Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Πίτα με 3 υλικά !!! (Καψουρόπιτα)







Η παρακάτω συνταγή έχει κάνει τους επισκέπτες της κοσμικής Μυκόνου να παραμιλάνε , εξού και το προσωνύμιο καψουρόπιτα !


Είναι τόσο απλή , εύκολη και γρήγορη που δε θα το πιστεύετε !

Για την καψουρόπιτα θα χρειαστείτε:

1,5 κιλό ‏τυρί, μισό κασέρι και μισό Gouda (από το καλό λένε, όχι μπαστούνι)
1 πακέτο ‏φύλλο κουρού
3 φέτες μπέικον
σουσάμι

Εκτέλεση

Στρώνετε το ένα από τα δύο φύλλα στον πάτο του ταψιού.
Τρίβετε στον τρίφτη στη χοντρή μεριά τα τυριά και τα απλώνετε πάνω στο φύλλο.
Ψιλοκόβετε τις φέτες μπέικον και τις βάζετε κι αυτές από πάνω.
Στρώνετε και το άλλο φύλλο, χαράζεται την πίτα σε κομμάτια, ρίχνετε με το χέρι σας λίγες σταγόνες νερό σε όλη την επιφάνεια και προσθέτετε μπόλικο σουσάμι.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα, μέχρι δηλαδή να την δείτε να φουσκώνει και να παίρνει χρώμα.
Προσοχή, δεν θέλει καθόλου βούτυρο ή λάδι.



Πηγή: athensmagazine

Εύκολη κασερόπιτα με σφολιάτα!!!!



Χρειάζεται 10 λεπτά προετοιμασία πριν μπει στο φούρνο και όταν τρώγεται ζεστή είναι άλλο πράγμα. Ο μόνος λόγος που της πρόσθεσα τα λαχανικά είναι γιατί τα είχα εύκαιρα. Μπορείτε  να τα παραλείψετε. Όπως και να τη φτιάξετε, σκέτη ή με τα λαχανικά είναι καταπληκτική.

Υλικά για 8 άτομα
2 φύλλα σφολιάτας
2 φλιτζάνια κασέρι τριμμένο στη χοντρή μεριά του τρίφτη
2 κουτ. σούπας γιαούρτι
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
1 πιπεριά σε κυβάκια (προαιρετικά)
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
15 μανιτάρια σε φετούλες (προαιρετικά)
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (προαιρετικά)
Λίγο σουσάμι

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί.

Μέσα σε ένα τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι με τα μανιτάρια και την πιπεριά για 3 λεπτά να μαλακώσουν και τα αφήνετε στην άκρη.

Χτυπάτε τα αβγά και τους προσθέτετε το γιαούρτι και το τριμμένο κασέρι. Ανακατεύετε καλά και ενσωματώνετε μέσα και τα σοταρισμένα λαχανικά, αν χρησιμοποιήσετε.

Ανοίγετε το πρώτο φύλλο της σφολιάτας πάνω σε χαρτί ψησίματος και απλώνετε στη μισή επιφάνειά του τη μισή γέμιση. Με ένα κουτάλι την ισιώνετε, φροντίζοντας να αφήσετε μικρό περιθώριο γύρω από τη γέμιση.

Διπλώνετε το άδειο μέρος της ζύμης πάνω από τη γέμιση και κλείνετε την πίτα τσιμπώντας την και διπλώνοντάς την ελαφρά προς τα πάνω όπου είναι ανοιχτή. Κάνετε το ίδιο με το δεύτερο φύλλο ζύμης και την υπόλοιπη γέμιση.

Μεταφέρετε τις πίτες στο ταψί, τρυπάτε την επιφάνειά τους με πιρούνι, βρέχετε με νερό και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα η ζύμη της σφολιάτας.

Ξεφουρνίζετε τις κασερόπιτες και μετά από λίγο κόβετε την καθεμιά στα τέσσερα και σερβίρετε αμέσως.

http://www.sweetly.gr/2016/10/efkoli-kaseropita-me-sfoliata/#more-5712

Μπιφτέκια αφράτα - μαλακά -πεντανόστιμα !!!

 Αγαπημένο φαγητό των παιδιών μικρών και ..μεγάλων !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ !!!

Υλικά

500 γραμ κιμά μοσχαρίσιο
1 αυγό
2 μεγάλο κρεμμύδια ψιλοτριμμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοτριμμένη 
4 φρυγανιές
1 φέτα ψωμί μόνο την κόρα
3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι νερού γάλα
1 κουτ.σούπας κοφτή μπέικιν πάουντερ{τα κάνει αφράτα ζουμερά φουσκωτά}
1 κουτ.σούπας ξύδι { πάντα χρησιμοποιώ μηλόξυδο }
4 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 φιλαράκια δυόσμος
1/2 γλυκού κουταλάκι κύμινο {δίνει ελαφρύ άρωμα και γεύση }
αλάτι και πιπέρι



Βάζουμε στο  μούλτι κρεμμύδια -σκόρδο- μαϊντανό και δυόσμος να πολτοποιηθούν .
Τα στίβουμε πολύ καλά με τα χέρια έχουμε βάλει τον κιμά σε μπολ και τα ρίχνουμε από πάνω .
Μέσα στο γάλα μουσκεύομαι τις φρυγανιές  και το ψωμί ,τα στίβουμε κι αυτά καλά και τα προσθέτουμε στο κιμά στίβοντας τα ελαφρώς .
Προσθέτουμε και το αυγό και όλα τα υπόλοιπα υλικά .
Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε για  καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα 30 λεπτά ή κι ακόμα περισσότερο στο ψυγείο .


Πλάθουμε τα μπιφτέκια με λαδωμένα χέρια και τα τοποθετούμε σε ταψάκι ελαφρώς λαδωμένο και τα ψήνετε στους 200 βαθμούς γυρνώντας να ψηθούν κι από τις 2 πλευρές.
ή αν έχετε τηγάνι γκρίλ τα ψήνετε εκεί .
Γαρνίρομαι με φετούλες ντομάτας κομμένες σε μισοφέγγαρο και κομμένο σε ροδέλες κρεμμύδι .Σερβίρουμε μα αγγουροντοματοσαλάτα -με πατάτες τηγανητές -ή ότι άλλο σας αρέσει !! Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



*Μπορείτε να φτιάξετε μπιφτέκια με 1 κιλό κιμά διπλασιάζοντας την δόση των υλικών ,να τα φυλάξτε στην κατάψυξη και να ψήνετε όταν τα χρειάζεστε !!


















Ντάκος Κρητικός !!!


Πολύ ωραίο γεύμα για βραδινό ή κολατσιό ή ακόμα για το μεσημεριανό σας! Φτιάχνεται εύκολα πολύ  γρήγορα, και αποτελεί ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα !!!

Υλικά για 1 μερίδα:

    1 κρίθινο ντάκο στρογγυλό
    1 ντομάτα τριμμένη ή ψιλοκομμένη
    50 γρ. φέτα
    1+1/2 _κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    1 κουταλάκι ρίγανη σε φυλαράκια φρέσκια ή ξερή
    αλάτι

Για το τέλος από πάνω
Μαύρες ελιές κομμένες ροδέλες
λίγη ρίγανη


Εκτέλεση
Βρέχουμε το παξιμάδι κάτω από το νερό της βρύσης για μερικά δευτερόλεπτα στα γρήγορα μην μουλιάσει πολύ απλά να μαλακώσει λίγο.
Περιχύνουμε με 1 κουταλιά της σούπας από το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και προσθέτουμε από πάνω την ντομάτα και πασπαλίζουμε με λίγη  ρίγανη.
Περιχύνουμε με την υπόλοιπη ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε από πάνω τη φέτα.
Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ρίγανη και σερβίρουμε γαρνίροντας με τις ελιές και τα κλωναράκια ρίγανης.Καλή σας όρεξη!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Λαχανόρυζο διαφορετικό σκέτο άρωμα !!!!



Συνοδεύουμε με λεμονάκι και φετούλα !!!


 Φτιάξτε το όπως σας το λέω ακριβώς και θα γλύφετε και το πιάτο  όλοι !!!
Με πολλά μυρωδικά απίθανη η γεύση του και μοσχομυριστό !!!
Μελωμένο οικονομικό και πολύ  εύκολο -θα το φτιάχνετε πολύ συχνά θα αρέσει σε όλους σίγουρα !!!!



Υλικά για 5 μερίδες
1/2 λάχανο τριμμένο ή ψιλοκομμένο όπως το κόβουμε για σαλάτα
2 καρότα μεγάλα τριμμένα όπως τα βάζουμε στην σαλάτα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοτριμμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλές ροδελίτσες κομμένα
5 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κλωνιά σέλινο ψιλοκομμένο
1 κύβο κνορ αν θέλετε-Αν δεν βάλετε κύβο βάλτε αλάτι-εγώ βάζω κύβο
πιπέρι
λίγο κουρκουμά μπροστά μπροστά η ποσότητα στο μικρό κουταλάκι
1/2 κουτ γλυκού θυμάρι ξερό
1/2 κουτ γλυκού βασιλικό ξερό
1 μικρό κουταλάκι χάρτινο πουμαρό χυμό ντομάτας
2 φλιτζ,του καφέ ρύζι Καρολίνα
5 κουτ,σούπας ελαιόλαδο 




Τι κάνουμε
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι με τα κρεμμυδάκια φρέσκα και ξερά {εδώ δεν έβαλα ξερό μου είχαν τελειώσει αλλά πάντα βάζω}.Τα σοτάρουμε λίγο και αμέσως προσθέτουμε το τριμμένο λάχανο μαζί με τα καρότα τον μαϊντανό και σέλινο και μαζί 2 ποτήρια νερού νερό .Βάζουμε κι όλα τα υπόλοιπα υλικά μπαχαρικά προσθέτουμε και τον κύβο με τον χυμό ντομάτας και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.




Ανοίγουμε την κατσαρόλα προσθέτουμε  μισό ποτήρι νερό και μόλις πάρει να βράζει προσθέτουμε και το ρύζι.
Μαγειρεύουμε μέχρι να βράσει το ρύζι και να δούμε να μελώσει το ζουμάκι του .Καλή όρεξη !!!
 Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Κοτόπουλο με φέτα !!!


Πολύ γευστικό εύκολο γρήγορο φαγητό !!


   Υλικά

1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες

5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 κουτί ντοματάκια σε κομματάκια των 250 γραμ.

1/2 φλυτζάνι τσαγιού ξύδι

1 κομμάτι αρκετά μεγάλο κομματιασμένο

πιπέρι αλάτι

1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο


Ξεπλένουμε το κοτόπουλο το βάζουμε στο μπόλ και το ραντίζουμε με ξύδι και το αφήνουμε για 15 λεπτά .

Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι με τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα αχνίζουμε σε σιγανή θερμοκρασία για 15λεπτά.

Βγάζουμε τα κρεμμύδια με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζοντας πρώτα το κοτόπουλο το τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το λάδι που είχε μέσα από τα κρεμμύδια ,τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά να ροδίσουν τα κομμάτια .


Ρίχνουμε ξανά τα κρεμμύδια πάνω από το κοτόπουλο ,το πιπέρι λίγο αλάτι ,και τα ντοματάκια μαζί και 1 ποτήρι νερού νερό .Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 50 λεπτά περίπου προσέχοντας μην χρειαστεί λίγο νερό .Μετά τα 50 λεπτά προσθέτουμε την θρυμματισμένη φέτα μαγειρεύοντας με ανοιχτό καπάκι να πήξει η σάλτσα και να λιώσει λίγο η φέτα .Σερβίρουμε με ρύζι η με πατάτες τηγανιτές .Καλή όρεξη !!!

Aπό ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Σούπα κριθαράκι πεντανόστιμη !!!!

Μία πολύ μα πολύ νόστιμη σουπίτσα που ετοιμάζετε αμέσως και είναι ότι πιο ωραίο για το κρύο κι όχι μόνο !!!

Υλικά
7 ποτήρια νερό
3 κουπάκια του καφέ κριθαράκι μέτριο
2 κουταλιές ντοματοπελτέ
1 κουταλάκι κοφτό δυόσμος
4 κουτ σούπας ελαιόλαδο
1 κύβο κνορ
πιπεράκι
κεφαλογραβιέρα τριμμένη


Βάζουμε το νερό στην κατσαρόλα να βράσει και προσθέτουμε μαζί τις 2 κουταλιές πελτέ ανακατεύοντας και τον κύβο [εγώ βάζω 2 και καθόλου αλάτι]
Μόλις αρχίσει να βράζει  ρίχνουμε και τον βασιλικό μαζί και το κριθαράκι επίσης και το λάδι και βράζουμε πολύ μέχρι να μελώσει --σημαντικό αυτό να μην γίνει νερουλή να μελώσει-- το ζουμάκι περίπου 30 λεπτά.
Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί και είναι πραγματικά πεντανόστιμη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Μηλόπιτα μόνο με 2 υλικά στα γρήγορα !!!




 Μόνο με 2 βασικά υλικά και σε ελάχιστο χρόνο ένα πραγματικά πολύ γευστικό γλυκάκι στο τσακ μπαμ !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ!!!

Υλικά
1 συσκευασία ζύμη σφολιάτα που έχει 2 φύλλα μέσα
5 μήλα
κανέλα
ζάχαρη κρυσταλλική
ζάχαρη άχνη




Τι κάνουμε
Πλένουμε καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
Τα βάζουμε στο τηγάνι με 1 ποτήρι του κρασιού νερό και τα ραντίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη και την κανέλα [η ποσότητα κανονίζετε από εσάς πόσο γλυκιά την θέλετε ]




Σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας περίπου για 15 λεπτά να μην υπάρχει υγρό να στεγνώσει εντελώς.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι σε μέγεθος όσο είναι το φύλλο προσέχοντας γύρω γύρω να κάνει τοίχωμα μην χυθεί το μείγμα μας απ έξω αλλά και για να την διπλώσουμε όταν την κλείσουμε .





Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα μήλου  και τοποθετούμε σουρωτό το επάνω φύλλο .
Με ένα πιρούνι την τρυπάμε πολλές φορές εδώ κι εκεί πάνω στην επιφάνεια όλη .
Κλείνουμε από πάνω διπλώνοντας τις άκρες από το κάτω φύλλο που προ εξείχαν .


Πασπαλίζουμε με ζάχαρη κρυσταλλική και κανέλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αέρα για 20 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο μας.
Αν αρπάξει από πάνω γρήγορα σκεπάζουμε λίγο με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε να ψηθεί καλά από κάτω.
Την βγάζουμε από το φούρνο κι όταν κρυώσει την κόβουμε μέσα στο ταψί σε τετράγωνα κομμάτια και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη κι αν σας αρέσει και με κανέλα και την εξαφανίζουμε !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



*Αν θέλουμε μαζί με τα μήλα που τα μαγειρεύουμε προς το τέλος ρίχνουμε  και μία χούφτα σταφίδες ξανθές ,ακόμα και καρύδι ψιλοτριμμένο -δεν έβαλα τίποτα από τα παραπάνω δεν είχα - βγήκε τέλεια όμως γιατί την έφτιαξα εντελώς ξαφνικά θέλοντας κατι γλυκό και στα γρηγορα -μιά και υπήρχαν μήλα και φύλλο !













Κρεατόσουπα { Ζωμός } αχνιστή & θεραπευτική !!!



 Κρεατόσουπα βάλσαμο για το κρύο !!!

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι ελιά
3 καρότα μεγάλα
3 πατάτες μεγάλες
1 κρεμμύδι μεγάλο
4 κλωνιά σέλινο
5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού
αλάτι-πιπέρι



Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας .
Το βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να το σκεπάζει.
Μόλις πάρει κι αφρίζει πετάμε το νερό και βάζουμε ζεστό να το σκεπάζει πάλι.
Προσθέτουμε ή ένα πολύ μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρότερα.
Το αφήνουμε να σιγοβράσει μιάμιση ώρα μέχρι να βράσει πολύ καλά σχεδόν να λιώσει.


Τότε ρίχνουμε τα καρότα της πατάτες το σέλινο το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να βράσουν τα λαχανικά πολύ καλά.
Σερβίρουμε με λεμονάκι και απολαμβάνουμε αχνιστή κρεατόσουπα !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Κοτόπουλο με μέλι -πορτοκάλι-& γέμιση !!!




 Υπέροχο εύκολο φαγητό που μπορούμε να το απολαύσουμε όλες τις ημέρες του χρόνου και πολύ περισσότερο τα Χριστούγεννα αντί γαλοπούλας !!!
Προσωπικά το φτιάχνω Κυριακές και τρελαίνονται όλοι από τις μελωμένες  πατάτες,την πολύ νόστιμη γέμιση, το πεντανόστιμο ζουμάκι του, και το μαλακό κοτόπουλο-ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ !!

Υλικά
    1 κοτόπουλο
    1 φλιτζάνι τσαγιού κιμάς
    1 πακετάκι κουκουνάρι
    6-7 κάστανα βρασμένα και κομμένα σε κομματάκια
    1 χούφτα σταφίδες
    1 ξινόμηλο
    1 κουπάκι καφέ ρύζι Καρολίνα
    2 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο
    1 μικρό κρεμμυδάκι στο τρίφτη
    4-5 συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
    1 ποτηράκι κρασί ρετσίνα
    πατάτες κομμένες κυδωνάτες
    1-2  λεμόνια
    1 κουταλιά σούπας μέλι
    2 κουτ σούπας μουστάρδα
    χυμό από ένα πορτοκάλι





 Τι κάνουμε

Βάζουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε  το βούτυρο με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον κιμά , πατάμε με το πιρούνι να λιώσει.
Προσθέτουμε τα συκωτάκια ανακατεύουμε συχνά , και τα σβήνουμε με ένα ποτηράκι  κρασί.
Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά να εξατμιστεί το κρασί .
Προσθέτουμε το κουκουνάρι, την σταφίδα, τα κάστανα, το ξινόμηλο σε τετράγωνα μικρά κομματάκια ,και ζεστό νερό ,περίπου 1 1\2 ποτήρι , μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά .
Αμέσως μετά προσθέτουμε  αλάτι πιπέρι  και νερό ζεστό αν δεν έχει ζουμί  κι έχει στεγνώσει, περίπου 1 ποτήρι , μόλις αρχίσει να βράζει  προσθέτουμε το ρύζι,



Μαγειρεύουμε μέχρι να ετοιμαστεί το ρύζι, να είναι στεγνή η γέμιση.
Έχουμε πλύνει το κοτόπουλο και το γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά  ,κλείνουμε το άνοιγμα  η, με οδοντογλυφίδες ,η, με μισό ξινόμηλο,η μία στρογγυλή πατάτα αλλά και μόνο του παραμένει η γέμιση μέσα .
Κόβουμε κυδωνάτες πατάτες,βάζουμε αλάτι πιπέρι λίγο λάδι λεμόνι και ανακατεύουμε καλά Αραιώστε την 1 κουταλιά μουστάρδα σε λίγο νερό  προσθέστε το μέσα στις πατάτες Ανακατεύουμε καλά .
Τοποθετούμε στο ταψί ,η στην γάστρα , στην μέση το κοτόπουλο και γύρω γύρω τις πατάτες.


Έχουμε το χυμό από ένα πορτοκάλι και λίγο λεμόνι χυμό  αραιώνουμε μαζί 1 κουταλιά σούπας μέλι και την υπόλοιπη μουστάρδα και περιχύνουμε το κοτόπουλο και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς ανάλογα τον φούρνο σας .Καλή επιτυχία!!Ένα φαγητό λουκουμάκι σκέτο !!!

ΣΗΜ.
Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και την γαλοπούλα με  μόνη διαφορά ότι την βράζουμε για 3 τέταρτα και μετά ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία .
Αν το ψήσετε  σε γάστρα λίγο πριν το τέλος του ψησίματος  βγάλτε  το καπάκι να ροδοψηθεί.
Αν το  ψήσετε σε ταψί σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και λίγο πριν το τέλος του ψησίματος βγάλτε το να  πάρει χρώμα .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ