Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Κέικ σοκολάτας με γλάσο από σοκολάτα και μέντα

 

Υλικά
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλ. ζάχαρη
¾ φλ. άγλυκο κακάο
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
¾ φλ. ζεστό νερό
¾ φλ. γάλα
½ φλ. σπορέλαιο
3 μεγάλα αβγά
1δόση βανιλίνη 

Για το γκλάσο σοκολάτας -μέντας
450 γρ. ημίγλυκη σοκολάτα κουβερτούρα
1½ φλ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
3 κ.σ. λικέρ crème de menthe
1 κ.σ. σιρόπι καλαμποκιού 

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το κέικ: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ. Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και την μπέικινγκ πάουντερ. Χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το νερό, το γάλα, το σπορέλαιο, τα αβγά και τη βανιλίνη. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα, να ενωθούν όλα τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τον χυλό στη φόρμα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι ένα μυτερό μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο να βγει καθαρό. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε, το μεταφέρουμε σε σχάρα και περιμένουμε να κρυώσει τελείως. Το κόβουμε στα δύο οριζοντίως.
Φτιάχνουμε την κρέμα μέντας: κόβουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια, την βάζουμε σε κατσαρολάκι και το τοποθετούμε επάνω σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό, που να φθάνει μέχρι τη μέση του κατσαρολιού. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Σε άλλο κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος –να μην βράσει. Την προσθέτουμε στη σοκολάτα προσεκτικά γιατί πιτσιλάει και την ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε το λικέρ και το σιρόπι και ξανά ανακατεύουμε. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, μέχρι να μπορούμε να την αλείψουμε. Περιχύνουμε το ένα κομμάτι του κέικ με τα 2/3 του γκλάσου σοκολάτα –μέντα και βάζουμε από πάνω το άλλο κομμάτι. Αλείφουμε την επιφάνειά του με την υπόλοιπη κρέμα. Στολίζουμε, αν θέλουμε, με σπασμένα κομμάτια σοκολάτας με μέντα !

Μπριζόλες με πατάτες αρωματικά & υπέροχη γεύση !!


Υλικά
4 μπριζόλες χοιρινές
1 πορτοκάλι το χυμό του
1/2 ποτήρι του νερού ρετσίνα κρασί
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοτριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
πατάτες κομμένες κυδωνάτες
αλάτι
πιπέρι
λίγο κόλιανδρο
λίγη γλυκιά πάπρικα
ζεστό νερό
ελαιόλαδο
χυμό από 2 λεμόνια
1 κουταλιά σούπας βούτυρο φυτίνη [προαιρετικά ]





 Τι κάνουμε
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι το κρεμμύδι το σκόρδο και τις μπριζόλες και τα σοτάρουμε αρκετή ώρα γυρίζοντας με ξύλινη κουτάλα τακτικά.
Αφού αλλάξουν χρώμα προσθέτουμε τις πατάτες ανακατεύοντας συνέχεια περίπου 10 λεπτά να ψιλοψηθούν .




Σβήνουμε με το κρασί τον χυμό πορτοκαλιού και των 2 λεμονιών .
Το αφήνουμε για λίγο να μαγειρευτεί και να εξατμιστεί το κρασί προσθέτοντας συγχρόνως αλάτι-πιπέρι-κόλιανδρο-πάπρικα .




Αμέσως μετά προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο όσο να σκεπάσει το φαγητό χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγομαγειρεύουμαι για 30 λεπτά.[εδώ αν θέλουμε προσθέτουμε για περισσότερη νοστιμιά 1 κουταλιά σούπας βούτυρο φυτίνη γάλακτος]
Δυναμώνουμε  και ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα να δέσει η φανταστική σε γεύση σάλτσα του και .. έτοιμο !! Καλή όρεξη !!!
Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 
Το φαγητό αυτό στοιχίζει σχεδόν ούτε 5 ευρώ για 4-5 μερίδες 

Σαρμαδάκια ή Γιαπράκια ή Ντολμανδάκια !


 Υλικά 
Η ποσότητα των υλικών είναι ανάλογα με το πόσα αμπελόφυλλα θα χρησιμοποιήσετε όλα πρέπει να είναι ψιλοκομμένα πολύ και μπόλικα η γέμιση να είναι πρασινη για περισσότερη νοστιμιά.

Αμπελόφυλλα.
ελαιόλαδο,
κρεμμύδια,ξερά και φρέσκα
δυόσμος,
άνηθο,
μαϊντανό
 μαύρο πιπέρι,
αλάτι,
ρύζι Καρολίνα 
λεμόνι το οποίο βάζω και στην γέμιση και στο νερό στην κατσαρόλα μαζί με λάδι και αλάτι.
 Βάζουμε όλα τα ψιλοκομμενα μας λαχανικά σε λεκανίτσα ρίχνουμε και το λάδι το αλατοπίπεροτο ρύζι  ανακατεύουμαι και τυλίγουμε τα σαρμαδάκια μας η γιαπράκια η ντολμαδάκια ,τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα στην σειρά  .Στο τέλος βάζουμε νερό στην κατσαρόλα να τα σκεπάζει στοίβουμε και ανάλογο λεμόνι εξαρτάται πόσο ξυνά τα θέλουμε εγώ πάντα 2 λεμόνια ζουμερά βάζω .λίγο λάδάκι αλάτι -πιπέρι και σκεπάζουμε με αμπελόφυλλα άν έχουν περισσέψει και μία φέτα λεμόνι.Από πάνω τοποθετούμε ένα πιάτο να μην δυαλύσουν και σιγομαγειρεύουμε να πιούν όλο το ζουμάκι τους .
Σερβίρουμε με γιαουρτάκι η σκέτα ! 
Δήμητρα Τσαμπαλάκη 
Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Σμυρνέικα κουλουράκια βανίλιας !



    1.750  γραμ  αλεύρι μαλακό
    500 γραμ φυτίνη
    500 γραμ ζάχαρη
    2 αυγά
    2 βανίλιες
    1/4 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
    1/4 κ.γ. σόδα
    1/4 κ.γ. αμμωνία
    1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    1 και 1/4 ποτήρι πορτοκαλάδα






Εκτέλεση 
Ρίχνουμε στην πορτοκαλάδα την αμμωνία, τη σόδα, τις βανίλιες, τα αυγά και το κονιάκ.Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τη φυτίνη και τη ζάχαρη. Ζυμώνουμε καλά, να γίνει ομοιόμορφο μείγμα.
Ρίχνουμε στη λεκάνη την πορτοκαλάδα και ζυμώνουμε.Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν, ζυμώνοντας καλά ώσπου η ζύμη μας να γίνει εύπλαστη και μαλακή.Προθερμαίνουμε το φούρνο  στους 180 βαθμούς Πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε σχήματα που μας αρέσουν και τα βάζουμε σε ρηχό ταψί βάζοντας αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στο ταψί.Τα  περνάμε από πάνω με ένα πινέλο αυγό τον κρόκο μόνο και τα φουρνίζουμε
    Τα αφήνουμε να ψηθούν ώσπου να ροδίσουν.Καλή επιτυχία!!
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Μπατζίνα με κολοκυθάκια !!

 Υλικά
 600ml γαλα φρεσκο,
 1 κιλο κολοκυθακια τριμενα στον τριφτη,
3 αυγα, 
αλατι, 
 300γρ.τυρι φετα χοντροτριμμενη, 
αλευρι οσο παρει για να γινει χυλος οχι πολυ σφιχτος περιπου σαν του κέικ

Τι κάνουμε 
Ανατατευουμε ολα μαζι τα υλικα σε μια λεκανιτσα και αδειαζουμε σε βουτυρωμενο ταψι ριχνουμε λιγο λαδι απο πανω και ψηνουμε στους 200 βαθμους για 1 ωρα.Καλή όρεξη !!!
Mina Papa

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψωμί ζυμωμένο στο χέρι !

 
 Υλικά
1 κιλό αλεύρι για ολες τις χρησεις
 μισο κιλό αλεύρι σκληρό 
2 φακελάκια μαγιά
 2 κ.γ. ζάχαρη
 2 κ.γ. αλάτι
 νερό χλιαρό οσο παρει να γινει μια ζυμη μαλακια που να μην κολλαει στα χερια 
 σουσάμι



ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας  ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 Σε μια λεκάνη ρίχνετε όλα τα υλικά εκτός από το νερο και τα ανακατεύετε. 
Προσθέτετε λίγο λίγο το νερο. 
Ζυμώνετε πολύ καλά. 
Αφήνετε την ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. 


Οταν φουσκωσει χωρίζετε το ζυμάρι σε 3 καρβελακια και το στρώνετε σε 3 φόρμες
.Βρεχετε με λιγο νερακι την επιφανεια και πασπαλίζετε με σουσάμι.
Το αφηνετε σε ζεστο μερος για 20 λεπτα ακομη για να ξαναφουσκωσει και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτα περίπου.
Mina Papa 

Κέικ καρότου με γλάσο σοκολάτας !!



 Μιά συνταγή για ένα διαφορετικό κέικ με κύριο συστατικό το καρότο, ζουμερό και νόστιμο !!

Υλικά:
Για το κέικ:
250 γρ. μαργαρίνη, λιωμένη
400 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
3 μεσαία καρότα καθαρισμένα και τριμμένα
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για το γλάσο:
250 ml. γάλα
1 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. μέλι
100 γρ. κουβερτούρα



Εκτέλεση:
Βάζουμε στον επεξεργαστή τροφίμων την λιωμένη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, τα αυγά, τα τριμμένα καρότα και επεξεργαζόμαστε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι , ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με μια ξύλινη σπάτουλα.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 20 επί 30 εκ. (ή το μοιράζουμε σε δυο μακρόστενες φόρμες κέικ) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο μόλις ψηθεί και το αφήνουμε να κρυώσει.
Συνταγή από  Salt and Sugar

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Γαλατόπιτα εξαιρετική !!

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

450γρ. αλεύρι σκληρό
300γρ. αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις
100γρ. ελαιόλαδο
2 κ.σ.ξύδι
 2 κ.γ.αλάτι
400 ml νερό χλιαρό
λίγο αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων




Στο μίξερ βάζω όλα τα υλικά και αρχίζω να ζυμώνω ρίχνοντας σιγά-σιγά το νερό.
Πρέπει να έχω μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στο χέρι.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη τη χωρίζω σε 15 ίσια κομμάτια τα κάνω μπαλάκια και τα τυλίγω σε μεμβράνη τα αφήνω 30 λεπτά να ξεκουραστούν.
Στη γαλατόπιτα θα χρειαστούμε 4 φύλλα.
Τα υπόλοιπα τα βάζω στην κατάψυξη και όταν τα χρειαστώ τα βγάζω ξεπαγώνουν και τα ανοίγω.


 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

 2 λίτρα φρέσκο γάλα
14 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
14 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη
 λίγο κανέλα
 ξύσμα ενός λεμονιού
2κ.σ. βούτυρο ή Βιτάμ
2 αυγά





 Σε μια κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή φωτιά βάζω το γάλα, αλεύρι, ζάχαρη, κανέλα και το ξύσμα λεμονιού ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα για να μην κολλήσει μέχρι να πήξει η κρέμα.Κατεβάζω από τη φωτιά ρίχνω μέσα τα 2 αυγά χτυπημένα, το βούτυρο και ανακατεύω με γρήγορες κινήσεις.
Στρώνω σε λαδωμένο ταψί [το ταψί της κουζίνας] τα φύλλα να προεξέχουν λίγο έξω από το ταψί.

 Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Ρίχνω την κρεμά και την απλώνω σε όλο το Ταψί
Γυρίζω τα φύλλα που προεξέχουν τυλίγοντας τα προς τα μέσα.
Ρίχνω λίγο κανέλα από πάνω και λίγο βουτυράκι και ψήνω στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά Περίπου 30-35 λεπτά.
Συνταγή Mina Papa

Πλαστός παραδοσιακή συνταγή !!


Παραδοσιακή από Φάρσαλα
Υλικά
Ενάμιση λίτρο νερό,
αλάτι,
1 γιαουρτάκι
καλαμποκάλευρο ή αλεύρι σκληρό ( ότι θέλουμε) όσο πάρει να γίνει πηχτός χυλός
Τι κάνουμε 
Αδειάζουμε το μισό χυλό σε βουτυρωμένο ταψί και τον απλώνουμε να πάει παντού.

 Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Ετοιμάζουμε και τα λάχανα τα οποία είναι

500 γραμ σπανάκι,
3 πράσα,
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα,
1 ματσάκι τσουκνίδα
1 ματσάκι σέσκουλο, τριμμένα πλυμένα και στραγγισμένα καλά
Τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε αλάτι,μισό κιλό τυρί φέτα τριμμένη με το χέρι,1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο και μισή κούπα λάδι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα στρώνουμε πάνω στο χυλό.
Σκεπάζουμε τα λάχανα με τον υπόλοιπο χυλό ρίχνουμε και άλλη μισή κούπα λάδι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να κοκκινίσει καλά.
Συνταγή Μina Papa 

Μπισκοτάκια καρπούζι !!


Υλικά
375γρ. Βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
450γρ. νισιστε
210γρ. ζάχαρη άχνη
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια
 1 πρέζα αλάτι
ξύσμα ενός λεμονιού
χρώματα ζαχαροπλαστικής πράσινο-κόκκινο σταγόνες κουβερτούρας





Εκτέλεση
Χτυπάω στο μίξερ το Βιτάμ με την άχνη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά.
Προσθέτω τα αυγά το αλάτι τη βανίλια το ξύσμα χτυπάω λίγο ακόμη και προσθέτω το αλεύρι με το νισιστέ όλο μαζί ζυμώνω για 2 λεπτά.
Αδειάζω τη ζύμη πάνω στον πάγκο και τη χωρίζω σε 2 ίσια κομμάτια.
Το ένα κομμάτι το χρωματίζω κόκκινο και το κάνω ένα χοντρό μπαστούνι το τυλίγω σε μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα.
Το άλλο κομμάτι το ξαναχωρίζω πάλι στα 2 και το ένα το χρωματίζω πράσινο και το άλλο το αφήνω όπως είναι.Τα τυλίγω και αυτά με μεμβράνη και τα βάζω στο ψυγείο 1 ώρα.


Περισσότερες συνταγές εδώ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Όταν περάσει η ώρα τα βγάζω και ανοίγω σε λεπτό φύλλο το χρωματιστό κομμάτι και το τυλίγω γύρω  από την κόκκινη ζύμη με τα ανοίγω και το πράσινο και το τυλίγω και αυτό γύρω -γύρω.
Κόβω σε λεπτές φέτες το ρολό της ζύμης και μετά τις φέτες τις ξανακόβω στη μέση.
Βάζω επάνω σταγόνες κουβερτούρας τα βάζω σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνω στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω-κάτω για 10 λεπτά. Βγαίνουν 50 κομμάτια.
Συνταγή Μina Papa 

Σοκολατόπιτα!!

Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ κακάο
1/2 κούπα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα κανέλα
1 κ.σ ξύδι
 1 κ.γ κοφτό σόδα
 5 κ.σ σπορέλαιο
1 κούπα νερό

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα κακάο
1/2 κούπα νερό
1 κ.σ μαργαρίνη
2 κ.σ κονιάκ (προαιρετικά)
1 κ.γ γλυκόζη ή χυμό λεμονιού
1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Ανακατεύω με ένα πηρούνι όλα τα υλικά για το κέικ.Δεν χτυπάω με μίξερ.Αδειάζω το μίγμα σε μικρό ταψακι με το μίγμα να είναι 1,5 εκ.πάχος και ψήνω στους 180 για 30-35 λεπτά περίπου.Μη το παραψήσετε! -Βραζω όλα τα υλικά για το σιρόπι 3-4λεπτά (προσοχή φουσκώνει πολύ στο βράσιμο)και προσθετω στο τέλος και το κονιάκ.Κόβω σε κομμάτια το ζεστό κέικ και περιχύνω με το ζεστο σιροπι.
Mina Papa

Κουλουράκια κανέλας σκέτη απόλαυση !!

 Υλικά
1 φλ. Ζαχαρη
1 φλ. Σπορέλαιο
1/2 κρασοπότηρο χυμό πορτοκαλιου
1/2 κρασοπότηρο αλυσιβα
1 σφηνάκι ρακί
1/2 κ.γ. Σόδα
1 1/2 κ.γ. Μπεκιν
1 κ.γ. Κανελα
1/2 κ.γ. Γαρύφαλο
Λιγο μοσχοκάρυδο
550 γρ. Αλευρι.


Εκτέλεση 
Ολα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε 
Ζύμη αρκετά μαλακή
Μη προσθέσετε αλεύρι γιατι θα σκληρύνουν.
Ψηνουμε για 20-25' στους 150 βαθμούς
Πασπαλιζουμε με κανέλα και ζάχαρη

Από ..Οι λιχουδιές της Εφης

Κέικ όλο σοκολάτα !!


Υλικά
1 κούπα τσαγιού αλεύρι Farin up
1 κοφτό κουτ,γλυκού μπέκιν πάουντερ 
1+1/4 κούπας Μερέντα ή Νουτέλα
2 αυγά
1 μασουράκι βανίλια σκόνη
1 πιατελάκι κοφτό του καφέ ζάχαρη άχνη 
λίγο κακάο για πασπάλισμα από πάνω 


Τι κάνουμε
Βάζουμε σε μπολ ζάχαρη με αυγά χτυπάμε για 3-4 λεπτά με μίξερ χειρός σε πολύ σιγανή ταχύτητα.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά τα ανακατεύουμε με το χέρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα βουτυρώνουμε μακρόστενη φόρμα ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς μέχρι να το δούμε να φουσκώσει και να ψηθεί ,περίπου 20 με 30 λεπτά ,το πασπαλίζουμε με κακάο προαιρετικά , Υπέροχο!!
Σημείωση 
Η συνταγή κυκλοφορεί στο internet , Την έφτιαξα με πολλές παρεμβάσεις την δεύτερη φορά .όπως..Αλεύρι farina μπέκιν βανίλια άχνη  και κακάο . 
Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ