Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Κέικ φουλ της Καρύδας !!!


 Ζήτω η καρύδα κι όποιος αντέξει!!!

Για το κέικ
1 φλ. σπορέλαιο / ηλιέλαιο
1 1/2 φλ. ζάχαρη
1 φλ. γάλα καρύδας
1 κ.γ εκχύλισμα - άρωμα καρύδας
1 φλ. ινδοκάρυδο τριμμένο
3 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1 φλ. γκαζόζα
20 γρ baking powder
1 πρέζα αλάτι

Για το γλάσο καρύδας
400ml γάλα καρύδας
1 κ.σ ζάχαρη άχνη
1 κ.γ εσάνς βανίλια
100 γρ. ινδοκάρυδο τριμμένο

Για το κέικ
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε καλά το σπορέλαιο με τη ζάχαρη, μέχρι να λειώσει εντελώς και να σχηματιστεί μία κρέμα. Προσθέτουμε το γάλα καρύδας, το εκχύλισμα το ινδοκάρυδο, τη γκαζόζα και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα σιγά σιγά, συνεχίζοντας πάντα να χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές και λείο μείγμα. Βάζουμε σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να ηρεμήσει για 10 λεπτά και μετά αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μία πιατέλα.

Για το γλάσο καρύδας
Βάζουμε το γάλα καρύδας στο ψυγείο για 8 ώρες ή μία νύχτα, προσέχοντας να μην ανακινήσουμε τη συσκευασία. Έτσι το γάλα θα διασπαστεί στα συστατικά του και πάνω πάνω θα μαζευτεί η παχύρρευστη λευκή κρέμα και κάτω κάτω το διαφανές υγρό. Αφού ανοίξουμε τη συσκευασία παίρνουμε την κρέμα που έχει μαζευτεί πάνω (κρατάμε το διαφανές υγρό για άλλες χρήσεις, π.χ. για smoothie) και την βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε μαζί με την άχνη για 5-7 λεπτά σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να πάρει υφή σαντιγί. Τότε προσθέτουμε τη βανίλια. Είναι καλύτερα να βάλουμε τη σαντιγί στο ψυγείο για 15-30 λεπτά προτού τη χρησιμοποιήσουμε.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πάρα πολύ καλά πριν απλώσουμε από πάνω το γλάσο. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο ινδοκάρυδο.

Από Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

Η "φρυγανιά" της κυρά Πολυτίμης της Σμυρνιάς!!!


 Το γλυκό της κυρά Πολυτίμης από τη Σμύρνη το φτιάχνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και παντού μνημονεύεται το όνομα της. Ναστε καλά εκεί που είσαστε κυρ Ηλία και κυρά Πολυτίμη και ευχαριστούμε για τη γλύκα και τις πολύτιμες αναμνήσεις, που μας χαρίσατε !!! Χριστίνα Σιδέρη .

    7-10 φρυγανιές σίτου

Για το σιρόπι
    220 ml νερό
    100 γρ. ζάχαρη
    1 ξύλο κανέλλας
    5-6 γαρύφαλα
    1 σφηνάκι λικέρ κανέλλας (προαιρετικά)

Για τη κρέμα
    1 λίτρο γάλα
    3 κ.σ γεμάτες νισεστέ
    2 κ.σ γεμάτες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ρυζάλευρο
    2 κρόκους
    1 φλ. ζάχαρη
    1 κ.γ εσανς κανέλλας

Για τη σαντιγί
    300 ml κρέμα γάλακτος με τουλάχιστον 35% λιπαρά
    70 γρ. ζάχαρη άχνη

Για το γαρνίρισμα
    1/2 φλ. φιλέ αμυγδάλου
    1/2 κ.γ κανέλα τριμμένη
    1/2 κ.γ γαρύφαλο τριμμένο
    1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο τριμμένο
    1/2 κ.γ πιπερόριζα τριμμένη 

Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει βράση και περιμένουμε 3-5 λεπτά μέχρι να κατεβάσουμε από τη φωτιά. Αν θέλουμε προσθέτουμε και το λικέρ κανέλλας και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τη κρέμα
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη, μέχρι να ξεκολήσει από τον πάτο της κατσαρόλας το αλεύρι και το νισεστέ. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να μη κολλήσει. Δεν σταματάμε το ανακάτεμα καθόλου. Μόλις αρχίσει να πήζει, μειώνουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα.

Για τη σαντιγύ
Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος μέχρι να έχει τη πυκνότητα του γιαουρτιού σε πολύ δυνατή ταχύτητα και σε μπολ που έχουμε παγώσει. Σταδιακά και αφού συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και περιμένουμε μέχρι η σαντιγύ να στέκεται στους αναδευτήρες.

Για το στήσιμο
Χρησιμοποιούμε ένα μέτριο ταψί, στρογγυλό ή τετράγωνο. Βυθίζουμε τις φρυγανιές στο σιρόπι χωρίς να τις αφήσουμε καθόλου μέσα με πολύ γρήγορες κινήσεις και στρώνουμε τον πάτο του ταψιού καλύπτοντας όλα τα κενά. Βάζουμε από πάνω τη κρέμα κανέλλας και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν σκεπάζουμε με μία μεμβράνη που πρέπει να ακουμπάει στην επιφάνεια της κρέμας και βάζουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για τρείς ώρες. Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το τριμμένο γαρύφαλο, τη κανέλλα, το μοσχοκάρυδο και τη πιπερόριζα. Απλώνουμε τη σαντιγύ πάνω από τη κρέμα, ραντίζουμε την επιφάνεια με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε το φιλέ αμύγδαλου. Βάζουμε για άλλες τρεις ώρες στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.

Συνταγή κυρά Πολυτίμη και φωτογραφία Χριστίνα Σιδέρη.

 

Creammuffin ροδάκινο !!!!



Γλυκιά καταστροφή !!!

Υλικά
    500 γρ. τρίμματα από κέικ (τα δικά μου ήταν από muffins λεμόνι)
    1/4 φλ. σιρόπι από κονσέρβα ροδάκινα κομπόστα

Για τη κρέμα

    1 λίτρο γάλα
    1 φλ. ζάχαρη
    2 κ.σ αλεύρι
    2 κ.σ νισεστέ
    1 κρόκο αυγού
    1 βανίλια

Για την επικάλυψη

    4 κομμάτια ροδάκινο από κονσέρβα ροδάκινα κομπόστα
    1 1/2 φλ. χυμός ροδάκινου
    4 κ.σ νισεστέ
    3 κ.σ ζάχαρη (προαιρετικά)

Σε ένα ταψάκι ή πυρέξ βάζουμε τα τρίμματα από το κέικ και να πατάμε με το χέρι ισομερώς για να σχηματίσουμε μία βάση. Ραντίζουμε με το σιρόπι από τη κομπόστα.

Για τη κρέμα

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για τη κρέμα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε στο μάτι σε μέτρια φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει καλά. Αφαιρούμε από τη φωτιά. Απλώνουμε πάνω από το κέιν και ισιώνουμε με μία μαρίζ την επιφάνεια της κρέμας. Αφήνουμε να κρυώσει πάρα πολύ καλά.

Για την επικάλυψη

Βάζουμε στο μπλέντερ τα ροδάκινα και τα αλέθουμε. Διαλύουμε το νισεστέ στο σιρόπι, πολύ καλά να μην έχει κόμπους. Σε μία μέτρια κατσαρόλα όλα τα υλικά για την επικάλυψη και τα ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι το μείγμα να πάρει βράση. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και απλώνουμε πάνω από τη κρέμα.

Περιμένουμε το γλυκό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά βάζουμε στο ψυγείο. Αφήνουμε τουλάχιστον 4 - 6 ώρες πριν το σερβίρουμε.
Από  Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

Γλυκό κουταλιού λεμόνι σε τρεις παραλλαγές !!!




Γλυκό κουταλιού λεμόνι με βανίλια

1 κιλό φλούδες λεμονιού1300 γρ. ζάχαρη1500 ml νερό1 λεμόνι ο χυμός1 κλωνάρι βανίλια

Διαλέγουμε χοντρόφλουδα λεμόνια, χωρίς χτυπήματα και σημάδια. Τα πλένουμε και βγάζουμε το ξύσμα, ελαφρά εξωτερικά. Κρατάμε το ξύσμα. Τα χαράζουμε στα τέσσερα κι αφαιρούμε τη φλούδα. Βγάζουμε καλά όλες τις ίνες και κόβουμε σε μπαστουνάκια.  Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τις λεμονόφλουδες για 3΄-4΄. Αλλάζουμε το νερό και τις ξαναζεματάμε. Αφήνουμε τα μπαστουνάκια για 12 ώρες σε λεκάνη με κρύο νερό.  Στραγγίζουμε καλά μέσα σε μία πετσέτα και πατάμε προσεκτικά για να βγάλουν τα υγρά. Αφήνουμε τις φλούδες να στραγγίξουν τουλάχιστον για 12 ώρες.  Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για πέντε λεπτά τουλάχιστον μέχρι να γίνει ένα σιρόπι. Ρίχνουμε τις λεμονόφλουδες και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά και ακολούθως αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει καλά. Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 12 ώρες μέχρι να βγάλει τα υγρά του.  Ανοίγουμε το κλωνάρι της βανίλιας και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τα σπόρια. Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το χυμό από το λεμόνι, τα σπόρια της βανίλιας και το κλωνάρι ολόκληρο. Βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει και το θερμόμετρο μας να δείξει 106 βαθμούς C.
Για τα βάζα κονσερβοποίησης
Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα που θέλουμε να τις κονσερβοποιήσουμε και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με ένα πανί στο πάτο και γεμίζουμε με νερό εσωτερικά τα βάζα μέχρι επάνω και τη κατσαρόλα μέχρι τα 3/4 των βάζων, προσθέτουμε και τα καπάκια. Αφήνουμε να βράσουν τουλάχιστον για 10 λεπτά. Αφαιρούμε τα βάζα από το καυτό νερό μόλις έχουμε έτοιμο το γλυκό και τα αναποδογυρίζουμε σε μία καθαρή πετσέτα για 1-2 λεπτά. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερο στράγγισμα γιατί το νερό από τη θερμοκρασία εξατμίζεται.
Γεμίζουμε τα βάζα με το γλυκό, κλείνουμε καλά τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε τα βάζα αναποδογυρισμένα να στεγανοποιηθούν μέχρι να κρυώσουν εντελώς.




    Γλυκό κουταλιού λεμόνι με Χιώτικη μαστίχα

1 κιλό φλούδες λεμονιού1300 γρ. ζάχαρη1500 ml νερό1 λεμόνι ο χυμός1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα

Διαλέγουμε χοντρόφλουδα λεμόνια, χωρίς χτυπήματα και σημάδια. Τα πλένουμε και βγάζουμε το ξύσμα, ελαφρά εξωτερικά. Κρατάμε το ξύσμα. Τα χαράζουμε στα τέσσερα κι αφαιρούμε τη φλούδα. Βγάζουμε καλά όλες τις ίνες και κόβουμε σε μπαστουνάκια.  Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τις λεμονόφλουδες για 3΄-4΄. Αλλάζουμε το νερό και τις ξαναζεματάμε. Αφήνουμε τα μπαστουνάκια για 12 ώρες σε λεκάνη με κρύο νερό.  Στραγγίζουμε καλά μέσα σε μία πετσέτα και πατάμε προσεκτικά για να βγάλουν τα υγρά. Αφήνουμε τις φλούδες να στραγγίξουν τουλάχιστον για 12 ώρες.  Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για πέντε λεπτά τουλάχιστον μέχρι να γίνει ένα σιρόπι. Ρίχνουμε τις λεμονόφλουδες και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά και ακολούθως αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει καλά. Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 12 ώρες μέχρι να βγάλει τα υγρά του.  Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το χυμό από το λεμόνι και βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει και το θερμόμετρο μας να δείξει 106 βαθμούς C. Προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας και ανακατεύουμε καλά.
Για τα βάζα κονσερβοποίησης
Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα που θέλουμε να τις κονσερβοποιήσουμε και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με ένα πανί στο πάτο και γεμίζουμε με νερό εσωτερικά τα βάζα μέχρι επάνω και τη κατσαρόλα μέχρι τα 3/4 των βάζων, προσθέτουμε και τα καπάκια. Αφήνουμε να βράσουν τουλάχιστον για 10 λεπτά. Αφαιρούμε τα βάζα από το καυτό νερό μόλις έχουμε έτοιμο το γλυκό και τα αναποδογυρίζουμε σε μία καθαρή πετσέτα για 1-2 λεπτά. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερο στράγγισμα γιατί το νερό από τη θερμοκρασία εξατμίζεται.
Γεμίζουμε τα βάζα με το γλυκό, κλείνουμε καλά τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε τα βάζα αναποδογυρισμένα να στεγανοποιηθούν μέχρι να κρυώσουν εντελώς.





     Γλυκό κουταλιού λεμόνι με δενδρολίβανο

1 κιλό φλούδες λεμονιού1300 γρ. ζάχαρη1500 ml νερό1 λεμόνι ο χυμός4-5 κλωνάρια δενδρολίβανο

Διαλέγουμε χοντρόφλουδα λεμόνια, χωρίς χτυπήματα και σημάδια. Τα πλένουμε και βγάζουμε το ξύσμα, ελαφρά εξωτερικά. Κρατάμε το ξύσμα. Τα χαράζουμε στα τέσσερα κι αφαιρούμε τη φλούδα. Βγάζουμε καλά όλες τις ίνες και κόβουμε σε μπαστουνάκια.  Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τις λεμονόφλουδες για 3΄-4΄. Αλλάζουμε το νερό και τις ξαναζεματάμε. Αφήνουμε τα μπαστουνάκια για 12 ώρες σε λεκάνη με κρύο νερό.  Στραγγίζουμε καλά μέσα σε μία πετσέτα και πατάμε προσεκτικά για να βγάλουν τα υγρά. Αφήνουμε τις φλούδες να στραγγίξουν τουλάχιστον για 12 ώρες.  Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για πέντε λεπτά τουλάχιστον μέχρι να γίνει ένα σιρόπι. Ρίχνουμε τις λεμονόφλουδες και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά και ακολούθως αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει καλά. Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 12 ώρες μέχρι να βγάλει τα υγρά του.  Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το χυμό από το λεμόνι και βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει και το θερμόμετρο μας να δείξει 106 βαθμούς C.  Το μυστικό για το δενδρολίβανο έχετε στην κονσερβοποίηση του γλυκού.
Για τα βάζα κονσερβοποίησης
Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα που θέλουμε να τις κονσερβοποιήσουμε και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με ένα πανί στο πάτο και γεμίζουμε με νερό εσωτερικά τα βάζα μέχρι επάνω και τη κατσαρόλα μέχρι τα 3/4 των βάζων, προσθέτουμε και τα καπάκια. Ρίχνουμε το ένα κλωνάρι δενδρολίβανου και αφήνουμε να βράσουν τουλάχιστον για 10 λεπτά. Αφαιρούμε τα βάζα από το καυτό νερό μόλις έχουμε έτοιμο το γλυκό και τα αναποδογυρίζουμε σε μία καθαρή πετσέτα για 1-2 λεπτά. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερο στράγγισμα γιατί το νερό από τη θερμοκρασία εξατμίζεται. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα κλωνάρια του δενδρολίβανου μέσα στο νερό που βράζει για 2-3 λεπτά. Αφαιρούμε από το καυτό νερό και τα αφήνουμε στη πετσέτα.
Γεμίζουμε τα βάζα με το γλυκό, βάζουμε από ένα κλωναράκι δενδρολίβανο, κλείνουμε καλά τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε τα βάζα αναποδογυρισμένα να στεγανοποιηθούν μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Από Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

Λουκούμια με άρωμα τριαντάφυλλο !!!



Λουκούμια με άρωμα τριαντάφυλλο

Υπάρχει έστω ένας άνθρωπος, επι γης που δεν λατρεύει τα λουκούμια; Που δεν ενθουσιάζεται με το μοναδικό άρωμα τους και την αιθέρια γεύση τους. Που δεν λατρεύει τη γλύκα και το διάφανο ροζ χρώμα τους; Υπάρχει κάποιος που ως παιδί δεν "έκλεβε" τα λουκούμια μέσα από το κουτί τους. Που δεν έχει κοκκινήσει όταν τον έπιασαν με τη ζάχαρη πασπαλισμένη πάνω στα ρούχα του; Είναι μικρούλικα αλλά τόσο αισθαντικά. Από τη πρώτη μπουκιά κολλάς και τα θέλεις όλα. Λουκούμια πολλά στην αγορά αλλά σαν κι αυτά που θα φτιάξετε με τα χεράκια σας δεν θα είναι κανένα. Δοκιμάστε τη συνταγή, είναι τόσο εύκολη!


Υλικά
375 γρ. ψιλή ζάχαρη (προτιμήστε να αγοράσετε εισαγώμενη από τα μεγάλα super market, θα τη βρείτε με την ονομασία caster sugar)

500 ml νερό

1 λεμόνι ο χυμός

25 γρ. ζελατίνης  σε σκόνη

100 γρ. corn flour

25 γρ. ζάχαρη άχνη

2-3 κ.γ ροδόνερο

ροζ χρώμα τροφίμων (ή μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα τροφίμων)

50 γρ φιστίκια Αιγίνης ανάλατα και χωρίς κέλυφος, χοντροκομμένα

Λίγο καλαμποκέλαιο



Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και 300ml νερό. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να έρθει σε βρασμό το μείγμα. Ανακατεύουμε τη ζελατίνη, 75g κορν φλάουρ και 200ml νερό, πολύ καλά με αναδευτήρα χειρός, μέχρι να διαλυθεί και προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε συνεχώς πάλι με ξύλινη κουτάλα μέχρι η ζελατίνη να διαλυθεί εντελώς και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 20 λεπτά μέχρι να πήξει. 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο κορν φλάουρ και τη ζάχαρη άχνη. Λαδώνουμε ελαφρά ένα τετράγωνο ταψί 20 εκατοστών με βάθος 4-5cm και καλύπτουμε με μεμβράνη. Πασπαλίζουμε τηνμεμβράνη με λίγο από το μείγμα κορν φλάουρ - ζάχαρης άχνη. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Προσθέτουμε  το ροδόνερο, το χρώμα, τα φιστίκια και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί. Ισιώνουμε την επιφάνεια και το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 4 ώρες. Κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα κορν φλάουρ - ζάχαρης άχνη.

Σημείωση Τα λουκούμια τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο, θα κρατήσουν για περίπου μια εβδομάδα. Εναλλακτικά μπορούσαμε να προσθέσετε χυμό λεμονιού και μια σταγόνα κίτρινο χρώμα στη θέση του ροδόνερου και του ροζ χρώματος.
Από Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

Λάβα σοκολάτας σε 5 λεπτά !!!


 Δοκιμάστε το και απολαύστε το !!!!

Υλικά

    30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    14 γρ. σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
    28 γρ. ζάχαρη κρυσταλλικής
    1 πρέζα αλάτι
    1 μικρό αυγό
    45 ml φρέσκο γάλα
    3 κ.σ σπορέλαιο ή ηλιέλαιο ή αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρύδας
    1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
    30 γρ. σοκολάτα τριμμένη
    2 κ.σ κρέμα γάλακτος χτυπημένη για το σερβίρισμα ή άχνη ζάχαρη

Βουτυρώνουμε ελαφρά μία κούπα του καφέ και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το αυγό, το γάλα, το σπορέλαιο και τη βανίλια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενσωματώσει όλο το αλεύρι που βρίσκεται στο πάτο της κούπας. Ρίχνουμε τη σοκολάτα στο κέντρο της κούπας, χωρίς να ανακατέψουμε. Τοποθετούμε στο φούρνο μικροκυμάτων σε πλήρη ισχύ για 2 - 3 λεπτά. Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει για ένα λεπτό και ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος ή την άχνη ζάχαρη. Σερβίρουμε αμέσως, όσο είναι ζεστό!

Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

Λάβα σοκολάτας με μπανάνα !!!


Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη στη λιωμένη σοκολάτα που γεμίζει μεθυστικά το στόμα και ευφραίνει τη ψυχή; Δοκιμάστε το!!

Υλικά

220 γρ. κουβερτούρα
¾ κούπα ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
2 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
1 μεγάλη ώριμη μπανάνα λιωμένη με το πιρούνι

Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους και προσθέτουμε στο μείγμα της λιωμένης σοκολάτας. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα. Στο τέλος, προσθέτουμε τη βανίλια. Ανακατεύουμε πολύ καλά για να μην υπάρχουν σβόλοι. Προσθέτουμε τη λιωμένη μπανάνα και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφικτή. Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και με μαλακές κινήσεις ενσωματώνουμε τη μαρέγκα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 6 - 8 ατομικά φορμάκια (ανάλογα με το μέγεθος) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180° C για 10-12 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή περιχύνουμε με λίγη κρέμα γάλακτος.


Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

Ζουμερό και μυρωδάτο κέικ πορτοκαλιού με μερέντα!!!


Υλικά
250 γρ πορτοκάλι, μαζί με τη φλούδα
250 γρ. λιωμένη μαργαρίνη
4 αυγά
300 γρ.ζάχαρη
300 γρ φαρίνα
2 βανίλιες
350 γρ. μερέντα, χωρισμένη σε 150 γρ + 200 γρ

Πλένουμε πολύ καλά τα ή το πορτοκάλι, το κόβουμε σε κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τοποθετούμε στο multi και το αλέθουμε μέχρι να γίνει πολτός. Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε τη μαργαρίνη πολύ καλά και προσθέτουμε τη ζάχαρη σιγά σιγά. Αφήνουμε να χτυπήσει το μίξερ πολύ καλά και τουλάχιστον για πέντε λεπτά ή μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και κατόπιν το πορτοκάλι. Σταδιακά και συνεχίζοντας να χτυπάει το μείγμα το μίξερ προσθέτουμε τη φαρίνα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα. Ρίχνουμε λίγο από το μείγμα και βάζουμε 3 - 4 μικρές κουταλίτσες από τα 150 γρ μερέντα. Επαναλαμβάνουμε 2 ή 3 φορές ακόμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45-50 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το κέικ να ηρεμήσει για 5-10 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φόρμα και αφήνουμε πάνω σε σχάρα το κέικ να κρυώσει. ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά τα 200 γρ. μερέντα και απλώνουμε με μαλακές κινήσεις πάνω στο κέικ, μέχρι να καλύψουμε την επιφάνεια του.

Καλή σας όρεξη!!!
Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Μοσχαράκι Φρικασέ !!!

Ενα από τα φαγητά που αγαπάμε πολύ !!!

Υλικά
1 και 1/2 κιλού  ποντίκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
4-με 5  μαρούλια
άνηθο-δυόσμο
πιπέρι αλάτι
1 αυγό
λεμόνι

Εκτέλεση:
Βράζουμε καλά 1 και 1/2 του κιλού μοσχαράκι (ποντίκι).Έχουμε ήδη πλύνει και ζεματίσει τα μαρούλια μας.
Σοτάρουμε 2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ελαιόλαδο,ρίχνουμε και τα μαρουλάκια  μας μαζί με το ζουμάκι  από το βρασμένο κρέας ,μπόλικο άνηθο,δυόσμος,αλατάκι και μαύρο πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει για 15λεπτα .
Τοποθετούμε και τις μερίδες από το βρασμένο μοσχαράκι ,συμπληρώνουμε αν χρειασθεί ελάχιστο νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15λεπτα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.


Φτιάχνουμε αβγολέμονο με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο,δηλαδή χωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο και το χτυπάμε μέχρι να γίνει μαρέγκα,ρίχνουμε και τον κρόκο συνεχίζουμε το κτύπημα , ρίχνουμε τον χυμό ενός λεμονιού και σιγά σιγά ζουμάκι από το φαγητό μας για να μην κόψη το αβγουλάκι μας.Περιχύνουμε το μείγμα στο φαγητό μας και έτοιμο.Καλή μας όρεξη!!!

  Μαρία Χατζηφωτίου- "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος μαρινάτος !!!



Ο καλύτερος μεζές για την ρακή κι όχι μόνο  !!

Εκτέλεση!
Σαν αρχή  φιλετάρουμε τον γαύρο! Γίνετε πολύ εύκολα! Το ξεπλένουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ αφού το σουρώσουμε πρώτα! Βάζουμε μια στρώση γαύρο μια στρώση αλάτι χονδρό μέχρι να τελειώσει ο γαύρος! Το αφήνουμε για 2 ώρες! Το ξεπλένουμε ελαφρά! Κατόπιν βάζουμε ξύδι μέχρι να τον καλύψει! Το αφήνουμε πάλι άλλες 2 ώρες ! Το σουρώνουμε για μισή ώρα! Και μετά βάζουμε ότι μας αρέσει! Εγώ έβαλα κόκκους μαύρου πιπεριού! Χοντροκομμένο σκόρδο! Ρίγανη και δενδρολίβανο φρέσκο! Και λίγα φύλλα δάφνης! Φτιάξτε το! Είναι υπέροχο!

Dimitra Savvaki‎ "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κρεμμυδοντολμάδες γεμιστοί με ρύζι & χοιρινή πανσέτα !!!


Η συνταγή είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα να τη δοκιμάσετε και φυσικά θα πάρετε τα εύσημα από όλους στην οικογένεια.

Υλικά
Κρεμμύδια μεγάλα τουλάχιστον 15
Ρύζι καρολίνα
1 Κιλό πάνσετα χοιρινή
Αλάτι, πιπέρι και λάδι.



Χαράζουμε τα κρεμμύδια και τα βράζουμε τόσο όσο να  ανοίξουν τα φύλλα τους για να μπορέσουμε να τα πάρουμε.
Σε ένα τηγάνι ψιλοκόβουμε την πάνσετα και τις φαρδουλές από τα κρεμμύδια μάτσα βρασμένα που έχουν μείνει με λίγο λάδι αλάτι πιπέρι και το ρύζι.
Τα τσιγαρίζουμε και τα βράζουμε με 'ενα ποτήρι νερό περίπου 10 λεπτά.
Γεμίζουμε τα φύλλα μας τα βάζουμε σε ένα ταψί και ανάμεσα μπορούμε να βάλουμε και κομμάτια από την πάνσετα .
Ρίχνουμε νεράκι μέχρι τη μέση και λίγο λαδάκι από πάνω.
Ψήνουμε μέχρι να πιεί όλο το νερό και να πάρουν χρώμα από πάνω.
Το ψήσιμο διαρκεί 1 ώρα στους 240 βαθμούς.
Καλή επιτυχία!!!
Krista Mark - "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κολιοί στον φούρνο !!!


Εύκολο υγιεινό  και πεντανοστιμο φαγητό !!


Υλικά 
ψάρια κολιοί
αλάτι πιπέρι ρίγανη
Σκόρδο 
Μπόλικο λεμόνι
λίγο νερό 



Σε ένα ταψάκι έβαλα τα ψαράκια  έριξα,αλάτι,ελαιόλαδο, λίγη ρίγανη,σκορδάκι,μπόλικο λεμόνι και ελάχιστο νεράκι!!!
Εψησα στον αέρα στους 250 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου!!!
Τα συν'οδεψα με μία σαλατούλα εποχής !!! Καλή μας όρεξη!!!

Μαρία Χατζηφωτίου-"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Καταπληκτική τούρτα νουτέλα !!!


Πρέπει να την δοκιμάσετε είναι απίθανη !!! Είναι απίστευτα αφράτη και πεντανόστιμη!!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
6 αυγά
150 γρ.ζάχαρη
150 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις+2 κ.γ κοφτά μπέικιν κοσκινισμένα
3 κ.σ κακάο
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα κανέλα σκόνη (προαιρετικά)
-Χτυπάω τ'αυγά με τη ζάχαρη να φουσκώσουν 2-3 λεπτά στο μίξερ.
Κοσκινίζω αλεύρι,μπέικιν,κανέλα και κακάο.
Προσθέτω τη βανίλια και το αλάτι και με σπάτουλα ανακατεύω προσεχτικά και τα στερεά υλικά.
Αδειάζω το μίγμα σε στρογγυλή αποσπώμενη φόρμα (αβουτύρωτη) 26-28 εκ.με λαδοκολα και ψήνω στους 180 για 20-25 λεπτά περίπου.
Αφήνω να κρυώσει πάρα πολύ καλά και μετά το χωρίζω σε 3 δίσκους με πριονωτό μαχαίρι.



ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣ ΠΡΑΛΙΝΑΣ
2 κονσέρβες φυτική σαντιγί τύπου morfat
1 βαζάκι ΝΟΥΤΕΛΑ (400 γρ.)
1 βανίλια
-Χτυπάω 5 λεπτά πολύ καλά τη φυτική σαντιγι να αφρατέψει και να φουσκώσει.
Προσθέτω τη βανίλια και την Νουτέλα να ενωθεί.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 βανίλια
χυμό μισού λεμονιου
-Βράζω 1 λεπτό μόνο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη!Αφήνω να κρυώσει.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΚΑΝΑΖ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
200 γρ.σοκολατα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
150 γρ.γάλα εβαπορέ
1 κ.σ μαργαρίνη
1 κ.σ μέλι
-Φέρνω το γάλα σε σημείο βρασμού και ρίχνω μέσα τη σοκολάτα και τη μαργαρίνη να λιώσουν αι ρίχνω και το μέλι.
Το μέλι ρευστοποιεί και γυαλίζει τη γκανάζ και της δίνει και μια γλύκα!

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
-Σε μια πιατέλα βάζω ενα τσέρκι 26-28 εκ.
Τοποθετώ 1 δίσκο παντεσπάνι και Σιροπιάζω με πινέλο.
Χωρίζω την κρέμα στα 3 και ρίχνω το 1/3 της κρέμας.
Ξανά παντεσπάνι,σιρόπι και άλλο 1/3 της κρέμας. βάζω και τον 3 δίσκο παντεσπάνι,και βάζω το γλυκό κατάψυξη να μισοπαγώσει 1-2 ωρίτσες.
Αφαιρώ το τσέρκι και καλυπτω με το τελευταιο 1/3 της κρέμας που έμεινε,πάνω και στα πλαινά της τούρτας.
Την βάζω πάλι κατάψυξη 30 λεπτά.
Περιχύνω με τη γκανάζ και καλύπτω και τα πλαινά της τούρτας.
Για να κάνω τις ροζέτες σαντιγί χτύπησα 1 φακελάκι γκάρνι σκόνη σοκολάτα με 200 ml γάλα κρύο.και πασπάλισα με φλούδες σοκολάτας,μπήγοντας και κερασάκια γύρω γύρω!!!


Dimitra Dkv- συνταγή Σόφη Τσιώπου-"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Cheesecake με πραλίνα Σοκολάτας !!!



Άλλη μια δοκιμασμένη συνταγή που θέλω να μοιραστώ μαζί με όλους εσάς τους φίλους της σελίδας μου.
Το cheesecake είναι ένα γλυκό που το αγαπάμε οι περισσότεροι....Αυτή η συνταγή θα σας μαγέψει....

Υλικά:
60 γρ βούτυρο λιωμένο,300 γρ μπισκότα γεμιστά σοκολάτας,600 γρ μασκαρπόνε( τυρί κρέμα),500 γρ πραλίνα φουντουκιού( τύπου μερέντα η νουτελα).

Για τη Γκαναζ πραλίνα φουντουκιού:
100 γρ κρέμα γάλακτος,200 γρ πραλίνα φουντουκιού.




Εκτέλεση:
Αλέθομαι τα μπισκότα μέχρι να γίνουν σκόνη.Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στο μπισκότο.Να γίνει σαν βρεγμένη άμμο.Αδειάζουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα 24 εκ.απλώνουμε το μείγμα στο πάτο πιέζοντας ελαφρά με ένα κουτάλι.

Για τη γέμιση:
Χτυπάμε το μασκαρπόνε στο μίξερ,μέχρι να μαλακώσει και να αφρατέψει(2-3 λεπτά). Έπειτα προσθέτουμε την πραλίνα και συνεχίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.Βάζουμε τη γέμιση επάνω στο μπισκότο και απλώνουμε. Αφήνουμε να παγώσει για 2 ώρες.

Για τη Γκανάz της πραλίνα:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά την κρέμα γάλακτος.Βάζουμε την πραλίνα σε ένα μπολ,μόλις πάρει βράσει η κρέμα τη ρίχνουμε μέσα στη πραλίνα. Ανακατεύουμε και απλώνουμε επάνω στο γλυκό μας.Καλή επιτυχία!
Mary Toumazou- "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".
Sokolatakaifantasia.

τυρόπιτα στο τσακ μπαμ !!!




Είναι ένας πολύ εύκολος  και γρήγορος τρόπος να φτιάξουμε τυροπιτούλα τραγανή !!!

Υλικά
1 φύλλο
200 γραμ φέτα
λίγο πιπέρι
λίγο λάδι







Ανοίγουμε την συσκευασία που έχει μέσα 2 φύλλα χωριάτικα σουρωτά και λαδωμένα .
Αφήνουμε μέσα στο ταψάκι της συσκευασίας το ένα φύλλο .
Με το χέρι τρίβουμε την φέτα να καλύψει όλη την επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με λίγο πιπεράκι.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ρίχνουμε στην μέση λίγο λαδάκι.
Απλώνουμε με το χέρι να καλύψει όλη την επιφάνεια.




Εχουμε προθερμάνει τον φούρνο 180 βαθμούς αέρα και ψήνουμε μέχρι να δούμε να πάρει χρώμα .Είναι μία πολύ ωραία νόστιμη λύση !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ