ψιλοκομμένο βασιλικό για γαρνιτούρα.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Cheesecake με καραμέλα !!!


Αφράτη κρέμα σαντιγί -τυριού με καραμέλα… θα γίνει σίγουρα το αγαπημένο σου γλυκό. Ετοιμασία πάρα πολύ εύκολη !!!


Θα χρειαστείς

Για τη βάση

  250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
 100 γρ. βούτυρο

Ενδιάμεσα

καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα που το βρίσκουμε έτοιμο στα Σούπερ μάρκετ

Για την κρέμα

    500 γρ. τυρί κρέμα
    250 ml κρέμα γάλακτος
    100 γρ. ζάχαρη άχνη

Για την επικάλυψη

    100-120 γρ. καρύδια
    80 γρ. ζάχαρη



Εκτέλεση

Ρίχνεις τα μπισκότα στο μπλέντερ και τα θρυμματίζεις.
Τα βάζεις σε ένα μπολ και τα ανακατεύεις με το βούτυρο.
Τα στρώνεις σε μία φόρμα με αποσπώμενο πάτο, και βάζεις την βάση στο ψυγείο.
Το βγάζεις και στρώνεις  από πάνω την καραμέλα την οποία την έχουμε αραιώσει με λίγο ποτό της αρεσκείας μας 2 με 3 κουταλιές της σούπας .
Σ αυτό το σημείο αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς προαιρετικά ..
Τοποθετούμε πάλι στο ψυγείο .

Για να φτιάξεις την κρέμα χτυπάς στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγί.
 Προσθέτεις το τυρί και το χτυπάς για λίγο ακόμη.
Απλώνεις την κρέμα επάνω στην καραμέλα και βάζεις το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σφίξει καλά.
Γαρνίρομαι το γλυκό μας με γραμμές σος καραμέλας που θα φτιάξουμε πολύ εύκολα -αν θέλουμε καραμελώνουμε και λίγους ξηρούς καρπούς ή πασπαλίζουμε με σκέτη κανελίτσα μαζί με την καραμέλα.

Πως θα φτιάξεις την καραμέλα για γαρνίρισμα
Σε ένα τηγανάκι βάζεις ζάχαρη να καλύψει όλη την επιφάνεια και το βάζεις στην φωτιά μέτρια θερμοκρασία -η ζάχαρη θα αρχίσει να λιώνει ,μόλις δούμε και γίνει προς ξανθό  το χρώμα της αρχίζουμε και την ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα -μόλις λιώσει και πάρει το χρώμα της καραμέλας αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και προσθέτουμε μέσα 1 κουταλιά  βούτυρο ανακατεύουμε καλά την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την χρησιμοποιούμε για γαρνίρισμα .
 Μπορούμε να καραμελώσουμε και καρύδια ή αμύγδαλα να στολίσουμε από πάνω με τον παρακάτω τρόπο
Σε ένα τηγάνι ρίχνεις τα καρύδια με τη ζάχαρη.
Ανακατεύεις μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα καρύδια.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γάβρος σκέτος ή μαριναρισμένος !!!

 Ένας υπέροχος μεζές για ουζάκι ή κρασάκι !!! Αλλά και σκέτα με σαλάτα πολύ ωραίο γεύμα !! Ο γαύρος είναι από τα πιο νόστιμα και  ωφέλιμα μικρά ψάρια.Πηγή ασβεστίου φωσφόρου, βιταμίνης D, ω-3 λιπαρών οξέων, σεληνίου και ιωδίου.

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό γαύρος
λάδι για το τηγάνισμα
1 φλ.μηλόξιδο
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 κλωνάρι δενδρολίβανο
αλάτι
1 φύλλο δάφνη
 αλεύρι


Τα χόρτα όταν τα βράζετε να μην τα σκεπάζετε ποτέ -έτσι κρατούν ένα καταπράσινο χρώμα και να μην τα αφήνετε ποτέ μέσα στο νερό -μόλις βράσουν τα βγάζουμε σε πιατέλα αμέσως αλλιώς χάνουν το ζωηρό τους χρώμα .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα ψάρια, κόβουμε τα κεφάλια τα πλένουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι.
Τους ρίχνουμε από πάνω το 1/2 φλιτζάνι ξύδι και το αλάτι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί.
Αλευρώνουμε τα ψάρια και τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι.
Τα τηγανίζουμε να κάνουν ωραία κρούστα και από τις δυο μεριές και τα βγάζουμε σε πιατέλα.
Αν θέλουμε σταματάμε εδώ κι έχουμε απλό γαύρο στο τηγάνι.

Για την μαρινάτα αν δεν τον θέλουμε σκέτο τηγανιτό...
Αφήνουμε να κρυώσει το λάδι και το σουρώνουμε και το ξαναρίχνομαι στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε τις σκελίδες του σκόρδου,κομμένες σε ροδέλες  το φύλλο της δάφνης
και το δενδρολίβανο.Τα σοτάρουμε όλα μαζί ελαφρώς.Τα  σβήνουμε με το ξύδι,αφαιρούμε το δενδρολίβανο και τη δάφνη,και μαγειρεύουμε μέχρι  να εξατμιστεί  το ξύδι.
Έχουμε τοποθετήσει τα τηγανισμένα  ψάρια σε πιατέλα .
Ρίχνουμε το αρωματισμένο λαδόξιδο πάνω από τα  ψάρια.
Αφήνουμε λίγη ώρα, να τραβήξουν οι μυρωδιές και τα σερβίρουμε !!

Συνοδεύουμε με σαλάτα ή με χόρτα βλίτα κ.τ.λ .Καλή όρεξη !!!



Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Κεφτέδες λαχανικών !!!

 Πολύ νόστιμα κεφτεδάκια λαχανικών !!!

Υλικά
1/2 κιλό πατάτες
4 μέτρια καρότα
5 μέτρια κολοκυθάκια
1/3 του φλιτζανιού αρακάς
Κύμινο
1/2 κ.γ. κάρυ
1/4 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λάδι για το τηγάνισμα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Βράστε τις πατάτες μαζί με τα καρότα σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να μαλακώσουν καλά
Στράγγιξτε και στο ίδιο νερό βράστε τα κολοκυθάκια και τον αρακά
Ανάμειξτε όλα τα λαχανικά  μαζί και λιώστε με ένα πιρούνι αφού έχουν κρυώσει καλά
Αλατοπιπέρωστε και πρόσθεστε το κύμινο και το κάρυ. Συμπλήρωστε όσο αλεύρι πάρει για να έχετε μια σφιχτή ζύμη
Βρέξτε τα χέρια σας με νερό και πλάστε κεφτέδες σε μια πιατέλα
Άφηστε το λαδι να κάψει, αλεύρωστε τους κεφτέδες και ρίξτε τους στο λάδι. Γύριστε και από τις δύο πλευρές και βγάλτε σε απορροφητικό χαρτί.Καλή όρεξη !!!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Μπαρμπούνια τηγανιτά με ούζο !!!

Το ράντισμα με το ουζάκι κάνει την διαφορά στην γεύση !!!

Υλικά για 4 άτομα:

    1½ κιλό μπαρμπούνια (ή κουτσομούρες), καθαρισμένα από λέπια και εντόσθια
1/2  ποτηράκι ούζο 
    1 κοφτή κουτ. σούπας χοντρό αλάτι, ελαφρά κοπανισμένο
    1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
    2 λεμόνια, κομμένα στη μέση, και μαρουλόφυλλα για το σερβίρισμα





Τί κάνουμε

Πλένουμε τα μπαρμπούνια, τα βάζουμε σε σουρωτήρι (με ένα πιάτο από κάτω), τα ραντίζουμε με το ούζο τα πασπαλίζουμε με  αλάτι και τα βάζουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο.
Τηγάνισμα:
Σε ένα βαρύ αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ύψος 1/2 εκ. από τον πυθμένα και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Σε ένα ταψάκι βάζουμε το αλεύρι, πιπέρικαι ανακατεύουμε. Αλευρώνουμε τα ψάρια και από τις δύο πλευρές, τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και βάζουμε μια δόση στο τηγάνι. Τα τηγανίζουμε για 3 λεπτά από τη μία πλευρά, τα γυρίζουμε και τα τηγανίζουμε για 2 - 3 λεπτά από την άλλη πλευρά.

Αν δούμε ότι ροδίζουν έντονα και κινδυνεύουν να καούν, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Στραγγίζουμε κάθε δόση σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και συνεχίζουμε  την ίδια διαδικασία .Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φουρτάλια παραδοσιακή !!!


Η φουρτάλια είναι παραδοσιακό Κυκλαδίτικο πιάτο. Τα υλικά της διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.Είναι  μία πολύ πλούσια και χορταστική ομελέτα.

Υλικά για 3 άτομα

4  κουταλιές σούπας λάδι με 1 κουταλιά μεγάλη μαζί βούτυρο
3 πατάτες μεγάλες κομμένες όπως τις κάνουμε τηγανιτές
λουκάνικα σε ροδέλλες
3 με 4 φέτες μπέικον κομμένο κομμάτια
6  αυγά



Τι κάνουμε Βάζουμε στο τηγάνι το λάδι με το βούτυρο  και τηγανίζουμε τις πατάτες .
Μόλις ετοιμαστούν προσθέτουμε τα λουκάνικα κομμένα ροδέλλες  και το μπέικον κι ότι άλλο μας κάνει όρεξη .
Σπάμε τα αυγά σε μπολ και τα χτυπάμε καλά.
Τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι και το σκεπάζουμε με ένα μεγάλο πιάτο μέχρι να ψηθούν στην βάση τους .


Οι παλιές νοικοκυρές λένε ότι όλοι η τέχνη είναι σ αυτό το σημείο της φουρτάλιας το γύρισμα .
Αναποδογυρίζουμε λοιπόν με προσοχή μην καούμε το τηγάνι πάνω στο πιάτο να κάτσει η ομελέτα μας και την ξαναβάζουμε στο τηγάνι να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά.
Σερβίρουμε ζεστή  πασπαλίζοντας με τριμμένο κεφαλοτύρι και είναι ένα πλήρες γεύμα μαζί με μία σαλάτα .Καλή όρεξη!!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ







Αφράτα πεινιρλί !!!



Μία συνταγή πού δεν θα την αλλάζετε με τίποτα!

___________________

Υλικά:
_______
1κιλό αλεύρι για όλες τής χρήσεις
1φακελάκι ξερή μαγιά
Μισή φλυτζάνα τσαγιού γάλα εβαπορέ
Μισή πλάκα βούτυρο Βιτάμ
1κουταλιά τής σούπας αλάτι
3-4 κουταλιές τής σούπας ζάχαρη
Χλιαρό νερό όσο σηκώσει το ζυμάρι περίπου μιάμιση φλιτζάνα τσαγιού.Θα δείτε στο ζύμωμα!
Γέμιση:
Ζαμπόν
Τυρί
Μπέικον
Αυγό
Κρέμα γάλακτος
Σάλτσα κρύα:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ψιλοκομμένη ντομάτα,βασιλικό λίγο ελαιόλαδο, αλάτι ,πιπέρι και λίγη ζάχαρη.

Τρόπος παρασκευής:
______________________
Σε μία λεκάνη ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά εκτός από το χλιαρό νερό.Ανακατεύουμε καλά τρίβοντας το αλεύρι με όλα μαζί τα υλικά.Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα εύπλαστο μαλακό ζυμάρι.Αφήνουμε να φουσκώσει για μία ώρα και μετά ανοίγουμε φύλλα πάχους ενός εκατοστού κόβουμε με ένα πιάτο η μπολ σε κύκλο και απλώνουμε σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά.(ζαμπονοτυριά).Διπλώνουμε λίγο τις δυο πλευρές και σουρώνουμε τις άκρες σαν βάρκα.Αφήνουμε περίπου 35-40λεπτά να φουσκώσουν ανακατεύουμε κρέμα γάλακτος και αυγό και ρίχνουμε με ένα κουτάλι πάνω από την γέμιση!Τέλος ψήνουμε για περίπου μισή ώρα σε αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180βαθμούς.
Καλή επιτυχία!
Θα ενθουσιαστείτε σίγουρα!!

Από Σελιδα μαγειρικής Χριστιανός Γιώργος.

Σάμαλι Πολίτικο με μαστίχα Χίου !!!


 - Μια γλυκιά και εύκολη συνταγή που μας φέρνει όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, το Πολίτικο Σάμαλι, αφράτο, ζουμερό και με απίθανο άρωμα μαστίχας !!!...

 Υλικά
500 γραμ σιμιγδάλι ψιλό
500 γραμ σιμιγδάλι χονδρό
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό αγελάδος
2 νεροπότηρα ζάχαρη
2 νεροπότηρα χλιαρό νερό
1 κουτ.γλ.μαστίχα Χίου κοπανισμένη
3 βανίλιες μασουράκια
2 μπεικιν φακελάκια
Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
λίγο καλό βούτυρο για την επιφάνεια στο τέλος του ψησίματος 

Σιρόπι
3 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη
Φλούδα απ'ο λεμόνι
1 κουτ.σούπας βούτυρο

Ετοιμασία σιρόπι
 Ολα μαζί τα βάζουμε σε κατσαρόλα τα βράζουμε 10 λεπτά και αποσύρομαι από το μάτι κουζίνας να κρυώσει.


Ετοιμασία σάμαλι
Διαλύουμε το γιαούρτι σε  ένα μπολ με το χλιαρό νερό καλά.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα σιμιγδάλια ,τις βανίλιες ,τα δύο φακελάκια μπέικιν πάουντερ την μαστίχα και ανακατεύουμε .
Προσθέτουμε και το διαλυμένο γιαούρτι ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι και αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι 35 εκ.
Το χαράσομαι και σε κάθε κομμάτι τοποθετούμε από ένα αμύγδαλο ολόκληρο.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς περίπου 30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μέχρι να το δούμε να ροδίσει πολύ καλά η επιφάνεια .
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αλείφουμε όλη την επιφάνεια με λίγο πολύ καλό βούτυρο προτιμήστε αγελαδινό γάλακτος και το χαράσομαι σε κομμάτια τρίγωνα ή τετράγωνα εκεί που τόχαμε ξαναχαράξει..
Με μία κουτάλα σούπας παίρνουμε λίγο λίγο σιρόπι  και το αδειάζουμε από πάνω στο γλυκό μας κουταλιά κουταλιά με προσοχή μην μας βουλιάξει .
Οταν κρυώσειν εντελώς σερβίρουμε -του πάει πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες παγωτό καιμάκι στο πλάι . Αν ..αν μείνει το διατηρούμαι  σκεπασμένο με μεμβράνη .Καλή επιτυχία !!!

Κυριακή Ταμ -- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ