Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Λεμονόπιτα αρωματική !!!!


Εύκολη λεπτή μυρωδάτη λεμονόπιτα στα γρήγορα !!!

Υλικά
Χυμό από 1+1/2 λεμόνια
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
4 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού ινδοκάρυδο
1 φίτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1+1/2 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο γάλα
ξύσμα από 1 λεμόνι
λίγο ελαιόλαδο
ινδοκάρυδο για από πάνω στο τέλος

Σε ταψάκι  ή ταρτιέρα περνάμε όλη την επιφάνεια με λάδι .
Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά για λίγο και προσθέτουμε και την ζάχαρη χτυπώντας με το σύρμα για λίγα λεπτά.






Προσθέτουμε το ινδοκάρυδο το χυμό λεμονιού το γάλα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Ρίχνουμε και όλο το αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας χυλός ομοιόμορφος τον οποίο τον αδειάζουμε στο λαδωμένο ταψάκι -εγώ χρησιμοποίησα ταρτιέρα .



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά .
Γύρω γύρω παίρνει λίγο σκούρο χρώμα.





Το αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο η με ζάχαρη άχνη αν το θέλετε αρκετά γλυκό .
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τάρτα Θεική με πράσα και γραβιέρα !!!


Τάρτα με καραμελωμένα πράσα και γραβιέρα Κρήτης...❣❣❣

1 φύλλο κουρού
2 πράσα μεγάλα
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
7 φέτες ζαμπόν
200 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό
150 γρ. Γραβιέρα Κρήτης πικάντικη
2 αυγά
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα γλυκιά

Πλένουμε καλά τα πράσα, το κρεμμυδάκι και τα κόβουμε κομματάκια, όπως και το ζαμπόν. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε το ζαμπόν μέχρι να αρχίσει να παίρνει λίγο χρώμα.
Ρίχνουμε τα πράσα και το κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και σοτάρουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και να τραβήξουν όλα τα υγρά τους.
Το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να χλιαρεψει,
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το γιαούρτι,.
Ρίχνουμε τα πράσα και την γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά..
Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα ( 27 εκ.) και απλώνουμε το φύλλο κουρού.
Το τρυπάμε με ένα πιρούνι και ρίχνουμε την γέμιση μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C στον αέρα για 35-40 λεπτά.

 Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τυροψωμάκια αφρός !!!!


Εύκολα & Αφράτα Τυροπιτάκια-Τυροψωμάκια !!!

 Τα πιο Εύκολα & Αφράτα Τυροπιτάκια-Τυροψωμάκια -The best cheeseballs ever !!!!





Υλικά (Ingredients):
-300γρ. χλιαρό νερό (300gr. lukewarm water)
 -12γρ. ξερή (12gr. dry yest)
-5 κ.γ. ζάχαρη (5 tsp sugar)
-270 γρ. ηλιέλαιο (270gr. sunflower oil)
-300γρ. στραγγιστό γιαούρτι (300gr. strained greek yogurt)
-1 αυγό (1 egg)
-1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ. (1 kg all purpose flour)
-3 κ.γ. αλάτι (3 tsp salt)
-τυρί φέτα (greek feta cheese)


ΔΕΙΤΕ την συνταγή βήμα βήμα πατώντας ΕΔΩ --> https://www.youtube.com/watch?v=mthhAs8454s

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια !!!


Συνήθως το Κυριακάτικο φαγητό για όλη την οικογένεια από την μαμά !!! Εδώ θα σας πώ τον τρόπο που το φτιάχνω εγώ χρόνια τώρα και γίνεται λουκούμι το κρεατάκι συν την πεντανόστιμη σάλτσα του .

Υλικά
1 κιλό κρέας ποντίκι μοσχάρι κομμένο σε μικρά τεμάχια
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μέτρια τριμμένα στον τρίφτη
1 ξύλο κανέλα
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη πελτέ ντομάτας
2 ώριμες ντομάτες ζουληγμένες με το χέρι μας
1/2 κουτ γλυκού σκόνη τζίντζερ
1/2 κουτ γλυκού κουρκουμά
1 κοφτή κουτ γλυκού ζάχαρη
αλάτι-πιπέρι

1 πακέτο μακαρόνια Νο 6 ή ότι σας αρέσει
1/2 κουτ γλυκού κουρκουμά
αλάτι
λίγο ελαιόλαδο

Τυράκι τριμμένο -πολύ ωραία κι εύγευστη  η κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας

Μακαρόνια
Βάζουμε το νερό στην κατσαρόλα ρίχνουμε 1 φλιτζανάκι περίπου η και λιγότερο λάδι το αλάτι και τον κουρκουμά και περιμένουμε να αρχίσει να βράζει.
Αμέσως ρίχνουμε τα μακαρόνια ανακατεύοντας και τα βράζουμε  με τον χρόνο που γράφει στην συσκευασία.
Σουρώνουμε και τα αδειάζουμε ξανά στην κατσαρόλα.
Δεν τα καίμε με τίποτα γι αυτό βάζουμε το λάδι από την αρχή ,επίσης ο κουρκουμάς εκτός από το ότι κάνει πολύ καλό στην υγεία μας δίνει κι ωραίο χρώμα στα μακαρόνια μας .


Κρέας -Εγώ θα σας πώ τον δικό μου τρόπο -αν θέλετε ακολουθήστε τον και θα δείτε πόσο εύκολο και νόστιμο θα είναι το φαγητό .

Βάζουμε το λάδι με τα κρεμμύδια και στεγνά τα κομμάτια κρέας στην κατσαρόλα και τα σοτάρουμε γυρνώντας τα με ξύλινη κουτάλα για αρκετά λεπτά.
Σε αυτό το σημείο πολλές φορές το σβήνω το φαγητό με κρασί αλλά γίνεται λίγο βαρύ κι εδώ δεν έβαλα.




Αμέσως τώρα παίρνουμε μία μία τις ώριμες ντομάτες κόβουμε το επάνω μέρος λίγο που είναι το κοτσανάκι και επάνω στο κρέας που είναι στην κατσαρόλα τις λιώνουμε με το χέρι .
Προσθέτουμε μέσα και την κουταλιά πελτέ και με την ξύλινη σπάτουλα ανακατεύουμε .
Προσθέτουμε κουρκουμά ,ζάχαρη,αλατοπίπερο,τζίντζερ και ξυλάκι κανέλας που του δίνει ιδιαίτερα ωραία μυρωδιά και ανακατεύουμε .




Εχουμε κοντά ζεστό νερό και ρίχνουμε μέσα περίπου 5 ποτήρια του νερού.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει στο 2.




Προσέχουμε και σε περίπτωση που σωθεί το νερό και το τσιμπήσουμε με το πιρούνι και δεν έχει λιώσει το κρέας προσθέτουμε  1 ποτήρι ζεστό  νερό  και συνεχίζουμε το βράσιμο .
Αν σωθεί και πάλι  και δεν έχει μαγειρευτεί ξανά το ίδιο.
Τέλος αφήνουμε ξεσκέπαστη την κατσαρόλα να πάρει λίγες βράσεις να πήξει η σάλτσα και έτοιμο .
Σερβίρουμε με μακαρόνια με πιλάφι με πατάτες τηγανητές ή πουρέ .Καλή όρεξη .




Συνήθως όταν το μαγειρεύω στην φάση που ρίχνουμε το πρώτο νερό εγώ βάζω ζεστό νερό μέχρι σχεδόν επάνω στην κατσαρόλα κι έρχεται μέχρι να σωθεί και το κρέας γίνεται λιώμα και η σάλτσα δένει πολύ ωραία .Μην σας τρομάξει να το κάνετε κι εσείς .
Και κάτι ακόμη ..Οταν θέλω να ξανασερβίρω το υπόλοιπο φαγητό άλλη ώρα και πρέπει να το ζεστάνω  επειδή δεν χρησιμοποιώ ποτέ φούρνο μικροκυμμάτων βάζω την κατσαρόλα στην φωτιά με τα μακαρόνια και ρίχνω μέσα 1 φλυτζανάκι νερό και ανακατεύω μέχρι να ζεσταθούν και γίνονται λες και τα έβρασες εκείνη την στιγμή --κολπάκι από Ιταλό φίλο .

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Κέικ με κεράσια μαλακό και αφράτο !!!!




Υλικά

1 κούπα καλά γεμάτη ζάχαρη
125 γρ βούτυρο μαλακό η μισή πλάκα
2 αυγά
2 κουταλιές σούπας γλυκό του κουταλιού κεράσι η μαρμελάδα
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.250 γρ
300 γρ γιαούρτι με γεύση κεράσι
500 γρ κεράσια καθαρισμένα από τα κουκούτσια




Εκτέλεση

Σε ένα μπολ χτυπήστε με το μίξερ το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και την ζάχαρη να ασπρίσουν .
Προσθέστε τα αυγά ένα ένα ρίξτε το αλεύρι χτυπήστε να γίνουν ένα και ρίξτε το γιαούρτι και το γλυκό κουταλιού και τα μισά κεράσια.
Ανακατέψτε ελαφρά με ένα κουτάλι.



Βάλτε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο τσέρκι .
Βάλτε και τα υπόλοιπα κεράσια από πάνω και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 50 λεπτά.
Βγάλτε το κέικ και αφήστε να στέγνωση  και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και απολαύστε το με το καφεδάκι σας ..!!!




Gogo Samiou-οι χρυσοχέρες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Μιλφέιγ το διαφορετικό με κρέμα από κεράσι !!!




Φτιάξτε με απλά βήματα το καλύτερο Μiλφειγ με κρέμα βανίλια και 2 στρώσεις κρέμα απο φρέσκα κεράσια !!

Υλικά-Ingredients Για την κρέμα-For the cream
200 γρ κρέμα γάλακτος-200 gr whipping cream
1 λίτρο γάλα-1 litre milk
250 γρ ζάχαρη-250 gr sugar
5 κρόκοι αυγών-5 yolks
140 γρ αλεύρι-140 gr flour
2 βανίλιες-2 vanillins
100 γρ βούτυρο 100gr butter .




Για την ζύμη-For the dough
2 φύλλα σφολιάτας (850 γρ)-2 puff pastry sheets(850 gr)
Λίγη άχνη ζάχαρη-A little of sugar powder .



Για την κρέμα από κεράσια-For the cherry cream
400 γρ κεράσια-400 gr cherries
200 γρ ζάχαρη-200 gr sugar
100 γρ νερό-100 gr water
2 κτσ αλεύρι-2 tbsp of flour




 Για να ΔΕΙΤΕ την εκτέλεση της συνταγής Βήμα -βήμα πατήστε ΕΔΩ --> https://www.youtube.com/watch?v=4ecF-Xehgf0&feature=youtu.be
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπαθόλαδο !!!!



 Μαζεύτε το σπαθόχορτο από το βουνό ή αγοράζετε από την λαική αγορά η τα βιολογικά προιόντα .

 Το πλένετε, κόβετε τα άνθη, τα τοποθετείτε σε ένα μπουκάλι.

 Χρησιμοποιείται γυάλινα σκουρόχρωμα μπουκάλια πχ κάνει και το μπουκάλι της μπύρας και γεμίζετε με ελαιόλαδο.

Αφηνετε σε σκιερό μέρος για 40 ημέρες.








Θα γίνει κόκκινο το λάδι, αφού περάσει περίπου  το 20ημερο πρέπει να σουρώσετε το μείγμα για να πάρετε το σπαθόλαδο.

Χρησιμοποιείται ειδικό πάρα πολύ ψιλό σουρωτήρι ή φαρμακευτικές γάζες.

Πρέπει να γίνει πολύ καλό σούρωμα, ώστε το τελικό σπαθόλαδο να είναι καθαρό από υπολείμματα και σκόνες. θα το στραγγισετε και θα το βάλετε  σε ένα μπουκάλι αυστηρά γυάλινο όχι πλαστικό .

Ιδιαίτερα θεραπευτικό βότανο....Κρατάει αλλοίωτες τις ιδιότητές του για 18 μήνες


Σοφία Θεοδωρίδου-οι χρυσοχερες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

*Μελιτζάνες λαδερές κατσαρόλας !!!



 Υλικά
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
2 μεγάλα κρεμμύδια
½ ματσάκι μαϊντανό
2 σκελίδες σκόρδο
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 ½ ποτήρι νερό
Αλάτι, πιπέρι

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μεγάλα κομμάτια τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και με μισό ποτήρι νερό τις μαραίνουμε σε μέτρια φωτιά.
 Όταν δούμε ότι έχουν αρχίσει να μαραίνονται ρίχνουμε το λάδι, και τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες. Σωτάρουμε ανακατεύοντας απαλά μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμύδια.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο, το σκόρδο , τον πελτέ, τις ντομάτες ψιλοκομμένες  τη ζάχαρη,  αλατοπιπέρο και το νερό.
Μαγειρεύουμε το φαγητό μας ώσπου να πιει τα υγρά του και να μείνει με το λαδάκι του και την δεμένη σάλτσα του , ανακατεύοντας απαλά ή  κουνώντας πέρα δώθε την κατσαρόλα με τα χέρια μας.
Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγες πατάτες .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Σιμιγδαλένιος χαλβάς με σοκολάτα !!!



Υλικά
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό

Για το σιρόπι
3 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 ξύλο κανέλας ή 1 κ.γ. κοφτό κανέλα σε σκόνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι μεγάλο

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
Τσιγαρίζουμε το σιμιγδάλι στο λάδι μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα (προσοχή να μην καεί)
Ρίχνουμε με προσοχή το σιρόπι στον χαλβά και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Βγάζουμε περίπου την μισή ποσότητα χαλβά από την κατσαρόλα και τον βάζουμε σε μια φόρμα, στον υπόλοιπο χαλβά μέσα στην κατσαρόλα ρίχνουμε κομμάτια κουβερτούρας περίπου 100 γρ. Και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και ο χαλβάς μας να γίνει Σοκολατένιος.
Τον στρώνουμε πάνω από τον χαλβά που έχουμε βάλει ήδη στην φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει.

 Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψαρονέφρι με λαχανικά !!!!


Ένα φαγητό λουκούμι σκέτο -λιώνει στο στόμα !!! Προγραμματίστε το -Αξίζει !!!!
Υλικά

1 κιλό ψαρονέφρι κομμένο σε ροδέλες
2 κόκκινες πιπεριές
1 πράσινη πιπεριά
2 καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι
4 πατάτες
Χυμό από 2 λεμόνια
1/2 κούπα λευκό κρασί
2 κσ μουστάρδα με κόκκους
1 κγ κουρκουμά
Ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο



Εκτέλεση:
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε κύβους και τα τοποθετούμε στη γάστρα με νεράκι τόσο όσο για να βράσουν οι πατάτες.
Βάζουμε από πάνω το κρέας.
Στο μούλτι χτυπάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και περιχύνουμε το φαγητό μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 2 ώρες με κλειστή τη γάστρα.




Στο μισό του χρόνου ελέγχουμε τα υγρά στο φαγητό και προσεκτικά γυρνάμε το κρέας.
Εγώ έψησα το φαγητό με κλειστή τη γάστρα για όλη τη διάρκεια ψησίματος, βγήκε λουκούμι το φαγητό.
Μπορείτε να προσθέσετε ότι αλλά μπαχαρικά ή λαχανικά προτιμάτε.
Καλή επιτυχία!!!

Elena Psillia-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΈΡΕς-ΗΔΕς

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Τούρτα καρύδας σπέσιαλ !!!


ΣΠΕΣΙΑΛ ΑΦΡΑΤΗ ΓΛΥΚΕΙΑ ΤΟΥΡΤΑ ΚΑΡΥΔΑΣ!!!

ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ:
5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου,
125 γραμμάρια ζάχαρη,
155 γραμμάρια αλεύρι,
1 μπέικιν,
1 βανίλια.

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν,και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν,την βανίλια πολύ απαλά ανακατεύοντας τα με μαριζ.
Τοποθετούμε σε τσέρκι 28 cm μέσα τοποθετούμε λαδόκολλα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για 25 με 30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσει πάρα πολύ πολύ καλά και το κόβουμε σε τρεις λεπτούς πάτους.

ΣΙΡΟΠΙ:
1 φλυντζανι τσαγιού νερό,
1 φλυντζανι τσαγιού ζάχαρη
Βράσιμο 2 λεπτα.
Αφήνουμε να κρυώσει παρα πολύ καλά.

ΚΡΕΜΑ:
Μισό κιλό γάλα,
μισό φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη,
1 βανίλια,
3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ,
1 κουτάλια της σούπας αλεύρι,
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο.
Σε λίγο γάλα διαλύομαι  το κορν φλάουρ με το αλεύρι .
Το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρόλα να χλιαρύνει ,ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ,επίσης προσθέτουμε και την βανίλια ..στο τέλος το βούτυρο και ανακατεύουμε .
Την αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά ανακατεύοντας την.

ΟΠΟΤΕ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΟΥΜΕ ΟΛΑ ΚΡΥΑ:
Βάζουμε τον πρώτο πάτο το σιροπιάζομαι με πινέλο παντού,απάνω κρέμα,ξανά πάτο σιρόπιασμα κρέμα ξανά πάτο ξανά σιρόπιασμα ξανά και τέλος σαντιγί και μπόλικη καρύδα!!!


Tzeni Tsanaktsidou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ντοματοκεφτέδες τραγανοί και αφράτοι !!!


Τραγανοί αφράτοι πεντανόστιμοι Ντοματοκεφτέδες από την γιαγιά !!!


Υλικά

1/2 κιλό ντομάτες ώριμες λίγο

 αλεύρι για όλες τις χρήσεις-ποσότητα τόση όση να στέκεται το μείγμα στο κουτάλι περίπου 8 κουτ σούπας
1 κρεμμύδι μεγάλο  ψιλοκομμένο
10 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο

10 φύλλα  φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

7 κλωνιά  άνηθο ψιλοκομμένο
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ.σούπας νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα προτιμώ καλαμποκέλαιο


Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κυβάκια.

Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και το κρεμμύδι.
Τα ρίχνουμε όλα μαζί σε μπολ και προσθέτουμε αλάτι πιπέρι μπέικιν νερό και ανακατεύουμε καλά.

Αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε ένα πηχτό χυλό να στέκεται στο κουτάλι .

Βάζουμε στο τηγάνι το λάδι το οποίο πρέπει να είνναι αρκετό μέχρι την μέση περίπου του τηγανιού.

Παίρνουμε κουταλιές μόλις ζεσταθεί και ρίχνουμε αραιά τον έναν από τον άλλον στο τηγάνι .

Περιμένουμε να πάρουν χρώμα από την μία μεριά και προσεκτικά με σπατουλίτσα γυενάμε από την άλλη πλευρά.

Οταν τους βγάζουμε τους αφήνουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και μετά τους εξαφανίζουμε !!!!!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ







Ψωμάκι σαν λεπτό λαγάνα !!!


Το ψωμάκι που φτιάχνω μέρα παρά μέρα για το σπίτι  τύπου λαγάνας και αρέσει πολύ σε όλους-Δεν το περιμένω να φουσκώσει ,το ζυμώνω και το ψήνω  πάντα σε αντικολλητική ταρτιέρα ταψάκι !!!


Υλικά για ένα ταψάκι ταρτιέρας


500 γραμ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κύβο νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή

3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ γλυκού κοφτό αλάτι

σουσάμι .




 Βάζω σε ένα ποτήρι νερό σχεδόν μέχρι επάνω χλιαρό .

Ρίχνω μέσα την μαγιά και την ανακατεύω να διαλυθεί .

Την αφήνω ένα τεταρτάκι .

Αδειάζω το νερό με την μαγιά σε μπολ ρίχνω το αλάτι και το λάδι και ανακατεύω με το χέρι να διαλυθούν καλά.

Αρχίζω και ρίχνω λίγο λίγο αλεύρι ζυμώνοντας συγχρόνως και σταματώ μόλις δω ότι η ζύμη πλάθεται .

Επειδή μου κολλάει στα χέρια ενδιάμεσα του ζυμώματος τα πλένω και έχω ένα πιατάκι κοντά με λάδι και τα βουτώ και ζυμώνω.




Λαδώνω την ταρτιέρα ή το ταψάκι και βάζω το ζυμάρι μέσα.

Το πατάω με το χέρι να γεμίσει το ταψάκι ολο.

Αμέσως μετά το βρέχω χαϊδεύοντας το όλο από πάνω με το χέρι και το ραντίζω με σουσάμι το οποίο το πατάω στο τέλος με το χέρι να κολλήσει.




Έχω προθερμάνει τον φούρνο στους 180 αέρα ή αντίσταση και ψήνω περίπου 40 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Καλή επιτυχία !!


Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Χαλβάς με πορτοκάλι !!!


Χαλβάς άσπρος σιμιγδαλένιος!!! (εύκολο γλυκό ψυγείου).

Υλικά:
2 κούπες σιμιγδάλι χονδρό,1κουπα καλαμποκέλαιο
Σιρόπι:
2 1\2 κούπες ζάχαρη,
4κουπες νερό
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1λεμονι🍋🍋🍋







Σε χαμηλή φωτιά βάζω το σιμιγδάλι και το λάδι το ανακατεύω συνεχώς δε θέλω να καβουρντιστεί για 20λεπτα περίπου.
Βράζω όλα τα υλικά για το σιρόπι και το ρίχνω σιγά σιγά στο σιμιγδάλι πάντα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.
Το αδειάζω σε φόρμα και όταν κρυώσει ξεφορμάρω και ρίχνω αραιωμένο μέλι από πάνω κανέλα ή σιρόπι καραμέλας.
Διατηρείται στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη.
Σερβίρεται δροσερό.

Klerh Liara-οι χρυσοχέρες-ηδες
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παγωτό με καραμελωμένο ζαχαρούχο !!!!


Υλικά:
1 βρασμένο καραμελωμένο  ζαχαρούχο υπάρχει έτοιμο στα σούπερ μάρκετ
1 μεγάλο εβαπορέ αδιάλυτο
1 μόρφατ
Ολα τα υλικά κρύα.
Προαιρετικά σταγόνες κουβερτούρα.



Εκτέλεση:
Χτυπάμε το μορφατ προσθέτουμε το ζαχαρούχο το εβαπορέ και τέλος τις σταγόνες.
Τοποθετούμε σε τάπερ και το βάζουμε στην κατάψυξη.





Στολίζουμε με ότι μας αρέσει.
Εγώ στόλισα με πουράκια, σοκολατάκια μπανάνα και σιρόπι καραμέλα!!


Βικτώρια Κιλιγκαρίδου-οι χρυσοχέρες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ