Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Παγωτό μπισκότο - Πραλίνα φουντουκιού !!!



Πιστέψτε με θα ενθουσιαστείτε !!!

ΥΛΙΚΑ:
1λίτρο κρέμα γάλακτος πλήρες παγωμένη
1συσκευασία μπισκότα γεμιστά με σοκολάτα
5κουταλιές τής σούπας πραλινα φουντουκιου(nucrema)
2βανιλιες
2κουταλιές τής σούπας ζάχαρη άχνη
1 ζαχαρουχο γάλα παγωμένο
(Στην περίπτωση πού δεν θέλουμε να είναι πολύ γλυκό,μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μισό!)


Από Χριστιανός Γιώργος


ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με μίξερ την κρέμα γάλακτος μαζί με ζάχαρη άχνη να γίνει μία αφράτη σαντιγί!Προσθέτουμε το ζαχαρουχο γάλα και τις βανιλιες και χτυπάμε με μίξερ για λίγο ακόμη.Τέλος προσθέτουμε την πραλινα φουντουκιου και τα μπισκότα σε κομμάτια και ανακατεύουμε ελαφρά!

Βάζουμε κατάψυξη για οχτώ ώρες η αλλιώς για μία νύχτα να παγώσει όπως πρέπει!Ενδιάμεσα δεν χρειάζεται περεταίρω ανακάτεμα κάθε μία ώρα!
Είναι πραγματικά πανεύκολο και πολύ νόστιμο παγωτό!
Αξίζει να την δοκιμάσετε την συνταγή!
Καλή σάς επιτυχία!
Από τον φίλο Σεφ  Σελιδα μαγειρικής.Χριστιανός Γιώργος




Μπεκρή μεζέ !!!



Απολαύστε τον σαν “μεζέ”  ή συνοδεύστε το με πιλάφι ή πουρέ ή πατάτες τηγανιτές και απολαύστε ένα νοστιμότατο πλήρες γεύμα.

Υλικά συνταγής

    1 κιλό χοιρινό κρέας κομμένο σε μικρές μπουκιές
    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
    1 κρεμμύδι ξερό σε φέτες
    1 πράσινη πιπεριά σε φέτες
    1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο ημίγλυκο κρασί
    1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
    1 κ.γ. τοματοπελτέ
    ελαιόλαδο
    λίγο κύμινο, λίγο μπαχάρι, μια πρέζα ζάχαρη
    αλάτι, κόκκινο καυτερό πιπέρι [προαιρετικά] ή μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

    Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το τα κομμάτια κρέατος για 5′ περίπου. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη πιπεριά και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 3′ περίπου.
    Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να “αναπνεύσει” , προσθέτουμε τις ντομάτες και μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 περίπου λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα.

Προαιρετικά σιγοβράστε το φαγητό για 20′ μετά μεταφέρτε το σε πήλινο σκεύος, προσθέστε από πάνω τυρί μοτσαρέλα και λίγη ψιλοκομμένη πιπεριά και ψήστε το σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 15′ μέχρι να λιώσει το τυρί.
sintayes.gr

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Διπλή σοκολάτα γλυκό ψυγείου !!!

Για τη βάση

    50 γρ. κουβερτούρα, σπασμένη σε κομμάτια
    50 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη)
    250 γρ. δημητριακά ρυζιού (τα βρίσκουμε στο ράφι με τα δημητριακά για πρωινό σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
    50 γρ. αμύγδαλα, αλεσμένα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη

Για την διπλή κρέμα σοκολάτας

    300 γρ. τυρί μασκαρπόνε (κρεμώδες τυρί που θα βρούμε σε κεσεδάκια, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ) ή τυρί κρέμα τύπου φιλαδέλφεια
    150 γρ. ζάχαρη
    200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
    2 κουτ. σούπας ζεστό γάλα
    140 γρ. κουβερτούρα, σπασμένη σε κομμάτια
    140 γρ. λευκή σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια
    2 φύλλα ζελατίνης

Εκτέλεση
Για τη βάση

    50 γρ. κουβερτούρα, σπασμένη σε κομμάτια
    50 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη)
    250 γρ. δημητριακά ρυζιού (τα βρίσκουμε στο ράφι με τα δημητριακά για πρωινό σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
    50 γρ. αμύγδαλα, αλεσμένα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη

Για την διπλή κρέμα σοκολάτας

    300 γρ. τυρί μασκαρπόνε (κρεμώδες τυρί που θα βρούμε σε κεσεδάκια, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ) ή τυρί κρέμα τύπου φιλαδέλφεια
    150 γρ. ζάχαρη
    200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
    2 κουτ. σούπας ζεστό γάλα
    140 γρ. κουβερτούρα, σπασμένη σε κομμάτια
    140 γρ. λευκή σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια
    2 φύλλα ζελατίνης

    Βάση:
Λιώνω την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ, στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, φροντίζοντας ο πυθμένας του μπολ να μην έρχεται σε επαφή με το νερό.
Στο μεταξύ, σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω τα δημητριακά ρυζιού με τη σκόνη αμυγδάλου. Όταν λιώσει καλά η κουβερτούρα και γίνει ένα λεία και γυαλιστερή, τη μεταφέρω στο μπολ με τα δημητριακά και ανακατεύω καλά. Αδειάζω το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, την οποία έχω ντύσει εσωτερικά με διάφανη μεμβράνη. Ισιώνω καλά το μείγμα ώστε να καλύψει ομοιόμορφα τον πυθμένα της φόρμας και τη βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει καλά.

Διπλή κρέμα:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη. Σε άλλο μπολ χτυπάω την κρέμα γάλακτος με το μίξερ χειρός, μέχρι να αφρατέψει και να μοιάζει με γιαούρτι. Την προσθέτω στο μείγμα του μασκαρπόνε, σε δόσεις, ανακατεύοντας με προσοχή και με απαλές κινήσεις για να μην χαθεί ο όγκος της κρέμας. Σε ένα μπολ μπρίκι βάζω ζεστό το γάλα και τα φύλλα της ζελατίνης και τα αφήνω να μουσκέψουν για 5 λεπτά. Τα στύβω καλά με τα χέρια και τα ρίχνω στο μπολ με την κρέμα. Ανακατεύω καλά μέχρι να λιώσουν. Μοιράζω την κρέμα σε δύο μπολ. Λιώνω τις δύο σοκολάτες σε διαφορετικά μπεν μαρί. Ρίχνω από μία σοκολάτα σε κάθε μπολ και ανακατεύω καλά κάθε μείγμα.
Βγάζω τη φόρμα από το ψυγείο και αδειάζω το ένα μείγμα σοκολάτας (όποιο θέλω) στην παγωμένη βάση δημητριακών. Από πάνω αδειάζω το δεύτερο μείγμα και ανακατεύω με μεγάλες κινήσεις με τη λάμα ενός μαχαιριού ώστε τα δύο μείγματα να αναμειχθούν χονδρικά και να σχηματίσουν όψη μαρμάρου, με «νερά».
Τυλίγω τη φόρμα με διάφανη μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 3 – 4 ώρες, μέχρι οι κρέμες να σφίξουν καλά. Για να το ξεφορμάρω, ανασηκώνω τη μεμβράνη μαζί με το γλύκισμα και το βγάζω έξω από τη φόρμα. Το κόβω σε φέτες και σερβίρω.

πηγη
olasimera

Cookies με σταγόνες σοκολάτας και γέμιση Nutella !!!



Μια πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή για τέλεια, λαχταριστά cookies με σταγόνες ή κομματάκια κουβερτούρας και γέμιση Νουτέλα … Απλά υπέροχα…

Υλικά συνταγής

    120 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
    120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    2 αυγά
    1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
    250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 κοφτό κ.γ. μαγειρική σόδα ή μπέικιν πάουντερ
    100 γρ. σταγόνες κουβερτούρας ή σοκολάτα κουβερτούρας κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια
    150 γρ. Nutella
    λίγο βούτυρο λιωμένο για άλειμμα χεριών (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα μεγάλο ταψί.
    Σε ένα μπολ τοποθετείτε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν και αφρατέψει καλά το μείγμα.
    Αναμιγνύετε το αλεύρι με τη σόδα ή το μπέικιν και τα προσθέτετε στο μπολ σταδιακά, λίγη ποσότητα τη φορά, συνεχίζοντας το χτύπημα μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματώνεται πλήρως. Τέλος προσθέτετε και τις σταγόνες ή τα κομματάκια κουβερτούρας και τα ανακατεύετε με σπάτουλα ή μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν.
    Βουτυρώνετε ελαφρώς τα χέρια σας (προαιρετικά). Παίρνετε μια αρκετά μεγάλη κουταλιά της σούπας ζύμης την οποία πιέζετε στη παλάμη σας για να ανοίξει σαν μια στρογγυλή μικρή πιτούλα. Τοποθετείτε στο κέντρο της 1 κοφτή κ.σ. Nutella και με απαλές κινήσεις διπλώνετε τη ζύμη έτσι ώστε να καλυφθεί τελείως και “θωρακιστεί” η Nutella.
    Τα τοποθετείτε στο ταψί πάνω στη λαδόκολλα και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 12-14 λ.
 Όταν τα αφαιρέσετε από το φούρνο θα είναι ελαφρώς μαλακά. Τα αφήνετε μέσα στο ταψί να “σταθούν” για 10 λ και μετά τα μεταφέρετε προσεκτικά σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
Πηγή
olasimera

Μουσακάς !!!

     
     
      Υλικά για ένα ταψί του φούρνου

6 μελιτζάνες φλάσκες
λάδι για το τηγάνισμά τους
700 γραμ κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ σούπας πελτέ ντομάτας
αλάτι, πιπέρι

για τη μπεσαμέλ
3 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
4 κουτ σούπας αλεύρι
2 νεροπότηρα γάλα
2 αβγά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φλιτζ τσαγιού κασέρι ψιλοτριμμένο
αλάτι, πιπέρι
 
Εκτέλεση   
Αφαιρείτε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε χοντρές φέτες πάχους 1 εκατ. Τις αλατίζετε και τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι για ½ ώρα περίπου.
   
Τις ξεπλένεται με άφθονο νερό και τις στύβεται με το χέρι σας να φύγουν τα πολλά νερά. Τις στεγνώνετε και τις τηγανίζετε σε άφθονο λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις ακουμπάτε επάνω σε απορροφητικό χαρτί για να σουρώσουν.
   
Ετοιμάζετε τον κιμά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρεται το τριμμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνετε τον κιμά και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνέχεια να ανακατευτεί καλά με το κρεμμυδάκι.
   
Σβήνετε με το λευκό κρασί. Αφήνετε να μαγειρευτεί καλά το μείγμα μέχρι να εξατμιστεί καλά το κρασί. Διαλύεται τον πελτέ σε λίγο νερό και τον ρίχνετε μέσα στον κιμά.
   
Βάζετε  αλατάκι και πιπεράκι. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να στεγνώσει ο κιμάς. Τον αφήνετε να κρυώσει.
   
Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το αλεύρι και το σοτάρεται μέχρι να σκουρύνει και ρίχνετε το γάλα και κρύο δεν πειράζει  ανακατεύοντας συνέχεια για να μη κάνει γρομπαλάκια. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ την αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το μοσχοκάρυδο, ελάχιστο αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Αδειάζεται το κασέρι και ανακατεύετε και ρίχνετε τα αβγά,ΜΟΝΟ τους κρόκους ανακατεύετε γρήγορα μέχρι να απορροφηθούν από το μείγμα. Την αφήνετε να περιμένει.
   
Παίρνετε ένα ταψί του φούρνου και ακουμπάτε στον πάτο του μια στρώση από μελιτζάνες στριμωχτά να μη μείνουν κενά. Αδειάζεται τον κιμά από πάνω και τον ισιώνετε να πάει παντού και κάνετε μια δεύτερη στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
   
Περιχύνετε με τη μπεσαμέλ. Την ισιώνετε με ένα μαχαίρι και φουρνίζετε το ταψί στο φούρνο για περίπου 1 ώρα και μέχρι από πάνω να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα.
   
Πριν κόψετε τον μουσακά σε κομμάτια αφήστε τον να ηρεμήσει για ½ ώρα.

Αν θέλετε προσθέστε και μία στρώση κάτω από τις μελιτζάνες από στρoγγυλές πατάτες τηγανισμένες
Τις μελιτζάνες αντί τηγάνι τις βάζετε σε ένα ταψί αφού τις στραγγίσετε καλά και τις στρώνετε ωραία τις ραντίζετε με λάδι και τις σιγοψήνεται .
Εγώ εδώ έχω βάλει μία στρώση πατάτες μία στρώση μελιτζάνες κιμά μία στρώση ξανά μελιτζάνες κιμά και τέλος την κρέμα.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τυροπιτάκια με φύλλο κρούστας -τυρί & μπεσαμέλ !!!


 Υλικά
400 γρ. φέτα ή τρίμμα
1 αυγό
1 φλ.τσ. μπεσαμέλ
πιπέρι

1 πακέτο φύλλο κρούστας

Τι κάνουμε
Λειώνουμε τη φέτα με ένα πηρούνι και ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο και το πιπέρι. Προσθέτουμε σταδιακά τη μπεσαμέλ ανακατεύοντας να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Υλικά μπεσαμέλ
2 φλ. τσ. γάλα
1 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι

Τι κάνουμε
Βάζουμε το βούτυρο να λειώσει (όχι να κάψει) σε ένα κατσαρολάκι και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη να πήξει το μίγμα.

Τελική ετοιμασία
Κόβουμε το φύλλο κρούστας κάθετα σε λωρίδες στο μέγεθος της αρεσκείας μας (όσο πιο μικρό όμως τόσο καλύτερα διπλώνεται το φύλλο) και ανά δύο φύλλα βάζουμε λίγο από τη γέμιση. Αν τα φτιάξετε πολύ μικρά, ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση είναι αρκετό. Διπλώνουμε τα φύλλα από τη γωνία σχηματίζοντας τριγωνάκι και συνεχίζουμε διπλώνοντας προς την αντίθετη φορά. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το φύλλο.

Σε ταψί στρώνουμε χαρτί ψησίματος, αλείφουμε με λίγο λάδι και τοποθετούμε τα πιτάκια. Με ένα πινελάκι λαδώνουμε και την πάνω μεριά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο να ροδίσουν. Επειδή γίνονται σχεδόν αμέσως προσοχή μη σας καούν.


Εναλλακτικά μπορούμε να τα τηγανίσουμε αλλά έτσι αν και πιο νόστιμα τραβάνε περισσότερο λάδι.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Καραμέλα σπιτική στα γρήγορα !!!

Ένας απλός τρόπος να φτιάξουμε καραμέλα στο σπίτι!

Υλικά
        230 γρ ζάχαρη άσπρη η καφέ
        80 ml νερό
        110 γρ βούτυρο
        1 πρέζα αλάτι
        150ml κρέμα γάλακτος

Ετοιμασία

     Βαζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει,  ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι.  
    Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, ρίχνουμε το βούτυρο και το αλάτι  και αφήνουμε να βράσουν, ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά.  Να σιγοβράζουν μέχρι το μείγμα να μοιάζει με καραμέλα και να έχει πάρει  ενα καραμελένιο χρώμα και να εχει εξατμιστεί το υγρό.
      Όταν έχουμε το επιθυμητό χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά για λίγο  και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, αν  αρχίζει και  σφίγγει μην    απελπίζεστε, θα επανέλθει  πάλι και θα γίνει μια κρέμα,  ανακατεύουμε συχνά,  αφήνουμε σε  χαμηλή φωτιά να σιγοβράσουν για άλλα 10-15 λεπτά.

Κολοκυθόπιτα στο τσακ - μπαμ !!!

Μία απίθανη πίτα στο τσακ μπαμ !!!

Υλικά
500 γραμ. κολοκύθια 
1  μεγάλο κρεμμύδι
400 γρ φέτα
3 αυγά
1/2 ποτήρι του κρασιού γάλα
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας  δυόσμο
1 κουτ. του γλυκούκοφτό αλάτι
Πιπέρι όσο θέλετε
Μισό κουτ γλυκού  σόδα
7 κουταλιές της σούπας αλεύρι
Λίγο λάδι στο ταψί



Τι κάνουμε
Πλένουμε και τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε λίγο αμέσως μετά τα στιβουμε πολύ καλά.
Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ προσθέτουμε κρεμμύδι τριμμένο φέτα τριμμένη με το χέρι τα αυγά το γάλα τον μαιντανό ψιλοκομμένο τον δυόσμο ψιλοκομμένοτο αλάτι το πιπέρι  την σόδα και το αλεύρι .Τα ανακατεύουμε πολύ καλά λαδώνουμε το ταψί το αδειάζουμε μέσα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθεί και να πάρει χρώμα .Καλή επιτυχία !!!
Από φίλο George Zolis

Ντολμαδάκια με κιμά -ρύζι και βελουτέ κρέμα αυγολέμονο !!!

 ΥΛΙΚΑ για 50-60 ντολμαδάκια

1 βάζο με αμπελόφυλλα
Για τη γέμιση
500 γρ. κιμάς
200 γρ. ρύζι Καρολίνα
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6-7 μικρά κρεμμυδάκια, μόνον το πράσινο μέρος, σε ροδέλες
2 κ.σ. άνηθο
3 κ.σ. μαϊντανό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Χυμό από 2 μέτρια λεμόνια (προαιρετικά)

Για την κατσαρόλα
Νερό τόσο όσο να σκεπάσει τα σαρμαδάκια
Για τη βελουτέ σάλτσα αυγολέμονου
4 κ.σ. κόρν φλάουρ
2 φλ. τσ. γάλα
2 φλ. τσ. ζουμί από το φαγητό
1 αβγό (προαιρετικά)
Αλάτι

Τι κάνουμε
Ετοιμάζουμε τα αμπελόφυλλα
Βγάζουμε τα αμπελόφυλλα από το βάζο και, αφού τα ξεπλύνουμε, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε νερό και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 5-6 λεπτά.
Εάν δούμε ότι τα αμπελόφυλλα είναι μεγάλα (και άρα και σκληρά) τα αφήνουμε να βράσουν λίγο περισσότερο, γύρω στα 8 λεπτά.
Ρίχνουμε το ζεστό νερό και τα ξεπλένουμε αμέσως με κρύο νερό.
Ύστερα κόβουμε τα κοτσάνια τους και τα ετοιμάζουμε για να τα τυλίξουμε.
Χωρίζουμε τα φύλλα που είναι σκισμένα και δεν μπορούν να τυλιχτούν για να τα βάλουμε στον πάτο της κατσαρόλας πριν τοποθετήσουμε τα ντολμαδάκια.
Αφήνουμε τα αμπελόφυλλα κατά μέρος και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά, το ρύζι, τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια
Τοποθετούμε σε ένα πιάτο ή μια κατάλληλη επιφάνεια ένα φύλλο, βάζουμε λίγη γέμιση στην βάση του (εκεί που είναι το κομμένο κοτσανάκι) και αφού διπλώσουμε τις δύο πλαϊνές άκρες προς τα μέσα για να μην χυθεί η γέμιση κατά τη διάρκεια του βρασμού, τυλίγουμε προς την άκρη του φύλλου.
Τοποθετούμε το ντολμαδάκι με το "τελείωμά του" προς τα κάτω.
Ετοιμάζουμε έτσι όλα τα ντολμαδάκια και τα τοποθετούμε κυκλικά και σε σειρές στην κατσαρόλα μας.
Προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια και για να έχουμε ζουμί για τη σάλτσα μας.
Βράζουμε για 50-60 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή έως ότου βράσει η γέμιση και μαλακώσουν τα φύλλα, γιατί πολλές φορές η γέμιση είναι έτοιμη αλλά τα φύλλα ακόμη "κρατούν" ειδικά εάν είναι μεγάλα και τραχιά.
Γενικά, πρέπει να προσαρμόσουμε τον χρόνο βρασμού στην ποιότητα των φύλλων που διαθέτουμε.

Για τη βελουτέ σάλτσα αυγολέμονου
Σε ένα μπολ, βάζουμε το κόρν φλάουρ και λίγο αλάτι
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά έως ότου διαλυθεί το κόρν φλάουρ.
Ύστερα, ρίχνουμε το αβγό στο μείγμα και το χτυπάμε για λίγο.
Με μια κουτάλα σούπας, βγάζουμε ζουμί από το φαγητό και το προσθέτουμε κι αυτό στο παραπάνω μείγμα ανακατεύοντας γρήγορα.
Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό και αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για 3-4 λεπτά ή έως ότου η σάλτσα "εκχυλιστεί" και γίνει παχύρρευστη.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε το φαγητό μας να κρυώσει για λίγο για να βγάλουμε τα ντολμαδάκια χωρίς να διαλυθούν.
Τα σερβίρουμε με κρέμα από πάνω ή προσθέτουμε και διάφορα στο πιάτο όπως πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο άνηθο -κρεμμυδάκι-ντομάτα !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λαζάνια με τυριά-λαχανικά στον φούρνο !!!



Υλικά
    2 κουτ.γλυκού ελαιόλαδο
    1/3 του φλιτζανιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    2 ½ φλιτζάνια κολοκυθάκια ψιλοκομμένα
    2 φλιτζάνια φρέσκο μανιτάρι πορτομπέλο ψιλοκομμένο
    1 φλιτζάνι τυρί  με χαμηλά λιπαρά μαλακό
    3 κουτ.σούπας τριμμένη παρμεζάνα
    6 φύλλα λαζάνια
    Πιπέρι
    2 φλιτζάνια Σάλτσα ντομάτας
    ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα  

Εκτέλεση
Σε ένα μικρό τηγανάκι ζεσταίνουμε  το ελαιόλαδο και σοτάρουμε  το κρεμμύδι, τα κολοκυθάκια και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε  για 5 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε  τα τυριά, την παρμεζάνα και το μαλακό τυρί με το πιπέρι
Βάζουμε σε ένα ταψάκι 3 φύλλα λαζάνια. Απλώνουμε από πάνω την μισή ποσότητα από το μείγμα τυριών
Συμπληρώνουμε  με την μισή ποσότητα από τα σοταρισμένα λαχανικά και το ένα φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας. Καλύπτουμε  με τα υπόλοιπα λαζάνια και επαναλαμβάνουμε  την διαδικασία
Ψήνουμε στο φούρνο στους 200° για περισσότερο από 30 λεπτά. Στην συνέχεια συμπληρώνουμε  με τα κομματάκια  ντομάτας [προαιρετικά ]και αφήνουμε  για άλλα 5 λεπτά στο φούρνο
Αφήνουμε να να σταθεί εκτός φούρνου για δέκα λεπτά κόβουμε και σερβίρουμε !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Μακαρόνια ή πένες με λουκάνικα και τυριά στο πήλινο !!!

Πεντανόστιμη μακαρονάδα έτοιμη σε λίγα λεπτά!

Υλικά (για 4-6 άτομα):

500 γρ. (1 πακέτο) μακαρόνια ή πένες,
1 κουταλιά ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα,
400- 500 γρ. χωριάτικα λουκάνικα σε φετάκια,
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
2 κονσέρβες (2 x 400 γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες,
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό,
1 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι,
150 γρ. μοτσαρέλα χοντροτριμμένη, ή 1 ½ φλ. τριμμένο τυρί για πίτσα,
αλάτι, πιπέρι.

EΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνετε τα μακαρόνια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, τα ανακατεύετε και όταν το νερό κοχλάσει ξανά, τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά (να μη μαλακώσουν εντελώς). Τα στραγγίζετε και τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα για να μείνουν ζεστά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και λαδώνετε ένα μεγάλο πυρίμαχο ταψί του φούρνου.Για τα πήλινα διαβάστε παρακάτω..

Στο μεταξύ, ζεσταίνετε σε μια άλλη πλατύστομη άβαθη κατσαρόλα ή ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι το λάδι και σοτάρετε τα λουκάνικα με το κρεμμύδι, γυρίζοντάς τα συχνά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει το κρεμμύδι. Ρίχνετε μέσα την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και την αφήνετε να κοχλάσει. Ανακατεύετε μέσα το μαϊντανό, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 λεπτά, ανακατεύοντας το μίγμα συχνά.

Αδειάζετε το μίγμα των λουκάνικων στα μακαρόνια και τα ανακατεύετε καλά. Ύστερα, βάζετε τα μισά μακαρόνια στο ταψί και σκορπάτε πάνω τη μισή μοτσαρέλα και το μισό κεφαλοτύρι. Απλώνετε από πάνω το υπόλοιπο μίγμα και πασπαλίζετε την επιφάνειά του με την υπόλοιπη μοτσαρέλα και το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.

Ψήνετε τα μακαρόνια στο φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και τα βγάζετε από το φούρνο. Τα κρατάτε στην άκρη για 10 λεπτά πριν τα σερβίρετε.
Αντι για ταψι χρησιμοποιούμε ατομικά πήλινα βάζουμε μακαρόνια λίγο από την σάλτσα με λουκάνικα σκεπάζουμε ξανά με μακαρόνια  σάλτσα και τέλος τυριά - και ψήνουμε για λίγα λεπτά να λιώσουν τα τυριά . Καλή επιτυχία !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φακοσαλάτα υπέροχη !!!

Υλικά

1 χοντρή ροδέλα κρεμμυδιού
3-4 κλωναράκια μαϊντανό
ρόκα μερικά φύλλα
πιπεριά πράσινη
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι φακές

Για τη σάλτσα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
2 κουταλάκια μουστάρδα ντιζόν
8 φύλλα ραντίτσιο

Τι κάνουμε
Σε μια μέτρια κατσαρόλα με αρκετό νερό που βράζει ρίχνουμε τη ροδέλα κρεμμυδιού, τα κλωναράκια μαϊντανού και τη μία σκελίδα σκόρδο.
Προσθέτουμε τις φακές, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 25΄.
Προσέχουμε να παραμείνουν τρυφερές.
Τις στραγγίζουμε .
Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε το λάδι, το ξίδι, τη μουστάρδα και τη μία σκελίδα σκόρδο που μας έχει μείνει.
Φροντίζουμε το μείγμα απλώς να ζεσταθεί, όχι να βράσει.
Τοποθετούμε τις χλιαρές φακές σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το μαϊντανό και τη βινεγκρέτ την ρόκα την πιπεριά
Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε πάνω στα φύλλα ραντίτσιο ή σε φύλλα κόκκινου λάχανου ή σε σαλατιέρα !!! Καλή απόλαυση !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού !!!


Υπάρχουν 2 τρόποι για να το φτιάξετε ο πρώτος είναι στον φούρνο κι ο δεύτερος  ο κλασικός τρόπος όποιον και να επιλέξετε καλή επιτυχία που θα έχετε σίγουρα !!!

Τρόπος πρώτος στον φούρνο

Υλικά
    4 πορτοκάλια
    1 κιλό ζάχαρη
    1 βανίλια
    λίγο κονιάκ
    2 καρότα
    χυμός 1 πορτοκαλιού
    χυμός 1 λεμονιού


Τι κάνουμε
    Πλένομε και ξύνομε λίγο την φλούδα από τά πορτοκάλια. Τα βάζουμε να βράσουν 3 με 4 φορές αλλάζοντας το νερό για να ξεπικρίσουν.
    Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τα κόψουμε σε φέτες. Βάζουμε τις φέτες πορτοκαλιού την μία δίπλα στην άλλη σε πυρέξ ή ταψάκι.
    Από πάνω βάζουμε την ζάχαρη με την βανίλια το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και το κονιάκ. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και το βάζουμε στο φούρνο για μία ώρα στούς 180 βαθμούς.

Τρόπος δεύτερος στην κατσαρόλα
 Υλικά  
    8 μεγάλα χοντρόφλουδα πορτοκάλια
    2 κιλά ζάχαρη
    4 ποτήρια νερό

Εκτέλεση
 Ξύνετε εξωτερικά τα πορτοκάλια και τα βάζετε σε κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει.
Τα βάζετε στη φωτιά και τα βράζετε για 30 λεπτά.
Τα βγάζετε και αλλάζετε το νερό 3-4 φορές σε διάρκεια 2,5-3 ωρών.
Όταν πετάξετε και το τελευταίο νερό, κόβετε τα πορτοκάλια σε 6-8 κομμάτια ή
στην μέση
Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά και το ξαφρίζετε.
Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα τα πορτοκάλια και βράζετε για 30 λεπτά ακόμα.
Τα αφήνετε έως την επόμενη μέρα και τα ξαναβράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Τα συγκεκριμένα στην φωτογραφία είναι στο φούρνο !! Καλή επιτυχία !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπουρεκάκια με παστουρμά !!!


Βγάζει η συνταγή 35 πεντανόστιμα ρολάκια πιτάκια φανταστικά !!!

Υλικά

    1 πακέτο φύλλα κρούστας

    Για τη γέμιση
    14 φέτες παστουρμά
    300γρ. κασέριτυρί ή ότι άλλο  της επιλογής σας, τριμμένο
    3 ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
    2 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, στραγγισμένες και κομμένες σε ψιλά καρέ
    2 αβγά, χτυπημένα
    2 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
    ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
πιπέρι



Διαδικασία
Ετοιμάζετε τη γέμιση:
 Ψιλοκόβετε τον παστουρμά και τον βάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε το τυρί, τα ντοματάκια, την πιπεριά Φλωρίνης, το δυόσμο, τα αβγά και λίγο πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε τη γέμιση στην άκρη.

Ετοιμάζετε τα πιτάκια:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ºC. Κόβετε όλα τα φύλλα κρούστας μαζί (έτσι όπως είναι το ένα πάνω στο άλλο) κατά μήκος στη μέση. Παίρνετε μία λωρίδα φύλλου, τη λαδώνετε καλά, βάζετε στην άκρη λίγη από τη γέμιση, κλείνετε τις άκρες προς τα μέσα, ώστε να σκεπάσετε λίγο τη γέμιση και τυλίγετε το φύλλο σε ρολό. Συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση.

Αραδιάζετε τα μπουρεκάκια σε ταψί στρωµένο µε λαδόκολλα και µε ένα πινέλο τα αλείφετε µε ελαιόλαδο. Τα ψήνετε σε χαμηλό ράφι στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου ή µέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σερβίρετε τα πιτάκια ζεστά, χλιαρά ή και κρύα.
Συνταγή που φτιάχνω πάντα με επιτυχία από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Ραβανί με ινδοκάρυδο !!!

Υλικά
220γρ αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
240γρ σιμιγδάλι χοντρό
240γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250γρ ζάχαρη
200γρ ινδική καρύδα
1 κεσέ γιαούρτι 200γρ
4 μεγάλα αυγά χωριστά τους κρόκους και τα ασπράδια
Μιάμιση κουταλιά της σούπας μπεικιν παουντερ
2 βανίλιες
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι όχι μεγάλο

Για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
1 φέτα λεμονιού και μια κουταλιά της σούπας χυμό
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και μόλις πάρει βράση μετράμε τρία λεπτά και το βγάζουμε. Το σιρόπι και το ραβανί πρέπει να είναι και τα δυο καυτά στην μίξη τους
 100γρ καρύδα για από πάνω πασπάλισμα

Eκτελεση
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να χτυπήσουμε τα ασπράδια να γίνει μαρέγκα όταν είναι έτοιμο το βάζουμε ψυγείο και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη συνταγή. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα για 8 λεπτά να ασπρίσει και να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους ώστε να τους απορροφάει το μείγμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα, τις βανίλιες το μπέικιν πάουντερ και την καρύδα συνεχίζοντας το χτύπημα. Αφού χτυπηθούν καλά αρχίζουμε να προσθέτουμε στον κάδο εναλλάξ τη μαρέγκα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι με μια σπάτουλα και με αργές κινήσεις για να μην κόψει η μαρέγκα. Ψήνουμε την ζύμη αφού την βάλουμε σε βουτυρωμένο ταψί στους 160 βαθμούς στον αέρα, για περίπου 45-50 λεπτά Τέλος πασπαλίζουμε με ινδική καρύδα !!!
Από George Zolis