Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Κεφτεδάκια αφράτα με γκούντα !!!


 Απίστευτα αφράτα πεντανόστιμα κεφτεδάκια !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ !!!


 
Υλικά

     500 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με χοιρινό
    4 φέτες ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο
    2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
    2 κ.σ. ξίδι
    3 κ.σ. ούζο
    1 αυγό
    1 κ.γλ. ρίγανη
    1 κ.σ. βασιλικός φρέσκος ή ξερός
    2 κ.σ. δυόσμος φρέσκος ή ξερός
    1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
    αλάτι-πιπέρι
    λάδι για το τηγάνισμα
    αλεύρι
    γκούντα τυρί σε φέτες χοντρές


 
Εκτέλεση

Σε ένα μπολ  βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε το ξίδι και το ούζο.
Κάνουμε μια λακκούβα στον κιμά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ψωμί τα κρεμμύδια
το αυγό, προσθέτουμε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε.
Ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά το μείγμα του κιμά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο το λιγότερο 30΄.
Πλάθουμε στρογγυλούς κεφτέδες.


Τους αλευρώνουμε, τους τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τους τηγανίζουμε,σε ελαιόλαδο, για περίπου 3΄ από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τους σερβίρουμε με το τυρί γκούντα από πάνω το οποίο έχουμε τηγανίσει για λίγο στο ίδιο λάδι που τηγανίσαμε τους κεφτέδες και με πατάτες τηγανητές και σαλάτα !Καλή όρεξη !!! Ειναι απίθανα  σε γευση !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Χοιρινό με σέλινο !!!

Υλικά
1 κιλό κρέας χοιρινό
100 γρ. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, τριμμένα
1 ½ κιλό σέλινο ή σελινόριζες ή και τα δύο
αλατοπίπερο



Για το αυγολέμονο
2 κρόκους και 1 ασπράδι αβγού
1/2  ποτηράκι χυμό λεμονιού
1 κοφτή κουταλιά κορν-φλάουρ (προαιρετικά)



 Τι κάνουμε

Πλένουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε μερίδες.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το σέλινο σε μεγάλα κομμάτια.
Καθαρίζουμε τις σελινόριζες, αν υπάρχουν, και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα, το αφήνουμε να ζεσταθεί και ξανθαίνουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το κρέας στην κατσαρόλα και 1 ½ ποτήρι νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει.
Βράζουμε μπόλικο νερό και ζεματάμε το σέλινο για 5-10 λεπτά. Βγάζουμε από το νερό και στραγγίζουμε σε τρυπητό.
Όταν το κρέας έχει σχεδόν βράσει, προσθέτουμε το σέλινο και το αλατοπίπερο.
Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να ολοκληρωθεί.
Χτυπάμε τα αβγά, προσθέτουμε το λεμόνι, το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Σιγουρευόμαστε ότι το φαγητό μας έχει αρκετό ζουμί, αν όχι προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.




Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, παίρνουμε λίγο-λίγο από το ζουμί του και το προσθέτουμε στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το αυγολέμονο να έχει την επιθυμητή θερμοκρασία.
Το προσθέτουμε στο φαγητό μας, κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού και αν έχουμε βάλει κορν φλάουρ, το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για να διασπαστεί το κορνφλάουρ και να πήξει ή σάλτσα.


Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Κοτόπουλο πικάντικο !!!


Μόνο με 1/2 κοτόπουλο εδώ ένα πολύ ωραίο και νόστιμο φαγητό για 4 άτομα άνετα !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ !!!


Υλικά
1/2 κοτόπουλο κομμένο στην μέση  μπορείτε και με ολόκληρο κομμένο σε μερίδες
1 πράσινη πιπεριά κομμένη καρεδάκια
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη κρεδάκια
1 μεγάλο καρότο κομμένο ροδελίτσες λεπτές
1 τριμμένο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
λίγο κουρκουμά
αλάτι πιπέρι
2 κουταλιές σούπας πελτέ
1/2 ποτήρι κρασί λευκό
ελαιόλαδο




Τι κάνουμε

Βάζουμε λάδι στην κατσαρόλα το ζεσταίνουμε λίγο και ρίχνουμε το κρεμμύδι το σκόρδο τις πιπεριές και τα γυρνάμε με ξύλινη κουτάλα να μαραθούν λίγο .
Προσθέτουμε  και τα κομμάτια κοτόπουλο και τα σοτάρουμε κι αυτά μαζί για 4 λεπτά.



Σβήνουμε με κρασί και μόλις το πιει όλο  έχουμε αραιώσει σε 1 ποτήρι ζεστό νερό τον πελτέ και τον προσθέτουμε στο φαγητό προσθέτουμε και άλλο μισό ποτήρι νερό χλιαρό  και σιγομαγειρεύουμε σε λίγα λεπτά προσθέτουμε τον κουρκουμά και το αλατοπίπερο .


Μαγειρεύουμε περίπου 35 λεπτά. Σε περίπτωση που χρειαστεί λίγο νεράκι προσθέτουμε λίγο χλιαρό και λίγο πριν το τέλος ξεσκεπάζομαι να δέσει η σάλτσα του. Σερβίρουμε με μακαρόνια ή και με πατάτες τηγανητές ή ρύζι.Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Γιουβαρλάκια αβγολέμονο !!!



Εύκολο καθημερινό φαγάκι που αγαπούν μικροί μεγάλοι !!!

Υλικά 4-6 μερίδες

500 γραμ κιμά
1/2 φλ.τσαγιού ρύζι Καρολίνα
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοτριμμένα
3/4 φλ τσαγιού ελαιόλαδο
1  ματσάκι μικρό άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο μικρό ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα χοντρές ροδέλες
αλάτι-πιπέρι
λίγο αλεύρι
1 αβγό

Αβγολέμονιο

1 κουτ κοφτή σούπας  αλεύρι
1 ή 2 αβγά
λεμόνι χυμό φρέσκο

Τι κάνουμε
Ρίχνουμε σε μπολ τον κιμά προσθέτουμε το ρύζι τα κρεμμύδια το αβγό τα αρωματικά και 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο.
Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε το μείγμα ώσπου να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Πλάθεται μικρά μπαλάκια τα αλευρώνετε και τα αφήνετε στην άκρη.
Βάζετε σε μία κατσαρόλα 7 φλ.νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο προσθέστε και τα καρότα και αφήστε το να βράσει σε δυνατή φωτιά.
Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε στην κατσαρόλα τα γιουβαρλάκια .Χαμηλώνετε την φωτιά σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά . Στον χρόνο αυτόν μαγειρέματος προσθέστε 3 κουταλιές σούπας ρύζι μέσα στο φαγητό και μαγειρέψτε για άλλα 15 με 20 λεπτά.



Στο μεταξύ ετοιμάζετε το αβγολέμονο βάζοντας χυμό λεμονιών αβγό ή αβγά και την κουταλιά αλεύρι στο μούλτι .Χτυπήστε τα καλά και άφοβα ρίξτε το μέσα στην σούπα κουνώντας λίγο την κατσαρόλα πέρα δώθε δεν κόβει ΠΟΤΕ !
Τα γιουβαρλάκια τρώγονται ζεστά πασπαλισμένα προαιρετικά με ψιλοκομμένο άνηθο ή φυλλαράκια δυόσμου.Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

* Eγώ τρίβω και 1 καρότο μέσα στο μείγμα του κιμά και ζυμώνω .



Κοτόσουπο αυβγολέμονο βελουτέ !!!

 Υγιεινό κι ελαφρύ φαγητό που θεωρείτε *φάρμακο* για τα κρυολογήματα!!!

Υλικά
1+1/2 κιλά κοτόπουλο
2-3 καρότα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1 κλαδάκι σέλινο με την ρίζα [κομμένο]
1/2  φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
2 μεγάλες πατάτες κομμένες στην μέση 
αλάτι-πιπέρι
χυμό 2 λεμονιών
ελαιόλαδο
1 αβγό
1 κουταλιά σούπας αλεύρι κοφτή ή κορν φλάουρ [εγώ βάζω αλεύρι ]


Τι κάνουμε
Καθαρίζετε  και πλένετε την κότα με άφθονο νερό και την κόβετε σε μερίδες.
Την βάζετε στην κατσαρόλα με νερό να την σκεπάζει και μόλις κάψει το νερό το χύνεται.
Ξαναβάζεται την κότα στην κατσαρόλα την σκεπάζετε με νερό και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά καρότα σέλινο  πατάτα.






Μόλις βράσει καλά η κότα την βγάζετε μαζί με τα λαχανικά σε πιατέλα .
Στραγγίζετε τον ζωμό μην έχει υπόλοιπα κότας λαχανικά και τον ξαναρίχνεται στην κατσαρόλα να πάρει βράσει.
Ρίχνετε και το ρύζι και το αφήνετε να βράσει.
Εάν χρειαστεί προσθέστε λίγο ακόμη ζωμό ή νερό έτσι ώστε η σούπα να μείνει με μπόλικο ζωμό.


Αβγολέμονο με έναν τρόπο που δεν κόβει με ΤΙΠΟΤΑ
Βάλτε στο μούλτι το χυμό λεμονιού σε ποσότητα ανάλογα πόση ξυνή την θέλετε.
Ρίξτε μέσα και το αυγό ολόκληρο { μπορείτε και 2 αυγά } προσθέστε και την κουταλιά αλεύρι ή κορν φλάουρ και χτυπήστε τα όλα μαζί για 2 ---3 λεπτά.
Ρίξτε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα κατευθείαν ανακατεύοντας με την κουτάλα αφήστε να πάρει 1 βράσει κι έτοιμη η ..βελουτέ υπέροχη σουπίτσα μας!!! Σερβίρετε με κομμάτια κοτόπουλο  μέσα .
Καλή όρεξη !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Μακαρονόπιτα λαχταριστή !!!

Ακόμη και όσοι δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ μακαρονόπιτα αυτή τη συνταγή σίγουρα θα τη λατρέψουν και θα τη φτιάξουν παραπάνω από μία φορά.

Είναι νόστιμη, εύκολη και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε καθόλου φύλλο.

Υλικά:

1 πακέτο μακαρόνια spaghetti

4 μεγάλα αυγά

ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 κρεμμύδι περασμένο από τον τρίφτη

αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

2 κούπα τριμμένη μοτσαρέλα

4 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα

1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

Εκτέλεση:

Βράστε τα μακαρόνια σας και σουρώστε τα.

Σε ένα τηγανάκι, περάστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά, μέχρι να μαραθούν ελαφρά.

Μόλις είναι έτοιμα, ρίξτε τα σε ένα μπολ. Στο ίδιο μπολ ρίξτε τη μοτσαρέλα και τα μακαρόνια και ανακατέψτε τα με τα χέρια.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τα αυγά.

Βάλτε τα μακαρόνια σε ένα στρογγυλό ταψί περιχύστε τα με τα χτυπημένα αυγά. Πασπαλίστε με την παρμεζάνα και βάλτε στο φούρνο να ψηθούν για 8-10 λεπτά.

Μόλις δείτε ότι είναι έτοιμα, βγάλτε τα και αφήστε να κρυώσουν λίγο. Έπειτα κόψτε κομμάτια και σερβίρετε. Τόσο τα παιδιά σας όσο και εσείς θα κατενθουσιαστείτε.

 www.mothersblog.gr

Χταπόδι στιφάδο !!!



Κοκκινιστό χταπόδι με κρεμμύδια που δίνει ιδιαίτερη γεύση θαλασσινών στο κλασικό στιφάδο !!!

ΥΛΙΚΑ
1 χταπόδι
1 ποτήρι ξύδι
1 κιλό κοκκάρια κρεμμύδια καθαρισμένα
½ ποτήρι χυμό ντομάτας
5 σκελίδες σκόρδο
3 φύλλα δάφνης
1 ξύλο κανέλας
½ κουταλιά της σούπας μπαχάρια
2 κουταλιές ντοματοπελτέ
Αλατοπίπερο
1 πρέζα ρίγανη
1 φλιτζάνι λάδι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά το χταπόδι και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε με ένα ποτήρι ξύδι (χωρίς καθόλου νερό). Το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για ένα τέταρτο της ώρας. Τώρα το χταπόδι αρχίζει να τρυπιέται με το πιρούνι, δηλαδή έχει μισοβράσει. Το σουρώνουμε και χύνουμε το ζουμί της κατσαρόλας. Βάζουμε το χταπόδι σε μια άλλη κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμύδια, ένα ποτήρι ξύδι, ένα φλιτζάνι λάδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.



 Το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, χωρίς καθόλου νερό περίπου για 40 λεπτά. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο και το χταπόδι τρυπιέται καλά με το πιρούνι, μπορούμε να το σερβίρουμε με τη νόστιμη χυλωμένη σαλτσούλα του και τα χρυσαφένια κρεμμύδια του. Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Μελιτζανοσαλάτα !!!

Παραδοσιακή νοστιμότατη σαλάτα που φτιάχνεται σε όλη την Ελλάδα με διάφορες παραλλαγές.

Υλικά
1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κόκκινες πιπεριές κομμένες μικρά καρεδάκια
3/4 φλ ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
ξίδι
αλάτι-πιπέρι

Τι κάνουμε
Πλένετε τις μελιτζάνες αφαιρείτε το κοτσάνι  και τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας .
Τις βάζετε σε ταψάκι ή στην σχάρα του φούρνου και τις ψήνετε στους 45 βαθμούς.
Στο μεταξύ καθαρίζετε το κρεμμύδι και το κόβετε .
Πλένετε και καθαρίζετε τις πιπεριές αφαιρώντας το κοτσάνι και τους σπόρους και τις κόβετε κι αυτές σε κομμάτια.
Μόλις κρυώσουν οι μελιτζάνες τις ξεφλουδίζετε με μαχαίρι και τις κόβετε σε κομμάτια.
Ρίχνετε στο μπλέντερ τις μελιτζάνες το κρεμμύδι τις πιπεριές τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε .
Τα χτυπάτε όλα μαζί  ρίχνοντας λίγο λίγο το ελαιόλαδο και τελευταίο το ξίδι μέχρι να ομιοιογενοποιηθούν τα υλικά.
Βάζετε την μελιτζανοσαλάτα σε μπολ με καπάκι και την αφήνετε στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν την σερβίρετε.
Τηβν διακοσμείτε με ψιλοκομμένο μαϊντανό!! Καλή όρεξη !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

*Αν δεν σας αρέσει πολύ πολτοποιημένη πατήστε την με πιρούνι να μείνει η μελιτζάνα κομμάτια .

Γίγαντες πλακί !!!

Κλασικό πιάτο με όσπρια που τρώγεται το ίδιο ευχάριστο τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι !!!

Υλικά
1/2 φασόλια γίγαντες
3-4 κρεμμύδια ξερά σε ροδέλες
2 καρότα σε ροδέλες
2 κλωνάρια σέλινο  κομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
2 κουταλιές κοφτές σούπας πελτέ ντομάτας
αλάτι-πιπέρι
3/4 φλ ελαιόλαδο τσαγιού

Τι κάνουμε

Βάζετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε ένα βαθύ μπολ με χλιαρό νερό που θα τα σκεπάζει και τα αφήνετε να μουλιάσουν .
Την επόμενη τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο νερό και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να σκάσει η φλούδα τους .
Στραγγίζετε ξανά τα φασόλια χωρίς να πετάξετε  το νερό που έβρασαν.
Αδειάζετε τα φασόλια σε πήλινο σκεύος προσθέτετε το κρεμμύδι το σκόρδο το σέλινο το καρότο την ντομάτα τον πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε λίγο νερό και αλατοπιπερώνετε .
Περιχύνετε το φαγητό με ελαιόλαδο και 4 φλιτζάνια από το ζωμό που κρατήσατε.
Βάζετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο 180  βαθμούς για 1 ώρα περίπου  εάν χρειαστεί κατά την διάρκεια του ψησίματος προσθέστε λίγο νερό χλιαρό.
Καλή όρεξη !!!
 Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

* Αν τα όσπρια σας πέφτουν βαριά για να γίνουν πιο εύπεπτα μπορείτε να χύσετε το πρώτο νερό στο οποίο έβρασαν .
Βέβαια να ξέρετε ότι με αυτόν τον τρόπο χάνεται μαζί και πλήθος άλλων πολύτιμων συστατικών τους .

Μύδια με μακαρόνια !!!


Υλικά:

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες, πολτοποιημενες
Λίγες πιπεριές  κομμένες σε λωρίδες
2 κονσέρβες μύδια, με τα υγρά τους
¼ φλιτζανιού βούτυρο ανάλατο
½ φλιτζανιού ξηρό λευκό κρασί
½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1 πακέτο σπαγγέτι (500gr.)
¼ φλυτζανιού τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση:

Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό να βράσει.
Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και προσθέτουμε το σκόρδο και τις πιπεριές . Τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μύδια με τα υγρά τους, και το βούτυρο. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε τη σάλτσα μας να σιβογράσει για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Τότε προσθέτουμε το λευκό κρασί, το κόκκινο πιπέρι και το μαύρο πιπέρι.
Σιγοβράζουμε την σάλτσα μας μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να δέσει.
Όσο η σάλτσα μας βράζει, μαγειρεύουμε τα μακαρόνια μας σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Τα στραγγίζουμε καλά μόλις είναι έτοιμα και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με την σάλτσα. Αφήνουμε να ενωθούν τα υλικά ανακατεύοντας με ελαφρές κινήσεις για να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Σερβίρουμε την μακαρονάδα μας σε ένα ωραίο πιάτο και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα. Καλή Όρεξη!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψάρι φούρνου με λαχανικά!!!


Υγιεινός ο  συνδυασμός του ψαριού με λαχανικά δίνει ένα πολύ καλό γευστικό αποτέλεσμα !!!

Υλικά
1 ψάρι βάρους 1 με 2  κιλά σφυρίδα -συναγρίδα ή τσιπούρα
4 κρεμμύδια κομμένα σε λωρίδες ξερά
3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα ροδέλες
5 φρέσκες ώριμες ντομάτες ψιλοτριμμένες ή 1 κουτί κονκασέ
αλάτι -πιπέρι
2 φύλλα δαφνης
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

Τι κάνουμε

Καθαρίζουμε καλά το ψάρι το πλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό και το αφήνετε να στραγγίσει.
Ζεσταίνετε σε φαρδιά ρηχή κατσαρόλα λίγο λάδι και τσιγαρίζετε για 2 ---3 λεπτά τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν.



Προσθέτετε το ψάρι σε ταψάκι και βάζετε γύρω γύρω τα κρεμμύδια.
Αλατοπιπερώνετε προσθέτετε τα φύλλα δάφνης και περιχύνετε το φαγητό με τα ντοματάκια και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.


Ψήνετε το φαγητό στους 200 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθεί το ψάρι και τα κρεμμύδια .Κατά την διάρκεια του ψησίματος μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό.Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τζατζίκι το απόλυτο ορεκτικό !!!


 Το απόλυτο ορεκτικό για συνοδευτικό !!!


 Υλικά
3 κεσεδάκια των 200γρ πλήρες στραγγιστό γιαούρτι η 500 γρμ σακούλας
1 αγγούρι ξεφλουδισμένο
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες με πρέσα σκόρδου ή κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες --αν το θέλετε με πιο δυνατή γεύση προσθέστε κι άλλο --
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι
1 1/3 κ.γλ. αλάτι
10 κλωνιά άνηθο, πολύ ψιλοκομμένο όχι τα κοτσάνια
1 μικρή πρέζα αλάτι για το αγγούρι



Τι κάνουμε
Τρίβουμε το αγγούρι στον τρίφτη στο χοντρό.
Τοποθετούμε το αγγούρι μέσα σε ένα σουρωτήρι, με την πρέζα αλατιού και το αφήνουμε να βγάλει τα νερά του για 15 λεπτά.
Βάζουμε το γιαούρτι μέσα σε ένα μεγαλο μπολ και προσθέτουμε το σκόρδο.
Ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συγχρόνως ώστε να ενσωματωθεί με το γιαούρτι. Προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε ομοίως για να ενσωματωθούν.
Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, στραγγίζουμε με τα χέρια μας το αγγούρι πολύ καλά, για να φύγουν τα νερά του όσο πιο πολύ γίνεται.
Το προσθέτουμε στο μπολ με το γιαούρτι μαζί με τον άνηθο, ανακατεύουμε τα υλικά μας ελαφρά και σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη.
Το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε, για να μπορέσουν τα υλικά μας να βγάλουν τα αρώματά τους.Το διατηρούμε στο ψυγείο σκεπασμένο !
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ






Ρεβιθοκεφτέδες τραγανοί -αφράτοι & απίθανοι !!!


Απίθανοι ρεβιθοκεφτέδες που τρώγονται δυο δυο και πάλι δεν σταματάμε !!!
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ  χορταστικοί και μυρωδάτοι !!!

Τους έφτιαξα με ότι είχα στο ψυγείο από λαχανικά και στο ντουλάπι από μπαχαρικά κι έγιναν τέλειοι -όσο για το ότι έχω διαβάσει παντού ότι βράζουμε τα ρεβίθια πρώτα είναι μύθος -θυμάμαι την γιαγιά που τα μούσκευε από βραδύς και την άλλη μέρα τους ετοίμαζε και ευωδίαζε η γειτονιά από την μυρωδιά τους -και κερνούσε και τους πάντες που περνούσαν απ έξω από το ανοιχτό παράθυρο της ...!!!




Υλικά
250 γραμ ρεβίθια
1 αυγό
8 κλωνιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
6 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο 
2 κουτ σούπας δυόσμο ξερό -αν υπάρχει φρέσκος ακόμα καλύτερα
1 κουτ.σούπας ξερό βασιλικό
αλάτι - πιπέρι
2 κρεμμύδια τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη-μεγαλούτσικα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένες
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 ποτήρι του νερού νερό
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει να στέκεται το μείγμα στο κουτάλι μας







Τι κάνουμε
Από το βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια σε κατσαρόλα τα ξεπλένουμε και τα σκεπάζουμε  με νερό και τα αφήνουμε όλη την νύχτα .
Το πρωί τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε στο μούλτι η στο μίξερ τα φέρνουμε λίγες στροφές  να πολτοποιηθούν αλλά όχι πολύ να μείνει και κανένα κομμένο ρεβίθι όπως βλέπετε στην φωτογραφία.





Αδειάζουμε τα ρεβίθια σε μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό και το αλεύρι ,ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε το νερό ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε να ρίχνουμε μέσα όλο το αλεύρι ανακατεύοντας και δοκιμάζοντας πότε και με πόση ποσότητα θα στέκεται το μείγμα στο κουτάλι μας.

 Βάζουμε να ζεσταθεί το λάδι αρκετά κατεβάζουμε την ένταση της φωτιάς και παίρνουμε κουταλιές τις τοποθετούμε στο τηγάνι και τηγανίζουμε με προσοχή μην αρπάξουν .
Τους τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για λίγο και μετά αν ..υπάρχουν σε πιατέλα και τρώμε !!!! Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μύδια εκπληκτικός μεζές !!!

Εκπληκτικός μεζές ούζου ,ετοιμάζεται εύκολα και προσφερει ιδιαίτερη απόλαυση στους καλοφαγάδες !!!

500 γραμμάρια ψίχα από μύδια
10-15 μύδια με το κέλυφος
1/2 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
6-8 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φέτες
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
λίγο θρούμπι ή θυμάρι τριμμένο
1/3 ποτηριού τον νερού ούζο
1/3 ποτηριού του νερού νερό


Τι κάνουμε

Αν τα μύδια είναι φρέσκα, τα πλένουμε καλά για να μη μείνει καθόλου άμμος, τα βάζουμε για λίγα λεπτά σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για να ανοί­ξουν και μετά τους αφαιρούμε το κέλυφος.

Σε ένα μεγάλο βαθύ αντικολλητι­κό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, τσιγαρίζουμε το σκόρδο, ρίχνουμε όλα τα μύδια (και τα καθαρισμένα και αυτά με το κέλυφος) και τα τσιγα­ρίζούμε κι αυτά.

Ύστερα από λίγο ρίχνουμε το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι,

το θρούμπι ή το θυμάρι και το νερό. Μόλις το φαγητό πιει τα υγρά του, το σβή­νουμε με το ούζο (προσέχουμε πολύ, διότι με το ούζο το φαγητό παίρνει φω­τιά) και μετά σβήνουμε τη φωτιά.

Είναι ένας απίστευτα νόστιμος μεζές, πού για να τον ετοιμάσουμε χρειαζόμαστε μόνο 15 λεπτά.

Συνταγή από Τασία Δενδρινού
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φάβα !!!

Η γευστική φάβα τρώγεται κρύα σαν ορεκτικό και δεν χρειάζεται να την μουσκέψετε αποβραδίς !!

Υλικά

1/2 κιλό φάβα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξεφλουδισμένο
1/2 φλ τσαγιού ελαιόλαδο
ρίγανη προαιρετικά
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι-πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

Κρεμμύδι
μαϊντανό
ντομάτα
όλα τα παραπάνω ψιλοκομμένα
ελίτσες

Τι κάνουμε

Καθαρίζουμε την φάβα όπως κάνουμε και με τις φακές.
Την πλένουμε καλά και την βάζουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε μπόλικο κρύο νερό τόσο όσο να την σκεπάζει τουλάχιστον 4 δάχτυλα και την αφήνουμε να πάρει βράση.
Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι ολόκληρο λίγο αλάτι και λίγο λάδι.
Την αφήνουμε να βράσει ξαφρίζοντας κατά διαστήματα τους αφρούς που δημιουργούνται στην επιφάνεια του νερού.

Μόλις η φάβα λιώσει και γίνει χυλός κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα .
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι το χυμό λεμονιού την ρίγανη εάν βάλετε ,και το αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε την φάβα σε βαθιά γυάλινα μπολάκια ή πιάτα και γαρνίρετε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι ντομάτα μαϊντανό και ελίτσες .Καλή επιτυχία κι όρεξη!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ