Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Ρυζόγαλο με γεύση βανίλιας η σοκολάτας γάλακτος!


Υλικά
-1/2 με 3/4 της κούπας ρύζι γλασέ
-3 κούπες νερό
-1/3 κουτ.γλ αλάτι
-1 κούπα περίπου ζάχαρη
-4 κ.σ ανθός αραβόσιτου βανίλια η 4 κ.σ κορν φλάουερ και 2 καψουλάκια βανίλιας
-1 κουτί γάλα εβαπορέ (400γρ)
-1 1/2 κουτί νερό (απ' το εβαπορέ) (600γρ)
-Κανέλα για πασπάλισμα
-100γρ κουβερτούρα γάλακτος τριμμένη (αν το κάνουμε σοκολατένιο το ρυζόγαλο)
1 κούπα=250γρ.



Κάτω από τη βρύση μέσα σε ένα σουρωτήρι ξεπλένουμε το ρύζι.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και αφού βράσει ρίχνουμε το αλάτι και το ρύζι.
Το σιγοβράζουμε μέχρι να πιει το νεράκι του.
Παράλληλα σε ένα μπολ ρίχνουμε το εβαπορέ μαζί με το νερό απ' το εβαπορέ και το άνθος η το κορν φλάουερ με τις βανίλιες και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Μόλις είναι έτοιμο το ρύζι ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα και σε μεσαία φωτιά ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει ελαφρώς.
 Μοιράζουμε το ρυζόγαλο σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με κανέλα αν θέλουμε.
 Αφού μείνει λίγη ώρα στα μπολάκια το ρυζόγαλο σφίγγει και αφού κρυώσει είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Αν θέλουμε να το κάνουμε με σοκολάτα γάλακτος όταν είναι έτοιμο πριν το σερβίρουμε στα μπολάκια ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το ρυζόγαλο την τριμμένη σοκολάτα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει και σερβίρουμε στα μπολάκια πασπαλίζοντας από πάνω κακάο γλυκό τύπου καοτονικ! Είναι απλά τέλειο!!!
 Helen Makrodimitri

Τυρόψωμο η αλμυρό κέικ!


Υλικα
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
250γρ. φυτικό λάδι ή μισό μισό
500γρ. ανάμεικτα τυριά (γκούντα γραβιέρα φέτα τυρί κρέμα)
3 αυγά
500γρ φαρίνα απ
1 πρέζα αλάτι πιπέρι-πάπρικα-ρίγανη



Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι όλα τα υλικά και τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και τα τυριά.Βάζουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη φόρμα κέικ και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπλου 50'.Καλή επιτυχία!!!
Helen Makrodimitri

Χωνάκια με γέμιση κρέμας!!


Φανταστικά χωνάκια με κρέμα αγαπημένη μου συνταγή με υπέροχη κρέμα!!!
Χρειαζόμαστε:
2 πακ. ζύμη σφολιάτα
λίγη μαργαρίνη
1 κρόκο για τα χωνάκια
Για την κρέμα:
1 Λίτρο γάλα
2 Ποτήρια ζάχαρη
2 κρόκους + 2 ολόκληρα αυγά
4 Κουτ.σούπας αλεύρι γ.ο.χ.
2 Κουτ.σούπας κόρν φλάουρ
2 Κουτ. σούπας μαργαρίνη ή βούτυρο
1 Βανίλια

Για σοκολατένια κρέμα θέλουμε μια κουβερτούρα

Για τη διακόσμηση:
Άχνη ζάχαρη ή σαντιγί
κερασάκια
αμύγδαλα
καρύδα ή κουβερτούρα για επάνω στην σφολιάτα

Πώς το κάνουμε:
Αλείφουμε με μαργαρίνη τα ειδικά εργαλεία για τα χωνάκια.
Κόβουμε τη σφολιάτα σε λωρίδες και τυλίγουμε στο ειδικό εργαλείο ή σε αυτό που φτιάξαμε. Προσέχουμε να μην αφήνουμε κενά .
Βάζουμε λαδόκολα στο ταψί. Αλείφουμε με αυγό και τα βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς. Μέχρι να ροδίσουν.
Τ' αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν αν θέλουμε τα σιροπιάζουμε.
Για την κρέμα:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ένα λίτρο γάλα μαζί με το ένα ποτήρι ζάχαρη και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
Χτυπάμε καλά στο μίξερ τ' αυγά με τους κρόκους και το άλλο ποτήρι ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το κόρν φλάουρ συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε ένα ποτήρι γάλα από την κατσαρόλα (που έχει ζεσταθεί ), σιγά σιγά και χτυπάμε πολύ καλά.
Στη συνέχεια το ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να πήξει πολύ καλά.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά (αν την θέλουμε σοκολατένια ρίχνουμε σε κομματάκια την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει).
Βάζουμε τη μαργαρίνη με ένα κουτάλι απαλά απαλά μόνο στην επιφάνεια. Δεν ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει ρίχνουμε τη βανίλια κι ανακατεύουμε πολύ καλά ν' αφρατέψει.
Γεμίζουμε τα χωνάκια με ένα καρνέ (μπορούμε να βάλουμε μετά και σαντιγί και στολίζουμε με ότι θέλουμε άχνη, κερασάκια, τρούφα, καρύδα, αμύγδαλα φιλέ.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τη σφολιάτα αν θέλουμε μπορούμε να την ψήσουμε και στον αέρα. Και αν δεν θέλουμε να κάνουμε αυτή την κρέμα αν και κατά την γνώμη μου είναι αυτή που κάνει τη διαφορά, μπορούμε για ευκολία να κάνουμε έτοιμες κρέμες στιγμής του εμπορίου.

Βυζαντινό Θεικό !!




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΨΑΚΙ 30Χ35

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ

400gr.περίπου τσουρέκι κομμένο σε φέτες πάχους 3εκ.

ΣΙΡΟΠΙ
1 κούπα του νες καφέ ζάχαρη
1 κούπα του νες καφέ νερό
1 ξύλο κανέλας
1κ.γ. χυμό λεμόνι
Βράσιμο 10 λεπτά...το αφήνουμε να κρυώσει και σιροπιάζομαι το τσουρέκι

Μιά Πολίτικη συνταγή για ένα ξεχωριστό σιροπιαστό γλυκό !!!

ΚΡΕΜΑ


 1 λίτρο γάλα
10κ.σ.ζάχαρη
90gr. κορν φλάουρ
1 βανίλια
3 κρόκοι αυγού
70gr. σιρόπι καραμέλας {αυτό που βάζουμε στα παγωτά}
2κ.σ. Βιτάμ
200gr.κρέμα γάλακτος χτυπημένης σε σαντιγί


Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζετε τους κρόκους τη ζάχαρη το κορν φλάουρ τη βανίλια και μια κούπα από το γάλα και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν κρέμα.

Το υπόλοιπο γάλα το βάζετε σε μια κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί ελαφρώς. 
Όταν ζεσταθεί ρίχνετε το μείγμα των αυγών μέσα και ανακατεύετε μέχρι να πήξει. 
Όταν πήξει την κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το Βιτάμ και το σιρόπι καραμέλας ανακατεύετε να λιώσουν και σκεπάζετε με μια μεμβράνη την κρέμα να μην πιάσει κρουστά και την αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά. Όταν κρυώσει προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος που την έχετε κάνει σαντιγί και χτυπάτε με το μίξερ να ενσωματωθεί.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ


300gr.

κρέμα γάλακτος και 2κ.σ.ζάχαρη άχνη τα χτυπάμε να γίνουν σαντιγί

ΓΙΑ ΓΑΡΝΊΡΙΣΜΑ
Σιρόπι καραμέλας


Λίγα σοκολατάκια μικρά ή τριμμένη σοκολάτα
Στρώνετε τις φέτες τσουρέκι στο ταψάκι και τις σιροπιάζεται.

Μετά ρίχνεται την κρέμα και από πάνω τη σαντιγί.Γαρνίρετε με το σιρόπι καραμέλας και τα σοκολατάκια.
Συνταγή Μina Papa

Καπκεικς βανίλια-κακάο με γλάσο μερέντας!


Υλικά

250γρ βούτυρο
 η μαργαρίνη
 2 κούπες ζάχαρη
5 αυγά
1 κούπα γάλα η χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
500 γρ φαρίνα απ
3 κ.σ κακάο Μερέντα


  Για το γλάσο
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5'.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με τη σειρά αφήνοντας τελευταίο το αλεύρι (εκτός από το κακάο)
 Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο και  στο ένα προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε.
Σε φόρμα για κεκάκια αφού βάλουμε μέσα τις χάρτινες θηκουλες,προσθέτουμε κουταλιές από μείγμα βανίλιας και κακάο εναλλάξ.
Δεν τις γεμίζουμε μέχρι πάνω γιατί φουσκώνουν κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 25' περίπου λεπτά.
Αφού κρυώσουν τα βάζουμε σε πιατέλα και  γαρνίρομαι με λιωμένη Μερέντα. Είναι μεγάλη δόση,μπορείτε να κάνετε και τη μισή
Αυτή η δόση μου έβγαλε μια κανονική φόρμα κέικ και 12 καπκεικς.
Καλή επιτυχία!!
 Helen Makrodimitri

Ψωμάκι σπιτικό & αφράτο!

Υλικά
2-3 ποτήρια χλιαρό νερό
1/2 κούπα του καφέ καλαμποκέλαιο,
1 πακετάκι νωπή μαγιά
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι,
1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γλυκού μυλόξιδο

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει να γίνει ζύμη που να ζυμώνετε




 Τι κάνουμε
 Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το χλιαρό νερό και λιώνουμε τη μαγιά ρίχνουμε και το λάδι ,το ξίδι , το αλάτι , τη ζάχαρη και σιγά σιγά το αλεύρι όσο πάρει έως ότου αποκτήσουμε, ζυμώνοντας,μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη! την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει περίπου 45-50 λεπτά.
Την χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και πλάθουμε 4 καρβελακια.


Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και αφήνουμε πάλι άλλη μισή ώρα περίπου Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μια Ρα.
Θα δεις όταν ροδοκοκκινίσει καλά. Καλή επιτυχία !!
  Πασχαλης Νακ Νακ



Σουσαμόπιτα!!


Υλικά
3 φλυτζάνια τσαγιού σουσάμι καβουρντισμένο
 1 φλυτζάνια τσαγιού ψιλοκομμένο καρύδι
 2 κουτ σούπας ζάχαρη
1 κουτ σούπας κανέλα
1 φλυτζάνια τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1/2 κιλό φύλλο κρούστας 
2/3 φλυτζ σπορέλαιο για το άλειμμα των φύλλων.

Σιρόπι. 
2 φλυτζ τσαγιού νερό 
2 φλυτζ τσαγιού ζάχαρη
 1 κουτ σούπας μέλι 
φλούδα λεμονιού 
1 κουτ γλυκού χυμό λεμονιού.

Εκτέλεση
Ξεκινάμε βάζοντας  τα υλικά για το σιρόπι χωρίς το χυμό λεμονιού μετρώντας 7 λεπτά από τη στιγμή βρασμού αποσύρουμε από τη φωτιά κ αφού κρυώσει για 30 λεπτά βάζουμε το χυμό λεμονιού. 

Ανακατεύουμε το σουσάμι το καρύδι τη κανέλα τη ζάχαρη κ τη φρυγανιά σε ένα τάπερ Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι Ανοίγουμε τα φύλλα Λαδώνουμε ένα ένα τα φύλλα πασπαλίζουμε το μείγμα με το σουσάμι

Σουρώνουμε τα φύλα  και  στρώνουμε κολλητά στο ταψί. .....επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας Ψήνουμε αφού πρώτα την έχουμε χαράξει. . Ψήνουμε στους 180 αντιστάσεις για 35-40 λεπτά ώσπου να ροδίσει κ την περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι σε ζέστη σουσαμόπιτα. ....κόβουμε έπειτα από μια ώρα. ..

Argiro Porpatoneli

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Kριτσίνια καρότου!!

 Νηστίσιμα και πεντανόστιμα!!!

 Υλικά
Μισό κιλό αλεύρι γοχ
200 γρ λάδι
100 γρ λευκό κρασί
1 κγ πάπρικα γλυκιά
1 κγ αλάτι
1 κς ρίγανη
1 μπέικιν
3 καρότα 

1 κρεμμύδι τριμμένα στον τρίφτη


 Τι κάνουμε

Τα ζυμώνω όλα μαζί, πλάθω μπαστουνάκια και ψήνω σε προθερμασμένο αερόθερμο για μισή ώρα.. Ή μέχρι να σκληρύνουν!Καλή επιτυχία!!

Σουπιά με κριθαράκι στο φούρνο!!!


Το σημερινό μας φαγάκι σουπιά με κριθαράκι στο φούρνο!!!

Υλικά
1 κιλό σουπιά,

1πακέτο κριθαράκι,
2-3 κρεμμύδια,
1 φλιτ.λάδι,
αλάτι
 πιπέρι μαύρο και κόκκινο 
κύμινο  
 σάλτσα η πελτέ 2-3 κουτ. 

 Εκτέλεση
Ζεματάμε την σουπιά αφού τις καθαρίσουμε πρώτα το νερό δεν το πετάμε και τις κόβουμε μικρά κομματάκια. 
Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέσα στο λάδι ρίχνουμε τα πιπέρια το κύμινο το αλάτι την σάλτσα το ζωμό από τις σουπιές περίπου 1 λίτρο και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτάκια.
Σ'ένα ταψί βάζουμε το κριθαράκι και τις σουπιές ρίχνουμε και το ζωμό με την σάλτσα ανακατεύουμε και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ανακατεύουμε πού και πού και το αφήνουμε μέχρι να πιεί το ζουμάκι.Καλή επιτυχία!!!
 Argiro Porpatoneli

*Kαλαμαράκια με ρύζι !!!


 Φαγητό με απίστευτη νοστιμιά στα γρήγορα!!

Υλικά

500 γραμ.καλαμαράκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμενο σε λεπτές φετούλες
1 πιπεριά κίτρινη κομμένη καρεδάκια
1 πιπεριά κόκκινη κομμένη καρεδάκια
6-7 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
1 ντομάτα ώριμη στο τρίφτη
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
πιπέρι-αλάτι
1/2 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά







Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το λαδάκι και το κρεμμύδι ,σοτάρουμε μέχρι να γιαλίσει λίγο.
Αμέσως προσθέτουμε τα καθαρισμένα πλυμμένα και κομμένα σε καρέ καλαμαράκια και σοτάρουμε ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε και τις πιπεριές αμέσως μετά και την τριμμενη  ντομάτα γυρίζοντας με ξύλινη κουτάλα για λίγα λεπτά.

Ρίχνουμε το αλάτι το πιπέρι την πάπρικα και τον πελτέ αραιωμένο σε μισό ποτήρι του νερού νερό και βράζουμε για 5 λεπτάκια,
Ρίχνουμε το βρασμένο ρύζι [συνταγή παρακάτω] μαζί με το ψιλοκομμένο  άνηθο μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά να πάρει την γεύση και τις μυρωδιές αποσύρουμε από την φωτιά και σερβίρουμε!!! Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!
 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Ρύζι και πως το ετοιμάζουμε

2 φλυτζάνια του τσαγιού ρύζι μακρύκοκο
αλάτι
Ετοιμασία
Βάζουμε μπόλικο νερό στην κατσαρόλα .
Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το ρύζι ,ανακατεύουμε χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 με 15 το πολύ λεπτά.
Το σουρώνουμε ρίχνουμε λίγο κρύο νεράκι από πάνω και το χρησιμοποιούμε όπως γράφω παραπάνω.

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


















Πιλαφάκι με θαλασσινά!!!

 Υλικά
 Διάφορα θαλασσινά καλαμαράκια μύδια κι ότι άλλο θέλετε
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κόκκινη 
1 πιπεριά πορτοκαλί ή κίτρινη
1 ποτηράκι κρασί άσπρο
πιπέρι
αλάτι
άνηθο ή μαιντανό
ελαιόλαδο 
Ρύζι κίτρινο
Εκτέλεση
Τσιγαριζουμε το  κρεμμυδι με το λάδι.
Προσθέτουμε τις  πιπεριές ψιλοκομμένες και τα ανακατεύουμε λίγο  να μαραθούν.
Μετά ρίχνουμε τα θαλασσινά τα ανακατεύουμε  και αυτά και τα  σβήνουμε με κρασί άσπρο.
Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε το ρύζι κάνουμε και σ´αυτό ένα καλό ανακάτεμα και μετά προσθέτουμε λίγο νερό αλάτι πιπέρι άνηθο αν θέλουμε ή μαιντανό
Μόλις πιεί το νεράκι του κι έχει βράσει το ρύζι είναι έτοιμο !!
 Argiro Porpatoneli

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Πατατοπιτάκια πεντανόστιμα!!!


Μπορείτε να τα γεμίσετε με λάχανο και καρότο και πράσο λίγο σωταρισμένο δεν φαντάζεστε τι νόστιμα που είναι,  για νηστίσιμα αν τα  θέλουμε !!

Υλικά ζύμης

1 κιλό  αλεύρι,
2 ποτήρια χλιαρό νερό
1κομ.φρέσκο μαγιά η 2 φακελάκια,
1κ.γ. αλάτι 
λίγο λάδι

Γέμιση 
Πατάτες ανάλογα περίπου 5-6 μεγάλες 
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα  ξερά
αλάτι-πιπέρι
ρίγανη ή άνηθο

Εκτέλεση
 Ολα τα υλικά μαζί τα ζυμώνουμε [την μαγιά διαλύστε την με λίγο χλιαρό νερό] και τ'αφηνουμε να φουσκωσει για λίγο.
Βραζουμε τις πατατες τις πατάμε να γίνουν πουρές τσιγαρίζουμε μπόλικο κρεμμύδι και το ρίχνουμε μέσα στον πουρέ προσθέτουμε αλάτι πιπέρι ρίγανη ή άνηθο τα γεμίζουμε τα κλείνουμε  καλά και τα τηγανίζουμε και μετά τα εξαφανίζουμε!!! 
Argiro Porpatoneli 

Κέικ με σοκολάτα & τρούφα!


 Υλικά

6 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν
2 βανίλιες
125 γρ μαργαρίνη
1/2 κούπα τρούφα


Σιρόπι:
3 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
ξύσμα πορτοκαλιού

Επικάλυψη:
7 κουταλιές ζάχαρη
125 γρ μαργαρίνη
4 κουταλιές κακάο
2 κουταλιές νισεστέ
1 ποτήρι νερό
1/2 ποτήρι γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μετά ρίχνουμε ολα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και χτυπάμε ελαφρά.
Ψήνουμε στούς 180 βαθμούς και μόλις κρυώσει το σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι.
Βάζουμε σε ενα κατσαρόλι τη μαργαρίνη για την επικάλυψη να ζεσταθεί και σε ενα μπώλ ανακατεύουμε ολα τα υπόλοιπα υλικά της επικάλυψης και τα ρίχνουμε κι αυτά στο κατσαρόλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και το ρίχνουμε πάνω στο γλυκό.
Οτι μας έμεινε από το φακελάκι της τρούφας το ρίχνουμε πάνω στο γλυκό.

Το  γλάσο το κάνω με κρέμα γάλακτος και κουβερτούρα ίδια ποσότητα την λιώνω και μετά το ρίχνω από πάνω.150 γραμ κρέμα γάλακτος 150 γραμ κουβερτούρα.

Συνταγή από την Γκόλφω Νικολάου
 Argiro Porpatoneli

Ψωμάκια για Μπέργκερ κι όχι μόνο!

 Δοκιμάστε να τα φτιάξετε μόνες σας και θα διαπιστώσετε πως δεν είναι και τόσο δύσκολο τελικά. Ψωμάκια αφρός που θα ξετρελάνουν εσάς και τα παιδάκια σας!

Υλικά
1,5 φλ. χλιαρό γάλα
1 αυγό
4 κ. σούπας βούτυρο (60 γρ.)εγώ έβαλα καλαμποκέλαιο δεν μου άρεσει με το βούτυρο
2 κ. σούπας ζάχαρη
1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 25 γρ. φρέσκια
1 κ. γλυκού αλάτι
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ακόμη 1 αυγό για την επάλειψη εξωτερικά και σουσάμι για πασπάλισμα






ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με την ζάχαρη, την μαγιά, το αυγό και το βούτυρο λιωμένο. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να αφρίσει.
Ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς όταν αυτό έχει αφρίσει. Ζυμώνουμε για 5-7 λεπτά. Το ζυμάρι θα κολλάει αρκετά αλλά δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.
Αλευρώνουμε τα χέρια μας για να μπορούμε να το μεταφέρουμε και το τοποθετούμε σ΄ένα μπολ το οποίο έχουμε λαδώσει. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα ή και λίγο περισσότερο.



Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το μαζεύουμε και το ξεφουσκώνουμε. Το χωρίζουμε σε 10 κομμάτια. Λαδώνουμε τα χέρια μας και τους δίνουμε στρόγγυλο σχήμα.
Τοποθετούμε τα ζυμαράκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη για 45-60 λεπτά για να φουσκώσουν. Αφού φουσκώσουν, τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού διαλυμένο με 2 κ. σούπας νερό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 190 C για 20 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, αμέσως τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.



Μ΄αυτόν τον τρόπο, πιέζοντας δηλαδή την επιφάνεια από αυτό το ξεχωριστό ψωμάκι, ελπίζω να σας δώσω να καταλάβετε πόσο μαλακά και αφράτα είναι αυτά τα ψωμάκια για να κάνετε πετυχημένα χάμπουργκερ και όχι μόνο. Τα έτοιμα βιομηχανοποιημένα ψωμάκια για μπέργκερ πέρα από τα τόσα πρόσθετα και συντηρητικά που περιέχουν, στερούνται απόλυτα γεύσης. 

Από 
 Argiro Porpatoneli

Πεντανόστιμα τυροπιτάκια!!!


 Υλικά
1 κούπα χλιαρό γάλα
1/2 κούπα σπορέλαιο 
1 φακελάκι μαγιά 
1 αυγά
 1κουτ.γλυκού  αλάτι
 1κουτ.σούπας  ζάχαρη
 αλεύρι όσο πάρει.

Τι κάνουμε 

Διαλύουμε  την μαγιά στο γάλα προσθέτουμε  την ζάχαρη και ύστερα τα υπόλοιπα υλικά και τέλος το αλεύρι.
 Για την γέμιση έβαλα τυρί κασέρι λίγο γάλα και αυγό.
 Ξεκινάμεε ρίχνοντας το γάλα, την ζάχαρη, την μαγιά, τα ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε την μαγιά να ενεργοποιηθεί για 10 λεπτά

Προσθέτουμε το αυγό, το λάδι, το αλάτι, ανακατεύουμε πάλι και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι. Όσο σηκώσει η ζύμη
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.

ΔΕΊΤΕ το βιντεάκι για βοήθεια πατήστε το link με τα κόκκινα  γράμματα ακριβώς από κάτω,
https://www.youtube.com/watch?v=WEe6Rk3J9as
 
Θα τα ψήσουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190-200' για 25'

Μπαμπαδάκια!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
300 γρ.αλεύρι γ.ο.χ100 γρ.βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη ή ακόμα και σπορέλαιο250 ml γάλα χλιαρό2 αυγά σε θερμ.δωμ.2 κ.σ κοφτές ζάχαρη1 φακελάκι μαγιά σκόνη1 βανίλια1/2 κ.γ αλάτιξύσμα 1 λεμονιού


ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 φακελάκι γκαρνί σκόνη+200 ml γάλα κρύο (χτυπημένα σε σαντιγι)ή 300 γρ.κρέμα γάλακτος+1 βανίλια+1 κ.σ άχνη ζάχαρη (χτυπημένα σε σαντιγι (ότι γέμιση προτιμάτε εγώ έβαλα την πρώτη επιλογη.ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ2 κούπες ζάχαρη2 1/2 κούπες νερόχυμό 1/2 λεμονιού1 βανίλια1 σφηνοπότηρο κονιάκ ή ρούμι ή ποτό Αμαρέτολίγη μαρμελάδα βερίκοκο για το άλειμμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Χτυπάω τη σαντιγι και τη βάζω στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστώ.-Σ'ένα μπολ ρίχνω το γάλα,τη ζάχαρη και τη μαγιά και τα ανακατεύω.Προσθέτω τα αυγά,το λιωμένο βούτυρο,το αλάτι,το ξύσμα και τη βανίλια.Ανακατεύοντας ρίχνω και το αλεύρι μεχρι να έχω ένα μίγμα παχύρευστο και κολλώδες.(Εγώ χρησιμοποίησα μίξερ,αλλά γίνεται και στο χέρι)Αδειάζω το μίγμα με τη βοήθεια 1 κουταλιού σε 12 υποδοχές για μάφινς βουτυρωμένες και αλευρωμένες και αφήνω το μίγμα μου να φουσκώσει μέχρι το χείλος από τις θήκες 30 λεπτά.Ψήνω στους 170 πάνω κάτω για 30 λεπτάκια περίπου να πάρουν ωραίο χρώμα.-Βράζω το σιρόπι 2-3 λεπτά μόνο και προσθέτω στο τέλος τη βανίλια και το ποτό.-Βουτάω τα χλιαρά ή κρύα μπαμπαδάκια στο χλιαρό προς ζεστό σιρόπι,αφού κόψω πρώτα λίγο το καπάκι από πάνω.(Εγω δεν το αφαίρεσα όλο,απλά το έκοψα μέχρι να στέκεται)για να σιροπιαστουν καλύτερα για 2 λεπτά περίπουΤα βάζω σε πιατέλα να κρυώσουν.Τα γεμίζω με σαντιγι με τη βοήθεια ενός κορνέ και αλλείφω την επιφάνεια με λίγη μαρμελάδα βερίκοκο αραιωμένη με λίγο κονιάκ.Εγώ τα πασπάλισα και με λίγο ινδοκάρυδο που μ'αρέσει πολύ!!!Είναι υπέροχα και πανεύκολα!!!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Το σιρόπι δεν πρέπει να περισσέψει,θα το ρουφήξουν όλο!!!


Η συνταγή είναι της Σοφης Τσιωπου 
 Argiro Porpatoneli

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών!



Υλικά

(19 περίπου κομμάτια)

    1 πατάτα
    1 καρότο
    1 κολοκύθι
    4 φουντίτσες μπρόκολο
    1 κρεμμύδι
    1 φλιτζάνι αρακά
    λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
    1 φλιτζάνι ψίχα ψωμιού
    λίγο ελαιόλαδο
    αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα λαχανικά πολύ καλά. Σουρώνουμε καλά τα λαχανικά μας.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τα λαχανικά και τα πατάμε με το πιρούνι ή με το ειδικό μηχάνημα του πουρέ, δεν χρειάζεται να τα λιώσουμε τελείως, θέλουμε και χοντροκομμένα κομμάτια.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και την ψίχα ψωμιού.

Ζυμώνουμε καλά. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγη ψίχα ακόμα, προσοχή όμως να μην σφίξουν πολύ τα μπιφτέκια μας.
Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες ή σε σχήμα σουτζουκάκι.
Σε μία λαμαρίνα στρώνουμε μία λαδόκολλα και βάζουμε τα μπιφτέκια. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στο γκρίλ για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.


Βάλτε και λίγο τριμμένο τυράκι μέσα στη ζύμη αν δεν νηστεύετε.
Argiro Porpatoneli

*Παντζαροσαλάτα!!


 Πρόκειται για μια νόστιμη, και οικονομική σαλάτα..

Υλικά

½ κουτ. γλυκού ξύδι

1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας βασιλικό

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο




Εκτέλεση:

Βράζουμε τα παντζάρια και τα ξεφλουδίζουμε. Τα κόβουμε σε φέτες  και τα τοποθετούμε σε μια σαλατιέρα.

Αναμειγνύουμε  το ξύδι, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο και περιχύνουμε τη σαλάτα.

Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού και ψιλοκομμένο σκορδάκι προαιρετικά και σερβίρουμε.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Πεντανόστιμη πατατοσαλάτα!!


 Υλικά συνταγής

    6 μέτριες πατάτες

    1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
    2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  
    2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
 
    1 λεμόνι (χυμός)
    2 κ.σ. ξίδι
    1/4 φλ. τσαγιού Ελαιόλαδο
 
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι



.
Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 30΄-40΄. Αφού κρυώσουν ελαφρά τις ξεφλουδίζουμε και τις τοποθετούμε σε σαλατιέρα. Τις κόβουμε ή λιώνουμε  σε  κομμάτια με πιρούνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια  τον μαϊντανό. Χτυπάμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το ξίδι, το αλατοπίπερο και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε όσο οι πατάτες είναι ακόμα ζεστές. Παγώνουμε τη σαλάτα και τη σερβίρουμε.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Γίγαντες φούρνου!!




    500 γρ. γίγαντες
1½ ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
    5-6 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
    1 φλ. ελαιόλαδο
    1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
    700 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
    1 κ.σ. ζάχαρη
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    1/2 ματσάκι μαϊντανός

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Εκτέλεση

1. Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό

2. Την επόμενη ημέρα τους ξεπλένουμε καλά και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους) για περίπου 40΄. Τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί.

3. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά μαραίνουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το σέλερι για 10΄. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Βράζουμε τη σύβραση για 10΄ και περιχύνουμε με αυτήν τους γίγαντες. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο καθώς και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό. Ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 200περίπου για 45΄, να μείνουν με το λαδάκι τους.

Φάβα!

Υλικά:
500 γραμ. φάβα
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Εκτέλεση:
Μουσκεύετε τη φάβα σε χλιαρό νερό με λίγο αλάτι για 12 ώρες.
Τη στραγγίζετε και τη βάζετε σε κατσαρόλα με νερό ίσα να την σκεπάζει.
Βράζετε για ένα τέταρτο της ώρας, προσθέτετε τα κρεμμύδια και αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για μία ακόμη ώρα. Όταν βράσει η φάβα, θα λιώσει.
Την περνάτε από ψιλό τρυπητό και την ξαναβάζετε στη φωτιά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, καθώς και το μισό λάδι. Αφήνετε να πάρει μια βράση ακόμα για 10 λεπτά.
Από 

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Cheesecake με Νουτέλα στο φούρνο!



Cheesecake με νουτέλα. Ένα λαχταριστό επιδόρπιο με τρεις στρώσεις, τρεις διαφορετικές γεύσεις… βάση σοκολατένια, στο κέντρο μια απλή τυρόκρεμα και από πάνω πλούσια κρέμα με γεύση νουτέλα. Μια εύκολη συνταγή για ένα λαχταριστό, δίχρωμο cheesecake φούρνου.
Υλικά συνταγής

200 γρ. μπισκότα σοκολάτας γεμιστά

50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου +2 κ.σ. επιπλέον για άλειμμα της φόρμας

300 γρ. μαλακό τυρί κρέμα

60 γρ. ζάχαρη άχνη

1 καψουλίτσα βανίλιας

1 μεγάλο αυγό

60 ml κρέμα γάλακτος (50 + 10 γρ. χωριστά)

120 γρ. νουτέλα

λίγα χοντροκομμένα φουντούκια


Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις και βουτυρώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ.

Πολτοποιείτε στο μούλτι τα μπισκότα μαζί με το βούτυρο. Στρώνετε ισομερώς, το μείγμα στη βάση της βουτυρωμένης φόρμας και το πιέζετε ελαφρώς με την ανάποδη ενός κουταλιού.

Τοποθετείτε σε μπολ το αυγό, το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και τα 50 γρ. κρέμας γάλακτος και τα χτυπάτε με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά και έχετε μια αφράτη κρέμα. Αδειάζετε τη μισή ποσότητα του μείγματος πάνω από τη μπισκοτένια βάση και ισιώνετε την επιφάνεια.

Ρίχνετε στην υπόλοιπη μισή κρέμα που έμεινε στο μπόλ τη νουτέλα και τα 10 ml κρέμα γάλακτος και χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί η νουτέλα και έχετε μια λεία σοκολατένια κρέμα την οποία στρώνετε πάνω από τη λευκή κρέμα τυριού.

Πασπαλίζετε από πάνω τα φουντούκια και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λ. Βγάζετε το γλυκό σας από το ψυγείο, το αφήνετε να κρυώσει εντελώς και μετά το τοποθετείτε στο ψυγείο για 3 ώρες. Μετά, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
 theonewithallthetastes.com
 http://olasimera.gr/
 sintayes.gr